Како да станеме уште попаметни?

• Креатор на темата Креатор на темата MIL
  • Време на започнување Време на започнување
значи паметот се мери искуство?
а искуство докажува дека нешто си проживеал...веќе знаеш твоите одлуки какви последици ќе имаат т.е свесен си за работите што се случуваат околу тебе....
еден најпрост реален пример...знам двајца мои другари.... еден има компјутер 8 години.... уште од мал...и до ден денес ќе те праша:еј пер дај линк за winamp...а у школо му се 5,00 оценките од прво одделение до 2 година средно.... и исто така има еден само 3 години има компјутер...и јебаго човекот прави 3D анимации, After effects видео монтажи, фотошоп бла бла што знам и клуп работи што тој за 8 години не можел да научи а овој за 3 год....
еве тој првиот има 8 години иксуство..а овој 3 години ....нешто не е во ред?ај ќе речеш тој глуп е првиот..е не е 5,00 се оценките у школо.... или пак овој другиот е голем компјутерџија...и тоа не зш дечкото е паметен јбг го бива за мн работи ...интелигентен....мисли пред да направи нешто..и мисли како да направи за да добие најдобар резултат од работата....
Цитираше а не виде што цитираше...
Значи годините немаат врска со тоа кој колку е паметен.
башка јас не сум доволно компетентен да кажам кој е попаметен...ниту дали е паметен...
но од нивото кое си сеа, ако станеш попаметен, не значи дека претходно си бил паметен...може си бил прост, ама кога ке се надградиш ке бидеш попаметен/не толку прост...

како може шах да те направи попаметен...што цитираш па сега незнам...смајливо брат само ми мафта, не ми кажува илјада зборови...

иначе играј шах еднаш дневно, и следниот пат кога ке те извади професорката на табла, глеј на Г-6 да седиш на црното на линолеумот пошо така професорката у “шух“ ке биде..!фејс
:helou:
со што се мери искуство?
искуство не се мери друже...искуство само се стекнува...

Цитираше а не виде што цитираше...

башка јас не сум доволно компетентен да кажам кој е попаметен...ниту дали е паметен...
но од нивото кое си сеа, ако станеш попаметен, не значи дека претходно си бил паметен...може си бил прост, ама кога ке се надградиш ке бидеш попаметен/не толку прост...
никој не се способен да каже ти си паметен... ти не си..

како може шах да те направи попаметен...што цитираш па сега незнам...смајливо брат само ми мафта, не ми кажува илјада зборови...

иначе играј шах еднаш дневно, и следниот пат кога ке те извади професорката на табла, глеј на Г-6 да седиш на црното на линолеумот пошо така професорката у “шух“ ке биде..!фејс

искуство не се мери друже...искуство само се стекнува...
ете сеа сам си дојде на вистината...
како се стекнува? со време друже

никој не се способен да каже ти си паметен... ти не си..

ете сеа сам си дојде на вистината...
како се стекнува? со време друже
фала богу дека со време, ама времето не е релеватно...Па за се што настанува е потребно време, неможе нешто да настане а да не е потребно време...

само ако иаме двајцата исто време, ама ја сум го дрвел ку*от за тоа време, а другиов се среќавал СО ПРОБЛЕМИ И ГИ РЕШАВАЛ (немора на точниот начин) тој се здобил со искуство, а јас сум останал со ку*от во раце...

фала богу дека со време, ама времето не е релеватно...Па за се што настанува е потребно време, неможе нешто да настане а да не е потребно време...

само ако иаме двајцата исто време, ама ја сум го дрвел ку*от за тоа време, а другиов се среќавал СО ПРОБЛЕМИ И ГИ РЕШАВАЛ (немора на точниот начин) тој се здобил со искуство, а јас сум останал со ку*от во раце...
да ама исто е важно и поминатото време....тој паметниот за мн кратко време ќе решава проблеми.... и после и после ќе си го дрви курот..а тој глупчото кутриот цело време ќе решава... и моооожеби ќе достигне нешто како него..
со голем труд може да се постигне многу човекот...ама интелегенцијата и паметот нема да се смени

па како се мења? зш ќе имат искуство?
ете ќе направиш еден IQ тест ќе добиеш 98 бода...после 100 други обиди ќе добиеш 120 и попаметен си?

ПАМЕТОТ, се МЕНУВА, со СТЕКНУВАЊЕ, ЗНАЕЊЕ, на ваков или таков начин.

И, НЕМА да бидам по ПАМЕТЕН доколку направам IQ тест 120, а предтоа сум имал 100, ТУКУ ќе бидам ПО ИНТЕЛИГЕНТЕН.

РАЗЛИЧНИ, ПОИМИ.

П.с: Не ме разбирај погрешно, не се дерам, само зголемувам букви пошо осеќам дека ми прерипуваш редови..

ПАМЕТОТ, се МЕНУВА, со СТЕКНУВАЊЕ, ЗНАЕЊЕ, на ваков или таков начин.

И, НЕМА да бидам по ПАМЕТЕН доколку направам IQ тест 120, а предтоа сум имал 100, ТУКУ ќе бидам ПО ИНТЕЛИГЕНТЕН.

РАЗЛИЧНИ, ПОИМИ.

П.с: Не ме разбирај погрешно, не се дерам, само зголемувам букви пошо осеќам дека ми прерипуваш редови..
е даа бе ќе бидеш поинтелигентен? е нема да бидеш ќе ти скршам филм ама извини...ќе добиеш подобар резултат зш си го правел 100 пати...имаш искуство..знаеш кој е точен одговор на памет.... и така не си поинтелигентет.. да ти дадам друг тест со други прашања пак ќе добиеш 98:XD:

е даа бе ќе бидеш поинтелигентен? е нема да бидеш ќе ти скршам филм ама извини...ќе добиеш подобар резултат зш си го правел 100 пати...имаш искуство..знаеш кој е точен одговор на памет.... и така не си поинтелигентет.. да ти дадам друг тест со други прашања пак ќе добиеш 98:XD:
Како ке знаеш кој е точен одговор? Ако имаш пример понудени 9 могучи одговори, ке си водиш статистика и ке правиш варијации и комбинации дур не дојдеш до точната низа на точни одговори за да научиш кој одговор е точен? На крај од IQ тестот не ти прецртуваат со црвено пенкало дали ти е точно/полуточно и колку бода си добил на тоа прашање....

сума сумарум..ке имаш поголем IQ oд тоа што си стекнал интелигенција, а не од “на памет“

Дај ми 100 различни тестови, решавајќи ги, мојот мозок се развива и коефициентот на интелигенција се зголемува, како и да е, на последниот тест, верувам ќе имам, реално, поголем IQ.

Патем, со ИксДе-то ме ставаш во двоумица, дали си сериозен или не, како и да е, ако си сериозен, грешиш, ако не си, ондак не си коректен со оглед дека, за момент, на форумов, се прави нормална и озбилна дискусија.

:XD:- кога се смешкам и си викам со сила сака да си паметен...ама имаш потенциал...решавај IQ тестови:wink:

Далеку ќе стигнеш веруваќи во маалски бабини муабети што патем половично си ги чул.
Доколку не веруваш дека памет и интелигенција се различни поими, или дека коефициентот на интелигенција зависи и од фенотипот, патем, збор што се сомневам дека знаеш што значи, со оглед дека си бегал од часови по биологија, еве ти пријателски совет:

www.justfuckinggoogleit.com

Нема да станете попаметни ако дискутирате на оваа тема и само пишувате реплики колку нешто да се напише без да го прочитате/разберете постот на кој реплицирате. Факт.

заразо, компарацијата за другарите значи колку ти беше без врска.. Што ако има првиот компјутер 8 години а другиот три? Од кај знаеш колку го користел и што прави на него? Не ги интересира исто на сите.

Љубопитството ги прави луѓето паметни. На пример, некои ќе видат англиски збор во некој текст и не му го знаат значењето, ќе отворат речник да го пронајдат неговото значење бидејки едноставно нема да можат да спијат вечер, љубопиството ќе ги копка, додека некој друг едноставно ќе го прескокне и ќе си остане поглуп за еден збор : )

Интересно прашање разработува темава. Прво секој човек си има капацитет на користење на мозокот. Затоа и постојат паметни и помалку паметни луѓе.
Бистрото размислување делумно е поврзано со тоа колку е некој паметен. Бистрото размислување е способноста на човекот за перцепција на работите. Оваа способност некој ја има и во текот на животот само ја надоградува, а некој треба да ја стекне па потоа да се нафрли кон надоградување.
Зрелото размислување е тесно поврзано со бистрото. Само што при ова размислување не е доволно само јасно да се размисли, туку и правилно да се постапи. Зрелото размислување ги опфаќа аглите на она што може да биде последица од некоја постапка. Ова размислување е погорен степен на дејствување на човековиот мозок каде човекот успева да ги одреди ситуациите однапред.
Што полека нè доведува до фактот дека со самата бистрина, острост и зрелост на нашето размислување и секое нивно надоградување, можеби не многу, но сигурно нè прават попаметни.
Е сега колку некој ќе биде паметен или не, веќе кажав дека зависи од капацитетот.
Единствен начин некој да стане уште попаметен, според мене, е прво да се научи трезвено и остро да размислува. Сè останато ќе си дојде само по себе.

Не земајте ништо здраво за готово и научете колку се два и два.Сосема доволно за добар почеток.Без разлика дали на ТВ кажале дека два и два се 75...
Одвреме навреме читнете нешто...а да не е весник...
И колку што можете избегавајте телевизија...

И не се замарајте со коефициенти на интелегенција..тоа е срање...јас имам коефициент 67 па ми оди некако во животот.

И да не ви ги откривам сите тајни како да бидете попаметни...помачете се и сами малку хахаха

Па од дрндање и филозофирање на кајгана не се станува по паметен :) Ќе се дружиш, ќе разменуваш мислења..иначе со книги читање..тапа :):tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom