Тој псалм е општ псалм кој зборува за човекот кој се закрилува под Божјата закрила. Секако тоа го вклучува и Исус и во евангелијата гледаме како Бог Таткото го штител и спасувал Исус од разни ситуации. Но тоа пророштво не се однесува за целта заради која Исус дошол на Земјата. Исус, а и Бог Таткото знаеле точно што го очекува Исус на Голгота и затоа Бог Таткото Го оставил Исус да помине низ тие страдања, затоа што знаел дека тоа ќе биде за спасение на многу души кои ќе ја положат својата вера во Исус.
Еве ти едно пророштво кое конкретно се однесува на Исус и тоа токму за Христовите страдања:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]"Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, Го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. [/FONT]Но на Господа му беше угодно да Го порази, и Тој Го предаде Него на мачење; кога го жртвува Својот живот како принос за грев, ќе види потомство, ќе ги продолжи своите денови, и Господовата волја ќе се исполни преку Него.[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]" [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif](Исаија 53:7-10, Библијата)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Исаија го напишал ова пророштво 7 века пред да се роди Исус.[/FONT]