Општо: Помош околу Linux

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Имам две дистрибуции на Linux, Ubuntu 9.10 и Kubuntu 9.10, па сакам да прашам која е подобра и која има подобар интерфејс и е полесна за користење за почетници со Linux, а слушнав дека и двете имале багови ( па дали е точно тоа)?. Фала унапред
Според мене убунтуто е по јузер френдли и класично, додека кубунтуто користи KDE десктоп, што е многу различен од било што што си видел до сега. + кубунтуто е повеќе на glassy widget style look а и преполно е со widget-и....

според мене Убунтуто..:)
Едубунту никогаш не сум инсталирал на мој компјутер, такада неможам да зборам за него, али нема којзане си какви разлики. Единствена разлика е тоа што Едубунту е наменет за едукативни цели (од таму потекнува и името „Еду“).

Како и да е, еве ти повеќе „детали“ за баговите на 9.10 верзијата, па ако мене ме прашуваш, би ти кажал Убунту 9.04.
единствени разлики меѓу убунту и едубунту = едубунтуто доаѓа со софтвер + за едукација...другото е се исто :)

rosoner22

Milan sempre con te!!!!!!
Член од
12 март 2010
Мислења
108
Поени од реакции
12
ОК фала, ќе пробам со убунту9,04, а дали има разлика у инсталирањето преку wubi и преку Live CD како што има SkyDriver објаснето у инсталација на Linux. Кога викам разлика мислам на квалитетот на инсталацијата. :salut:

Vaka sea...... go instalirav ubuntu 9.10, duri i mu ja najdov fintata za dsl konekcija :), mnogu dobar interfejs ( i mnogu po razlicno od toa so sum naviknat ama nema veze).. ama slikite od net izgledaat mnogu nekvalitetno, dali i za toa ima nekoja finata ili taka ke si bide... pozdrav, cekam nekoj od linuxsasite da mi odgovori. fala :salut:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
ОК фала, ќе пробам со убунту9,04, а дали има разлика у инсталирањето преку wubi и преку Live CD како што има SkyDriver објаснето у инсталација на Linux. Кога викам разлика мислам на квалитетот на инсталацијата. :salut:

Vaka sea...... go instalirav ubuntu 9.10, duri i mu ja najdov fintata za dsl konekcija :), mnogu dobar interfejs ( i mnogu po razlicno od toa so sum naviknat ama nema veze).. ama slikite od net izgledaat mnogu nekvalitetno, dali i za toa ima nekoja finata ili taka ke si bide... pozdrav, cekam nekoj od linuxsasite da mi odgovori. fala :salut:
Како може сликите на нет да изгледаат неквалитетно?
немогуче....

rosoner22

Член од
12 март 2010
Мислења
108
Поени од реакции
12
Abe ne bilo samo na net i na hardo so mi se, se takvi, kako na telefon so 65K boi boze me sacuvaj :), samo znam deka ne e drajverot za graficka poso gi ima tie specijalnite efekti/...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Abe ne bilo samo na net i na hardo so mi se, se takvi, kako na telefon so 65K boi boze me sacuvaj :), samo znam deka ne e drajverot za graficka poso gi ima tie specijalnite efekti/...
лол :) мора да е до драјверот :)
што конфигурација имаш?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
мала помош, како се снимаат фонтови во едубунту 9.10?

rosoner22

Член од
12 март 2010
Мислења
108
Поени од реакции
12
Знае ли некој дали можам да го порачам openSUSE 11.2 од нет како шо е случај со Ubuntu, Kubuntu,Edubuntu....или Canonical не испорачуват suse...:salut:

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
Знае ли некој дали можам да го порачам openSUSE 11.2 од нет како шо е случај со Ubuntu, Kubuntu,Edubuntu....или Canonical не испорачуват suse...:salut:
Canonical е фирмата која стои зад Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu и Xubuntu. Зад openSuse стои Novell и колку шо знам јас само Ubuntu, Kubuntu и Edubuntu можи да ги добиеш така :)

rosoner22

Член од
12 март 2010
Мислења
108
Поени од реакции
12
Canonical е фирмата која стои зад Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu и Xubuntu. Зад openSuse стои Novell и колку шо знам јас само Ubuntu, Kubuntu и Edubuntu можи да ги добиеш така :)
Фала шефе, ќе си го симнам тогај :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
xxxx@xxxxxx:~$ sudo apt-get update
E: The method driver /usr/lib/apt/methods/tp could not be found.
E: The method driver /usr/lib/apt/methods/tp could not be found.

ПОМОШ!

Kajgana Shop

На врв Bottom