Матеј 27,
3 Тогаш Јуда, кој Го предаде, откако виде дека Го осудија, се покаја и ги врати триесетте сребреници на првосвештениците и на старешините;
Матеј 27,
4 велејќи: „Згрешив, зашто предадов невина крв.” А тие му рекоа: „Што ни е нам? Гледај ти!”
Матеј 27,
5 Тогаш ги фрли сребрениците во Храмот,
излезе и отиде и се обеси.
Тогаш кој е овој што се обесил, а ?
Да тој се покаил и заминал да се беси ама не се обесил Бог го казнал така да бил распнат пред сите на крстот кој подоцна стана симбол на религијата... А Бог го земал Исус со тело и душа на небо и ќе го пушти повторно на судниот ден за на луѓето да им докаже каде згрешиле кога го нарекле Бог и зошто воопшто почнале да се крстат кога тоа никој не го барал од нив...
Sekoj "apostol" si ja pisuva svojata verzija za toa koj prv go videl Isusoviot Grob (NE I VOSKRESNUVANJETO) koj sto posle toa rekol i napisal:
Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14)
1.Matej 28:1 А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.
2.Luka 23:55 По него одеа и жените, кои беа дошле со Исуса од Галилеја, и го видоа гробот и како беше положено Неговото тело.
3.Marko 16: 1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.
Povtorno Luka 24:10 А тие беа: Марија Магдалена, и Јоана, и Марија Јакововата мајка, и други жени со нив; им го кажаа тоа на апостолите.
Jovan 20: 1 Во првиот ден на седмицата, многу рано додека уште беше темнина, Марија Магдалена дојде на гробот и виде дека каменот од гробот е поместен.
Patem,uste ova,dvostruko podmackuvanje:
Interesno koga vo Evangelieto po Marko 16:1 i Luka 23:56 citame:
Narko 16:1 А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија Јаковова и Салома, купија мириси, за да дојдат и да Го помажат.
No,kako,koga:
Jovan 19:39 А дојде Никодим, кој за првпат Му дојде ноќе, и донесе околу сто литри смеса од смирна и алој.
Sevo ova moze da se prifati samo ako Isus povekepati voskresnal,pa edniot ednoto voskresnuvanje i podmackuvanje go zabelezal drugiot drugoto itn.
Sto e odgovor na celata ovaa dilema ?
Vo biblijata ima mnogu svedocenja, narocito vo Stariot Zavet na koi se povikuvaat Hristijanite i gi zimaat kako argument deka tie svedostva se odnesuvaat na Isus, za koi pak tvrdat deka se ispolnile .
Argumentite koi ni gi dava samata Biblija deka Isus ne bil raspnat, se mnogubrojni, a pak tie koi kazuvaat deka Isus bil raspnat se kontradiktorni. Jas na ovoj post ke vi navedam prorostvo koe ukazuva deka Isus ne bil raspnat.
Imajki predvid deka Hristijanite koa se raboti za prorostva najcesto se povikuvaat na PSALM, i ne upatuvat na PSALM, i jas ovoj pat ke se posluzam so PSALM.
Vo PSALM 91 mozete da ja procitate prorostvoto koja go opisuva svojot pratenik, koj Boga go zemal kako zasolniste, deka Bog ke go spasi, ke go vozdigne i proslavi :
Псалм 91
9 Зашто Господ е твое засолниште, го избра Сèвишниот за своја закрила.
10 Нема да те најде несреќата, неволјата нема да се приближи до твојот шатор.
11 Зашто им заповеда на Своите ангели, да те чуваат на сите твои патишта.
12 Ќе те носат на раце, за да не се сопнеш на камен.
13 Со ногата ќе газиш лав и лутица, ќе ги згазиш лавчето и змијата.
14 Ќе го избавам зашто ме љуби, ќе го закрилам зашто Го познава Моето име.
15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам.
16 Ќе го наситам со многу денови, ќе му го покажам Моето спасение.
Ako e ova prorostvo, zar ne kazuva Bog deka ke go spasi svojot Pratenik i deka ke ja uslusne i odziva na negovata molitva ?!!!
Sekako deka da.
Zarem Isus ne upati molitva kon Boga, za da go spasi od racete na zlocincite, pred da bide predaden ?!!!
Da, i toa kako, za toj moment i nastan ni svedocat Evangelijata za koj pak velat deka taa ista noc tir pati mu se pomoli na Boga za spasenie.... da procitame sto veli samiot Isus vo niv :
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 26
39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти."
42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!"
44 И кога ги остави, отиде и се помоли по третпат, изговарајќи ги истите зборови.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 22
41 И Тој се оддели од нив, колку што може да се фрли камен, и клекна на колена и се молеше,
42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!”
43 И Му се јави ангел од небото и Го поткрепуваше.
Ova e momentot koa se molese pred da bide predaden od Juda.
Spored Hristijanite Isus bil raspnat, no Bog nam vo Psalm ni kazuva deka ke ja uslusne molitvata i ke ja primi, a voedno i ke go spasi od namerite na nevernicite koi imaa namera da go ubijat.
Isus se molese za spasenie, dodeka Bog vo Psalm za negovata molitva ni veli:
da ve podsetam
Псалм 91
15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам.
Ako Hristijanite nastojuvaat i ostanuvaat vo svoite tvrdenja deka Isus bil raspnat, togas nemoguce e da ovaa prorostvo se ispolni, so drugi zborovi ( prorostvoto vo toj slucaj e lazno, pa tuka ili lagata ke mu ja prepisat na Boga ili pak avtorot na Psalm vnesuval lagi pri negovoto pisuvanje) .
Imajki predvid deka Biblijata e slovo na Boga, hristijanite sakale nekele, lagata mu ja prepisuvaat na Boga, osven ako ne priznavaat deka ovaa prorostvo e obvistineto a tie bile vo zabluda so dosegasnoto veruvanje.
Zarem Bog vo Psalm ne veli deka ke go spasi i vozdigne ?
DA toa go veli.
Vo evangelieto na Jovan se dadeni nekoi detali za koe vo drugite evangelija nisto ne se spomnuva . Jovan veli: koa dosle evreite da go apsaat Isus, padnale site na zemja, otkako Isus gi prasal kogo barate i rekol deka on e toj.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 18
4 А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, истапи и им рече: „Кого го барате?”
5 Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.” А со нив стоеше и Јуда, Неговиот предавник.
6 А кога им рече: „Јас Сум”, се тргнаа назад и паднаа на земјата.
Nikoj ne paga na zemja samo poradi toa sto nekoj nekomu ke mu rece jas sum, no Bog vo Psalm veli deka ke ja uslusne negovata molitva, ke go spasi i vozdigne.
Ova nivno famozno paganje otkako gi slusale zborovite, JAS SUM , ne moze nikako da se objasni, osven ako Bog ne go ostvaril vetenoto vo Psalm deka ke go spasi i vozdigne, koja pak se sovpaga so stihovite dadeni pogore.
Toa deka Isus ne bil raspnat, nitu ubien, svedoci i Kuranot kako i Stariot Zavet
vo Kuran Allah vo sledniot ajet veli:
An-Nisa'
157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
158. već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
Ali 'Imran
54. I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.
55. I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:
56. one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći."...
57. A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. - Allah ne voli nasilnike.
58. Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i Kur’an mudri.
Sard , prorostvoto od Psalm e vo potpolna soglasnost so toa sto veli Allah vo Kuranot , a toa e :
Isus ne bil raspnat, tuku Bog ja uslusal negovata molitva upatena pred da dojdat evreite, i mu izlegol vo susret so toa sto go spasil i vozdiglan , isto kako sto ni potvrduva i Kuranot