Најубаво село во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата theMac3donian
  • Време на започнување Време на започнување
Лазарополе. Многу пати докажано :)))

Браво Армин!
Lazaropole_Panorama_1_560.jpg

Брајчино бато...

Апокалипто, најди ми слики и постирај...

Зрзе!
Кој не го посетил мора да одвои барем еден викенд да го посети.Прекрасно село, околината е полна со зеленило и премногу мали поточиња.Убаво е да го слушате жуборот на водата и птиците околу вас.А има и многу убав манастир.

Одсекогаш, местата на кои природата не штедела во делењето на убавини, се збогатени со уште една, вредна убавина, направена од човечка рака, а мајсторски вклопена во природата - средновековните манастирски комплекси.

Манастирот „Свето Преображение Христово“ во с. Зрзе е со длабока историја. Најраните археолошки траги покажуваат дека било свето место уште во Бронзеното доба и Енеолитот, од каде во пештера во карпа се пронајдени ќерамички садови кои служеле за одредени обреди. Најзначаен развој манастирскиот комплекс достигнува кон крајот на 14 век, во времето на владење на цар Душан; продолжува со доградување и со реконструкции низ вековите, до денес. Прекрасен манастир, да не го должам...Повеќе тука.

Бујрум, за заинтересираните:

picture154hr1.jpg

Во манастирот Зрзе имало монашки живот во 9. век, пред оној на Света Гора:
zrze3.jpg

Лазарополе. Многу пати докажано :)))

дефинитивно.....најмирното и најубавото место...посебно малите црквички, Соколица( што не успеав да се качам) и интерсните легедни за Марковото стопало и Ѓурепи.....прекрасно е!!!!!

Галичник
selo2.JPG

pejzaz9.JPG

pejzaz3.JPG

pejzaz7.JPG

прекраснотии :pipi:

Но има многу убави предели во Македонија и преубави села. Совршени за одмор и релаксација.

6290796.jpg
reportaza-papradiste%202.jpg

7152421.jpg

Папрадиште под солунска се наоѓа а и Чеплес е тука блиску најубаво е според мене
а и многу убава црква има не за џабе мајсторот Андреа Дамјанов потекнува од Папрадиште а исто и Димитрија Чупоски и многу други :pipi:

Попчево,Струмичко.:pipi:..А бтв само за Република Македонија се однесува тоа или ?

6290796.jpg
reportaza-papradiste%202.jpg

7152421.jpg

Папрадиште под солунска се наоѓа а и Чеплес е тука блиску најубаво е според мене
а и многу убава црква има не за џабе мајсторот Андреа Дамјанов потекнува од Папрадиште а исто и Димитрија Чупоски и многу други :pipi:

ми го зема постот пријателе
сега е касно ама утре ке аплоудирам слики од папрадиште

Да, Крани има убава природа како и впрочем целиот крај таму, заедно со Брајчино, Љубојно и Наколец. Слободно можам да кажам дека ова е еден од најубавите предели во Европа, има толку многу недопрена природа, езеро,реки,зеленило.РАЈ:smir:
јас секоја година одам во викендица, се наоѓа помеѓу Шурленци и Сирхан, кај Карапалевци
закон е плажата пред Отешево

рај на Преспанското езеро

Attachments

• DSC00865.jpg
    DSC00865.jpg
    162,5 KB · Прегледи: 18
  • DSC00867.jpg
    DSC00867.jpg
    161,8 KB · Прегледи: 17
  • DSC00868.jpg
    DSC00868.jpg
    164,8 KB · Прегледи: 18
  • DSC00869.jpg
    DSC00869.jpg
    162,6 KB · Прегледи: 21
  • DSC00877.jpg
    DSC00877.jpg
    165,9 KB · Прегледи: 20
Според мене убедливо е Галичник .. Го обожавам тоа село .. Имам и отворено тема за него дури :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom