Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Еве го Евреинот се јави :)
Кој рече дека Јудеизмот не е вера?
Вие не го прифаќате Исус како месија, Евреите мислеле дека ќе ги спаси од ропството, ама тој бил распнат на крстот. Зборувал за Божјото Царство, не за Царството на Евреите на Земјата. Исус не зборувал за државата, за земното богатство, туку за Божјото. Само мал дел од Евреите го препознале и прифатиле Исус, другите не.
Никој не го негира постоењето на Мојсеј кој е еден од најголемите божји пратеници на Земјата, но кој имал мајка и татко на Земјата. Тој и самиот зборувал за доаѓањето на Месијата.

Значи Јудеизмот и верувањето во еден Бог да го прекинеме, да го признаеме Исус за син на Бога па тогаш ќе се спасиме? Значи Бог го отфрла Јудеизмот, го поттисна Мојсеј зошто тогаш воопшто го прати?
На Евреите никој не им рече дека Бог ќе дојде на земјата грешка си. Најавен им беше пратеник како Мојсеј а не го прифатија не знам зошто.
Значи Исус бара од нас одрекнување од еедн Бог, верување во тројство за да се спасиме? Спротивно од тоа што го кажа Мојсеј!
Зошто Бог го поттисна Мојсеј и го направи само пратеник а Исус негов син?
Зарем Бог на љубовта да ги дели децата?
Зошто Адам да не биде син Божји тој немаше ни мајка ни татко.
Значи секоја му чест на Бог сите ги отфрли само Исус го љуби.
Тоа сакав да го знам, не е ни чудно што не е прифатен од Евреите!

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Радице Бог не го оттфрли Иса а.с тој проповедаше вера во Бога исто како Мухаммед с.а.в.с значи исто. Вера во Бога на Арапски значи ИСЛАМ !!

Иса а.с не рекол дека клучот за другиот свет е верување во неговото воскресение, тоа го направиле луѓето по него !!

Иса а.с проповедал вера во Бога, оставал 2 прсти брада, носел бело капче се миел пред да се моли, клањал исто што и Мухаммед с.а.в.с !!

Вие не ја следите верата на Иса а.с , вие ја следите на Павле и константин кои дошле векови по него и објавиле тројство !!
Не реков дека Бог го отфрли Исус, туку дека не е можно да ги отфрли неговите следбеници, ученици кои го проповедале неговото учење!
Исус рекол дека најлесно е да се влезе во Божјото Царство преку Него.

Јован: 6:35 Исус им рече: „Јас Сум Лебот на животот; кој доаѓа при Мене нема да огладни и кој верува во Мене нема никогаш да ожедни.
6:37 Сè што Таткото Ми дава ќе дојде при Мене, а оној кој доаѓа при Мене нема да го исфрлам;
6:45 Кај пророците е напишано: ‘Сите ќе бидат научени од Бога.’ Секој, кој чул од Таткото и научил, доаѓа при Мене.
14:6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
6:47 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене има вечен живот.”
7:38 Кој верува во Мене - како што е кажано во Писмото - „од неговата внатрешност ќе потечат реки на жива вода.”
11:25 Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее.
11:26 И секој, кој живее и верува во Мене, нема да умре довека. Веруваш ли во ова?”
12:46 Јас - Светлината - дојдов во светот, та ниеден, кој верува во Мене, да не остане во темнина.
14:12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко.

Лука: 22:70 Тие сите рекоа: „Значи, Ти си Божји Син?” Тој пак им рече: „Вие велите дека Сум Јас.”

Мислиш дека овие зборови се измислени и ставени во библијата? Што ви вели Мухамед? Кои делови од Библијата се точни, а кои неточни? :)

Член од
18 декември 2009
Мислења
6.125
Поени од реакции
872
Многу идете оф-топик сите, навредувате вери, се карате, се мразите...зошто е вака?

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Значи Јудеизмот и верувањето во еден Бог да го прекинеме, да го признаеме Исус за син на Бога па тогаш ќе се спасиме? Значи Бог го отфрла Јудеизмот, го поттисна Мојсеј зошто тогаш воопшто го прати?
На Евреите никој не им рече дека Бог ќе дојде на земјата грешка си. Најавен им беше пратеник како Мојсеј а не го прифатија не знам зошто.
Значи Исус бара од нас одрекнување од еедн Бог, верување во тројство за да се спасиме? Спротивно од тоа што го кажа Мојсеј!
Зошто Бог го поттисна Мојсеј и го направи само пратеник а Исус негов син?
Зарем Бог на љубовта да ги дели децата?
Зошто Адам да не биде син Божји тој немаше ни мајка ни татко.
Значи секоја му чест на Бог сите ги отфрли само Исус го љуби.
Тоа сакав да го знам, не е ни чудно што не е прифатен од Евреите!
Бог има безгранична љубов кон сите луѓе, љубов која не може да се измери, ниту да се искаже со зборови.
Бог е навистина добар и сомилостив, не само кон верниците, туку и кон неверниците( овде не се мисли на исламската теорија за неверниците во кои спаѓаат евреите и христијаните, туку луѓе кои веруваат во Бог и не веруваат). Значи неговата љубов и милоост немаат крај.
Бог не го дели луѓето по религија, туку колку широко е нивното срце, каков живот водат, дали прават добри или лоши дела, колку даваат милостина и многу други работи кои ги заповедал. Тој нема да го отфрли ниту најлошиот човек кој живее на Земјата од своето Царство, дури и за него ќе се бори до последно, со надеж дека тој човек ќе се покае.
Исус од вас не бара да верувате во Него, туку сака да поверувате во Него, зошто Патот кон Бога преку Него е полесен. Кој го прима Синот, го прима и Оној кој го пратил. Тој не бара да се откажете од единиот Бог, зошто Тој доаѓа од единиот Бог, како може да бара да се откажете од Оној од кој доаѓа?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ние не се откажавме од Господ. ние веруваме во Господ но не во Исус. :smir: Зошто тој не е никакво Божество, тој е еден човек месија. Муслиманите веруваат во Исус ама не како божество туку месија. За евреите да неправиме муабет тие никако не го прифаќаат еве гледаш и сама.

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Бог има безгранична љубов кон сите луѓе, љубов која не може да се измери, ниту да се искаже со зборови.
Бог е навистина добар и сомилостив, не само кон верниците, туку и кон неверниците( овде не се мисли на исламската теорија за неверниците во кои спаѓаат евреите и христијаните, туку луѓе кои веруваат во Бог и не веруваат). Значи неговата љубов и милоост немаат крај.
Бог не го дели луѓето по религија, туку колку широко е нивното срце, каков живот водат, дали прават добри или лоши дела, колку даваат милостина и многу други работи кои ги заповедал. Тој нема да го отфрли ниту најлошиот човек кој живее на Земјата од своето Царство, дури и за него ќе се бори до последно, со надеж дека тој човек ќе се покае.
Исус од вас не бара да верувате во Него, туку сака да поверувате во Него, зошто Патот кон Бога преку Него е полесен. Кој го прима Синот, го прима и Оној кој го пратил. Тој не бара да се откажете од единиот Бог, зошто Тој доаѓа од единиот Бог, како може да бара да се откажете од Оној од кој доаѓа?
Радица многу е убаво тоа што кажуваш еве само солзи што не ми потекоа :vozbud:Исус бараше да се одрекнеме од еден Бог и да поверуваме во Бог кој вп исто време е и син и свет дих и отец ? Не фала Господ да ме сочува од овој грев. Бог не љуби ? Ако Бог не љуби зошто тогаш верата на Мојсеј престана да важи, зошто Исус ја прогласи Тората за неважечка и повика на верување во библијата? Зошто го згази законот на Мојсеј ?
Кажи ми каков е тој Бог на љубовта кој ги згази сите пратеници пред Исус а само Исус го издигна за негов син, само неговата вера е важна.
Дали е тој Бог на љубовта?

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Ние не се откажавме од Господ. ние веруваме во Господ но не во Исус. :smir: Зошто тој не е никакво Божество, тој е еден човек месија. Муслиманите веруваат во Исус ама не како божество туку месија. За евреите да неправиме муабет тие никако не го прифаќаат еве гледаш и сама.
Гледам дека сосем се откажале од Исус, ама ако, нека им биде. :)
За разликата во верувањата меѓу исламот и христијантвото во врска со Исус веќе многупати зборувавме.

Добра ноќ FireFly

--- надополнето ---

Радица многу е убаво тоа што кажуваш еве само солзи што не ми потекоа :vozbud:Исус бараше да се одрекнеме од еден Бог и да поверуваме во Бог кој вп исто време е и син и свет дих и отец ? Не фала Господ да ме сочува од овој грев. Бог не љуби ? Ако Бог не љуби зошто тогаш верата на Мојсеј престана да важи, зошто Исус ја прогласи Тората за неважечка и повика на верување во библијата? Зошто го згази законот на Мојсеј ?
Кажи ми каков е тој Бог на љубовта кој ги згази сите пратеници пред Исус а само Исус го издигна за негов син, само неговата вера е важна.
Дали е тој Бог на љубовта?
Ти веруваш во Бог?
Според ова не ми личи како да веруваш :)
Исус не ја прогласил Тората за неважечка, таа е дел од Библијата.

Верата на Мојсеј е истата како онаа на Исус- вера во Бог.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Не реков дека Бог го отфрли Исус, туку дека не е можно да ги отфрли неговите следбеници, ученици кои го проповедале неговото учење!
Исус рекол дека најлесно е да се влезе во Божјото Царство преку Него.

Јован: 6:35 Исус им рече: „Јас Сум Лебот на животот; кој доаѓа при Мене нема да огладни и кој верува во Мене нема никогаш да ожедни.
6:37 Сè што Таткото Ми дава ќе дојде при Мене, а оној кој доаѓа при Мене нема да го исфрлам;
6:45 Кај пророците е напишано: ‘Сите ќе бидат научени од Бога.’ Секој, кој чул од Таткото и научил, доаѓа при Мене.
14:6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
6:47 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене има вечен живот.”
7:38 Кој верува во Мене - како што е кажано во Писмото - „од неговата внатрешност ќе потечат реки на жива вода.”
11:25 Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее.
11:26 И секој, кој живее и верува во Мене, нема да умре довека. Веруваш ли во ова?”
12:46 Јас - Светлината - дојдов во светот, та ниеден, кој верува во Мене, да не остане во темнина.
14:12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко.

Лука: 22:70 Тие сите рекоа: „Значи, Ти си Божји Син?” Тој пак им рече: „Вие велите дека Сум Јас.”

Мислиш дека овие зборови се измислени и ставени во библијата? Што ви вели Мухамед? Кои делови од Библијата се точни, а кои неточни? :)
Драга Радице, ако мислиш со овие текстови некој да ти поверува дека Иса а.с е син Божји грешка ! Во Библијата сите се наречени синови и ќерки на Бога, така ги нарекувале тие што биле најблиски со вера до Бога !!

Секако дека сите пејгамбери па така и Иса а.с викал следете ме јас сум патот до Џеннетот !!

Мухаммед с.а.в.с рекол патот до Џеннетот е признавањето на сите пејгамбери за еднакви и верување во еден Бог Аллах !!

Прашај Евреин што е проблемот со библијата ќе ти рече го отфрлија стариот завет ко ништо направија нов !!

Прашај христијанин што е проблемот со Куранот ќе ти рече ја отфрлија библијата измислија книга !!

Додека Евреите пцујат по Иса а.с а Христијаните по Мухаммед с.а.в.с Муслиманите редовно им праќаат Селам на сите и со една нога се во Џеннет !!

Работава е ваква, Јудеизмот е почеток, Христијанството средина, значи најмногу заглавено а Исламот излез пат до Џеннет !!

Хаха се шалам малку секој има право да верува што сака.

Според мене сите се луѓе и ги ценам пред се како луѓе.

Добра ноќ

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Ти веруваш во Бог?
Според ова не ми личи како да веруваш :)
Јас верувам во Бог кој на ништо не личи не во старец и не не верувам дека се отелотворува а уште помалку дека се дели на три дела, како син, отец и свет дух.

--- надополнето ---

Верата на Мојсеј е истата како онаа на Исус- вера во Бог.
Не се почитува законот на Мојсеј, Исус го згази. Не се обрезувате, јадете свинско, не носите бели капи, не пуштате брада.
Го прекршивте вториот Божји заповед не прави слика на Бога.
Верата на Мојсеј не е како на Исус.
Мојсеј проповедаше вера во Бога а не сам во себе.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Драга Радице, ако мислиш со овие текстови некој да ти поверува дека Иса а.с е син Божји грешка ! Во Библијата сите се наречени синови и ќерки на Бога, така ги нарекувале тие што биле најблиски со вера до Бога !!

Секако дека сите пејгамбери па така и Иса а.с викал следете ме јас сум патот до Џеннетот !!

Мухаммед с.а.в.с рекол патот до Џеннетот е признавањето на сите пејгамбери за еднакви и верување во еден Бог Аллах !!

Прашај Евреин што е проблемот со библијата ќе ти рече го отфрлија стариот завет ко ништо направија нов !!

Прашај христијанин што е проблемот со Куранот ќе ти рече ја отфрлија библијата измислија книга !!

Додека Евреите пцујат по Иса а.с а Христијаните по Мухаммед с.а.в.с Муслиманите редовно им праќаат Селам на сите и со една нога се во Џеннет !!

Работава е ваква, Јудеизмот е почеток, Христијанството средина, значи најмногу заглавено а Исламот излез пат до Џеннет !!

Хаха се шалам малку секој има право да верува што сака.

Според мене сите се луѓе и ги ценам пред се како луѓе.

Добра ноќ
Мене воопшто не ме интересира дали некој ќе поверува или не. Мене тоа не ми е поентата.
Сакав да кажам дека чуден е начинот на кој се прифаќа Исус во Kuranot, се прифаќа, ама знаеш што?- Само неговото име . Тука се поништува целата ваша теорија дека се почитуваат сите пратеници и сите божји објави. Вие тука го негирате целосно Новиот Завет, се она што е кажано во него, за вас е измислено.
Затоа те прашувам во што Мухамед се сложува со Библијата, а што негира? да не бидам оф-топик да ми одговриш на другата тема ако може.

--- надополнето ---

Јас верувам во Бог кој на ништо не личи не во старец и не не верувам дека се отелотворува а уште помалку дека се дели на три дела, како син, отец и свет дух
Не се почитува законот на Мојсеј, Исус го згази. Не се обрезувате, јадете свинско, не носите бели капи, не пуштате брада.
Го прекршивте вториот Божји заповед не прави слика на Бога.
Верата на Мојсеј не е како на Исус.
Мојсеј проповедаше вера во Бога а не сам во себе.
Жал ми е што имаш толкава омраза кон Исус. Исус не згазил ништо, тој дава дополнување на законот. Исус му обрнува многу пооголемо внимание на душата и нејзиниот живот, отколку она што се внесува во телото, што влегува во устата...за Него е поважно тоа што излегува од неа. Значи тој не рекол јадете свиснко, ние сме доволно паметни и возрасни за да знаеме што е штетно за нашето тело. Или обрезувајте се! Зошто многу е поважно кој ќе биде обрезан во душата, него на телото.Затоа не не обврзал тоа да го правиме, туку не обврзал на нешто друго, во кое ти не веруваш, зошто и сам кажа дека Бог за тебе не претставува љубов!

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Жал ми е што имаш толкава омраза кон Исус. Исус не згазил ништо, тој дава дополнување на законот. Исус му обрнува многу пооголемо внимание на душата и нејзиниот живот, отколку она што се внесува во телото, што влегува во устата...за Него е поважно тоа што излегува од неа. Значи тој не рекол јадете свиснко, ние сме доволно паметни и возрасни за да знаеме што е штетно за нашето тело. Или обрезувајте се! Зошто многу е поважно кој ќе биде обрезан во душата, него на телото.Затоа не не обврзал тоа да го правиме, туку не обврзал на нешто друго, во кое ти не веруваш, зошто и сам кажа дека Бог за тебе не претставува љубов!

Зошто тераш инает кога знаеш дека Исус го згазил законот на Мојсеј. Мојсеј рече верувајте во еден Бог и не земајте други Богови покрај него и рече не правете слика. А Исус се спротивно на тоа кажал.
Јас не го мразам мојот Бог, зашто мојот Бог не ги дели пратениците така што меѓу нив ќе издигне син туку сите ги направил пратеници. Мојот Бог е Бог на љубовта а твојот е себичен.

Scorer

Set Your Spirit Free
Член од
30 март 2010
Мислења
63
Поени од реакции
4
eden na druga tema rece deka i marija bila bozica zosto vije lazite deka neje?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Мојсеј рече верувајте во еден Бог и не земајте други Богови покрај него и рече не правете слика. А Исус се спротивно на тоа кажал.
Исус не рекол ништо спротивно за овие работи. Исус никаде не рекол да веруваме во повеќе богови, ниту да правиме слика.
Сепак Исус исполнил некои од Мојсеевите закони (закони кои биле врзани за стариот завет и старото свештенство) и ни дал нови заповеди, заповеди врзани со новиот завет и новото свештенство.

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Исус не рекол ништо спротивно за овие работи. Исус никаде не рекол да веруваме во повеќе богови, ниту да правиме слика.
Сепак Исус исполнил некои од Мојсеевите закони (закони кои биле врзани за стариот завет и старото свештенство) и ни дал нови заповеди, заповеди врзани со новиот завет и новото свештенство.
Дали е Исус поважен од Мојсеј ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom