Општо: Помош околу Linux

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ја иам едно прашање. Имам седмица, сакам да напраам дуал бут со Убунту. И тоа сакам да го напраам на постоечка партиција, пошо не ми дозволува да направам уште една. Дали ако инсталирам на постоечка партиција, значи не на иста со виндоус, ќе се форматира цела партиција или ќе се форматира само толку колку што е одредено за инсталирање на убунту ?
Мислам дека се форматира окулу само 15 ГБ

Пробав тоа али не ми дава да напраам партиција, затоа барам друго решение :)
A да си од почеток да си почнеш прво со Widows pa so Линукс. Нема да изгубиш многу време инсталацијата на Линукс треа 15 мин макс. А на виндоус може и 1 саат.

Член од
8 октомври 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
20
Го инсталирав Ubuntu 9.04 и пробав со Brasero Disc Burner да изрежам еден DVD филм, но ми бара некои плугинзи. Мислам дека беа GStreamer vcdimager и dvdauthor. Како да ги инсталирам овие?

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Отвори терминал и пиши

Код:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras flashplugin-nonfree unrar
Мислам дека се форматира окулу само 15 ГБ

A да си од почеток да си почнеш прво со Widows pa so Линукс. Нема да изгубиш многу време инсталацијата на Линукс треа 15 мин макс. А на виндоус може и 1 саат.
Многу време го користам, неможам пак одпоново :)

Ќе најдам некое решение, фала за помошта во секој случај.

I

Intex

Гостин
Го инсталирав Ubuntu 9.04 и пробав со Brasero Disc Burner да изрежам еден DVD филм, но ми бара некои плугинзи. Мислам дека беа GStreamer vcdimager и dvdauthor. Како да ги инсталирам овие?
Мислам дека ти дава можност да ги маркираш и сам ќе ги најде и ќе ги симне он.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
5.970
Поени од реакции
3.574
A има некој шо знај како се хакнуваат компјутерите, пример од училницата моја да влезам во некој компјутер во другите училници?

Знам само за влегување од мојот компјутер во кој било од мојата училница, за другово ако знај некој нека кажи. Пошто влегуваат некои ама не кажуваат како :)

С

Спенсер

Гостин
A има некој шо знај како се хакнуваат компјутерите, пример од училницата моја да влезам во некој компјутер во другите училници?

Знам само за влегување од мојот компјутер во кој било од мојата училница, за другово ако знај некој нека кажи. Пошто влегуваат некои ама не кажуваат како :)
како влагаш во другите компјутери??? преку терминаЛ?? ама незнам што требаше да се пише./..

I

Intex

Гостин
Преку терминал, да. Aма за во другите училници некако неможам :)
vncviewer -shared edubuntu:xx.
xx - бројот на компјутерот во кој сакаш да влезеш, ама тоа е за тие што се на исти сервер со тебе.
А за да влезеш на сите компјутери во училницата мислам дека не бидува. xD

Член од
29 ноември 2008
Мислења
5.970
Поени од реакции
3.574
Бидува бидува :)) Ја пробивме, за низ цела гимназија :tv:

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ако порачам од тука Линкус ке ми наплатат ли
Веб страната е ---->https://shipit.ubuntu.com/
Нема да ти наплатат :)

Само внимавај да ги внесеш точните информации за местото на живеалиште за да можат да ја испорачаат пратката.

П.С. Ако не ти се остава бројот на телефон можеш да пишеш било кој, али адресата мора да е точна. :)

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.345
Поени од реакции
75
Нема да ти наплатат :)

Само внимавај да ги внесеш точните информации за местото на живеалиште за да можат да ја испорачаат пратката.

П.С. Ако не ти се остава бројот на телефон можеш да пишеш било кој, али адресата мора да е точна. :)
Кајмене е Димитрие Чуповски улицата,а Ч ја нема на латицица

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Кајмене е Димитрие Чуповски улицата,а Ч ја нема на латицица
Мислам дека и „C“ и „Ch“ ќе поминат затоа што они (ако не се лажам) пратката ја доставуваат до поштата во наведените држава, град, зип код, а одкако ќе стигне пратката во поштата тогаш поштарите ја доставуваат до внесената адреса што значи дека поштарот од поштата во твојот град ќе разбере и „Dimitrie Cupovski“ и „Dimitrie Chupovski“. :)

Значи не сум 100% сигурен, али логички така би требало да биде. Ако не на крај краева пиши со „C“, па ако несака така пиши со „Ch“ (бар ќе знаеш после за друг пат :)).

Kajgana Shop

На врв Bottom