Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Дека Библијата има повеќе верзии тоа е точно. Еве ти го истиот пример што ти го постира Аллахов роб. Можеш сам да сфатиш за што станува збор и дека секој си кажува како што ќе му текне т.е. своја верзија.

Spored Matej 27:32. Isus go nosel svojot krst
Spored Jovan 19:17, Simon go nosel krstot.
(znaci Matej i Jovan ne se dogovorile sto da napisat)
.................................................. ............................................
Spored Matej 27:44 dvajca kriminalci go navredile Isus.
Spored Luka eden od kriminalcite go navredil Isus a drugiot go branel.
(isti slucaj samo ovde mesto Jovan,Luka mu replicita na Matej)
.................................................. ...........................................
Spored Matej 28:2 posle voskresnuvanjeto: Dve zeni videle eden Angel sedi na kamen
Spored Luka 24:3 Mnogu zeni videle kako dvajca mazi stoele pokraj nego.
(ne znam dali dve zeni moze da znaci "mnogu zeni”)
.................................................. ............................................
Spored Jovan 20;12 Edna zena videla dajca Angeli kako sedat na mestoto kade sto bilo telotona Isus.
Spored Marko 16:5 Tri zeni videle eden maz kako sedi na desnata strana od grobot.
(edna zena,tri zeni,angeli,mazi.....sto potocno Bog znae)

А Куранот е напишан само од Мухаммед (а.с.) т.е. зборови од Господ кои му ги пренесувал преку Мелек (Ангел) и нема различни верзии тоа е само една верзија, не пишувал никој друг како што е во Библијата според овој според оној, на кој како ќе му текне.
I vo dvete knigi sustinata e edna, i tie citati sto gi postira ne ja menuvaat sustinata na Biblijata. No ocigledno dobro e koga napagjate drugi, a ne ja gledate istata rabota i kaj vas. Mozete da si pravite prikazni kolku sakate (mene ne mi preci, zasto sum ateist) no dovolno e da proverite koi arapski drzavi koj Kuran go koristat........ispadna deka sepak ne se koristi bukvalno ist Kuran nasekade niz svetot:toe:

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Дека Библијата има повеќе верзии тоа е точно. Еве ти го истиот пример што ти го постира Аллахов роб. Можеш сам да сфатиш за што станува збор и дека секој си кажува како што ќе му текне т.е. своја верзија.

Spored Matej 27:32. Isus go nosel svojot krst
Spored Jovan 19:17, Simon go nosel krstot.
(znaci Matej i Jovan ne se dogovorile sto da napisat)
Spored Matej 27:44 dvajca kriminalci go navredile Isus.
Spored Luka eden od kriminalcite go navredil Isus a drugiot go branel.
(isti slucaj samo ovde mesto Jovan,Luka mu replicita na Matej)
.................................................. ...........................................
Spored Matej 28:2 posle voskresnuvanjeto: Dve zeni videle eden Angel sedi na kamen
Spored Luka 24:3 Mnogu zeni videle kako dvajca mazi stoele pokraj nego.
(ne znam dali dve zeni moze da znaci "mnogu zeni”)
Spored Jovan 20;12 Edna zena videla dajca Angeli kako sedat na mestoto kade sto bilo telotona Isus.
Spored Marko 16:5 Tri zeni videle eden maz kako sedi na desnata strana od grobot.
(edna zena,tri zeni,angeli,mazi.....sto potocno Bog znae)

А Куранот е напишан само од Мухаммед (а.с.) т.е. зборови од Господ кои му ги пренесувал преку Мелек (Ангел) и нема различни верзии тоа е само една верзија, не пишувал никој друг како што е во Библијата според овој според оној, на кој како ќе му текне.
Дај не ги повторувај истите работи, кажи нешто ново оти за тоа веќе дискутиравме.
На кој како ќе му текне си пишувал во Библијата, тогаш ти можиш да напишиш една света книга како ќе ти текни.
Спаси го господе од незнаење и неразумност:tapp:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Zosto da nemat sliki od pejgamberot?:toe:

Бидејќи последниот Аллахов пејгамбер Мухаммед с.а.в.с проповедал Ислам, а оставање слика која подоцна ќе стане предмет на обожавање не е веќе Ислам. Мухаммед с.а.в.с повикувал во обожавање само на Аллах, јасна слика за Бог кој никој не го видел и кој не личи на ништо. Секое обожавање му припаѓа нему и само нему.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Zosto da nemat sliki od pejgamberot?:toe:
Vo ISLAMOT crtanjeto na sliki na zjiva priroda e strogo zabranetto od ednostavna pricina posto Hristijanite so takvoto crttanje na sliki(Ikoni) pocnaa da se molat sekomu komu ke stignat kako e dojdeno i na Majka Tereza ke pocnat da i se molat ne ni cudo nekad na Tose Proevski da se molat .

Ulogata ne Muhamed a.s bila da gi prenese zborovite na Kuranot kako sto gi slusnal toa i go napravil tuka toj svojata zadaca ja izvrsil i ja predal dushta na Alah d.sh a ako ne si znel zabraneto e i ti da se slikas i za toa ke odgovaras nekogas pozzz

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Epa gresis, zasto site tie sedum VERZII se koristat vo razlicni zemji. Ako bese edna verzija ke se koristese vo site arapski zemji, no tie ja koristat onaa verzija od tie 7 koja mislat deka e najdobra valjda.
I nikoj ne kazuva deka znacenjeto e izmeneto, bidejki i Biblijata ima edno znacenje no sepak povekje verzii, a ist e slucajot so Kuranot......
Neli gledash deka ne se verzii tuku nacini na recetiranje!!!:tapp:

:vozbud::vozbud::vozbud:

Човек ќе го нема два-три дена , а некој веќе почнал да слави.

Фантеки, Кур'анот има само ЕДНА ВЕРЗИЈА, додека она што им боде очи на атеистите и искривените теисти се неговите кираети (начини на читање, мелодично учење итн. ) кои се седум, па со тоа мислат дека станува збор за седум верзии на Кур'анот.

:nenene: Епа жалам што ќе ве разочарам ама тоа не е точно, бидејќи во сите тие седум начини на Кур'анскиот кирает значењето си останува исто.:toe:

Ај сеа, пробајте со нешто друго, отидов јас да се излуфтирам малце.:helou:
:helou::helou::helou:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
I vo dvete knigi sustinata e edna, i tie citati sto gi postira ne ja menuvaat sustinata na Biblijata. No ocigledno dobro e koga napagjate drugi, a ne ja gledate istata rabota i kaj vas. Mozete da si pravite prikazni kolku sakate (mene ne mi preci, zasto sum ateist) no dovolno e da proverite koi arapski drzavi koj Kuran go koristat........ispadna deka sepak ne se koristi bukvalno ist Kuran nasekade niz svetot:toe:
Леле не знам како да ти објаснам ко не сфаќаш :tapp:.

Пример.
Ова е моја верзија.
Бев на концертот од Некст Тајм и видов како едниот свири на гитара, а другиот пее.
Ова верзија е на другарка ми.
Бев на концертот од Некст Тајм и видов како двајцата свират на гитара.

Сега според ова што ќе заклучиш? Кој лаже? Кој ја кажува вистината ? На кого ќе поверуваш ? Мене или на другарка ми ?
Подобро на никоја да не веруваш зошто како лажење испаѓа.
Дај не ги повторувај истите работи, кажи нешто ново оти за тоа веќе дискутиравме.
На кој како ќе му текне си пишувал во Библијата, тогаш ти можиш да напишиш една света книга како ќе ти текни.
Спаси го господе од незнаење и неразумност:tapp:

Јас не сум апостол или пејгамбер за да пишам света книга. Земјо отвори се. А тоа болдираното `на кој како ќе му текне`е за апостолите што секој си кажувал своја верзија изгледа не се договориле убаво како да кажуваат или се заборавиле при договорот.
Ајде бе не брукај се ти се чудам на умот ништо не разбираш морам на попрост начин да ти објаснувам.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Neli gledash deka ne se verzii tuku nacini na recetiranje!!!:tapp:

:helou::helou::helou:
Epa zosto togas tie site se koristat vo razlicni zemji? Ako imase edna verzija, ke se koristese taa vo site arapski zemji na primer.

Леле не знам како да ти објаснам ко не сфаќаш :tapp:.

Пример.
Ова е моја верзија.
Бев на концертот од Некст Тајм и видов како едниот свири на гитара, а другиот пее.
Ова верзија е на другарка ми.
Бев на концертот од Некст Тајм и видов како двајцата свират на гитара.

Сега според ова што ќе заклучиш? Кој лаже? Кој ја кажува вистината ? На кого ќе поверуваш ? Мене или на другарка ми ?
Sustinata e deka ste bile na koncert od Next Time valjda. Znaci ne e vazno kolku svirele na gitara. Vazno e deka toa bile Next Time. Sega razbra sto e sustina?

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Epa zosto togas tie site se koristat vo razlicni zemji? Ako imase edna verzija, ke se koristese taa vo site arapski zemji na primer.

Sustinata e deka ste bile na koncert od Next Time valjda. Znaci ne e vazno kolku svirele na gitara. Vazno e deka toa bile Next Time. Sega razbra sto e sustina?
Ortak... :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Kur'anot e tolku aftenticen sto nema nitu kapka somnez vo nego.
XIV i kusur vekovi nitu edna bukva ne e chepnata...mozda vo nekoj od transkripciite ima loshi prevodi no zatoa sekogas od ednata strana stoi transkripcijata a od drugata strana avtenticniot arapski text kade sto nema somnez... blaze si im na onie koi sto znaat arapski pa na mnogu lesen nacin go razbiraat ona sto pisuva......

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Да суштината е Некст Тајм, ама дали сме биле на концертот ? Но сам по ова можеш да сфатиш дали сум била на концерт или не. То ест дали навистина воскреснал Исус или не или тоа го измислиле самите.
А суштината е Исус нормално.

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12

hahahahhaah :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Ti si bil smeshko na kvadrat.
Primerot sto ti bese daden e mnogu smesen no tolku prost ,pa da si i 5godisen ke svatise..... Ne vredi ni da ti se objasni.. Odi ispusi edna cigara nadvor :helou::helou::helou:

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
:pos2::pos2::pos2::pos2:Omer mnogu dobro ti kazuvase deka ne se VERZII tuku nacini na RECITIRANJE, kako sto ima pesni so razlicni melodii ili noti taka e i ova, ako i ova ne go razbiras togas:toe:...

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ама изгледа не разбира дека Куранот е пишуван само од Пејгамберот Мухаммед (а.с.) т.е. ајети (реченици) од Аллах, а не кажувал секој своја верзија. Туку ЕДНА ВЕРЗИЈА.

Јас не знам како повеќе да објаснам се обидувам на што е можно попрост начин да објаснам за да сфатите. Значи НЕМЕСИС, Куранот е ЕДНА ВЕРЗИЈА која ја пишувал Мухаммед (а.с.) за да е во повеќе верзии ќе требаше и други да кажуваат свое мислење е тоа е проблемот со Библијата што секој кажува свое мислење `своја верзија`, а во Куранот не е така тоа е Божји говор и има само една верзија да се разбереме еден ја пишувал Мухаммед (а.с.).

Како што видовме Библијата има повеќе верзии повеќето апостоли си кажуваат свое мислење. Се разбравме ?

Член од
2 април 2010
Мислења
40
Поени од реакции
1
Ама изгледа не разбира дека Куранот е пишуван само од Пејгамберот Мухаммед (а.с.) т.е. ајети (реченици) од Аллах, а не кажувал секој своја верзија. Туку ЕДНА ВЕРЗИЈА.

Јас не знам како повеќе да објаснам се обидувам на што е можно попрост начин да објаснам за да сфатите. Значи НЕМЕСИС, Куранот е ЕДНА ВЕРЗИЈА која ја пишувал Мухаммед (а.с.) за да е во повеќе верзии ќе требаше и други да кажуваат свое мислење е тоа е проблемот со Библијата што секој кажува свое мислење `своја верзија`, а во Куранот не е така тоа е Божји говор и има само една верзија да се разбереме еден ја пишувал Мухаммед (а.с.).

Како што видовме Библијата има повеќе верзии повеќето апостоли си кажуваат свое мислење. Се разбравме ?

Muhamed ne PISHUAVAL ZASHTO BIL NEPISMEN. Pa daj ti se molam osnovni raboti ne znaesh za tvojot prorok. :pos2::pos2::pos2::vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Muhamed ne PISHUAVAL ZASHTO BIL NEPISMEN. Pa daj ti se molam osnovni raboti ne znaesh za tvojot prorok. :pos2::pos2::pos2::vozbud::vozbud::vozbud:

Знаеш дека никој не се родил учен или јас треба да ти кажам ?
Па нели и ти си бил некогаш неписмен па си се описменил.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom