Општо: Помош околу Linux

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Читав за ext4, дека уште имаат проблеми и дека може да дојде до губење на податоци.

Reasons to stick to Ext3:-

1) Ext3 is the default file system for *buntus.

2) It is very stable, so no worries about losing your data due to crashes.

3) The one that is recommended to be on your work stations.

The issues with Ext4:-

1) There have been reports of crashes having corrupted configuration files and sometimes more with Ext4 in use.

2) This has been addressed in kernel 2.6.30, however it will not hit Ubuntu Jaunty, but Ubuntu Karmic.

3) 9.04 Release Notes: Other Known Issues for more detail.

tooose

Dr_Go_FasT
Член од
26 август 2009
Мислења
55
Поени од реакции
11
http://forum.kajgana.com/member.php?u=33790Stefus-Refus i SkyDriver FALA vi mnogu za upatstvoto :aplauz:
i ne bilo taka lesno kako sto si zamisluvav da imas dva operativni sistemi, za sekoj slucaj najpanetno ke mi e da si viknam nekoj so veke pominal so tie raboti jas da ne za*bam nesto :tapp:.

I

Intex

Гостин
Инсталирав Линкус (8.04 убунту, таа ја имав, таа ја инсталирав). Е сега за драјвери како да средам?

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Инсталирав Линкус (8.04 убунту, таа ја имав, таа ја инсталирав). Е сега за драјвери како да средам?
Абе дај не се заебавај слегни си го најновиот Убунту 9.10 закон е. Патем треба он сам да си инсталира драјвери за хардверот, ако не ги инсталира сите тогаш слегни си ги од официјалната страна на производителот на делот (нормално нели доколку за тој хардвер има драјвери за linux) и инсталирај ги.

I

Intex

Гостин
Средив драјверите, ама сега не знам како се инсталираат програми. Фала однапред. :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Средив драјверите, ама сега не знам како се инсталираат програми. Фала однапред. :)
пиши во терминалот sudo apt-get install (име на програмата) е најдобра опција.
Или може преку Ubuntu software centar или synatpic package menager...
или симни си директно од нет но гледај да бидат .deb инсталациите rpm и други екстензии се мачни за работење зошто само треба да прединстлираш dependencies.

I

Intex

Гостин
Oooo, пак јас. :P
Сега иам друг проблем. Кога пуштам филм, филмот го чита ама преводот не.
Има некој добар проблем за такво нешто?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Oooo, пак јас. :P
Сега иам друг проблем. Кога пуштам филм, филмот го чита ама преводот не.
Има некој добар проблем за такво нешто?
ако го користиш Тотем Movie Player default playerot na Ubuntu mozes vo view>subtitles>select racno da si stavis sub file, ili da si go simnes moze preku Totem ima autodownload koj funkcionira super :toe: jas ne sum imal nikakov problem so toa.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Можеш и VLC да го симнеш, иако според мене тотемот е подобар.

creator_92

haker4e
Член од
16 јануари 2009
Мислења
188
Поени од реакции
3
ej luge aj ako moze shifra za lunix za zashtita ili neso aketeza ovie shkolskive pc-a da nemzoe da ti vleze od monitor u monitor aj pishete...pozz

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Совет НЕ ГО КОРИСТИТЕ новиот Apport сервис од Убунту 9.10 викендов сум добил најужасно СПАМИРАЊЕ СО Глупости (100+ џунк маилов) услугата им е ужас:uvo:

ej luge aj ako moze shifra za lunix za zashtita ili neso aketeza ovie shkolskive pc-a da nemzoe da ti vleze od monitor u monitor aj pishete...pozz
Најверојатно се имаат логирано како Root ако е така заборави нема шанси пробај со пишеш во Терминалот su и види дали можеш да ја смениш шуфрата или дали е иста со твојата. Или прочепкај во Remote Desktop дали има опција за тоа да го исклучиш. Ама чисто се сомневам во тоа Убунту се параноиди кога е во прашање безбедност. Види во јусер какви привлиегии имаш Во основа е реалтивно лесно да те турат како јузер кој неможе ништо да прави освен да пишува во Оффице или да иде на нет а учитељицата да е СуперЈузер и да прави што сака за разлика од Виндоус Јузер привлиагии стварно работа и речиси е невозможно да ги измениш.

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Ако имаш enable-увано Ехтра ефектс, се шо ти треба(oва го иам заборавено) е да имаш во System>Preferences CompizConfigSettingsManager.(не Симпле Compizconfig....)

после откоа ќе се упали тоа компизсетингс, има search негде лево во џамот, само пиши desktop cube, ќе ти искочи тоа, енабле, и CTRL+ALT+лев клик.и врти си, а за сетинзи, барај си таму и намести си како шо сакаш.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Oсвен ако имаш он-борд Интел Графичка тогаш не пробувај Compiz целиот компјутер ќе пошашави.:ija:

Kajgana Shop

На врв Bottom