Дали Македонија е демократска земја?

• Креатор на темата Креатор на темата Hristo
  • Време на започнување Време на започнување
Makedonija ke bese demokratska koga toa "sto malcinstvata od 20% da imaat ednakvi prava so naciite so 68% zastapenost" ke go donesese sama bez nikakov pritisok odnadvor od bilo kogo, se dodeka toa e dirigirano od nadvor Makedonija ke bide forsirana ili dirigirana demokratija, a ne avtenticna.

Imam uste mn argumenti da kazam zasto makedonija ne e demokratska zemja no da ne gnjavam

se dodeka imame "lice" so bilo koi inicijali za pretsedatel na republikata (taka narekuvano od tretiot covek po funkcija vo drzavata, t.e. prviot po realna mokj) a analogno na toa i gragjanin so N.G. inicijali za premier nema da bideme funkcionalna demokratija
Абе ти од тие амнестираните да не си пошто многу амнезија имаш нешто? И пред тоа имаше на сите јазици се сеќавам и школо до средно сигурно (факултет сакаа не дека им се учеше нешто туку дека беше уште еден чекор кон остварување на нивната цел-и за тоа се протестираше не за некоеси образовани) и на телевизија програми и се. На крај краева за факултет можеа да одат и до Приштина. Како можат наши студенти од Струмица или Охрид да доаѓаат во Скопје или Софија да студираат. Само се знаеше целта на 20 постотните и тогаш, а и сега иако некој се обидува да се прави слеп на очи. Македонија да не беше демократска и пред 2001 немаше никогаш да се дојде до ова дереџе кога малцинство има поголеми права од мене. Ама се мора да се плука и сере на Македонија. А да и за крај може ќе ми објасниш зашто во Албанија неможе Македонец од Тирана на попис да ја искаже својата националност? За другиве комшии (со исклучок на Србија не ни правам муабет-тоа кај нив е фашизам а не демократија).

Во Македонија нема демократија, има всоко рзвиено овчарство, во кое овците се издигнати на високо ниво, да можат да бираат меѓу два расположливи овчари- ВМРО и СДСМ.
Од како се осамостои Македонија, народот е поделен на комуњари и комити, и демократијата кај нас се подразбира колку повеќе ќе полтронираш во едната или другата страна.
И да се распаѓа земјата, нема да се крене против власта, оти нормално за тоа е крива опозицијата.
Понекогаш дури мислам дека сме една голема група мазохисти, кои живеат во една тешка перверзија, и што е најтрагично-убаво ни е.
А демократија? Да бе, уствари за тоа пишував.
Иако генетски ги мразам максимално Ахајците (затоа што сум потомок на протерани Македонци од нив), за едно морам да признам-стварно е демократија.
Не им се допаѓа живеачката, оп штрајк.Цела држава парализирана, власта ги слуша.Не дека се големи работници, далеку од тоа, ама се креваат сите кога им е тесно.
А ако не дај боже власта крене рака, како со она момче што го убија-гледате масовна деструкција и епилогот од Марс се гледа- збогум Караманлис, добре дојде Папандреу.
Е, овој вториов добро ќе се препоти ако седне у фотеља, оти една ваква заебанција, отиде курбан-го има стравот уште од сега.
Така се управува со држава.
А Македонија? Ех, Македонијо, кој ли све се тркала по оваа света земја.
Кубурите со векови ги чуваме за не дај боже, а од колено на колено ја пренесуваме животната филозофија- ведната глава сабја не ја сече.
Затоа сме на ова дереџе, акоко ќе биде понатаму.....
Демократија?
Знам, ми текна, читав негде за тој збор....

:aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz:

Ти не спомна ама на тој што ја отворил темата му е меѓу другото целта да се оцрни Македонија и една од причините зашто сака да ја прикаже нашата земја како недемократска кога реално гледано не е ништо полоша па ниту подобра од сите балкански па и европски земји.

Toj shto ja otvoril temata Propagatoru, ne citiral nitu iznel svoe mislenje pa na osnova na toa da go postavuva prashanjeto :"Дали Македонија е демократска земја? ", tuku dava del od intervjuto na Проф. д-р Јасна Котеска, ќерка на поетот Јован Котески. Iskazot na Проф. д-р Јасна Котеска, deka primala zakani vo 2006g ako objavi delovi od dosieto, go "isprovociral" da go postavi prashanjeto.
Bi trebelo postavuvanje na takvo prashanje da e odlika na sekoj dobronameren i pravdoljubiv chovek vo Makedonija a osobeno na onie koi delat "sertifikati" koj e MAKEDONEC , bidejki se raboti za politichki i policiski progon na GOLEM Makedonski Poet a po smrta na poetot, progon i na negovoto semejstvo.
E sega Propagatoru okolu ocrnuvanjeto:
Da reagirala vlasta i ja zashtitela Проф. д-р Јасна Котеска ,odgovorot ke beshe ednostaven IMA DEMOKRATIJA.
Da reagirale "NEVLADINITE" organizacii i pod nivni pritisok vlasta da reagirala, pak odgovorot bi bil :da ima demokratija- nevladinite organizacii se navistina nevladini.
Da reagirala nekoja opoziciona partija -SDSM najgolema e- i pod nejzin pritisok vlasta da reagirala,ke recheme dobro e ke ima spas idat izbori.
Ama gledash nitu VLASTA nitu NEVLADINITE nitu OPOZICIJATA ne reagirale i seushte ne reagiraat.
A ti ni pet ni shest, Hristo sakal da ja ocrni Makedonija.Izveshtaite za demokratijata vo Makedonija vo ovie 17 godini, EU,AI,HK sigurno gi pravele posle razgovor so Hristo.Propagadoru,Propagatoru negledash ili nesakash da vidish deka Hristo preku sudbinata na semejstvoto na poetot Koteski ne tera barem za mig da razmislime kako ludje i da pochnema da go simnuvame CRNILOTO od Makedonija- komunizmot koj za zal e seushte negibnat vo Makedonija.
Citatov ne ke e losho i ti nekolkupati da go prochitash.

А катарзата може да настане само кога јавноста морално ке го осуди лицето кое кодошело, бидејки во тој случај, јавноста на жртвата и го враќа она што еднаш и го одзела-правдината. Конечно, во земја со ова историја на ужасни подземни градови од кодоши, и ужасно блокирана идеја за макар и мала провокација на поредокот, сосема е невозможно да биде смртно ранета гордоста на кодошите на минатиот систем. Сепак, тие ќе мора нешто да проголтаат, па нека голтнат по ѓаволите! Што се на се наголтале другите во нивно име , подвлекува во својата “ комунистичка интима“ др. Јасна Котеска, констатирајки дека досието на нејзиниот татко, големиот македонски поет Јован Котески, изминативе неколку години ги читала и анализирала како “ биографија“ на тајните служби и нашата паланка.

Ти не спомна ама на тој што ја отворил темата му е меѓу другото целта да се оцрни Македонија и една од причините зашто сака да ја прикаже нашата земја како недемократска кога реално гледано не е ништо полоша па ниту подобра од сите балкански па и европски земји.

Пропагатору, си одбрал добар ник. Додека има вакви судбини во Македонија не може да ја сметаме Македонија како демократска земја. Само тој кој има привилегии од ваква состојба , ке тврди дека отварање на вакви теми се провокации. Или неинформираните и наивните.

Македонија може е недемократска земја ама во смисол што не се почитува вољата на поголемиот дел од народот односно мнозинскиот народ.

Македонија може е недемократска земја ама во смисол што не се почитува вољата на поголемиот дел од народот односно мнозинскиот народ.

Па, досега власта во Македонија секогаш ја освојувале партии кои добиле најповеќе гласови. Значи СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ со своите коалициони партнери-по неколку пати. КОј брани на тие партии, кои добиле мандат од поголемиот процент на македонските граѓани да раскрсти со поранешните структури? И да го започне вистинскиот процес на демократизација на земјата?

македонија хахахаха мене на не ми личи на држава,повеќе ми личи на душевна болница:toe:

moze e a moze i ne e, se e relativno, vo sekoj slucaj Republika Makedonija e podemokratska zemja od "najstarata demokratija vo evropa" t.e. od atina i nejzinite sosedni gradovi

Definitivno,republika Makedonija ne e demokratska zemja.So voveduvanje na raznorazni zakoni za kontrola nad graganite,toa odi vo prilog na moeto mislenje.

Abe ako ova e demokratija so ovie zakoni na site onie strucnjaci vo parlamentot ebate demokratijata ebate da si se ratime togas vo komunizmot :uvo::salut::uvo::salut:

naprotiv od mnogu ucesnici vo diskusijava jas mislam deka nasata zemja e demokratska duri vo nekoi polinja i mnogu pred deklarativno demokratskite zemji.

-slobodata na govor i izrazuvanje se pocituva
-politicka aktivnost na subjektot e zapazena i pocituvana
-nacionalnata, polovata ramnopravnost e zastapena
- ustavot i zakonite ne se diskriminiracki kon niedna opstestvena grupa
- ne znam dali imame do sega zabraneto dejstvuvanje na politicka partija

vo koj del sakam da prasam se cuvstvyvate deka vasite demokratski prava se zagrozeni?

demokatijata ne e anarhija, ne e demokratija pravam sto sakam...naprotiv demokratija e moeto pravo da ne go zagrozuva pravoto na nekoj drug, seto toa se regulira preku zakoni.

vsusnost kako subjekti nie morame da trenirame demokratija za taa da mzoe da profonkcionira na nivo na opstestvo.

naprotiv od mnogu ucesnici vo diskusijava jas mislam deka nasata zemja e demokratska duri vo nekoi polinja i mnogu pred deklarativno demokratskite zemji.

-slobodata na govor i izrazuvanje se pocituva
-politicka aktivnost na subjektot e zapazena i pocituvana
-nacionalnata, polovata ramnopravnost e zastapena
- ustavot i zakonite ne se diskriminiracki kon niedna opstestvena grupa
- ne znam dali imame do sega zabraneto dejstvuvanje na politicka partija

vo koj del sakam da prasam se cuvstvyvate deka vasite demokratski prava se zagrozeni?

demokatijata ne e anarhija, ne e demokratija pravam sto sakam...naprotiv demokratija e moeto pravo da ne go zagrozuva pravoto na nekoj drug, seto toa se regulira preku zakoni.

vsusnost kako subjekti nie morame da trenirame demokratija za taa da mzoe da profonkcionira na nivo na opstestvo.

Е, колку им е лесно на властодржците со наивни луѓе. Конкрете би кажал... овцички.
Има два начин на функционирање на демократија во една држава:
1. Формален начин. Има Закони , се е на ред, но тие или не се применуваат или се применуваат селективно. Се има контрола над медијумите, а службите ги контролират партиите со , во нив, инфилтрираните структури. А, ако некој се дрзне нешто да каже во контекст на рушење на таков поредак, тогаш против него се прави медијумска хајка или , уште пострашно, му се заканува и пореметува спокојството и на него и на неговото семејство. Изнесениот пример со проф. др. Јасма Котеска е класичен пример за тоа. И, тоа не се случува птре 50 години, пред 20 години. Туку пред само две ( 2) години. И, после тоа ние зборуваме са постоење демократија во Македонија?
2. Суштинска демократија, каде службите ( ДБК) ке се грижи за бранење и почитување на уставот и законите на РМ, а не за очувување на владеачките гарнитури, независно од начинот како тие владеат.

da nemase demokratija pola od forumov ke bevme/bea iza brave...

za koja sustinska demokratija mi zboruvas koja DBk treba da ja brani, sustinska demokratija e pred se prakticirana demokratija od subjekti i niven pozitiven pritisok pretocen vo institucionalno deluvanje, so bi rekol ti od sluzbi.

da se razbereme vo sekoe opstesvo ima vidovi na narusuvanje na istata ili tumacenje na edinki za takov slucaj, megjutoa koga legislativata e postavena da e zastitnik na demokratijata ne moze da se zboruva za sistemsko narusuvanje na istata ili za nejzino nepostoenje.

Е, колку им е лесно на властодржците со наивни луѓе. Конкрете би кажал... овцички.
Има два начин на функционирање на демократија во една држава:
1. Формален начин. Има Закони , се е на ред, но тие или не се применуваат или се применуваат селективно. Се има контрола над медијумите, а службите ги контролират партиите со , во нив, инфилтрираните структури. А, ако некој се дрзне нешто да каже во контекст на рушење на таков поредак, тогаш против него се прави медијумска хајка или , уште пострашно, му се заканува и пореметува спокојството и на него и на неговото семејство. Изнесениот пример со проф. др. Јасма Котеска е класичен пример за тоа. И, тоа не се случува птре 50 години, пред 20 години. Туку пред само две ( 2) години. И, после тоа ние зборуваме са постоење демократија во Македонија?
2. Суштинска демократија, каде службите ( ДБК) ке се грижи за бранење и почитување на уставот и законите на РМ, а не за очувување на владеачките гарнитури, независно од начинот како тие владеат.
Канзуров...Ако немаше демократија во Македонија, веројатно ти немаше да пишуваш на форумов..Ќе беше или во некоја темна зандана поради ширење ерес и бугарство, или ќе беше протеран од Македонија, на Деве Баир!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom