Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Sephira_Tree_Snake.jpg

Но бидејќи некој природно е привлечен кон Ангелот, друг кон Демонот, нека првиот ја засили пониската врска, нека вториот се прилепи поцврсто кон повисоката. - Liber XC
П.С. Ова за трубењето за Патектите... Разбирање малку, осудување најмногу, за повеќе тука!

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Чичко Алистер се превртува во гробот (урна)....само незнам дали аксијално или радијално :tapp:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Во Liber AL vel Legis sub figura CCXX вака стои:

AL:III-[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]63. Будалиот ја чита оваа Книга на Законот, и нејзиниот коментар; и не ја разбира.
[/FONT]
AL:III-[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]64. Нека помине низ првото искушение, и ќе му биде како сребро.[/FONT]
AL:III-[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]65. Низ второто, злато.[/FONT]
AL:III-[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]66. Низ третото, камења од скапоцената вода.[/FONT]
AL:III-[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]67. Низ четвртиот, последни искри на суштествениот оган.[/FONT]
AL:III-[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]68. Сепак, таа на сите ќе им биде прекрасна. Нејзините непријатели кои не велат така, се обични лажливци.[/FONT]

AL:III-11Забранувам расправа. Победи! Тоа е доволно.
AL: II 25. Вие сте против народот, О мои избрани!
(Порака за Телемитите)

Се сомневам дека тука некој запаметил барем 15 стихови од Законот, се сомневам дека барем 11 луѓе го прочитале Коментарот на Законот, дали пак 7 луѓе ги поминале барем првите две искушенија. А пак праксите? Има барем двајца? Значи или будали или лажливци креваат врева, според Законот.

Значи, сепак е се како што треба да биде. Liber AL убаво си кажува.
The War is going on and on :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
@Heptagram
Гледам на темана за сатанизам велиш ако не постоеја монотеистичките религии немаше да постои и Сатанизам .. па и уште добро било шо не биле произлезени од политеизмот ..
туку ај да видиме за Телемава ..

Thelema is a religious philosophy that was developed by the early 20th century British writer and ceremonial magician Aleister Crowley. He believed himself to be the prophet of a new age, the Aeon of Horus, based upon a religious experience that he had in Egypt in 1904
Thelema is essentially a polytheistic religion, with the deities adopted from Ancient Egyptian religion, namely Nuit, Hadit and Ra-Hoor-Khuit.
The religion also emphasizes the ritual practice of Magick as well as mysticism.
As Crowley developed the religion, founding an organization known as the A∴A∴ to propagate it, he wrote widely on the topic, producing what are collectively termed the Holy Books of Thelema. He also included into it ideas from occultism, Yoga and both Eastern and Western mysticism, especially the Qabalah.

Значи ако не постоеја Египетски религии, Кабала, Јога, окултизам, Источен Западен мистицизам итн немаше ни на шо да се базира Телемата ...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Египетски религии немало. Но имало египетски ритуали. А ние што ги знаеме како религии, и вери, тоа е затоа што секој пишува и знае денес за Египет. Египетските ритуали се поврзани со египетската елита, и не била наменета за целата раја, како денес.
Телемата не е религија и не произлегува од религии и вери. Јога не е вера, мистицизмот не е вера, кабала не е вера... сето тоа е пракса. Има разлика. Нуит и Хадит може да ги напишеш и со друго име, но означуваат секогаш едно исто. Во Liber AL се вели дека тие Ритуали се црни. Треба да се обноват. И тоа се направи. Зошто потребата за обнова и што значи црни? Немој да мислите дека значи лошо... или сатанизам... да не настане грешка. За тоа може да прочитате некоја книга, да истражувате. Премногу свети работи се тоа за да се зборува на форум.
Телемити има и атеисти, и монотеисти, и политеисти, секакви. Телемата не е религија ниту Вера.

Thelema is a religious philosophy. Не сум знаел дека постои ваква кованица од зборови. Телемата е Религиозна филозофија. Абе ајде... :) religious experience е ова е уште подобра кованица. Еднаш ми рекоа дека причината за постоењето на Liber AL e делириум. Ах што нема да ми кажат веќе.
Телемата е филозофија, не е вера ниту религија. Продолжување на старите учења. Не нивно уништување.
Се надевам задоволително одговорив на прашањето.Совет: не читајте се од вики, одете и земете книга. Една книга води кон друга.

P.S. Може модераторот да размисли Телема да ја смети во филозофија а не во религија. Само предлог.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Египетски религии немало. Но имало египетски ритуали. А ние што ги знаеме како религии, и вери, тоа е затоа што секој пишува и знае денес за Египет. Египетските ритуали се поврзани со египетската елита, и не била наменета за целата раја, како денес.
Телемата не е религија и не произлегува од религии и вери. Јога не е вера, мистицизмот не е вера, кабала не е вера... сето тоа е пракса. Има разлика. Нуит и Хадит може да ги напишеш и со друго име, но означуваат секогаш едно исто. Во Liber AL се вели дека тие Ритуали се црни. Треба да се обноват. И тоа се направи. Зошто потребата за обнова и што значи црни? Немој да мислите дека значи лошо... или сатанизам... да не настане грешка. За тоа може да прочитате некоја книга, да истражувате. Премногу свети работи се тоа за да се зборува на форум.
Телемити има и атеисти, и монотеисти, и политеисти, секакви. Телемата не е религија ниту Вера.

Thelema is a religious philosophy. Не сум знаел дека постои ваква кованица од зборови. Телемата е Религиозна филозофија. Абе ајде... :) religious experience е ова е уште подобра кованица. Еднаш ми рекоа дека причината за постоењето на Liber AL e делириум. Ах што нема да ми кажат веќе.
Телемата е филозофија, не е вера ниту религија. Продолжување на старите учења. Не нивно уништување.
Се надевам задоволително одговорив на прашањето.Совет: не читајте се од вики, одете и земете книга. Една книга води кон друга.
Зошто Алистер Кроули користел назив од одкровението - последната книга во библијата? Се нарекувал Големиот Ѕвер 666!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Се нарекувал или го нарекоа? Ај подразмисли па ми јави... Има разлика нели... (најмал пост до сеа) јееј :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.940
Поени од реакции
12.532
Зошто Алистер Кроули користел назив од одкровението - последната книга во библијата? Се нарекувал Големиот Ѕвер 666!
Затоа што Големиот ѕвер 666 има друго подлабоко значење а не она што ни го презентира површноста и игнорантноста, но не би навлегувал во тоа... :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се нарекувал или го нарекоа? Ај подразмисли па ми јави... Има разлика нели... (најмал пост до сеа) јееј :)
Се нарекувал! го нарекувале и други но и тој самиот се нарекувал и се потпишувал како "Големиот ѕвер 666"! Значи и тој користел називи од христијанството и покрај тоа што тие имале друго значење, како што има друго значење и Сатаната кај нас за разлика од значењето во библијата!
П.С.Што се однесува до големината на постот, квантитетот не е квалитет

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Па името Алистер сам си го додал/срочил, за да ја има таа гематријска вредност (според еврејски алфабет)*.

*инаку во гематрија нели, се користат и вредностите од грчкиот алфабет

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
хех .. не реков јас дека е религија .. но така е опишана .. ни пак реков дека окултизмот, јога итн се вери ..

http://www.thelema.org/

Welcome to the home page of the College of Thelema and Temple of Thelema, a California Non-Profit Religious organization.

Founded in service to the A∴A∴, the College of Thelema seeks to guide the student to an understanding of the Law of Thelema. итн .....

http://www.otoaustralia.org.au/
Ordo Templi Orientis Australia (O.T.O.) is the subsidiary national Association for Australia of Ordo Templi Orientis International Headquarters. We are a religious Order that teaches and promotes the doctrines and practices of the philosophical and religious system known as Thelema,

http://www.cro-oto.hr/
Ordo Templi Orientis (O.T.O.) je ozbiljan i tajan religijski Red, zavjetovan uzvišenoj svrsi očuvanja Slobode Pojedinca i njegovog ili njenog napredovanja u Svjetlosti, Mudrosti, Razumijevanju, Znanju i Moći, kroz Ljepotu, Hrabrost i Dovitljivost, na Temelju Univerzalnog Bratstva.

значи самите телемистички групи се декларираат како религиозни организации/групи како и да е ... :toe:

сепак муабетот ми е дека во Сатанизам осудуваш, истото/слично е и во телемата .. и двете се оформени и создадени како последица на веќе постоечки религии, ритуали, мистицизми итн ... ништо ново ..
судиш за его а истото блика од тебе ..
нејсе ок е .. велиш не е религија а гледајќи ги веб странива на ложите низ светов се карактеризираат како религиозни групи .. хм ..

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Се нарекувал! го нарекувале и други но и тој самиот се нарекувал и се потпишувал како "Големиот ѕвер 666"! Значи и тој користел називи од христијанството и покрај тоа што тие имале друго значење, како што има друго значење и Сатаната кај нас за разлика од значењето во библијата!
П.С.Што се однесува до големината на постот, квантитетот не е квалитет
Грешка си. Ајде назад кон Liber AL vel Legis sub figura CCXX. Разгледај убаво. Па потоа дојди и кажи ми што си открил за Големиот Ѕвер.
И By the way, кои сте тоа Вие? Цело време во множина збориш.

Бети, има и англиска гематрија, можеби ќе има и македонска. Се си бива.

--- надополнето ---

Многу е големо за цитат.

Значи на странициве пишува: О.Т.О. е религиозен ентитет. Не телемата. Зборуваме за Колеџот Телема, тоа не е телема. Тоа е Колеџ. Не читаш внимателно, или разбираш онака како што сакаш. Ordo Templi Orientis (O.T.O.) je ozbiljan i tajan religijski Red што е така. Точно е тоа. Телемата не е Ред, Ordo Templi Orientis е ред.
Те замара моето его? И мене ме замара... тука е разликата помеѓу сатанизам и телема...

П.С. Не се телемистички туку телемитски...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.940
Поени од реакции
12.532
Овај систем е религија, се додека религијата значи ентузијастичко спојување на серии од доктрини, од кои ниедна не смее да биде во судир со Науката или Магиката.
Наречи го нова религија, доколку тоа го задоволува твоето Милостиво Височество; но признавам дека не можам да видам што ќе добиеш со самото тоа и се чувствувам обврзан да додадам дека така многу лесно можеш да предизвикаш големи недоразбирања и прилично глупав вид на пакост.

Зборот религија не се појавува во Книгата на законот.

- Извадок од Магика без солзи - Кроули и се обраќа на своја ученичка.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Religion is the belief in and worship of a god or gods, or in general a set of beliefs explaining the existence of and giving meaning to the universe, usually involving devotional and ritual observances, and often containing a moral code governing the conduct of human affairs.
Aspects of religion include narrative, symbolism, beliefs, and practices that are supposed to give meaning to the practitioner's experiences of life. Whether the meaning centers on a deity or deities, or an ultimate truth, religion is commonly identified by the practitioner's prayer, ritual, meditation, music and art, among other things, and is often interwoven with society and politics.

според дефеницијата за религија .. и те како спаѓате во религија ..
имате божества
deities adopted from Ancient Egyptian religion, namely Nuit, Hadit and Ra-Hoor-Khuit.
и се она погоре наведено во дефиницијата ..

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.940
Поени од реакции
12.532
Парадокс - и Е и НЕ е :)

Kajgana Shop

На врв Bottom