Законот на Телема

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не удира на погрешен. Удира точно таму кај што треба. Во егото. :smir:

Точно е тоа со Егото и минување на бездната. Автоматски, телемата нема ништо слично со Левиот пат, а уште помалку со Ла Веј, со кој многумина неупатени го мешаат учењето на Кроули, со разбирањето на левиот пат од страна на Ла Веј. Има претходни постови на кои Магус објаснуваше по ова прашање.
ЗА минувањето на бездната многу добар опис има во Визија и Глас (The Vision and the Voice - Liber 418).
Мислиш ќе им помогнеш на некои да го искоренат Егото со тоа што ќе маваш по него? :kesa: Ниеден од нас не сме без Его (сеуште). А тој што се лишил од него, не мава по туѓ - затоа што тоа го буди инстинктот "Fight or Flight", and its usually Fight that comes out.

Инаку, одамна го меркам Kenneth Grant. Него го нарекуваат као наследник на Кроули. Симнав неколку книги од него и ме интересира дали вреди да се чита - дали треба прво повеќето од делата на Алиестер да се прочитаат итн....

Nightside of Eden ovde

Cults of the shadow ovde

Hecate's Fountain ovde

Outer Gateways ovde

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Мислиш ќе им помогнеш на некои да го искоренат Егото со тоа што ќе маваш по него? :kesa: Ниеден од нас не сме без Его (сеуште). А тој што се лишил од него, не мава по туѓ - затоа што тоа го буди инстинктот "Fight or Flight", and its usually Fight that comes out.

Инаку, одамна го меркам Kenneth Grant. Него го нарекуваат као наследник на Кроули. Симнав неколку книги од него и ме интересира дали вреди да се чита - дали треба прво повеќето од делата на Алиестер да се прочитаат итн....

Nightside of Eden ovde

Cults of the shadow ovde

Hecate's Fountain ovde

Outer Gateways ovde
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Liber AL vel Legis: III- 59: Како браќа борете се![/FONT]
(Ова за твоето будење инстинкт за Борба! Има борба и Борба! Но бидејќи не сме браќа и сестри сите, доаѓа до забуна. Разбирливо. Моја грешка.) Коментар на овој стих, за уметноста и целта на борбата, нормално може да се најде во "Законот е за сите".

Вреди да се чита. Што и да се подразбира под тоа "вреди". Кенет Грант бил иницијант во О.Т.О. и А.'.A.'. , но подоцна по наредба на Гермер, наследникот на Кроули, е исклучен од редот заради овие или оние причини.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Liber AL vel Legis: III- 59: Како браќа борете се![/FONT]
(Ова за твоето будење инстинкт за Борба! Има борба и Борба! Но бидејќи не сме браќа и сестри сите, доаѓа до забуна. Разбирливо. Моја грешка.) Коментар на овој стих, за уметноста и целта на борбата, нормално може да се најде во "Законот е за сите".

Вреди да се чита. Што и да се подразбира под тоа "вреди". Кенет Грант бил иницијант во О.Т.О. и А.'.A.'. , но подоцна по наредба на Гермер, наследникот на Кроули, е исклучен од редот заради овие или оние причини.
Се сложувам дека има борба и Борба....ја си имам моја внатрешна со егото. Се научив да бројам до 10 пред да прозборам и да препрочитам прво тоа што сум го напишала пред да го постирам за да видам “како звучи“ у очи на друг човек. Друго, секој е мотивиран од различни ствари и ќе се лишува од Егото на различен начин. Исто како кучињата кога ги тренираш - некои учат со награда во вид на храна, а други со награда во вид на играчка.

Тоа за вредењето за авторот....само сакав да видам каков “извор“ е, пошто читам дека има unorthodox views.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Или кучето треба да го скршиш од ќотек :) Се зезам... Инаку гледам тоа што ќе го кажам да звучи и изгледа најодбивно за тој што го чита. Зошто, е па така сакам. Така го делам моето знаење. На некој ако му смета нема да чита. Нели. И нема да има никакви проблеми.
Инаку, прочитај му ги книгите на Грант, ете The Cults of the Shadows. За Left-Hand Path е. После неа, ќе треба уште некои книги, антропологија и историја, и источни филозофии, и нормално истражување, за да можеш да потврдиш дали или пак не, е така како што пишувал Грант и да ти се исплати читањето на книгата. Ако познаваш па иницијанти кои се на таа патека, адепти, разговарај со нив, тоа ќе ти ја забрза работата за Разбирање на темата, и нормално мислата на Грант. Книгата е така пишувана.
Ако си пак поткована добро со темите од книгата, нема да мораш да читаш ништо. Ако имаш и пракса, тогаш си на коњот што би рекле нашите. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве најдов уште нешто интересно :)

Разликата помеѓу Мајстор на Храмот и Црниот Брат е тоа што Мајсторот знае дека тој е Центар на Универзумот за себе, но истовремено разбира дека истата работа е вистина за кое било друго битие. Црниот Брат знае дека тој е Центар на Универзумот, но не разбира дека истото важи и за другите. За сите други. Уште повеќе, тој не ни сака да разбере. Тој го објаснува било чие манифестирање на самостојнист како напад на својот углед.
Дали ова не ви е слично со принциопот "As above so below" во херметизмот? Ако универзумот е хологравски како што посочува Мајкл Талбот, тогаш егото е микрокосмосот, додека универзумот е макрокосмосот! Центар на универзумот е микрокосмосот - егото, но не само нечие одредено его, туку сите до едно! Мислам дека тоа е и потенцијалот за достигнување на повисоките нивоа, бидејќи холограмот ја содржи целината во најмалите содржајни делови, па според таа логика дали макрокосмосот не е содржан во микрокосмосот?
П.С. Доколку моето мислење не се совпаѓа со телемата поправете ме, но без испади како минатит пат!

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Дали ова не ви е слично со принциопот "As above so below" во херметизмот? Ако универзумот е хологравски како што посочува Мајкл Талбот, тогаш егото е микрокосмосот, додека универзумот е макрокосмосот! Центар на универзумот е микрокосмосот - егото, но не само нечие одредено его, туку сите до едно! Мислам дека тоа е и потенцијалот за достигнување на повисоките нивоа, бидејќи холограмот ја содржи целината во најмалите содржајни делови, па според таа логика дали макрокосмосот не е содржан во микрокосмосот?
П.С. Доколку моето мислење не се совпаѓа со телемата поправете ме, но без испади како минатит пат!
Какво црно его бе , што збориш.
Што правиш аналогија помеѓу вечност и некоја твоја измишљотина и збирштина од секакви трауми и глупости кроз животот.
Егото е илузија и се јавува како последица на работи што не постојат како на пример
рај и пекол
убаво и грдо
просто и сложено
............да не редам ке ми треба неколку години.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Какво црно его бе , што збориш.
Што правиш аналогија помеѓу вечност и некоја твоја измишљотина и збирштина од секакви трауми и глупости кроз животот.
Егото е илузија и се јавува како последица на работи што не постојат како на пример
рај и пекол
убаво и грдо
просто и сложено
............да не редам ке ми треба неколку години.
Поштедиме од твоите коментари! Прашањето небеше упатено до тебе и затоа учтиво те молам да не ме замараш! Твоите толкувања чувај ги за некој што ќе му биде гајле за нив!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Како прво, треба да си одговорите што е Мајстор на Храмот, а што е Црн Брат.
И не е никако слично со Како горе така и долу.
Потребно е да се знаат чекорите и начините како се станува Мајстор на Храмот, а ако се промашат истите нормално се станува Црн Брат. Како што вели Кроули, најслепо суштество од сите суштества е Црниот Брат, бидејќи знаејќи што треба да постигне, се заиграл по патот и се заљубил во ликот од огледалото. :) Парафраза...
Дали центар на универзумот е егото, нема да коментирам. Бидејќи не знам што подразбираш под центар.
Но нашето разбирање на тој центар се сложува со квантната механика, и со метафизичките погледи, и со гностичките дури.
Но одиме чекор повеќе. Ако ја дознаеме нашата Волја, таа не е единствена, моја, таа е онаа Божјата, се движиме по правилата на Универзумот. Затоа тука паѓаат во вода оние муабети од порано каде што, ако волјата на некој е да убива луѓе. Ако е телемит, ќе знае дека како што тој е Крал и Ѕвезда во заедницата на Ѕвезди, и друг е крал и има волја за Живот, и ако сака да го одземе тој живот, тој е во директна конфронтација со Универзумот.
А ако го гледаме универзумот по примерот на Бом(Bohm), тогаш телемата е во право(како пак да бара оправдување :) ) и методите за постигнување иницијација. Јас не се интересирам со ничија Волја освен за мојата. :)

Инаку може објаснување(математичко ако е по можност, не метафизички) каков е тој холографски универзум и какви му се динамичките потенацијали. Како се менува? По кои закони, што означува? Има врска со string theory, со суперпозиција на бранови?

П.С. Ипси, избриши си пораки од сандачето не може да ти се праќаат пораки. И не мора математички модел. Нешто напросто, за да видам од каде извлече заклучокот твој во погорниот пост.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како прво, треба да си одговорите што е Мајстор на Храмот, а што е Црн Брат.
И не е никако слично со Како горе така и долу.
Потребно е да се знаат чекорите и начините како се станува Мајстор на Храмот, а ако се промашат истите нормално се станува Црн Брат. Како што вели Кроули, најслепо суштество од сите суштества е Црниот Брат, бидејќи знаејќи што треба да постигне, се заиграл по патот и се заљубил во ликот од огледалото. :) Парафраза...
Дали центар на универзумот е егото, нема да коментирам. Бидејќи не знам што подразбираш под центар.
Но нашето разбирање на тој центар се сложува со квантната механика, и со метафизичките погледи, и со гностичките дури.
Но одиме чекор повеќе. Ако ја дознаеме нашата Волја, таа не е единствена, моја, таа е онаа Божјата, се движиме по правилата на Универзумот. Затоа тука паѓаат во вода оние муабети од порано каде што, ако волјата на некој е да убива луѓе. Ако е телемит, ќе знае дека како што тој е Крал и Ѕвезда во заедницата на Ѕвезди, и друг е крал и има волја за Живот, и ако сака да го одземе тој живот, тој е во директна конфронтација со Универзумот.
А ако го гледаме универзумот по примерот на Бом(Bohm), тогаш телемата е во право(како пак да бара оправдување :) ) и методите за постигнување иницијација. Јас не се интересирам со ничија Волја освен за мојата. :)

Инаку може објаснување(математичко ако е по можност, не метафизички) каков е тој холографски универзум и какви му се динамичките потенацијали. Како се менува? По кои закони, што означува? Има врска со string theory, со суперпозиција на бранови?

П.С. Ипси, избриши си пораки од сандачето не може да ти се праќаат пораки. И не мора математички модел. Нешто напросто, за да видам од каде извлече заклучокот твој во погорниот пост.
Благодарам на одговорот, претпоставувам дека не си ја прочитал книгата, па затоа ме прашуваш. Ќе ти постирам линкче симни ја и прочитај ја! Ќе ти користи во согледување на некој работи од поинков агол! Повели - http://www.filestube.com/52dfa61d090db4cb03ea/details.html

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ајде, ќе ја прочитаме. Иако мало објаснување ќе можеше да дозволи дискусија за понатаму. Да се надеваме ќе биде добар агол за гледање добри холографски слики. Фала за линкот.
П.С. И избриша некоја порака од сандачето да може да ти се праќаат пораки или сеуште не?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ајде, ќе ја прочитаме. Иако мало објаснување ќе можеше да дозволи дискусија за понатаму. Да се надеваме ќе биде добар агол за гледање добри холографски слики. Фала за линкот.
П.С. И избриша некоја порака од сандачето да може да ти се праќаат пораки или сеуште не?
Избришани се! :smir:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.779
Во врска со кралевите во Телемата.
Не можеш да повредиш крал. Крал не повредува друг крал...(знам дека сигурно не беше точно вака кажано, но не е битно во моментов)

Е сега, сакам да прашам нешто во врска со поголемиот дел од човештвото - некралевите.
Дали е ОК кога крал повредува некрал? Дали според телемата е во ред крал да повреди некрал?

Дали некралевите (во Телемата) ги нарекувате/се нарекуваат просјаци?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Морам да признаам добро прашање. Но ако почнам да го одговарам, ќе морам да ја интерпретирам Книгата на Законот на тебе, а тоа би било многу неодговорно од моја страна.
Вакви прашања се одговорени веќе во коментарите на Книгата на Законот од страна на Големиот Ѕвер.

Паметно ми било да ја ПРОЧИТАШ Книгата на Законот, за да преку светлото на твоето разбирање откриеш што се зборува за Кралевите, кои се тие, а кои се тие просјаци. Ние во Животот никој никако не нарекуваме.
Но може да ги препознаеме. Но сепак излишно е вакво зборење, ќе се добие само куп неврзани мисли.

Ете куп извадоци од Законот:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Нека бидат моите служители малубројни и тајни; тие ќе владеат со мнозинството и знајните.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ние не сме за бедните и тажните: господарите на земјата се нашите роднини.
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Ние немаме ништо со отфрлените и неспособните: нека умрат во својата беда. Оти тие не чувствуваат. Сочувството е порок на кралевите: згази ги бедните и слабите: тоа е закон на силните: тоа е наш закон и радост на светот. Не мисли, о кралу, за таа лага: Дека Мораш Да Умреш: навистина ти нема да умреш, туку ќе живееш. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Внимавајте никој да не го присилува другиот, Крал
против Крал! Сакајте се со распламтени срца; по
ниските луѓе газете во дива страст на вашата
гордост, во денот на вашиот гнев.
[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Вие сте против народот, О мои избрани![/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Тој што е праведен и ќе остане праведен; тој што е
гнасен и ќе остане гнасен.
[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Да! не верувајте во промена: ќе бидете тоа што сте,
а не друго. Затоа кралевите на земјата ќе бидат
Кралеви засекогаш: робовите ќе служат. Нема
никој што ќе биде понижен или воздигнат: се е како
што било секогаш. Сепак има маскирани, мои
служители: може оној питач да е Крал. Кралот
може да ја избере својата облека по волја: не постои
сигурен тест: но питачот не може да ја сокрие
својата беда.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Затоа внимавајте! Сакајте ги сите, зашто можеби
Кралот е прикриен! Така велиш? Будало! Ако тој е
Крал, ти не можеш да го повредиш.
[/FONT]

Ова се различни делови од Liber AL. Но не можам да коментирам. Што значат сите овие работи, има дел од нив објаснето за обичниот човек во коментарот на Книгата на Законот,"Законот е за сите".
И не нарекуваме никој просјак. Не знам од каде тоа.

П.С. Сега ќе морам да одам да уживам во ноќтта и Нуит. Ќе продолжиме утре, задутре. 93 93/93

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.779
Го почитувам ставот на некоментирање.
Но сепак, во случајов, можеби некој би стекнал впечаток дека тој (ставот за некоментирање) е на сцена, не поради почитувањето на правилата на редот (условно кажано) или поради почитот кон текстот, туку поради неможноста достојно да се одбрани напишаното преку дискусија.
Велам, тешко е да се одбрани текстот, кој провејува со неетичка и аморална атмосфера, бидејќи живееме во свет кој, барем на хартија или во идеал, се раководи според гореспоменативе норми. Ако ништо друго, гледа низ призма на тие норми.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Го почитувам ставот на некоментирање.
Но сепак, во случајов, можеби некој би стекнал впечаток дека тој (ставот за некоментирање) е на сцена, не поради почитувањето на правилата на редот (условно кажано) или поради почитот кон текстот, туку поради неможноста достојно да се одбрани напишаното преку дискусија.
Велам, тешко е да се одбрани текстот, кој провејува со неетичка и аморална атмосфера, бидејќи живееме во свет кој, барем на хартија или во идеал, се раководи според гореспоменативе норми. Ако ништо друго, гледа низ призма на тие норми.
Мило ми е што разбираш. И кажав дека е добро прашањето твое, но не е за овде да се објаснува.
Законот нема потреба од одбрана. Затоа и не се коментира пред профани(зборувам за неиницирани, не за телемити), со цел да докажиме дека нештото функционира.
Законот не е филозофија, туку пракса.
Без неа бескорисно е јас или било кој да го интерпетира пред некој друг, се ќе падни во вода или во бесконечни полемики. Залудно трошење време и енергија.
А за тоа кој каков впечаток добива, зависи од самиот него, нели, и чистотата и совршеноста на неговата призма, како што велиш ти. Немаме ние ништо со тоа.
Ако во текстот провејува неморал и неетика, тогаш не би требало да се користи ни зборот достојност, нели.
Но дали Законот нуди нова етика и морал, е нешто сосема друго, отколку да се кажи дека носи неморал и неетика. Изгледа не разбирате што значи да се прифати Законот.

Убаво се вели, да не се расправа за се, дека Успехот е твојот доказ и толку.
Еквинокс на Боговите:
Enough if it is now said that in this Law lies the whole future: it is the Law of Liberty, and those who refuse it proclaim themselves slaves, and as slaves shall they be chained and flogged. It is the Law of Love, and those who refuse it declare themselves to be the children of hate, and their hate shall return upon them and consume them with its unending tortures. It is the Law of Life, and those who refuse it shall be subject to death; and death shall catch them unawares. Even their life shall be a living death. It is the Law of Light, and those who refuse it thereby make themselves dark for ever. Do what thou wilt shall be the whole of the Law! Refuse this, and fall under the curse of destiny. Divide will against itself, the result is impotence and strife, strife-in-vain. The Law condemns no man. Accept the Law, and everything is lawful.
Познатите L-L-L-L-L = Liberty - Love - Life - Light - Law. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom