Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
sekako priatelce ; ke nabrojam nekolku;
nebo i zemja,
nok i den,
sonce i mesecina,
kopno i more,
svetlost i temnina,
vera i neveruvanje,
smrt i zivot,
nesreka i sreka,
dzenet i dzehenem,
i od site rastitelni i zivotinski svet,

slaven neka bide onoj koj sodade elementi (parovi)vo dvojki od se; od ona sto niknuva od zemjata i od niv samite i od ona sto ne go znaat.
Ок фала :)
сега да те прашам затоа шо ФајрФлај си отиде ...
таа ми рече дека ова и претходно се знаело за паровите ... единствено нешто ново кое Алах му го кажал на Мухамед е паровите во растенијата?
точно е ова? или пак првпат од Алах се спознаваат паровите ... ? (и кога е ова обзнаено .. кој век?)
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Наведениот Кyрански ајет нема врска со теоријата "Big Bang" за настанокот на Универзумот, туку вие сосила сакате да измолкнете од тој ајет такво значење. Гледам повеќето преводи го преведуваат глаголот како "раздвоивме", а вие сте го превеле како "распарчивме" за повеќе да асоцира на експлозија хахаха итро итро, секоја чест ;)

Но, ајде да ја разобличиме и оваа научна невистина во Кyранот.
Во Сурата Фуссилет (41:10-12) во Кyранот пишува дека Аллах прво ја создал Земјата и планините во неа, а дури потоа ги создал "седумте" неба и ѕвездите на Небото..

"On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja – ovo je objašnjenje za one koji pitaju - zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!" – odgovorili su, pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega."
(Сура Фуссилет 41:10-12, Кyран)

Ова е сосема СПРОТИВНО на теоријата Big Bang која вели дека од експлозијата прво се создале ѕвездите, а дури потоа планетите.
Заклучок: Мухамед воопшто не ја познавал теоријата Big Bang, што е сосема очекувано за човек од тоа време.
NASTANAK UNIVERZUMA-VELIKA EKSPLOZIJA
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Univerzum je došao u postojanje milijardama godina ranije u strahovitoj eksploziji nazvanoj “Big Bang.” U Kur’anu je to izraženo ovako:

“Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. ........ Pa zar neće vjerovati?”
(Kur’an, 21:30)
[/FONT]​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Otkriće velike eksplozije i porijekla života u vodi načinili su nemuslimani (“oni koji ne vjeruju”). U početku je sva materija i prostor (nebesa) bila jedna cjelina (jedan komad). Zatim je sve to rastavljeno pomoću onoga što fizičari opisuju kao “Veliki prasak.” Dokazi o velikom prasku su toliki, da se on više ne smatra teorijom, nego činjenicom.
Kur’an daje tačan vizuelni opis teorije “Big bang” o stvaranju kosmosa. To je tačno onako, kako “nevjernički” naučnici zamišljaju stvaranje univerzuma iz jednog komada, koji je potom pomoću “Big banga” pretvoren u mnoštvo segmenata. Kako možemo objasniti ovu informaciju u Kur’anu, ukoliko on ne bi bio to što tvrdi da jeste, riječ Sveznajućega Tvorca?
Velika eksplozija je rezultirala iz ekstremno gustog singulariteta. U stvaranju univerzuma blisko su vezani materija, prostor i vrijeme. Materija i prostor bili su spojeni kao jedno, a rastavljeni su eksplozijom.
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Svi podaci, danas dostupni, ukazuju na eksplozivno porijeklo univerzuma, koje je u postojanje dovelo i prostor i vrijeme. Ovo se upravo odnosi na “Big bang”. Teorija “Big bang” koja je uspješno preuzela mjesto teorije o stacionarnom stanju, razvijena je od strane dvojice naučnika neovisno jednog od drugog 1920. godine (ruski meteorolog Aleksandar Fridman i belgijski matematičar Georges Lemaitre).Zašto većina naučnika prihvata teoriju “Velikoga praska”? Prihvatanje ove teorije od strane naučne zajednice utemeljeno je na brojnim opservacijama. Te opservacije potvrđuju specifična predviđanja ove teorije. Znamo da naučnici testiraju svoje teorije putem dedukcije i falsifikacije.
Predviđanja vezana za “Big-bang” teoriju i testovi vezani za ovo jesu:
1. Ako se dogodila velika eksplozija, svi objekti u univerzumu bi trebalo da se udaljavaju jedni od drugih. 1929. godine Edvin Habl je dokazao da se galaksije u univerzumu doista udaljavaju jedna od druge.
2. Velika eksplozija bi trebala iza sebe ostaviti “odsjaj.” 1960. godine naučnici su otkrili postojanje pozadinskog kosmičkog zračenja, tzv. “odsjaj” nakon Velike eksplozije. Naša najtačnija mjerenja ove kosmičke radijacije dobili smo u novembru 1989. od satelita COBE (istraživač kosmičkog pozadinskog zračenja). Mjerenja sa ovoga satelita testirala su važna predviđanja “Big-bang” teorije. Ovo predviđanje sugestira da je inicijalna eksplozija, koja je dala rođenje univerzum, trebala stvoriti radijaciju sa spektrom koji slijedi krivulju crnog tijela. Mjerenja satelita COBE pokazuju da spektar kosmičke radijacije varira u odnosu na krivu crnog tijela samo 1%. Ovaj nivo greške smatra se beznačajnim.
3. Ako je univerzum počeo Velikom eksplzijom, ekstremne temperature trebale su uzrokovati da 25% mase univerzuma postane helijum. To je upravo ono, što je posmatranjem ustanovljeno.
4. Materija u univerzumu bi trebala biti homogeno distribuirana. Astronomska posmatranja sa Hablovog teleskopa pokazuju da je materija u univerzumu općenito homogeno raspoređena.
5. Kako će univerzum završiti? Kosmolozi predviđaju dva moguća kraja univerzuma. Ukoliko je univerzum beskonačan, ili mu nema kraja, trebao bi se vječno širiti. Univerzum, koji je konačan ili zatvoren, trebao bi kolapsirati, kada širenje prestane zbog gravitacije. Kolaps univerzuma završava se kada se sva materija i energija komprimira u visoko energetsko, super gusto stanje, iz kojeg je počeo. Ovaj scenario se naziva “Veliki grč.” Neki teoretičari špekulišu da bi veliki grč mogao proizvesti novu veliku eksploziju, čime bi počeo novi proces širenja univerzuma. Ovakva predviđanja imaju naziv “Teorija oscilirajućeg univerzuma.”
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]​
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ок фала :)
сега да те прашам затоа шо ФајрФлај си отиде ...
таа ми рече дека ова и претходно се знаело за паровите ... единствено нешто ново кое Алах му го кажал на Мухамед е паровите во растенијата?
точно е ова? или пак првпат од Алах се спознаваат паровите ... ? (и кога е ова обзнаено .. кој век?)
Ya Allah help me.

[13:3]
rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire nocu. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju.
Ај сега размисли убаво за ајетов па кажи што е проблемот ?

[20:53]On je za vas Zemlju posteljom ucinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" - Samo Mi dajemo da uz njenu pomoc u parovima nice bilje raznovrsno.

--- надополнето ---

И кој рече дека за плодовите се знаело оти биле во парови ?
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
[20:53]On je za vas Zemlju posteljom ucinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" - Samo Mi dajemo da uz njenu pomoc u parovima nice bilje raznovrsno.
Првиот ајет е јасен ... вториот ти ја гледаш ли разликата ...
Тој слегува од небото дожд "- едноставно ни ја даде да ја помогне во двојки зеле растенија разновидни.
ова ми пиша прееска .. а требало да биде ... Тој спушта дожд од небото - Само ние даваме да со негова помош во парови да расте разновидно зеленило/ разновидни растенија ...
ауу ... па како може волку да бега од смисол преводот ...

Значи според тебе .. чудото и новоста е во паровите на растенијата .. другото веќе било познато? значи Алах му кажал нешто шо веќе се знаело .. а само праовите за растенијата биле новост..
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Ок фала :)
сега да те прашам затоа шо ФајрФлај си отиде ...
таа ми рече дека ова и претходно се знаело за паровите ... единствено нешто ново кое Алах му го кажал на Мухамед е паровите во растенијата?
точно е ова? или пак првпат од Алах се спознаваат паровите ... ? (и кога е ова обзнаено .. кој век?)
neznam koja ie poentaata se nadevam ona ke ti poobjasnii
ke te zamolam d a go analiziraas ovoj kuranski aet sto ke ti go citiram;

gledate kako on gi sodade nebesata bes stolbovi , a po zemjata brdata gi rsvrla za da ne se tresete, i po nea isto taka rasturi zivotni sekakvi i od nebesata nie voda vi sputame i od zemjata ovozmozivme da niknat od se PAROVI blagorodni .,

sto bi mozel da zaklucis od ovoj aet,
kako ti go podrazbiras zborod ;bes stolbovi'
vtoro planini veli za da ne trese sto vsusnost ti asociraa poimot planini , ?
sto podrazbiras pod pomimot gravitacija ,,
 
Член од
23 јули 2009
Мислења
35
Поени од реакции
3
Зошто жените - булите не можат да се бањат без овиа крпи на глава? Па море е!!!!

Тоа се вика никаб, и е далеку од обична крпа на глава! А зошто го носи, затоа што така и наредил Аллах. А жената муслиманка ги следи и се покорува само на наредбите на Возвишениот и на никој друг!
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Јас го спомнав, ама како и сите останати "научни бисери" во Кyранот, ни тоа не беше одговорено:

од секое нешто ние создадовме пар" (Сура Ез-Заријат 51:49, Кyран)

Сосема очекувано е дека Мухамед, без Божја инспирација, не знаел дека на Земјава постојат неколку илјади растенија и животни на кои "им фали" другиот пол.
Кога ќе научиш што е разликата помеѓу пол и пар, јави се на рецепција за да закажеш дискусија со мене. :)

Патем мало олеснување:

Дали денот има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, а тоа е ноќта.
Дали светлината има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е темнината.
Дали топлината има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е студенилото.
Дали доброто има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е злото.
Дали Рајот има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е Пеколот.
Дали....??? :tapp:

Трк на рециклирање кај пасторот. :tv:
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Кога ќе научиш што е разликата помеѓу пол и пар, јави се на рецепција за да закажеш дискусија со мене. :)

Патем мало олеснување:

Дали денот има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, а тоа е ноќта.
Дали светлината има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е темнината.
Дали топлината има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е студенилото.
Дали доброто има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е злото.
Дали Рајот има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е Пеколот.
Дали....??? :tapp:

Трк на рециклирање кај пасторот. :tv:
Супер ..
значи добро сум разбрал (Парови а не Полови).. а и верувам дека од тебе ќе добијам и одговор погоре шо прашав :)

на ова мислам
Дали ова е нешто ново за тоа време? во времето на Мухамед ..
Првпат кажано дотогаш ... лично од Бог кон Мухамед?
и кога во кој век ова му го кажува Алах на Мухамед?
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Првиот ајет е јасен ... вториот ти ја гледаш ли разликата ...

ова ми пиша прееска .. а требало да биде ... Тој спушта дожд од небото - Само ние даваме да со негова помош во парови да расте разновидно зеленило/ разновидни растенија ...
ауу ... па како може волку да бега од смисол преводот ...

Значи според тебе .. чудото и новоста е во паровите на растенијата .. другото веќе било познато? значи Алах му кажал нешто шо веќе се знаело .. а само праовите за растенијата биле новост..
Еј стварно преска ме притисна и од брзање да ти одговорам каша попара направив, еве сега гледај или пак ако имаш Куран отвори и види што пишува таму.

--- надополнето ---

Супер ..
значи добро сум разбрал (Парови а не Полови).. а и верувам дека од тебе ќе добијам и одговор погоре шо прашав :)

на ова мислам

и кога во кој век ова му го кажува Алах на Мухамед?
Па ти зборам за парови бе афф
[20:53]On je za vas Zemlju posteljom ucinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" - Samo Mi dajemo da uz njenu pomoc u parovima nice bilje raznovrsno.
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Па ти зборам за парови бе афф
[20:53]On je za vas Zemlju posteljom ucinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" - Samo Mi dajemo da uz njenu pomoc u parovima nice bilje raznovrsno.
Ма знам многу убаво шо ми викаш :) и никаде не одреков .. читај ме подобро алоо :)
Уште на старт ве разбрав дека се парови ... а не полови .. тоа и пишав ...
туку чекам одговор на другите прашања ...
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Супер ..
значи добро сум разбрал (Парови а не Полови).. а и верувам дека од тебе ќе добијам и одговор погоре шо прашав :)

на ова мислам

и кога во кој век ова му го кажува Алах на Мухамед?
Кур'анот е објавен во седмиот век. А дали за тоа се зборувало понапред е прашање за науката.:)
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Кур'анот е објавен во седмиот век. А дали за тоа се зборувало понапред е прашање за науката.:)
Значи не велиш дека е нешто шо предходно не се знаело ... (шо би значело дека Алах не кажал ништо ново)
или тврдиш дека Куранот прв го обзнал тоа .. ?
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Кога ќе научиш што е разликата помеѓу пол и пар, јави се на рецепција за да закажеш дискусија со мене. :)

Патем мало олеснување:

Дали денот има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, а тоа е ноќта.
Дали светлината има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е темнината.
Дали топлината има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е студенилото.
Дали доброто има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е злото.
Дали Рајот има полов орган??? НЕ! Но има ПАР, тоа е Пеколот.
Дали....??? :tapp:

Трк на рециклирање кај пасторот. :tv:
Е така е од брзање многу. :kesa: Што побрзо да го хулит Мухаммед с.а.в.с.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom