Девалвација?

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Ova e tocno , no samo vo ucebnicite...I VO NORMALNO STOPANSTVO..... :)
Segasnoto..Makedonskoto e na nivo na "nomadi-sobiraci na divi plodovi"...t.e. glavnata stavka vo prilivot na devizi se doznakite...VO SITE FORMI I VARIJANTI na "nasinci" od nadvor..
Prodazbata na NASE DOMASNO PROIZVODSTVO...na stranski pazari NEMA , ako ne smetame zemjodelstvo i nekoja prerabotka na osnova na nego....
Zatoa devalvacijata NEMA DA STIMULIRA NISTO..., samo ke go zakova posledniot klinec na kovcegot na Makedonija.......zosto TROSOKOT NA VEKE ZEMENITE KREDITI KE OTIDE VO NEBO, a imotot ma makedonskite makedonci ...NA BARABAN... :)
Добро ти е тоа со дознаките. Логично е дека се намалени. Логично е дека летаат резервите.

Девалвација сигурно ќе ситимулира извоз, можеби не во доволна мера ама да ќе стимулира.

Девалвација најверојатна после избори...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дефинитивно сум убедена дека ќе дојде девалвација после изборите со објаснување „светска криза“.Тестираат мислење на академскиот круг без трошка срам,не ми се верува дека цел живот општеството ме третира и ќе ме третира како глупа овца.
Бугарија ќе биде Хаваи за нас од 2009,до кое дереџе стасавме изминативе 18 години,срам да им е и жал за овој народ.Една плуканица на водењето на системов,засрамете се,никогаш во мојот живот нема да гласам повеќе пу.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Девалвација нема да има така барем мислам јас:nenene:.

N

n/a

Гостин
Девалвацијата е ФАКТ.
И е резултат на `пломените`.

Ви кажав ја минимум дваесет пати.
Гвујо тупото се понаша ко да му е братучед на Жан Виденов.
А у негово време,бугарите БУЈВАЛНО останаа без леб.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
nisto nema da ima
se e samo gluposti i pretpostavki

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ја имам една идеја како да се надмине кризата !

Сите знаеме и сме свесни дека еврото е платежно средство во Македонија и покрај денарот, значи каде и да појдиш за стоката можеш да платиш во евра и цената можеш да ја искажеш во евра. Така да е мој предлог до владата на Македонија да наместо денари се воведе евро како платежно средство во Македонија и наместо да печати денари да печати евра (сосема исти и по облик и по боја и по големина како европските) со тоа за брзо време би станале најјаката замја у во светот и пошироко пошо би се сменало само називот и бојата на парите но не и количина на пари во оптек и на пример најниската плата во Македонија која до сега беше 4000 денари би била 4000 евра, а со просечна плата од некои 15.000 евра (поранешни денари) ние би биле на самио врв на светската економија и сите претседатели на држави и премиери ќе се испотепаат да ни бидат пријатели и сојузници, а Грчиштана ако поскокаат уше тро ќе ги купиме со се партали и ќе ги иселиме во патагонија.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ја имам една идеја како да се надмине кризата !

Сите знаеме и сме свесни дека еврото е платежно средство во Македонија и покрај денарот, значи каде и да појдиш за стоката можеш да платиш во евра и цената можеш да ја искажеш во евра. Така да е мој предлог до владата на Македонија да наместо денари се воведе евро како платежно средство во Македонија и наместо да печати денари да печати евра (сосема исти и по облик и по боја и по големина како европските) со тоа за брзо време би станале најјаката замја у во светот и пошироко пошо би се сменало само називот и бојата на парите но не и количина на пари во оптек и на пример најниската плата во Македонија која до сега беше 4000 денари би била 4000 евра, а со просечна плата од некои 15.000 евра (поранешни денари) ние би биле на самио врв на светската економија и сите претседатели на држави и премиери ќе се испотепаат да ни бидат пријатели и сојузници, а Грчиштана ако поскокаат уше тро ќе ги купиме со се партали и ќе ги иселиме во патагонија.
Eh.... LETusko..t.e. vetrusko :) ti bi sakal da ja "GLUMIME" AMERIKA???, a be znaes li ti...deka toa sto e dopusteno na BOGOVI ne e dopusteno na VOLOVI??? :)
Da ne zborime sto vo ovie vreminja i BOGOVITE pagjaat na teme, ....vidi ja samo USA kako se koprca na vrvot na Kineskata Jadica... :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Море бе конретен, многу се секираш за туѓи маки, не чини тоа бе ќе ти удри на чир од толку сикирација и душебрижништво за нечии проблеми. Ја нит америчка кола возам нит јадам со кинески стапчиња, тије ако сакаат очи нека вадат ја велам за Македонскта економија како да ја опраиме, ти мене прикаски за Америка и Кина како се давеле. Уше малку ќе расправаме и ќе се преокупираме како племето Бадел се зајало со племето Окахеј Те Штунга на некој полинезијски остров.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Море бе конретен, многу се секираш за туѓи маки, не чини тоа бе ќе ти удри на чир од толку сикирација и душебрижништво за нечии проблеми. Ја нит америчка кола возам нит јадам со кинески стапчиња, тије ако сакаат очи нека вадат ја велам за Македонскта економија како да ја опраиме, ти мене прикаски за Америка и Кина како се давеле. Уше малку ќе расправаме и ќе се преокупираме како племето Бадел се зајало со племето Окахеј Те Штунга на некој полинезијски остров.
Ne mislev be na toa....... :) pecatenje EVRA im e dopusteno samo na Bogovite, a nie sme ti od toa rodot na Volovite...:)

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Затоа, купувајте македонски производи и летувајте овде. Да им даваме што помалце девизи на странците.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
konkreten
istava prikazka e veke so godini
leleeee evrovo sto ke bide denarov
abe tikvi so rasol ke bide ete toa