MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Низ скопските книжарници, многу лесно се наоѓа книгата „DE CIVITAS DEI" од блажениот Августин, за мали пари (некои 200 ден), кај нас преведена на македонски јазик и малку лошо преведена како „За државата Божја„ Преводот не е најдобар, оти претпоставувам дека книгата е преведена од лице кое не е воцрковено. Од другите негови дела тешко дека нешто може да се најде низ книжарнците, освен можеби по библиотеките од скопските Цркви, но не сум сигурен. Да се распрашаш кај некој кој е тековно студент на богословскиот факултет.jas nemam pogolemi zamerki kon napisanoto na Miki... osven za svetosta. Jas mislam deka Svet=odvoen (verojatno se misli samo na grevot) E samo Bog.
i za licnosta=individua.. sekoj posebno, so posebni karakterni osobini....
i za dushata= za mene dushata e presek od dve mnozestva od koe ednoto e razumot a drugoto srceto.....(ne me sfakaj pogresno ne zboram za muskulot koj ja pumpa krvta) tuku za "softverot" na sekoj covek....ne znam dali me razbra... ama toa e moe mislenje.
ps: moe licno mislenje.
eden offtopic: Miki knigi od sv. Avgustin kade mozat da se najdat? (ako znaes)
-Поимот „личност„ е идентичен со поимот „индивидуа„ само во психологијата. „Личност„ во православието е релација со другите, на пример, заедничарење во Црквата со истомислениците или живеење во благословена брачна заедница. Во релацијата со другите, ниеден член не ја губи својата оригиналност (сите свои особини по кои е инукатен во Светов), туку својата волја ја прилагодува кон Божјата волја и кон потребите од другите членови од Црквата. Ништо не се губи, туку само се добива-се добива Христос, се добива Светиот Дух, се добиваат и други луѓе...jas nemam pogolemi zamerki kon napisanoto na Miki... osven za svetosta. Jas mislam deka Svet=odvoen (verojatno se misli samo na grevot) E samo Bog.
i za licnosta=individua.. sekoj posebno, so posebni karakterni osobini....
i za dushata= za mene dushata e presek od dve mnozestva od koe ednoto e razumot a drugoto srceto.....(ne me sfakaj pogresno ne zboram za muskulot koj ja pumpa krvta) tuku za "softverot" na sekoj covek....ne znam dali me razbra... ama toa e moe mislenje.
ps: moe licno mislenje.
eden offtopic: Miki knigi od sv. Avgustin kade mozat da se najdat? (ako znaes)
-„Свет“ не е одвоен од Светов, туку сличен со Христа (освен во безгревноста). Точно е тоа дека Светите луѓе најќесто се одвоени од Светов, но има и поинакви случани. На пример, Светиот Јован Шангаски (и Битолски) не живеел во манастир, туку во Светов, како Божји и Црковен слуга-свештеник, а сепак е Свет!
-„Духот„ човеков има три својства: разум, чувства и слободна волја (некои богослови ја додаваат и фантазијата како особина од духот човеков). „Душата„ се поистоветува со нашата особина за емотивно доживување на нештата во нашиот живот. Душата е понизок дел од духот, кој е приврзан кон телото човеково. Лоцирана е во срцето и мозокот. Најдобар доказ за тоа е осетот кој секој здраворазумен човек го има кога доживува одреден настан, кој силно се одразува на ритамот на отчукувањето на срцевиот мускул.