Законот на Телема

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Da, stvarno - zosto Igor?

I ja i drugi religii mislime deka sekoj covek (i zena) e Bog. Deka kako rasa sposobni sme za mnogu nesta koi sto se zaspani vo nas - treba samo da imame volja da vneseme golem trud da gi razvieme.

Ja so nekoi nivni praktikuvanja ne se slagam - samo radi toa sto ja ne sakam da ucestvuvam vo niv, a ne radi toa deka gi belezam kako "losi".....

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Ние не веруваме
Ни во девица ни во гулаб
Нашиот метод е Научен
А целта Религиска

Кроули непрекинато ги охрабрувал Телемитите да се стремат кон практично лично искуство.

"Ако го сретнеш Буда на пат убиј го". Учете од мудроста на учителот: не обожавајте го ни Учителот ниту неговите лекции. "Убивањето на Буда" ве ослободува да продолжите по својата патека, а не да ја следите патеката на некој друг.

Љубовта е закон љубов под волја.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Секое учење кое оправдува и уште полошо охрабрува деструкција е глупаво и детско. Такво учење не може да се базира на искуство, туку на фрустрација.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Секое учење кое оправдува и уште полошо охрабрува деструкција е глупаво и детско. Такво учење не може да се базира на искуство, туку на фрустрација.
зошто деструкција?

патем ова е од Будизам нели?
"Ако го сретнеш Буда на пат убиј го"

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Viktor, mene ova ne mi lici kako destrukcija vo bukvalen smisol. Povise e u smisla da osobata kako poedinec se oslobodi od tugi vlijanija i sledi svoj sopstven pat sto e najdobar za nego/nea.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Како зашо? Читај ја темава не се однесувај така игнорантски. Не мораш цела, постот над мојот прочитај го, на “магот“ и ќе ти биде јасно зашо деструктивна.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Како зашо? Читај ја темава не се однесувај така игнорантски. Не мораш цела, постот над мојот прочитај го, на “магот“ и ќе ти биде јасно зашо деструктивна.
simbolika? Ne sme bukvalisti ovde

Da povtoram:

Viktor, mene ova ne mi lici kako destrukcija vo bukvalen smisol. Povise e u smisla da osobata kako poedinec se oslobodi od tugi vlijanija i sledi svoj sopstven pat sto e najdobar za nego/nea.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Џабе се обидуваш да докажеш нешто...верувај дека не вреди, тоа е само твое драгоцено губење време...искажи си мислење и биди си раат... :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ја имам прочитано цела ..
ако мислиш на Убиј го Буда тогаш не си во право ..
не биди буквалист :)

патем и погоре пишав .. тоа е од Будизам ... зар и Будизмот е деструктивно учење?

исто се толкува и Џихадот .. но тоа е затоа шо буквалисти така го толкуваат и погрешно го манифестираат ...

Ако го сретнеш по пат Буда убиј го ..
кој е тој Пат по кој би го сретнал .. (белким не мислиш на буквален пат) .. се работи за Патот кој секој го оди за да ја достигне својата цел .. патот до Мирот до Бог како сакаш наречи го ..
ако по тој пат Го сретнеш Буда (значи го идеализираш, се огледуваш на него) тогаш убиј го (значи не е тоа твојот пат, убиј го Идолот во себе, Егото ..)

барем овака јас некако го сваќам ова ..

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Џабе се обидуваш да докажеш нешто...верувај дека не вреди, тоа е само твое драгоцено губење време...искажи си мислење и биди си раат... :)
Znaes sto - u pravo si :smir:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Има неколку работи зошто не ми прави кеф овоа (да го наречеме) учење.

11. Будали се тие што луѓето ги обожуваат; и нивните Богови и нивните луѓе се будали.
12. Дојдете, о деца, под ѕвездите и исполнете се со љубов!
13. Јас сум над вас и во вас. Мојата екстаза е во вашата. Мојата радост е да ја гледам вашата радост.
14. Горе, бисерниот азур е Голиот сјај на Нуит; Таа се наведнува во занес да ги бакне
Тајните жештини на Хадит. Крилестата топка, ѕвезденото синило Се мои, О Анк-аф-на-консу!
15. Знајте сега дека избраниот свештеник и апостол на бесконечниот простор е принцот - свештеник Ѕвер; и во неговата жена наречена Скерлетна Жена дадена е сета моќ. Тие ќе ги соберат моите деца во нивната прегратка: тие ќе ја донесат славата на ѕвездите во срцата на луѓето.

Ама прво нека ми каже некој што значи ова.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
ја имам прочитано цела ..
ако мислиш на Убиј го Буда тогаш не си во право ..
не биди буквалист :)

патем и погоре пишав .. тоа е од Будизам ... зар и Будизмот е деструктивно учење?

исто се толкува и Џихадот .. но тоа е затоа шо буквалисти така го толкуваат и погрешно го манифестираат ...

Ако го сретнеш по пат Буда убиј го ..
кој е тој Пат по кој би го сретнал .. (белким не мислиш на буквален пат) .. се работи за Патот кој секој го оди за да ја достигне својата цел .. патот до Мирот до Бог како сакаш наречи го ..
ако по тој пат Го сретнеш Буда (значи го идеализираш, се огледуваш на него) тогаш убиј го (значи не е тоа твојот пат, убиј го Идолот во себе, Егото ..)

барем овака јас некако го сваќам ова ..
Така и беше напишано, не сакав да образложувам се надевав дека ќе го разбере секој :) Пораката е кристално јасна, немој да идеализираш, учи од учителот/учителите, мудреците итн., но потруди се да го пронајдеш твојот пат без да се мешеш во волјата и патот на другите.

Една вечер се сретнале на шумската лединка еден Ужасен Човек и една прекрасна девојка.
"Каде одиш така понизно и свето"?
"Одам во храмот да го обожавам Кроули".
"Значи, тогаш Кроули е Бог"?
"Како го знаеш тоа"?
"Па, Капетан Фулер така ни кажа".
"А како знаеш дека Фулер бил во право"?
"Се плашам дека ти си зол човек. добра ноќ".

Ако го сретнеш Кроули на патот, убиј го.

Љубовта е закон љубов под волја.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Никој нема да ти се нафати да ти толкува на форум, можам да ти ја препорачам "Законот е за сите" (коментарите на Книгата на Законот) од Кроули или да седнеме некогаш на кафе...уствари не знам некој може да покуша да објасни, ама мене искрено ме мрзи а и избегавам да пишувам на Кроули и Телема теми...посебно избегавам да го коментирам Законот - посебно... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom