Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Така е Чорбаџија, ако не беше од Аллах ќе имаше многу несогласувања, па еден обичен човек како Мухаммед с.а.в.с не ќе можеше да напише таква книга во 7 век. :pipi:
Па зарем малку несогласувања има?
Куранот вели дека Алах создал се во парови, а денес знаеме илјадници растенија и животни што немаат пар.
Кyранот вели дека ѕвездите се поблиску од Сонцето и Месечината, науката вели обратно.
Кyранот вели дека спермата излегува од пределот меѓу рбетот и ребрата, науката вели од тестисите. Итн.
Оттука јасно следи дека Кyранот не е од Алах, туку од некој друг... кој и да е.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Куранот вели дека Алах создал се во парови, а денес знаеме илјадници растенија и животни што немаат пар.
Кyранот вели дека ѕвездите се поблиску од Сонцето и Месечината, науката вели обратно.
Кyранот вели дека спермата излегува од пределот меѓу рбетот и ребрата, науката вели од тестисите. Итн.
Oд инает зборуваш или така ми се чини ? :pop:

--- надополнето ---

Те молам читај буквално ако не ВОСКРЕСНЕШЕ празна ќе беше нашате вера а тоа е минато свршено време нее предопставка тоа значи дека воскреснал без никакво сомневање ако добро познаваш граматика сигурно ке го сфатиш ова дека е минато свршено време и нее предпоставка а оние кои умреле за Христос и денес нивните мошти лечат од разни болести зошто Христовата благодат сеуште е во нив а тие не умреле зошто лажно сведочеле пред бога туку за да поверуваме ние денес во ВИСТИНАТА.Христос вели :" КОЈ ВЕРУВА ВОМЕНЕ НЕМА ДА УМРЕ ТОЈ И ДА УМРЕ КЕ ЖИВЕЕ"

--- надополнето ---

1' Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог." ЗА КОГО СЕ ОДНЕСУВА ОВА КОЈ Е "СЛОВОТО "? FIREFLY ?!!
тогаш напразна е нашата проповед, не има тука честичка “ќе“.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Се повикуваш на науката .. но науката вели и воскреснувањето е невозможно ..

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Се повикуваш на науката .. но науката вели и воскреснувањето е невозможно ..
Абе шо збориш? Е баш ме интересира која научна дисциплина и со кои научни аргументи тврди дека воскресението не е можно. Повели, докажи го своето тврдење :)

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
.Еден е бог а тоа е ИСУС ХРИСТОС .Ова најдобро ке го провериш во отковението на Јован каде Исус му се јавува на Јован и му кажува се што ке биде скоро.Прочитај ако толку сакаш да знаеш потрудисе и помолиго бог да ти даде мудрост да го разбереш зошто светото тројство е ПРЕМУДРОСТ што неможе никој да ја разбере ако Бог не му ја открие тајната. Ние веруваме така како што ти кажуваат а ако ти продолжиш да прашуваш и да ти објаснуваме ке се збуниш уште повеке верувај...поззз...
Cekaj samo malku, dali e bog ili sin bozji!!!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Абе шо збориш? Е баш ме интересира која научна дисциплина и со кои научни аргументи тврди дека воскресението не е можно. Повели, докажи го своето тврдење :)
ако ме прашаш мене јас верувам во постоење во друг облик .. нематеријален ...
но кога се повикуваш на наука .. ајде посочи ми каде тоа науката тврди дека Исус воскреснал или дека е возможно човек да воскресне ..

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
ако ме прашаш мене јас верувам во постоење во друг облик .. нематеријален ...
но кога се повикуваш на наука .. ајде посочи ми каде тоа науката тврди дека Исус воскреснал или дека е возможно човек да воскресне ..
Чекај малку сега, зошто јас да посочувам? Зарем не беше ти тој кој рече дека науката велела дека воскресението е невозможно? Тоа е твоја изјава, а не моја. И бидејќи ти ја рече, ти треба и да ја докажеш. Ти си ја "слушнал" науката како го вели тоа, јас не сум ја слушнал :) Затоа повели докажи го тоа што го рече дека си ја слушнал како вели науката...

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Чекај малку сега, зошто јас да посочувам? Зарем не беше ти тој кој рече дека науката велела дека воскресението е невозможно? Тоа е твоја изјава, а не моја. И бидејќи ти ја рече, ти треба и да ја докажеш. Ти си ја "слушнал" науката како го вели тоа, јас не сум ја слушнал :) Затоа повели докажи го тоа што го рече дека си ја слушнал како вели науката...
Да ... но не сум јас оној кој почна да се повикува на наука ...
Јас ти кажав дека верувам во постоење во друг облик .. така да за мене и воскресението на Исус би било у смисол воскреснала неговата душа (како и на секого кога ќе почине материјалниот дел) и се соединила со универзалната енергија ..
но ти почна да побиваш религиозни, филозофски работи со наука ...
и кога веќе почна да се повикуваш на наука за такви ствари би било Ок да кажеш каде науката докажала за воскресение ? дека е можно и дека постои .. не ја употребувај во една насока ...
муабетов ми е погледни се у огледало пред да критикуваш други :toe:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Науката вели дека живот настанува само од живот. Тоа е основниот законот за биогенеза формиран од научникот Луј Пастер. Согласно оваа дефиниција, животот не може да настане од неживите хемиски соединенија. Оттука следува дека животот морал да настане од некој жив Животодавец, а тоа е Бог. Епа ако за Бог не било проблем на почетокот од неживата материја да создаде живот, зошто би било проблем повторно да го направи истото?
Ете, тоа е мојот научен аргумент зошто сметам дека воскресението е возможно, затоа што самиот закон за биогенеза вели дека за да настане најелементарен живот, мора да постои Животодавец. А за Животодавецот, ако постои, воопшто не е проблем да го врати животот кај починатите т.е. да ги воскресне.

Ајде сега ти повели докажи научно дека не постои воскресение. Сега е на ред твојата страна од "огледалото" :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
како шо сам кажуваш ... тоа е твој научен аргумент .. а не став на Наука ..
Науката вели дека живот настанува само од живот
ова е точно се потоа шо наведе е само шпекулација по основ да „Бог“ го создал животот .. што пак се заснова на религиозни убедувања а не научни ...

мојата страна ја пишав погоре ... за науката пак сметам дека е на ниво на кое шо е .. но на скала на разбиеност од 1-100 таа не е ни до 2-3 :)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Твојата страна погоре воопшто не ја докажува твојата храбра изјава "науката вели дека воскресението е невозможно". Ти рече дека науката велела, а не дека можеби некој ден (кога ќе дојде на ниво 100) ќе рече. кога рече дека "науката велела", јас си помислив дека навистина знаеш некој научен аргумент кој вели дека воскресението е невозможно, но изгледа погрешно сум те сфатил :)

Досегашната наука тврди дека живот настанува само од живот. Значи ако сакаш да збориме за реална наука, тогаш треба да збориме за сегашната наука. Зборувањето за "утрешната наука" се нарекува "научна фантастика". Слично како што муслиманите, неможејќи да најдат оправдување за постоењето на бесполови организми, тврдат дека можеби во иднина ќе се откријат дургите полови на бесполовите организми :)

Член од
20 мај 2010
Мислења
58
Поени од реакции
1
Слично како што муслиманите, неможејќи да најдат оправдување за постоењето на бесполови организми, тврдат дека можеби во иднина ќе се откријат дургите полови на бесполовите организми :)
Па точно е дека науката оди погоре и погоре. Ама не се враќа назад. Земјата не е стара 8000 год тоа е факт.

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Чорбаџија дали можеш да ми го објасниш овој цитат ?
А оние мои непријатели, кои не сакаа да царувам над нив,
доведете ги тука и исечете ги пред мене (Исус) !
(Лука 19:27)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom