МЕТАЛ vs РАП

МЕТАЛ или РАП

• Вкупно гласачи
    146
Статус
Затворена за нови мислења.
Леле колку сте ми само смешни кога ВИЕ сите на другана тема се буните за стереотипи.
Леле,леле,леле.

Побарајте си ја пак темата "повеќето интелегентни тинејџери слушаат метал",читајте си ја секое сабајле,и дивете се човече.

Од кога бе музиката го прави човекот?:vozbud:
Значи незнам како ја сваќаш музиката , но јас ја сваќам како уметност .
А секој аспект од уметноста го менува погледот на човекот кон општеството , односно кон животот кој го живее..

И не го реков ова стереотипно , реков без навреда но навистина така е. Прочитај текст од метал песна и текст од рап песна , разложи го контекстот и види кој текст всушност има поента...

Значи незнам како ја сваќаш музиката , но јас ја сваќам како уметност .
А секој аспект од уметноста го менува погледот на човекот кон општеството , односно кон животот кој го живее..

И не го реков ова стереотипно , реков без навреда но навистина така е. Прочитај текст од метал песна и текст од рап песна , разложи го контекстот и види кој текст всушност има поента...

Блајнд,ти пред да слушаш песна,го читаш текстот на lyricsmode.com?

Јас ти реков,ако е рапер,не мора да значи дека сака брзи бесни коли,и луди мотори,може чита книги во слободно време,може ужива во ноир филмови,може има пошироки гледишта за животот од типичните стереотипни кои ги проповеда рапот како стил на живеење.

Не мора да значи дека ако е рапер,не се разбира во фамозните полисилабични зборови кои ги проповеда металот.
И тука е проблемот,ти што ја сфаќаш музиката како уметност,тоа е твоја доблест,фино е што е така.
Но некој ја сфаќа како релаксација,а некој воопшто не се ни труди да ја сфаќа на комплициран начин,туку тоа го прави со некои други "уживања" за него.

И тоа е иронијата,се буниш против стереотипи,а лепиш стереотипи на еден цел сегмент,раперите.
И не,ако пишеш на почеток "извинете ама вака е",тоа не значи дека не е стереотип.

Рап брате, закон музиче, црнчугите во спотовите само жени ставаат да играат. Плус музичето така е живо, те покренува, те расположува. Шо да кажам друго, 2PAC е жив:helou:

Прочитај текст од метал песна и текст од рап песна , разложи го контекстот и види кој текст всушност има поента...

ова е најако жими се...хаха кога ке се дрзнете да делите памет ВИЕ?!?!!
Чедо ако имаш пола од интелигенцијата за сваќање на длабоките и продуховени метал текстови ондак не би ти било проблем да разбереш дека музички правец не е статусен симбол и одлика на интелигенција(пример Фолен Енџл,типот нека слуша шо сака,куртон си е куртон и крај.).
а содржината на музиката се перцепира различно од секој и не секој ја прифаќа исто.
Значи за секое твое разложување на некој метал текст ја можам да ти најдам 100 разлчни метафори во “Кукавица’’ и притоа да те убедувам дека си глуп ако не си ги сватил.
Држете си се на студијата што ви ја посочи Мац и бидете си мирни :)

Абе да бидеме реални дека имаат пореални и поубави текстови метал песните имаат...

Вака-Рапот е музика,а рокот е УМЕТОНОСТ.

Прво за да направиш рап песна ти се потребни:
-добар глас (мање-више)
-микрофон
-студио
-бит
-миксета
-и некој да ти го напише текстот

За било каква рок песна и нејзини подгрупи ти се потербни:
-гитара
-бас гитара
-тапани
-појачала
-убаво усогласен ритам
-убава лирика што има смисла
и уште триста срања.

Но сепак за вкусови не се расправа!Дека рокот е поквалитетна музика од рапот-нема сомнеж!
ми го зема постот од прсти човек
јас на ова ке се надоврзам
поставете двајца во дуел: рокер/металец и рапер
и прашајте ги најосновни поими од музиката
се кладам (со кој сака, и по шо сака) дека раперот нема да сврзе две ноти или две музички реченици

или направете друга споредба
раперита испагаат од гето, улица, извор на криминал и самоволие, без образование
рокерите/металците испагаат од студио, со недели преспиени во него, некогаш и месеци напорна работа за една единствена песна

а за тоа кој жарн е подобар е прашање на вкус:toe:

Блајнд,ти пред да слушаш песна,го читаш текстот на lyricsmode.com?

Јас ти реков,ако е рапер,не мора да значи дека сака брзи бесни коли,и луди мотори,може чита книги во слободно време,може ужива во ноир филмови,може има пошироки гледишта за животот од типичните стереотипни кои ги проповеда рапот како стил на живеење.

Не мора да значи дека ако е рапер,не се разбира во фамозните полисилабични зборови кои ги проповеда металот.
И тука е проблемот,ти што ја сфаќаш музиката како уметност,тоа е твоја доблест,фино е што е така.
Но некој ја сфаќа како релаксација,а некој воопшто не се ни труди да ја сфаќа на комплициран начин,туку тоа го прави со некои други "уживања" за него.

И тоа е иронијата,се буниш против стереотипи,а лепиш стереотипи на еден цел сегмент,раперите.
И не,ако пишеш на почеток "извинете ама вака е",тоа не значи дека не е стереотип.

Abe vidi, normalno deka koa ke cuesh neso taze,neso novo, neso prv pat sho go slusas, si go slusash relax, gleash dali ti se svidja, e sea, sekoj si ima ralicen vkus, i vo ralzicno vreme mu se svigja ralzlicen tip na muzika, ali, dokolku pesnata mi se svigja i koa sum nervozen i koa sum raspolozen i koa sum srekjen i tazen, togash i obrnuvam povekje vnimanie, gleam sho e toa so me privlekuva, go chitam textot, gleam da go razberam, ako me bendisa si ja slusam pesnata so merak, ako ne me bendisa togash iako mi se svikjala pred toa, u psiha podsvesno mi vlaga loshiot text i nemozam povekje da ja slusam so merak. I ne ja slusam.
E sea, tie sho ja slusaat muzikata samo zaso im ima ubav ritam, a ja zanemaruvaat poentata na textot, ja tie si gi vikam raperi x]]

[Normalno,sega ne zborime za trance ili DnB traki bez text :)]

P.S: I da, znam deka prasanjeto ne se odnesnuvashe na mene :) Onaka se ubaciv.. xD

Peace out <3

Abe vidi, normalno deka koa ke cuesh neso taze,neso novo, neso prv pat sho go slusas, si go slusash relax, gleash dali ti se svidja, e sea, sekoj si ima ralicen vkus, i vo ralzicno vreme mu se svigja ralzlicen tip na muzika, ali, dokolku pesnata mi se svigja i koa sum nervozen i koa sum raspolozen i koa sum srekjen i tazen, togash i obrnuvam povekje vnimanie, gleam sho e toa so me privlekuva, go chitam textot, gleam da go razberam, ako me bendisa si ja slusam pesnata so merak, ako ne me bendisa togash iako mi se svikjala pred toa, u psiha podsvesno mi vlaga loshiot text i nemozam povekje da ja slusam so merak. I ne ja slusam.
E sea, tie sho ja slusaat muzikata samo zaso im ima ubav ritam, a ja zanemaruvaat poentata na textot, ja tie si gi vikam raperi x]]

[Normalno,sega ne zborime za trance ili DnB traki bez text :)]

P.S: I da, znam deka prasanjeto ne se odnesnuvashe na mene :) Onaka se ubaciv.. xD

Peace out <3
Има и метал инструменталки :)

хммм а бе јас слушам метал и сум глуп. па ај ако сака некој рапер од тие "попаметните" да ми каже на анкетата кој стил на музика има повеќе гласови...и до сега сите мислења што ги имав прочитано од раперине се гледа колку немаат појма од животот. Кај мене у кас само јас и едно друго дете слушаме метал и сите викаат вие сте наркомани бла бла бла(ти текнува она селско размислување за металот?) и сега и тие почаа да ми бараат песни да им праќам за и они да ги слушаат.... така да МЕТАЛ ЗАКОН

ми го зема постот од прсти човек
јас на ова ке се надоврзам
поставете двајца во дуел: рокер/металец и рапер
и прашајте ги најосновни поими од музиката
се кладам (со кој сака, и по шо сака) дека раперот нема да сврзе две ноти или две музички реченици

или направете друга споредба
раперита испагаат од гето, улица, извор на криминал и самоволие, без образование
рокерите/металците испагаат од студио, со недели преспиени во него, некогаш и месеци напорна работа за една единствена песна

а за тоа кој жарн е подобар е прашање на вкус:toe:

Kolku i da sakam da se slozam so tebe, nemozma, zaso premnogu generalizirash.
Primer WikluhSky e muzicki obrazovan i ebeno talentiran, moze pesnice da ti iskomponira, da ti go isviri, da ti napishe text za 15 min, i toa dosta solidno.
Mike Shinoda od Linkin Park raperceto, sviri na klavijatura, na gitara, gi pravi textovite, gi rapuva odlicno, ima flow..extra..
Zatoa ne bidi tolku strog..ima iskljuchoci.. :)

Има и метал инструменталки :)

Ne da ima! I toa 10010957132209587 pati bolje od bilo koja rap instrumentalka!!

Primer WikluhSky e muzicki obrazovan i ebeno talentiran, moze pesnice da ti iskomponira, da ti go isviri, da ti napishe text za 15 min, i toa dosta solidno.
Mike Shinoda od Linkin Park raperceto, sviri na klavijatura, na gitara, gi pravi textovite, gi rapuva odlicno, ima flow..extra..
Zatoa ne bidi tolku strog..ima iskljuchoci.. :)

Ne da ima! I toa 10010957132209587 pati bolje od bilo koja rap instrumentalka!!
За Шинода горе даов едно примерче и за талентирани рапери :) Ѕирни го :) а еве и за талентирани металци :)

Ah..Da staveshe nesho od Dave Lombardo, Joey Jordison, Mike Portnoy poishe merak ke mi napraeshe XD Bubnjevi be brat! Drumms 4 life <3 xD

Inache..wtf..Children of Bodom...ofc deka momcite se....-.- omg..xD Speachless..

Бодом се закон :) И ја кењав за нив дур не ги слушнав убаво :) Гитарите се топ! Класика на гитара...ај рапери да ве видам вас...

значи задржи си се на цитираното и сме се сложиле:smir:
нејќев да навлегува подетално за секој посебно оти нема никогаш да прекинеме со постови
секој си е прича за себе
јас не реков дека раперите не ги бива, туку дека генерално металците се далеку пообрразовани од (генерално) раперите
стварно е банално да споредуваш две работи кога суштината им е различна ама ете веќе се разви дискусија
на пример тупак и сајперс хил се закон, а другото е прашање на вкус
линкин парк, последниов албум не ми се свига, ама метеора и хибрид теорити се лудило, цели ги знам на памет
јас незнам како толку најдовте споредба кога единствено нешто заедничко за рапот и металот е тоа што и двете спаѓаат под поимот музика:toe:

SrRulz, баниран од форум 1 ден.
tomislayer, oд тема.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom