Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 август 2006
Мислења
45.339
Поени од реакции
84.549
Без намера за никаква провокација:

Понекогаш сум сведок на жестоки дебати помеѓу проалбански и происламски настроени форумџии. Овие вторите ги обвинуваат првиве дека со тоа што ја ставаат својата нација на прво место, па потоа религијата, ги кршат исламските начела кои редоследот го претполагаат како обратен, т.е. религијата е над било која нација.
Ако е така, тогаш зошто вториве инсистираат на јазик, писмо, етимологија од Арабска провиненција? Зошто Артан да не може да биде подобар Муслиман од Азиз? Кога нели религијата е над секоја нација.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156

Понекогаш сум сведок на жестоки дебати помеѓу проалбански и происламски настроени форумџии. Овие вторите ги обвинуваат првиве дека со тоа што ја ставаат својата нација на прво место, па потоа религијата, ги кршат исламските начела кои редоследот го претполагаат како обратен, т.е. религијата е над било која нација.
Ако е така, тогаш зошто вториве инсистираат на јазик, писмо, етимологија од Арабска провиненција? Зошто Артан да не може да биде подобар Муслиман од Азиз? Кога нели религијата е над секоја нација.
Takvite prepukuvanja se pomegu luge koi ne ja sfatile nit sustinata na religijata nit na nacijata. Mani gi. :toe:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.339
Поени од реакции
84.549
Takvite prepukuvanja se pomegu luge koi ne ja sfatile nit sustinata na religijata nit na nacijata. Mani gi. :toe:
И јас мислам дека тие две работи нема потреба да се спротиставуваат и можат паралелно да си функционираат во животот на секој од нас. Но еве сакам од Ал Каеда одговор, ако ме смета за достоен за такво нешто.

На крајот од краиштата има и Албанци кои не ја смениле верата, што со нив? (ова е прашање до загрижените Албанци Муслимани)

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Имаш некаков исламски форум, каде све ти е објаснето, елаборирано до инфинитезимален кадар и елемент.
Таму викаат дека арапскиот јазик и арапските имиња и арапската култура и арапските обичаи се онака апсолутно точни, тие се божји и бог ги прифатил и ги заветил за цело човештво.
Јас значи на Бог не можам да му се молам на мојот јазик, не може да му се молам колку сакам, морам 5 пати (така било и пред монотеизирање на арапското општество, кога политеизмот бил и доминантна религија, така им се молеле и на мноштвото богови), а то си иде по моја воља, сакам денес ич, сакам утре три пати, задутре 10 пати, па потоа недела дена да не му молам... Итн итн итн...

Целта на секоја религија и вера како дел од религија, кој не мора ни да биде, е да се подобри квалитетот на животот на единката во општеството и семејството, и секако за посилен и поголем духовен пораст и дострел... А не за општествено уредување и наметување јазици, култура и еден куп глупости!

Се разбравме нели?:)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.339
Поени од реакции
84.549
Имаш некаков исламски форум, каде све ти е објаснето, елаборирано до инфинитезимален кадар и елемент.
Таму викаат дека арапскиот јазик и арапските имиња и арапската култура и арапските обичаи се онака апсолутно точни, тие се божји и бог ги прифатил и ги заветил за цело човештво.
...
ОК чим така, ама зошто тогаш велат дека Исламот е над секаква нација, кога не е така?
Или он е, над секаква нација што не е арабска.

O

Omer el Faruk

Гостин
Но еве сакам од Ал Каеда одговор, ако ме смета за достоен за такво нешто...
Ал Каеда може да те удостои единствено со некој куршум вчело. :pos2:

Секако дека не си достоен повеќе на мое внимание,затоа одиш на игноре.:toe:

Јас значи на Бог не можам да му се молам на мојот јазик, не може да му се молам колку сакам, морам 5 пати (така било и пред монотеизирање на арапското општество, кога политеизмот бил и доминантна религија, така им се молеле и на мноштвото богови), а то си иде по моја воља, сакам денес ич, сакам утре три пати, задутре 10 пати, па потоа недела дена да не му молам... Итн итн итн...

