Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како им се допаѓа песничкава на христијанските верници?

Член од
28 мај 2010
Мислења
201
Поени од реакции
25
Јака е :)

--- надополнето ---

Првиот стих се однесува само на главата, а не покривање на целото тело.Зошто вели ако не се покрива во Црква, тогаш нека се избриче! Никаде Исус не рекол дека жените треба целосно да се покриваат, така да не се гледа ниту еден дел од нејзиното тело.

radica cesto ni velis deka treba zenata da bide pokriena t.e glavata koga odi vo crkvaa aj vidi vo klipcevo dali e toa realnost dali ima nekoja pokriena , vo glavata , e sega ako ne saka da se pokriva kako sto se oviee togas bi trebalo da se izbricat site sto se tuka vo crkvava, so isklucok, neli e taka.
Што конкретно сакаш да кажеш ве друже ?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Хмм, ме мачи едно прашање во врска со Библијата.....
Дали Адам и Ева имале папоци?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Јака е :)

--- надополнето ---

Што конкретно сакаш да кажеш ве друже ?
valda pameten si pa vidi sto sakam da kazam.zenata treba da se pokriva vo glavata spored bibliksiot tekst onaa zena koja odi vo crkva treba da bide pokrienaa, zatoa i prativ klipce prasav dali oviee zeninosat pokrivka na glavata , ako onie ne nosat a ociglednoe toaa se gleda vo klipceto togas biblijata veli ako ne se pokriva vo crkva treba da se izbricat,, e sega site ovie zeni sto se naogaat vcrkva realnoe deka treba da se izbricat. jasno tie sega moeto prasanje.?

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Сакам да знам ако некој може да ми одговори како може креаторот да биде роден од креацијата?

Како може Бог,кого неможат да го опфатат ни небесата ни небесата над небесата,се наоѓа во утробата на свое создание?

и уште едно прашање.Зошто Бог однапред знаејќи за гревот го создал Луцифер?

Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Што правел Бог пред да го создаде светов и човекот?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Што правел Бог пред да го создаде светов и човекот?
Прво напиши како го замислуваш ти тој твој Бог кој ’’прави нешто’’ па ќе добиеш одговор.

--- надополнето ---

Сакам да знам ако некој може да ми одговори како може креаторот да биде роден од креацијата?

Како може Бог,кого неможат да го опфатат ни небесата ни небесата над небесата,се наоѓа во утробата на свое создание?

Никаков Бог не создал никаков Луцифер.Јарец со рогови или црвен бик со копита именуван како Луцифер создаден е од самата црква за да го плаши народот и да го придобие т.е. да манипулира со него.А и ако под Луцифер подразбираш зло,тогаш секој човек во себе има по еден Луцифер.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960

1. Исус не почнува од блажената Марија. Исус јасно кажа дека постоел уште пред Авраам (Јован 8:58). Божјиот син се отелотворил (земал човечко тело) преку блажената Марија. Бог не би бил семоќен доколку не може да го направи тоа.
2. Телесно може и го направи тоа. Бог не е она што ние си го замислуваме, туку Тој е она што е, безразлика какви се нашите замисли за Него. Објавата за тоа Кој е Тој и што може или не може, доаѓа од Него кон нас, а не обратно.
3. Одговорот е слободната воља. Слободната воља не би била слободна воља доколку Бог создал роботи кои по автоматизам (без право на избор) ќе му бидат послушни. Три карактеристи ја одвојуваат личноста од роботот. Тоа се: вољата, чувствата и разумот. Луцифер е личност и тој имал слободна воља со која одлучил да му биде непослушен на Бог. Истото важи и за човекот. За разлика од него ние имаме можност да ја оправиме грешката заради нашата непослушност помирувајќи се со Бога преку Спасителот Исус Христос.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
1. Одговорот е слободната воља.
Kaj е слободната воља кај Јуда?
Тој морал да го предаде Исус за да се исполнат пророштвата.
Кај е слободната воља кај Марија?
Таа никој не ја прашал дали сака да има дете ? само ја известија дека ќе роди

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
1. Исус не почнува од блажената Марија. Исус јасно кажа дека постоел уште пред Авраам (Јован 8:58). Божјиот син се отелотворил (земал човечко тело) преку блажената Марија. Бог не би бил семоќен доколку не може да го направи тоа.
2. Телесно може и го направи тоа. Бог не е она што ние си го замислуваме, туку Тој е она што е, безразлика какви се нашите замисли за Него. Објавата за тоа Кој е Тој и што може или не може, доаѓа од Него кон нас, а не обратно.
3. Одговорот е слободната воља. Слободната воља не би била слободна воља доколку Бог создал роботи кои по автоматизам (без право на избор) ќе му бидат послушни. Три карактеристи ја одвојуваат личноста од роботот. Тоа се: вољата, чувствата и разумот. Луцифер е личност и тој имал слободна воља со која одлучил да му биде непослушен на Бог. Истото важи и за човекот. За разлика од него ние имаме можност да ја оправиме грешката заради нашата непослушност помирувајќи се со Бога преку Спасителот Исус Христос.
Слободната волја е многу релативна работа. Всушност, сечија волја е ограничена од различни околности, туѓу влијанија и состојби кои не зависат од нас. Нашата слобода е ограничена и најчесто се сведува на избор меѓу две или три насоки, кои не секогаш можат да се опишат како богоугодни, оти околностите и борбата за опстанок, каде што нема многу скрупули понекогаш се единствана алтернатива на смртта.
Не е проблем слободната волја на Луцифер, туку теоријата за божјата промисла. Едноставно, таа не соодветствува со остатокот од верата...

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Не сум задоволен од одговоров.Дали се намалила(понижила)Божјата природа и дали се возвишила човечката природа?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
3. Одговорот е слободната воља. Слободната воља не би била слободна воља доколку Бог создал роботи кои по автоматизам (без право на избор) ќе му бидат послушни. Три карактеристи ја одвојуваат личноста од роботот. Тоа се: вољата, чувствата и разумот. Луцифер е личност и тој имал слободна воља со која одлучил да му биде непослушен на Бог. Истото важи и за човекот. За разлика од него ние имаме можност да ја оправиме грешката заради нашата непослушност помирувајќи се со Бога преку Спасителот Исус Христос.[/QUOT

zabluda golemaaaaaa bog dosol i se oteletvoril vo covek, demek zemal covecko telo za da ne spasel od grevovite nasi,, znaci dosol ili se oteletvoril vo covek i posle da bide raspnat na krst, i plus da moli za pomos,, i zamislite na bogaa go moli bog, bogot isus t.e sinot go moli na boga za pomos, zarem bog da moli,, kakov apsurd.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
колку пати ти е повторено дека Исус не бил само Бог, туку и Бог и Човек, и Божји Син и Човечки Син. Па така, како човек тој се молел.
Од друга страна, молитвата во христијанството не е исто што и молитвата во исламот. Молитвата во христијанството претставува комуникација со Бог. Оттука не гледам причина зошто Божјиот Син не би можел да комуницира со Таткото. Затоа претстани да го толкуваш и анализираш христијанството со исламски критериуми и од исламска перспектива. Мора да сфатиш и прифатиш дека тоа се две различни вери.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Не сум задоволен од одговоров.Дали се намалила(понижила)Божјата природа и дали се возвишила човечката природа?
Ни едното, ни другото. Божјата природа секогаш останува божја, а човечката си е човечка.
Нели Бог е семоќен, па ова не му причинило никаква тешкотија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom