radica
never mind
- Член од
- 21 октомври 2007
- Мислења
- 599
- Поени од реакции
- 36
Утешителот овде не се мисли на Ахмед, Мухамед или кој и да е друг пратеник.Зарем може Бог да му ветува на Мухамед, вашиот најсакан, најдобар, најфален, вашиот миленик дека пратениците негови ќе го надминат бројот на наследниците на Исус? Не мислам.Јован 16:7, ги наоѓаме Исусовите зборови упатени на неговите ученици: „ Сепак, Јас ви ја кажувам вистината: подобро е за вас, Јас да си отидам; зашто ако не си отидам, Утешителот (periclytos на грчки) нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам “.
Зборот “утешител“ е превод на грчкиот збор “ paracletos“ кој е употребен како замена на оргиналниот “periclytos“ , а кој одговара на арапскиот збор “ Мухаммед“ или “Ахмед“.
Во хебрејската верзија на Тората сеуште се користи името “Мухаммед“ без било каква двосмисленост. Во песна над песните, поглавје 5, стих 16, пишува : „ Неговиот говор е најпријатен. Тој е голем / славен Мухаммед, мој миленик и мој пријател. “ Хебрејскиот збор јасно укажува на името Мухаммед, но евреите и христијаните тоа одбиваат да го признаат и инсистираат на тоа дека не се работи за сопствено име, туку епитет кој го опишува Пратеникот, тврдејќи дека тоа име значи “најсакан“. Неговата уста е најслатка(најпријатна) да, тој е најсакан. Тој е мој миленик и мој пријател.“ На кого тогаш би можеле да одговара описот на оној кој ги има доблестите и особините како Мухаммед, Аллаховиот најдраг и најсакан Пратеник?
Зарем може Бог да се сврти против оние кои поверувале во неговото најсакано чедо, кое е дел од него и да рече, кој исус бе, од него има поважен пратеник, сега ќе им го пратам за да видат тие на кого му препишуваат синови, ќерќи, жени? Мислиш дека бог би паднал на толку ниско ниво?
Можеби за вас исламот е вистинска вера. Ама јас верувам во почетокот и крајот, алфа и омега, првиот и последниот, и тоа ми е доволно.
Малку се оние кои ќе влезат на вистинските врати, а многу има што ќе одат во погрешна насока, и многу лажни пророци ќе дојдат после него на кои не треба да им веруваме. И ова го пиши во библијата исто така. На што треба јас да поверувам? На некој кој велите дека е утешителот од цитатот погоре или на нешто многу јасно напишано, при тоа не користејќи никакви стилски изразни средства.