Целта на секоја религија и вера како дел од религија, кој не мора ни да биде, е да се подобри квалитетот на животот на единката во општеството и семејството, и секако за посилен и поголем духовен пораст и дострел... А не за општествено уредување и наметување јазици, култура и еден куп глупости!

Се разбравме нели?:)
Човече, неси ни свесен колку си конфузен и колкав си лажливец.

bubax_emir

чаирчанче
Член од
12 ноември 2008
Мислења
300
Поени од реакции
8
А што кажува Исламот за тероризмот?

Пред некој ден видов постирана тема иста на она на Мисирков во Свет и случувања на оној "Исламскиот форум", и баш очекував да видам критика некоја ова она... Оние ептен замаиле изгледа, му ебаа мајката, какви терористи какви црни камења, тоа не се терористи викаат, туку божји следбеници и војници кој се самоубиваат во име на "БОГ"...

Значи зошто само и само ми "докажувате" дека исламот е лош како што сте и вие лоши.

Да живее Ѓорѓија Кастриот - Скендербеу... Оној што вршеше покољ на клети и изнемоштени турчиња кој насилно ги исламизираа албанците, направија од нив робови на арабизмот и арапската култура... Нешто што не е соодветно на ова "бела" психофизичка конституција на човекот, она што не му одговара на ова хемисфера на белиот човек! Тоа е... Вие муслиманите, носите голема вина на вас...

За разлика од оној вашиот центар, овде нема да ме банираат за спротивните ставови... Демократија.... За шеријат, абе ќе го снема шеријатот... Да живее Америка!
Ti toa sto vikas da zivee amerika dali si gi procital ili dali si slusnal od nekoj deka vo amerika Zakonot veli deka moze da se Zemat ( MAZ so MAZ) i (Zensko so Zensko) i sto e naj Glupo Duri i so (Zivotni).I jas nemoze da pofalam Nekoja Drzava Koja go ima Naj Glupijot ZAKON,i skrseni pravilata na Prirodata.

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
мене ме интересира дали и мажите ко ќе се женат треба да бидат невини ? :):) или смеат да дупат порано :vozbud:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.339
Поени од реакции
84.549
Ал Каеда може да те удостои единствено со некој куршум вчело.
Еј немој така, не е по прописи. Зашто куршум? Нели правилно е на TV снимка од сечење глава на неверникот, у живо?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ал Каеда може да те удостои единствено со некој куршум вчело. :pos2:

Секако дека не си достоен повеќе на мое внимание,затоа одиш на игноре.:toe:

Човече, неси ни свесен колку си конфузен и колкав си лажливец.
Ај сега да ни кажиш каде не сум во право, и што не е право, и исправи го.
Јас обожавам да те слушам и читам и секако научам она што веќе го знам, а е не-добра форма на вистината.

Е сега ама да кажам дека тука, немате муда да банирате онаму каде што не можете да дадете одговор, затоа што и немате муда да дадете одговор, затоа што она е таа "црна дупка" на вашата совршена религија која целта и била повеќе општествено да уреди една држава, нација, народ, полуостров, отколку да распространи влијание и накај белиот човек, кој за жал преку Турчинот го довел тука.

Исламот како по суштина, така и по форма не е соодветен на психофизичката конституција на белиот човек, не е својствена како за менталниот така за физичкиот оклоп (и склоп) на човекот од ова хемисфера, "верникот" живее во канчите на стравот предизвикан од страна на законите кој се нужни за таа религија/вера место душевна еманципација и уживање во благодетите на тоа што ги нуди Бог со ослободување од сите тегоби, нагони и зла, преку верата и проштевањето (Христијанство), кај вас пријателе имаш страв, имаш закон. Законот е скриен страв, додека верата е отворена љубов манифестирана преку проштевање и сакање на секое чедо, со секакви маани.

Тоа го нема кај вас. Извини, ама такви сте.
Не бевте проблем до пред некоја година, кога во Македонија живееја Муслимани кој ја примиле само формата а не и суштината, за жал со огромните пропаганди, денес можеме да заприметиме како Муслиманите се конвертираат во "Муслимани", и место она шамија, која ја носеле жените и пред доаѓањето на турците на Балканов, денес девојките, жените носат шамија која се носи и е трендовски застепена во Исламските земји, односно арапските. Таквата културна асимилација, не се приметува но ја има на големо и тоа мене ми смета, како припадник на белата раса, кој пак ќе кажам може во благодетите на Исламот да ужива само како припадник на белата раса, и да му се моли на Бог на јазик кого тој милува да го зборува секој ден, да му се моли(клања) како што тој сам си милува и си сака, да носи фереџе или шамија кога сака и колку сака и ако сака, да чита Кур`ан не затоа што му е облигативен елемент од неговата релија, туку затоа што сака да знае, да научи и ако мисли дека тоа не е соодветно на неговиот карактер, на неговата карактерна особина тоа да го отфрли и да не се врши некаков "аксиолошки" притисок врз него за промена на она што практично им е трн во око на припадниците на таа религија.

Верата е во срцето, а не во законот!
Се додека е така, таа не е вера е религија!

Данкишн, мислам дека се разбравме... ?

ОК чим така, ама зошто тогаш велат дека Исламот е над секаква нација, кога не е така?
Или он е, над секаква нација што не е арабска.
Пази, имаш парадоксален врв во случајов. Зошто?
Арапите се нарекуваат свет народ (што е пример со сите семитски народи, првенствено со Евреите кој исто така до ден денес се нарекуваат божествен народ, свет, и ваков и таков), дека нивната култура која е наследство од практично пророкот Мухамед е исто така света, и јазикот кој го зборуваат е свет и тој јазик ќе бил официјален јазик во Рајот.
Е сега не дека нас(мене) Албанците ни станува како генетски вбризгнато тоа барањето за двојазичност итн... Ама се прашувам, што ќе прават Евреите кој (ги) дадоа претходно (сите) пророци, светци и луѓе кој општеа божји збор?
Што ќе биде со Ајнштајн, со Кант, со Александар ни наш великиот, со Аристотел, со Џингис Кан, кој биле великани во секој поглед на зборот, е арно ама не знаеле арапски, не биле муслимани, во рајот немаат пристап преведувачи, па не можат преведувач да си најдат и ќе останат надвор од него?
Што е финтата, со нас другите, Македонци, Албанци, Турци, Грци, Роми, Енглези, Германци. Ќе ни се даваат часови по арапски јазик пред да влеземе во рајот, за да можеме да се разбираме таму "горе"?

Сигурен сум дека ме разбираш што ти кажувам...

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
sega se rasprasav nieden rabotnicki univerzitet ne nudi kursevi po arapski taka da ke mora ONLINE DICTIONARRY DA BARATE
E ako i tuka nisto ondak pokusaje so pantomima valja znaat tamu...:toe:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.339
Поени од реакции
84.549
Што ќе биде со Ајнштајн, со Кант, со Александар ни наш великиот, со Аристотел, со Џингис Кан, кој биле великани во секој поглед на зборот, ...
На болдираниве нема да им треба никаков јазик...во пеколот (џехенем беше?).

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
e vaka, za arapskiot jazik na Onoj svet, sum slusnal deka neli ke se zbori na onoj svetm uisto ko ovde, e sega bidejki ke ima spaseni od site narodi i vreminja ama mora eden jazik da se zbori za da se razbereme, nie site avtomatski ke go znaeme arapskiot jazik, tuka ni e vo potsvest, taka ke bide, tamo se ke razbirame.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Малку сум надвор од темата, но во Рајот, луѓето ќе зборуваат на Адамовиот јазик.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom