Жестока Израелска офанзива во Газа

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Локација
Тука негде наоколу
Дали е на повидок нова војна на Блискиот исток?

ЖЕСТОКА ИЗРАЕЛСКА ОФАНЗИВА ВО ГАЗА
НАЈМАЛКУ 155 ЗАГИНАТИ И НАД 250 ПОВРЕДЕНИ ВО ИЗРАЕЛСКИТЕ НАПАДИ ВО ПОЈАСОТ ГАЗА

Повеќе од 155 загинати и повеќе од 250 повредени Палестинци е најновиот биланс на жртви на израелската офанзива во Појасот Газа, која следеше по засилениот палестински ракетен и минофрлачки оган во јужните израелски градови и села.

657920F737060246A57886201FB10EE8.jpg
Цел на серијата израелски воздушни напади беше радикалното исламистичко движење Хамас, кое го контролира тоа подрачје. Според очевидци, врз полициските и безбедносните здради на Хамас од борбени авиони Ф-16 се истрелани околу 30 ракети.

Египет поради насилствата, ја отвори долго време блокираната граница со Појасот Газа за да овозможи превоз на повредени во болниците.

Францускиот претседател Никола Саркози и високиот претставник за надворешна политика и безбедност на Европската унија Хавиер Солана повикаа на итен прекин на израелските воздушни напади во Појасот Газа и на палестинските ракетни напади врз Јужен Израел.

- Претседателот Саркози изразува голем загриженост поради ескалацијата на насилствата во Јужен Израел и во Појасот Газа. Тој остро ги осудува провокациите кои доведоа до таа ситуација, како и непропорционалната употреба на сила, се вели во коминикето на француското претседателство.

Во Брисел Солана повика на итно примирје во Газа. - Вознемирени сме од случувањата во Газа и повикуваме на максимална воздржаност. Треба да се направи се што е можно за обновување на примирјето, посочи портпаролот на Солана.

Според најавите, министрите за надворешни работи на арапските земји утре и во понеделник ќе се соберат на вонредна средба во Каиро за да ја изработат заедничката позиција за израелските напади во Појасот Газа, соопшти генералниот секретар на Арапската лига Амр Муса.

Во меѓувреме, и Русија го повика Израел да ја прекине воената операција против Газа, а од Хамас побара да го запре ракетниот напад врз израелска територија.

http://www.sitel.com.mk/?ItemID=34562549971B754790A3BF58476749B7

Офанзива...?!Ова..
izraelskizracninapadnagazu2-2712200.jpg

Ова е рамно на етничко чистење..ако ова е легитимен начин на борба тоаш сите убици на овој свет се праведни..
Кај се сега пацифистите и оние кои слепо се држат до сите меѓународни конвенции и прописи?

палестиниците си ја плаќаат цената поштено. на ракетни напади само со ракетни напади се враќа. а ако некој очекува дека во ракетен напад ќе има гребнатинки тогаш гадно се заебал.

жал ми е за секоја жртва, но исто како тактиката албанска на балканот, пукаат со снајпери од куќи, а при возвратен напад жив штит им се жени и деца, после цивили стараат. епа нека страдаат!

страшно е што се случува на блиски исток, не ги сакам воопшто евреите и генерално нивната политика во целиот свет, но овој пат во мои очи со право вака вратија.

уште повеќе сум убеден во ова одкога ја прочитав изјавата на саркози како нападот бил непропорионален.
а како да им се врати? со комисија да им се влезе, и де-ен-ка да им се земе на сите да се утврди кој е хамаз кој е цивил. јебем ти саркози и таа мочана пропорционалност.

Какво етничко чистење? Хамас е војна организација (или паравојна). Прекинот на огнот заврши, а пред да заврши, милитантите од Хамас напаѓаа цивили како луди - 1 убиен и 57 повредени Израелци. Само во средата (24ти декември), значи за Божиќ, Хамас испука 65 проектили врз Израелски цивилни населби. Еве пример, Хамас со минофрлачи го нападна Карем Шалом:

The Israeli attack came as Hamas stepped up its attacks on civilian targets. The Israel Defense Forces said at least two air force helicopters took part in an operation in southern Israel, which targeted a group launching mortars. The squad was responsible for launching at least six mortars toward Kerem Shalom, the crossing point between Israel and Egypt, the IDF said.

http://www.cnn.com/2008/WORLD/meast/12/24/israel.rockets/

Ајде за споредба, UCK нека испука 65 ракети врз Куманово или Скопје во еден ден па дали нема да бараш да реагира АРМ или полицијата?

Им трпат, им трпат, ама кога ќе се прелее чашата, прелеана е.

Гледав прееска на CNN, директно се јавува тој стариот за односи со јавност на мин за одбрана на Израел, и лефтерно кажува дека утепале 135 Палестинци во еден напад...ко божем на лов на свињи да оделе...

Според најновите информации 195 мртви...и 300 ранети...
Инаку ме интересира каде исчезна човекот..го има ли некаде...ги гледа ли овде некој жртвите..
Јас не го оправдувам Хамас и негоите акции..и тие се легитимни колку и оваа последната на Израел... гаѓањето цивили и правдањето дека биле пар денови предупредени во акција во една од најгусто населените области на светот..е смешно..
Ова било первентивно..:kesa: Не ни чудо што после некое дете со трауми од ова ќе се разнесе во некој автобус во Ерусалим..Кој прва почна..

Акциите на Хамас легитимни?! Дали не беа и на UCK акциите легитимни - Вејце, Карпалак... Каде исчезна човекот тогаш?

Хамас признава дека само нивните војни инсталации се нападнати (крај кои нарочно чуваат цивили). И додатно, Хамас враќа со испукување ракети “Град’’:

Hamas said all of its security installations were hit and responded with several medium-range Grad rockets at Israel, reaching deeper than in the past. One Israeli was killed and at least four people were wounded in the rocket attacks. With so many wounded, the Palestinian death toll was likely to rise.

The air offensive followed weeks of intense Palestinian rocket and mortar fire on southern Israel, and Israeli leaders had issued increasingly tough warnings in recent days that they would not tolerate continued attacks.

http://news.yahoo.com/s/ap/20081227/ap_on_re_mi_ea/ml_israel_palestinians

.

Да им ебам мајката ненормална. Само толку имам да им кажам. Во вакви моменти навистина се надевам дека Господ постои, и ќе ги подложи одговорните на терор кој не се опишува, вечно патење и болка да трпат за тоа што нанесуваат болка и смрт наоколу како да е берба на капинки. :nerv:

Акциите на Хамас легитимни?! Дали не беа и на UCK акциите легитимни - Вејце, Карпалак... Каде исчезна човекот тогаш?

Хамас признава дека само нивните војни инсталации се нападнати (крај кои нарочно чуваат цивили). И додатно, Хамас враќа со испукување ракети “Град’’:

Hamas said all of its security installations were hit and responded with several medium-range Grad rockets at Israel, reaching deeper than in the past. One Israeli was killed and at least four people were wounded in the rocket attacks. With so many wounded, the Palestinian death toll was likely to rise.

http://news.yahoo.com/s/ap/20081227/ap_on_re_mi_ea/ml_israel_palestinians

.
Misirkov...реков дека се легитимни колку и оваа акција..знам погодени се полициската команда на Хамас во Газа ..убиен е и шефот на полицијата..но погодени се и цивилни мети..невозможно е во населено место во кое биле гаѓани 40 мети да нема жртви меѓу цивилите..Само вчера загинаа две деца од 5 и 13 години

Да им ебам мајката ненормална. Само толку имам да им кажам. Во вакви моменти навистина се надевам дека Господ постои, и ќе ги подложи одговорните на терор кој не се опишува, вечно патење и болка да трпат за тоа што нанесуваат болка и смрт наоколу како да е берба на капинки. :nerv:
Има Бог ...ги казнувал и пак ќе ги казни оние кои судот го земат во свои раце..

Акциите на Хамас легитимни?!
.

И едните и другите се заебани...ама за еден погинат евреј, умираат 100 палестинци, и тоа сите цивили...тоа ми смета кај израелците...

Ova da beshe od ruska, makedonska ili srpska strana ke beshe na site vesti, vesnici i kaj ne kako se pravi etnicko cistenje, ke imase sankcii, bombaridiranje, haag nosenje lugje ama koga idi do evreite sto se zlatnite decinja na amerika togas e legitimno vojuvanje.:tv:

Хамас до некаде се во право затоа што израелциве неправедно се населени на нивна територија после втора светска војна.Страшно е ова што им е дозволено да го прават на Израелците и Американците

сега гледав на sky, прва изјава на еден палестинец беше, многу жени, многу деца, многу цивили... дури добиваш впечаток дека едвај чекаше да го изјави тоа. зарем има ракети што бираат?

не ги жалам од проста причина што самите си ги жртвуваат децата и крајно пичкарски ми е да се криеш меѓу цивили, а водиш војна. затоа и на тој начин ја водат војната. ете како целта ги оправдува средствата. цел свет сега ќе го осуди израел како убвиа ѓоа невини цивили. демек швеѓани пиеле кафе, и ги погодила рекета.

т.е. се понашаат како елементарна непогода да ги стрефило, цунами некое па сега бараат попош од господ и од светот. нема сега! војувајте ете ви!

кога ќе ти рече некој немој да скокаш во тој базен полн е со ајкули ќе настрадаш, ти го знаеш тоа, рипаш, излагаш со една нога мањак и кукаш како ајкули ти ја изеле ногата. не може тоа така бе!

Хамас веќе шест недели го гаѓа Израел. Израел месец дена ги предупредува речиси секој ден.

Хамас истата тактика за злоупотееба на цивилите ја имаа и за време на минатата војна акција во Либан. Кога ќе ги видиш реакциите на форумов, или реакциите на Запад за време на војната во Косово (во полза на Албанците), ефикасна тактика е.

Еве, на Ал Џазира веднаш почнаа по цел свет да емитуваат дека се нападнати “цивилни објекти’’, а баш целта на израелските напади беа војните инсталации на Хамас.

Знам..ама оваа оди далеку назад..би се сложил со Трнот дека за секоја еврејска жртва има десетици палестински..изгледа собрале и нешто "позитивно" од Нацистите..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom