Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Има род, синот Божји се мисли на син. Зошто Бог ги создава жените само да му го родат синот? Зарем не е тоа себично и дискриминација врз жените?
И како можат три богови да бидат едно? Сите треба да се разични со различни функции. Значи многубоштво. Кога отецот сакал син, треба и синот да сака свој син, па ќе го прати на друга планета да се жртвува. Се само машки род ццц жално. Жените му служат на Бог.
musliman zboruva za diskriminacija na zenite?

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
jas sum ateist, ako si zabelezal sto pisuvam, a slobodno vidi i na profil ke vidis deka zboruvam i protiv hristijanstvoto, odnosno kako i sekoj ateist, za mene religiite se nesto sto go zarobuvaat covek, go otupuvaat negoviot razum, no da ne dolzam mnogu, jas sum ateist i toa sum go dokazal dosega. inaku se zapaliv bidejki duri jas kako ateist donekade go svakjam znacenjeto na trojstvoto spored objasnuvanjata na nekoi hristijani ovde. a ti se pravis glup, pa duri i postavuvate nekoi prasanja, koi koga vi bea postaveni slicni ,vie vednas se pobunivte demek toa bilo bogohulenje itn. znaci od edna strana barate da se ima kulturna diskusije, bez glupi prasanja i navredi, a od druga strana vie vregjate. ne deka mene licno me vregja ako nekoj od vas napagja ili navreduva nekoja religiska licnost ili pak licno Bog, no toa nema da pridonese za dobra i kvalitetna diskusija. zatoa del od prasanjata sto gi postavivte bea samo za licna satisfakcija deka ste navredile nekoj, a drugarot te poddrzal, pa ajde uste ednas da vregjame i prasuvame demek toa ne interesira......

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Има род, синот Божји се мисли на син. Зошто Бог ги создава жените само да му го родат синот? Зарем не е тоа себично и дискриминација врз жените?
И како можат три богови да бидат едно? Сите треба да се разични со различни функции. Значи многубоштво. Кога отецот сакал син, треба и синот да сака свој син, па ќе го прати на друга планета да се жртвува. Се само машки род ццц жално. Жените му служат на Бог.
1. Синот Божји бил Син, и тој е во машки род. Но, целината Бог нема род. Можеби има род во граматиката, но поделбата овде на род, машки или женски нема смисла.
2. Тоа не се 3 богови, тоа се 3 дела од една совршена целина, Бог! Заедно одлучуваат за функциите кои ги имаат.Ние не сме многубошци, за твоја жал.
3. ' Кога отецот сакал син, треба и синот да сака свој син, па ќе го прати на друга планета да се жртвува. Се само машки род ццц жално. Жените му служат на Бог.'
Влезен си во добра научна фантастика!
Разликата меѓу жените во христијанството и исламот е голема, во однос на правата кои ги имаат. Но, во обратна насока од таа твојата зацртана во главата. :)

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Радица кога Бог ќе се изјасни како машко, отец, син сеедно а не сака Божици тоа е дискриминација врз жените.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Radica ovoj pogore vika edno bitie vo tri lica, e kako moze da e edna edinstvena celina koga se tri lica!!!

Исто како секој човек што е составен од тело,душа и дел од бога во него.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
[/COLOR]НЕ ЈА СФАЌАЈЕТ БИБЛИЈАТА БУКВАЛНО!!! Тоа се вистински приказни, кои неможе да ги разере секој ами само оној на кој му е дадено.
Ги прашувам самите Христијани што било со Јуда некој вика се обесил а некој распукал по земја. Крвавата нива.

--- надополнето ---

Не се три божества, тие се сите во една единствена целина. Никој не може да делува сам.
Бог нема род.
Богородица се слави зошто ни го родила нашиот Спасител, не затоа што е Божица.
Богородицата ја искористил Бог што го родила Богот и сега не е ништо ? А Богот Христос кога ќе вика Мамо вика на креацијата мамо ?

--- надополнето ---

Може да биде единствена целина, знаејќи ја тесната поврзаност меѓу тие три лица, каде ниеден дел не дејствува сам од себе, туку заеднички.
Пак тука се враќаш на тоа дека Бог ја оплодил МаРИЈА самиот син на мајката.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Радица кога Бог ќе се изјасни како машко, отец, син сеедно а не сака Божици тоа е дискриминација врз жените.
Ако е дискриминација тоа да не се стане Бог во женски род, т.е Божица, ок е, мисли си што сакаш. Дискриминацијата е прифатена.
Богородицата ја искористил Бог што го родила Богот и сега не е ништо ? А Богот Христос кога ќе вика Мамо вика на креацијата мамо ?

Пак тука се враќаш на тоа дека Бог ја оплодил МаРИЈА самиот син на мајката.
Сега Богородица е само мајка на единствениот божји и човечки син. Мајка која го родила, биолошка значи. Таа не е искористена, туку е благословена. Затоа е толку обожавана, особено од страна на католиците. Но, таа не е Бог.
И не се враќам на истото, затоа што Синот тогаш не постоел, значи бил зачнат од Светиот Дух, преку Отецот, и не може Исус да ја оплодил својата мајка, зошто дотогаш тој не постоел.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
1. Синот Божји бил Син, и тој е во машки род. Но, целината Бог нема род. Можеби има род во граматиката, но поделбата овде на род, машки или женски нема смисла.
2. Тоа не се 3 богови, тоа се 3 дела од една совршена целина, Бог! Заедно одлучуваат за функциите кои ги имаат.Ние не сме многубошци, за твоја жал.
3. ' Кога отецот сакал син, треба и синот да сака свој син, па ќе го прати на друга планета да се жртвува. Се само машки род ццц жално. Жените му служат на Бог.'
Влезен си во добра научна фантастика!
Разликата меѓу жените во христијанството и исламот е голема, во однос на правата кои ги имаат. Но, во обратна насока од таа твојата зацртана во главата. :)
Еве единствениот Бог што вели за ова:
Безбожни се оние кои велат: „Бог и Христос, син на Марија. Кој може да го спречи Бог, ако би сакал да го уништи Христа, синот на Марија, како и неговата мајка и сите оние кои се на земјата?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ако е дискриминација тоа да не се стане Бог во женски род, т.е Божица, ок е, мисли си што сакаш. Дискриминацијата е прифатена.

Сега Богородица е само мајка на единствениот божји и човечки син. Мајка која го родила, биолошка значи. Таа не е искористена, туку е благословена. Затоа е толку обожавана, особено од страна на католиците. Но, таа не е Бог.
Благословена ? Што самиот син Бог ја зачнал ? Инцест !!

--- надополнето ---

Исто како секој човек што е составен од тело,душа и дел од бога во него.
Тело= Ќе се распадне
Душа=Ќе остане вечна

--- надополнето ---

Папата Бенедикт нема одговор на ова прашање :smir:

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Еве единствениот Бог што вели за ова:
Безбожни се оние кои велат: „Бог и Христос, син на Марија. Кој може да го спречи Бог, ако би сакал да го уништи Христа, синот на Марија, како и неговата мајка и сите оние кои се на земјата?
Можеш ли ти да уништиш нешто што произлегува од тебе, што е твоја креација? Не му е финтата на Бог да не уништи, која е смислата на животот тогаш?

--- надополнето ---

Благословена ? Што самиот син Бог ја зачнал ? Инцест !!

Папата Бенедикт нема одговор на ова прашање :smir:
Нема инцест, затоа што Исус се зачнува во утробата на Марија. Дотогаш тој не постои. Плус нема тука никакво телесно зачнување и инцестот како теорија пропаѓа.
папата на кое прашање нема одговор?

Scorer

Set Your Spirit Free
Член од
30 март 2010
Мислења
63
Поени од реакции
4
dali sinot i tatkoto se isto? ne mozet da bidet. Pa Bog neli toj samiot od nego izlegol svetiot duh da go zacne sinot na gospod to est samiot gospod znaci sam sebe se zacnal :toe:

--- надополнето ---

zosto da ne e blazenata marija bozica? so sakat bog? em da mu ragat dete em da ja sutnit zad vrata ?

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
Еве ја Мерјем р.а. (Марија во Исламот)
Мерјем р.а. (Марија бог нека е задоволен со неа) е жената која Куранот ја наведува како мајка на пратеникот Иса а.с. Таа веројатно е најценетата жена во Исламот. Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. ја спомнал како една од најдобрите четири жени кои први ќе влезат во Џеннет (рај). Исламот меѓутоа ја порекнува боженственоста на Мерјем р.а. и Иса а.с. како и тврдењето дека Иса а.с. е син божји. Во Куранот таа е наречена „сестра харунова“ - се смета дека се мисли на Харун (Арон) братот на Муса а.с.(Мојсеј) врз основа на тоа што Мерјемината положба во однос на објавата на Иса а.с. е аналогна на Харуновата положба во однос на Муса а.с. Исто како и Харун, нејзината функција во контекст на објавата е повеќе внатрешна отколку надворешна.

Детство.
Куранот како татко на Мерјем р.а. го именува Имран а према Исламското учење нејзината мајка е Хана. Се верува дека Имран и Хана долго време немале деца така да кога Хана забременила веќе биле во поодминати години. Хана мислела дека носи машко дете и рекла: “ О господару мој ова што е во мојот стомак ти го заветувам тебе на служба, па прими го од мене. Ти навистина се слушаш и се знаеш (али имран 35). Меѓутоа детето кое го родила била девојче: Господару мој родив женско, а машко не е што и женско. Му дадов име Мерјем. Јас нејзе и нејзиниот пород го ставам под твоја заштита од прокетиот шејтан (али имран 36)

Мерјем уште како девојка била истрајна во клањањето. Поради тоа е пратена да живее и учи кај Зекерија, маж на нејзината постара сестра. Таа милувала да престојува кај Михработ, нишата за молитва во храмот и кога да дошол Зекерија во храмот каде што таа престојувала приметувал дека таа има храна: Од каде ти е ова о Мерјема? тој би прашал а таа би одговорила: од Аллах.

Раѓањето на Иса а.с.
Спрема верувањето, Мерјем уште на 12 години, уште пред физичката зрелост ја достигнала менталната зрелост и полната чистота на душата. Тогаш му доаѓа мелекот Џибрил (ангелот Габриел) во вид на човек со вести од Аллах:

„О Мерјема, Аллах те радува со син кој е збор од него створен, чие име ќе биде Месих (месија), Иса, син Мерјемин. Угледен и на овој и на другиот свет и еден од блиските на Аллах! Тој ќе му говори на луѓето и во колевка и кога ќе порасни, и еден е од добрите (али имран 45-46) Таа рече: како јас ќе имам дете кога ни еден маж не ме допрел, а јас не сум блудница?“ (али имран 47)

Мерјем тогаш целиот народ ја прогласи за блудница и ја протера во пустината. Породилните болки ја примораа да се скрие под суво палмино стебло каде што го роди синот и го нарече Иса. Бидејќи немала ни вода ни храна, Мерјем повика: „камо среќа да умрев порано и во заборав да паднев“ (мерјем 23) Џибрил (Габриел) тогаш му рече: „не жалости се, Господарот твој даде под тебе да потечи поток. Затреси го стеблото палмино и ќе се (просут че се-на српски) свежи урми па јади и пиј и биди весела“ Џибрил исто така му рече да се врати кај својот народ и да се брани со молчење.

Мерјем го однесе својот син кај нејзиното семејство, кое се разлути кога го виде: „О Мерјем, ти која по чедноста си слична на Харун, твојот татко не беше (невалјалац - на српски) а ни мајка ти твоја не беше (невалјалац)“ Мерјем го послуша советот на Џибрил и остана нема на нивниот укор. Тогаш од колевката се јави Иса а.с. и ја оправда мајката: „јас сум Аллахов роб! ќе ме направи благословен каде и да бидам, ќе ми нареди додека сум жив намаз да обавувам и зекат да давам и на мојата мајка добар да и бидам. И нека е мир над мене на денот кога сум се родил и на денот кога ќе умрам и на денот кога од мртвите ќе бидам оживеан (мерјем 28-35)

Е ова е вистината за Мерјем а.с. (марија) кој не се држи до неа и ја нарекува богородица - тешко него!

Scorer

Set Your Spirit Free
Член од
30 март 2010
Мислења
63
Поени од реакции
4
praveden a koj ce dojt na sudniot den da ve sudit isus ili muhamed?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.952
Е ова е вистината за Мерјем а.с. (марија) кој не се држи до неа и ја нарекува богородица - тешко него!
Тешко него - ќе го има на Ал Џезаира со снимка од YouTube или тешко него - ќе летне во воздух за некој да има 72 девици?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom