Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
O

Omer el Faruk

Гостин
Омер Ел Фарук дали е задолжително жената да носи шамија пошто познавам многу Муслиманки кои викаат дека не е така:toe:
Шамијата (хиџабот) е строга облигатива за муслиманката, освен во оние ситуации каде што може да биде загрозена нејзината безбедност,па и живот . Но, ова е исклучок од правило и неговата важност трае до моментот кога ќе се најде погодно тло за тоа.

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Омер Ел Фарук дали во КУРАНОТ пишува такво нешто дека задолжителна е шамијата??
Можеш ли да ми го покажеш тој Ајет ??

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Можеш ли да ми го покажеш тој Ајет ??
PrincezZ ova e na Bosanski.

A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.

Nur, 31.

O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.

Ahzab, 59.

O

Omer el Faruk

Гостин
Во поглавјето Ел-Ахзаб во 59 ајет постои конкретна наредба за покривање на жената. Покривањето на жената исто така се заклучува и во 31 ајет од поглавјето Нур како и 33 ајет од поглавјето Ел-Ахзаб. Исламските учени низ столетијата се едногласни дека обврската на покривање на жената е потврдена во Кур'анот.

За ова веќе е пишувано и дискутирано на претходните страници од оваа тема.

Поздрав.

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Добро благодарам ги најдов Ајетите во Куранот и ги прочитав на Македоснки точно така е...

Scorer

Set Your Spirit Free
Член од
30 март 2010
Мислења
63
Поени од реакции
4
Ne be uste ne. Dobro idi i prijavime pak. Pa i ti sam mozes toa.
Kazi koga ke me baniras da se spremam bar da se ne povredim koga padjam :)

Ne nikako. Ne se povikuva vo Kuran za niedna druga vera omraza.
Slozuvajte so niv , da se spomnuva no nikako sprotivnoto.

Hahahahaha Garo majcin sega ovoj te napravi musliman .

Drugar Scorer da se spomnuva i toa poveke pati. Pozdravi :)
Mozes li da mi kazes kade se spomnuva jas do sega ne procitav takvo nesto a duri i od doma toa go tvrdat deka se spomnuva mozes li da mi pokazes del od Kuranot kaj so se spomnuva ??:toe:

Член од
25 март 2010
Мислења
19
Поени од реакции
0

Scorer

Set Your Spirit Free
Член од
30 март 2010
Мислења
63
Поени од реакции
4
Dali edinstvenata razlika megu muslimanite i hristijanite e toa sto ednata go priznava isus za Bog a drugata za prorok ne mi e jasno koga mnogu pati imam procitano vo biblija deka Bog ne moze nikoj da go vidi kako e mozno istiot toj Bog da go raspnale na krst :toe:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Амќо, ај не тролувај те молам.

S

smart ass

Гостин
А добро бе ќерата некако не ми е логично да БОГ наметнува модни трендови,значи жената да носи шамија,да гледа надолу(а во крајни случаи)

Оправданието е демек тоа е така мажот да ја гледал КАКО ЛИЧНОСТ(да не се пали ко бош) ами ај ја да ве прашам што кога жената ќе види ете маж кој не е во бајохазард сјуит како тоа на сликата,и мажот работи еве градежно и ОП жената ги гледа мускулите,брадата..и малце ако се загледа повеќе можеби веќе мажот ќе го гледа како НЕМАЖ,затоа треба и мажите да се покријат.

Или??

Ова барем според мене е дискриминација на жените,башка касапењето на вагината(ако бог не создал логично е да не создал СОВРШЕНИ-КАКО НЕГО,а не да бара да се Касапиме,па да Се облекуваме како ОН(за кој нема доказ) сака.:toe:

mojt svedoci da imam tamu ili ne posto mislam deka Bog sve gledat ne morat svedoci da imam a ?
Да има бинокуларс 20 пута 7:vozbud::pos2:

Dali edinstvenata razlika megu muslimanite i hristijanite e toa sto ednata go priznava isus za Bog a drugata za prorok ne mi e jasno koga mnogu pati imam procitano vo biblija deka Bog ne moze nikoj da go vidi kako e mozno istiot toj Bog da go raspnale na krst :toe:
Ко бош мења форма...така велат рисјаните(он може да би и човек,и птица и ШТО САКА оти претпоставка е дека е СЕМОЌЕН),а пак кај Исламот Иронијата е во т.н "научни докази" Дека е Еден и дека неговите анѓели патувале со брзина С-тоа е брзина на светлината...пу пу наместо Телепортација види што избрал дедобоже.:toe:

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Луѓе имате ли намера да се држите до ТЕМАТА или да ви ја затворам за навек ???

Поделив, картони, избришав мислења - вечер го земам сатарот :nenene:

Abi

Член од
15 март 2010
Мислења
17
Поени од реакции
1
Цитат од „smart ass„: Оправданието е демек тоа е така мажот да ја гледал КАКО ЛИЧНОСТ(да не се пали ко бош) ами ај ја да ве прашам што кога жената ќе види ете маж кој не е во бајохазард сјуит како тоа на сликата,и мажот работи еве градежно и ОП жената ги гледа мускулите,брадата..и малце ако се загледа повеќе можеби веќе мажот ќе го гледа како НЕМАЖ,затоа треба и мажите да се покријат.

Или??

Ова барем според мене е дискриминација на жените,... Крај на цитатот.

Обично луѓето, зборот хиџаб го поврзуваат само со жените. Меѓутоа во Благородниот Куран, Возвишениот Бог прво го споменува хиџабот за мажите, а потоа за жените.
Кажи им на верниците да ги спуштат погледите свои и нека ги чуваат срамните места свои; тоа им је најморално, затоа што Аллах навистина го знае тоа што го правите.„ (Ен Нур, 30)
Според Куранот и традицијата на Пратеникот Мухаммед с.а.в.с постојат шест основни критериуми, за да биде исправна облеката:
1. Обемот на покриеноста на телото; овој пропис се разликува кај жената и мажот.
2. Облеката мора да биде широка и не смее да ја оцртува фигурата на телото;
3.Облеката не смее да биде проѕирна, така да не е можно да се гледа низ неа;
4. Облеката не сме е да биде провокативна (да не го привлекува спротивниот пол);
5. Забрането е да се носи облека која е вообичаена на спротивниот пол;
6. Облеката не смее да има елементи на неисламски симболи т.е. забрането е да се носи облека која експлицитно ја носат немуслимани според нивните верски цели.

Член од
9 февруари 2010
Мислења
315
Поени од реакции
910
zosto muslimanite nosat kecinja, a zenskite muslimani se zabuluvaat so samii?

i dali e tocno deka ako musliman naprae golem grev ide u crkva da se ispoveda, mi ime spomnato eden covek ne znam kolku e vistina? a?

Г

Господ

Гостин
zosto muslimanite nosat kecinja, a zenskite muslimani se zabuluvaat so samii?

i dali e tocno deka ako musliman naprae golem grev ide u crkva da se ispoveda, mi ime spomnato eden covek ne znam kolku e vistina? a?
Муслиманите не се "исповедаат",подобро е кажано бараат прошка и тоа преку секојдневните молитви кои може и дома да ги обавуваат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom