Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Ima li nekoj odgovor!!!

Imam i edno prasanje, zosto kaj mnogute maski na maliot prst im e mnogu golem ne znam kako na makedonski se narekuva na angliski e clutches, a na makedonski spojki, ne znam dali e tocno prevedeno...

Член од
2 април 2010
Мислења
40
Поени од реакции
1
Ima li nekoj odgovor!!!

Pa kako da ti odgovri koga prashuvash gluposti - eve za sto ti prashuvash:

A clutch is a mechanical device which provides driving force to another mechanism, typically by connecting the driven mechanism to the driving mechanism. Its opposite component is a brake, which inhibits motion.

I ajde sega kako nekoj da ti odgovori :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::pos2::pos2::pos2::pos2::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo::uvo:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Стариот завет си е стар завет, новиот завет си е нов завет. Зборот „завет“ значи пакт, договор - во случајов пакт меѓу Бог и луѓето. Бог го склучил стариот завет со евреите преку посредникот Мојсеј и под Лвитското свештенство. Стариот завет барал од човекот неприкосновено почитување на Божјите (старозаветни) закони и при секој прекршок морало да се принесуваат жртви за да се покријат и простат гревовите.

Но човекот неколкупати го прекршил овој завет (пакт, договор) и се што останувало за човекот било Божјиот гнев во него.

Но Бог, бидејќи премногу го љуби човекот, за да го поштеди од казната, решил да склучи нов завет со човекот, а одговорноста од стариот завет (смртта) да ја предаде на Својот Син - Исус Христос. Затоа Исус се отелотворил и дошол на Земјата, за да плати за гревовите на човештвото и со тоа да ги исполни барањата на стариот завет. Бог е љубов и милостив, но Тој е и свет и праведен и како таков не можел да им прогледа меѓу прсти на луѓето во стариот завет. И затоа Тој морал да ги подмири последиците од прекршувањето на стариот завет и затоа Го испратил Својот Син - Исус Христос да се принесе како света и совршена жртва за човековите гревови.

А потоа Бог го склучил Новиот завет преку Исус Христос, завет кој е заверен во Неговата крв, завет преку кој добиваме прошка на нашите гревови и вечен живот доколку веруваме во Христос, во Неговата откупителна крв која ја пролеа заради нас грешниците.
Новиот завет не се темели на законот како стариот, туку на Христовата крв преку која добиваме незаслужено простување на гревовите - доколку ја положиме нашата вера во Христос и живееме за Него, а Тој во нас.

Зборот „евангелие“ на коине грчки значи „радосна вест“, а радосната вест е тоа што ако веруваме во Христос, нашите гревови се простени и Бог нема да ни суди за нив, туку добиваме вечен живот. Оваа порака е од животоважно значење.
Поздрав и добра ноќ!
Така човекот го прекршил Новиот Завет, па Бог го испратил на пратеникот Мухаммед (с.а.в.с.) да го измени во (трет Завет) Куранот, кој никој нема да го прекрши до судниот ден.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Новиот завет е вечен завет и никогаш нема да биде заменет со друг. Тоа е библиска аксиома.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Отецот Бог посакал да има син тоа е Исус, зошто Исус да не посака син ?
Така Бог ќе има внук, голема фамилија.

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Pa kako da ti odgovri koga prashuvash gluposti - eve za sto ti prashuvash:

I ajde sega kako nekoj da ti odgovori
O templarius vi kazav i vo mojot prv post koga prasav deka ne znam na makedonski kako se narekuva ili e nokt taka nekako a na translate mo pokazhuvashe spojki, i ne se pravi tolku pameten znam sigurno za sto prasuvam...:tapp:

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Na Makedonski nokte na maloto prste uprostigo da svatat mada znam deka svakjaat ama jas mislam deka nema nisto dopirno so Hristijanstvoto zatoa i ne dobivas odgovor posto vo Biblijata nemozjat da go najdat

Отецот Бог посакал да има син тоа е Исус, зошто Исус да не посака син ?
Така Бог ќе има внук, голема фамилија.
A vnikot mozjebi ke ima dva tri sina , pa duplo vnuci ili pra pra vnuci i na kraj ke ispdne deka pola covestvo e Gospod sam na sebe ili ima edna smesna (Tuto Albanezo Tuto Komandanto) neka ne mi se nalutat albancite ama ova mi bese hiv vo vreme na Konfliktot. A vo Isosoviot primer ke glasi vakа (L'intera nazione è Divinità )

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Ме интересира за куќниве слави или имендени...

На пример ако денес е Св. Никола, зошто некои луѓе одат на слава синоќа... значи ден пред празникот вечерта, тоа не ми е јасно...

....I slavata na nepropadliviot Bog ja zamenija so lik na smrten covek,na ptici
na cetirinozni zivotni i na lazaci. Rimjanite 1:23

Site drugi se slavat samo onojsto treba i sto zasluzuva slava ne se slavi
Onie sto seizmisleni svetci site se smrtnici koi cekaat voskresenie tie svetci koi vie gi slavite ne se na nebo tuku se mrtvi i kako sto rekov cekaat voskresenie...
Na drudomesto pak vo svetoto pismo apostol pavle ke kaza "nema nitu edno drugo ime nitu na zemjata nitu na neboto,edinstven posrednik pomegju Boga i lugeto e Isus Hristos

Така човекот го прекршил Новиот Завет, па Бог го испратил на пратеникот Мухаммед (с.а.в.с.) да го измени во (трет Завет) Куранот, кој никој нема да го прекрши до судниот ден.

Ne e mozno Bog da dade tret zavet vo koj ke napise takvi kontradiktorni raboti so koi bi se pobil samiot sebe.Jas doagjam od muslimanska sredina se deklarirav kako musliman se informirav za nacelata na islamskata religija,no ne zasranav tuka pocnav da citam i biblija i otkriv mnogu vazni vistini koi sto sekorisni za mene i mojot duhoven zivot.Celiot star zavet site zrtvi sto se prinesuvale vo stariot zavet,celiot zakon sto go dal Mojsej,site proroci ,psalmite bile samo slika za ona sto treba da se sluci-konkretno zrtvite sto se prinesuvale bile samo senka na Bozjoto jagne sto treba da dojde da gi zeme grevovite na ovoj svet pa preku negovite rani nie se iscelivme Isaija 53:5

O

Omer el Faruk

Гостин
Ne e mozno Bog da dade tret zavet vo koj ke napise takvi kontradiktorni raboti so koi bi se pobil samiot sebe.Jas doagjam od muslimanska sredina se deklarirav kako musliman se informirav za nacelata na islamskata religija,no ne zasranav tuka pocnav da citam i biblija i otkriv mnogu vazni vistini koi sto sekorisni za mene i mojot duhoven zivot.Celiot star zavet site zrtvi sto se prinesuvale vo stariot zavet,celiot zakon sto go dal Mojsej,site proroci ,psalmite bile samo slika za ona sto treba da se sluci-konkretno zrtvite sto se prinesuvale bile samo senka na Bozjoto jagne sto treba da dojde da gi zeme grevovite na ovoj svet pa preku negovite rani nie se iscelivme Isaija 53:5
Добро е ако си искрен во ова што го кажуваш, а многу лошо за тебе ќе биде ако ја заобиколуваш вистината за да пројавиш некаков си екслузивитет. Нели Бог се гледа ? Нели кај Бога ќе се одговара за своите дела? Нели лажењето се смета за грев, поготово кога се лаже, замисли: Во Божјо Име? :wink:

П.С. Не мора вакви пародии да измислувате за да ја оправдате вашата вера. :) Биди свој! :wink:

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Добро е ако си искрен во ова што го кажуваш, а многу лошо за тебе ќе биде ако ја заобиколуваш вистината за да пројавиш некаков си екслузивитет. Нели Бог се гледа ? Нели кај Бога ќе се одговара за своите дела? Нели лажењето се смета за грев, поготово кога се лаже, замисли: Во Божјо Име? :wink:

П.С. Не мора вакви пародии да измислувате за да ја оправдате вашата вера. :) Биди свој! :wink:

Eden den Aristotel go vide svojot ucenik kaklo vleguva vo javna kukja, zastanal i go pocekal.
Na izleguvanje i ucenikot go videl svojot ucitel pa se sokril. Aristotel mu se priblizil no ne go ukoril.Mugo kazal slednoto: "Sinko ne e sramota ako ostanes vo ovaa kukja,sramota i greota i ako ostanes vo nea.

Nemam jas nikakva korist za da ja opravduvam ovaa vera, mislam deka ke se slozite so mene deka vistinata na moze vo nikoj slucaj da bide relativana,pogotovo koga se raboti za Bog,mislam deka Bog ne e dvosmislen i eden e nacinot kako da se stgne do Nego_Ona sto Bog go vrezal vo nas toa se samo zapovedite odnosno moralniot zakon,za drugoto da go otkrieme potrebno e nie da se angazirame,da se educirame.
Hristijanskiot duh e duh na poniznost pravda i ljubov.Ne pravam nisto za aplauz ,se raboti za moe spasenie.Nikoj drug ne garantira za moeto prostuvanje na grevot osven eden koj sto sega se naogja od desnata strana na slavata i koj posreduva kaj Otecot za mene,Onoj koj go dade svojot zivot za mene.pozz

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Eden den Aristotel go vide svojot ucenik kaklo vleguva vo javna kukja, zastanal i go pocekal.
Na izleguvanje i ucenikot go videl svojot ucitel pa se sokril. Aristotel mu se priblizil no ne go ukoril.Mugo kazal slednoto: "Sinko ne e sramota ako ostanes vo ovaa kukja,sramota i greota i ako ostanes vo nea.

Nemam jas nikakva korist za da ja opravduvam ovaa vera, mislam deka ke se slozite so mene deka vistinata na moze vo nikoj slucaj da bide relativana,pogotovo koga se raboti za Bog,mislam deka Bog ne e dvosmislen i eden e nacinot kako da se stgne do Nego_Ona sto Bog go vrezal vo nas toa se samo zapovedite odnosno moralniot zakon,za drugoto da go otkrieme potrebno e nie da se angazirame,da se educirame.
Hristijanskiot duh e duh na poniznost pravda i ljubov.Ne pravam nisto za aplauz ,se raboti za moe spasenie.Nikoj drug ne garantira za moeto prostuvanje na grevot osven eden koj sto sega se naogja od desnata strana na slavata i koj posreduva kaj Otecot za mene,Onoj koj go dade svojot zivot za mene.pozz
Ako doagjas od Muslimansko semejstvo kako sto tvrdis bi trebalo da znes deka tokmu svetito Kuran gi naglasuva site prethodni bozji objavi i duri gi izednacuva na isto ramniste so Kuranot. Vo Kuranot se priznavaat site 4 gospodovi objavi neli a koi se tie ..... Citaj Kuran i ke doznaesh Isa a.s e samo pratenik nikako nemozje da bide Gospod , kako sto i Muhamed a.s e pratenik i koj sto bil najaven uste na vremeto na Mojsije (musa a.s ) deka ke dojde i za Muslimanite dojde a Evreite uste go cekaat od ednostavna pricina posto nejkat da prifata gospod da pratil Arap za prorok mislat deka tie kaj gospod go imaat ekskluzivnoto pravo...

O

Omer el Faruk

Гостин
Пошто братот Абдурахман на другата тема,прашања за исламот го потегна прашањето за Деџалот ( Антихристот) дали ќе биде евреин (жидов), ме интересира како христијанските апологети гледаат на ова прашање:

-Дали Антихристот ќе биде од евреите?

R

Rigel Kent

Гостин
Пошто братот Абдурахман на другата тема,прашања за исламот го потегна прашањето за Деџалот ( Антихристот) дали ќе биде евреин (жидов), ме интересира како христијанските апологети гледаат на ова прашање:

-Дали Антихристот ќе биде од евреите?
Da so semitsko poteklo-ARAP

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Ako doagjas od Muslimansko semejstvo kako sto tvrdis bi trebalo da znes deka tokmu svetito Kuran gi naglasuva site prethodni bozji objavi i duri gi izednacuva na isto ramniste so Kuranot. Vo Kuranot se priznavaat site 4 gospodovi objavi neli a koi se tie ..... Citaj Kuran i ke doznaesh Isa a.s e samo pratenik nikako nemozje da bide Gospod , kako sto i Muhamed a.s e pratenik i koj sto bil najaven uste na vremeto na Mojsije (musa a.s ) deka ke dojde i za Muslimanite dojde a Evreite uste go cekaat od ednostavna pricina posto nejkat da prifata gospod da pratil Arap za prorok mislat deka tie kaj gospod go imaat ekskluzivnoto pravo...

"Mudriot covek ne go go kazuva ona sto go misli,no misli sto ke kaze" Sovrseno se slozuvam so toa, no ova e kazano so cel da me navredis,mislam deka ne e vo red toa zatoa sto mojata mudrost se bazira na Bozjata rec i ova ne se moi zborovi nego ona sto sum go procital vo Svetoto Pismo,mene ne me navreduvas go navreduvas Bog, a pak ti mislis deka i Bog ne e mudar togas vo red...
Prosti mi dokolku jas tebe te navrediv so nesto zatoa sto Isus ne uci na gi sakame lugjeto pa duri i neptijatelite...

A jas bas toa sakav da kazam vo prethodnata poraka deka Bogako kazal nesto vo edna kniga ne moze da kaze nesto sosema razlicno vo druga kniga.Da znam i jas veruvav deka od Boga se dadeni 4 knigi...no koga ko spoznav Bog svativ deka celoto Sveto Pismo od prvata do poslednata kniga(66 knigi) se napisani vo sovrsena harmonija.

Inaku prasanjeto za toa koj e Isus,kade bil pred da dojde,zosto dosol i kade e sega e najgolemiot problem,a najbitnoto nesto sto treba da go znaeme...
1."Jas i Otecot sme edno" Jovan 10:30
2."I sega ,proslavi me Ti,Oce, voTebe Samiot so slavata sto ja imav vo Tebe, USTE SVETOT PRED DA NASTANE"
Znaci Isus ziveel uste svetot pred da nastane...
Ne se sekavam koj prorok kaza deka preku Nego e se sozdadeno.
Prorok Danilo tocno pisuva vo koja godina ke dojde Bozjiot pomazanik se razbito vo parabola go napisal toa-prorostvoto za 70te sedmici.
Site obredi sto Bog gi dade preku Mojsej bea samo slika za mesijata sto treba da dojde.Bozjiot narod ocekuvase mesija koj sto ke gi izvadi od duhovno robstvo i koj sto ke ja plati cenata za grevot,pogolem del ne go prepoznale Mesijata zatoa sto mislele deka ke gi oslobodi od robstvoto na Rim,sto sekako Muhamed sirel takvo ucenje,ako bese taka od togas vo Izrael i taka natamu nikogas nemase da ima vojna i nasilstvo,a onie sto Isus go prifatile za Mesija den deneska imaat duhoven mir.Odete sporedete gi dvata groba na Isus i na Muhamed ke vidite deka Isusoviot grob e prazen.
Izvestaite kazuvaat deka 500 dusi najmalku so svoi oci go videle Isusovoto voznesuvanje na nebo.
Da ne pisuvam sega koja e negovata uloga deneska...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom