АЛБАНЦИ = ИЛИРИ ?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Званичен назив е Republika e Shqipërisë,ти велиш дека е Албанија, а у ствари дека си илир од дарданија..... Значи во оптек имате 4-5 различни имиња за себе.
Јас знам дека сум Македонец кој живее во Македонија. Нема кај мене многу егзебиции и претворања и формули како од И станало Д па од Д преминало во А а од А во Сх........
Колку и да ти се длабоки корењата сепак некој некогаш од твоите се спуштил од областа Мат во Скопје, дали пред 100 или 200 или 300 години и не е толку битно. Можеби си ти потомок на првиот Албанец НАСЕЛЕН во Скопје но сепак си НАСЕЛЕН. Веројатно, ако си ја пренесувате традицијата од колено на колено знаете од каде сте дошле. Албанците се Тоски или Геги а областите Тоскнија и Гегни се знаат каде се - во Албанија (или Шќипетарија званично). Ако имаме Македонец кој е од 1800 во Америка, то не значи дека македонците се автохтони во Америка само зато што некој некогаш се населил таму па макар и то да е од пред неколку века, во својот нмазив МАКЕДОНЕЦ, АЛБАНЕЦ, ГЕРМАНЕЦ, ЈАПОНЕЦ, тој си го носи и називот од територијата од која потекнува, значи ако си Албанец твоите корени се во Албанија (или ако си Шќипетар во Шќипетарија) а Албанија и Шќипетарија настанале неодамна, значи пред тоа не постоеле ни како земја ни како народ, од друга страна Македонец, Македонски, Македонија... постои нешто подолго, неколку иљади години подолго... всушност од кога се споменуваат имињата на балканот оттогаш постои и Македонија и Македонци.

Во заблуда си, ама терај даље. :) Македонија не е вечна колку што ти ја мислиш. Барем не таа во која што веруваш :)

Но, ти кажав еднаш помеѓу мене и тебе..ти си дојденецот ;) Ајт сеа да те ругам ја тука пред сите може? :)

Во заблуда си, ама терај даље. :) Македонија не е вечна колку што ти ја мислиш. Барем не таа во која што веруваш :)

Но, ти кажав еднаш помеѓу мене и тебе..ти си дојденецот ;) Ајт сеа да те ругам ја тука пред сите може? :)

Ругање?! Јас не знам што толку тоа населување го сфаќате како нешто искомплексирано и фрустрирачки!? Сте дошле, сте дошле, не сте ни први ни последни, дошле и Срби и Хрвати и Бугари.... никој не покажува со прст само на вас и вели дека само вие сте дојденци овде. Има и други веројатно ќе има и уште.

Македонија е вечна пошто настана со настанување на човекот и ги преживеа сите промени и си постои се уште и ден денес.

OOO shoqe sto sakas da kazes deka Albancite sega koristat ista azbuka, ista religija, isti iminja kako Ilirite ???? hahahah mnogu si mi smesen dete. Srbite ne sakale da ne Po-Makedon4at tie sakale da ne Po- SRBAT da ne napravat srbi, juzni srbi. Bugarite sakale da ne napraa bugari, Grcite ne pogrcuvale... ama mie smo makedonci i se deklariramo kako makedonci uste pred da se rodi tito i komunizmot, eve na primer partijata VMRO koja e napraena negde 1893 VNATRESNA MAKEDONSKA REVOLUCIONERNA ORGANIZACIJA, samoto toa ti potencira deka smo imale svest za identitetot a ne ne krstil nekoj komunista. Bugarite vikaa deka car Samoil negde u 14 vek bil bugar. Kako prvo bugarite kako pleme nikogas ne stignale do Ohrid osven vo 1945 so Fasistite a vo samata Tvrdina na Samoil se pronajdeni 4asi i so MAKEDONSKOTO SONCE. Nasiot Identitet e eden i unikaten, i koj ljubomori na Makedoncite moze da im se fati.... Svite sakaa da bida Makedonci na denesnicava... :)

Треба да разликуваме една работа. Територијата во која што живееме се викала, и се вика Македонија. Со фактот дека порано немало чувство за национална припадност,

So seta pochit druzhe ama vistinata e malku porazlichna:smir:.

Nekolku antichki avtori go tvrdat sprotivnoto. Posebno kaj Makedoncite nacionalnoto cuvstvo bilo tolku visoko shto gi gledale ostanatite kako neshto ponisko. Ne me drzhi za zbor ama mislam kaj Plutarch go imam prochitano. Site antichki avtori potenciraat za visokata nacionalna, etnicka ili plemenska svest kaj Makedoncite (ili kako sakash narechi ja). Istoto vazhi i za Atinjanite pa i za Spartancite.

Prochitaj malku da vidish kako se dobivalo Atinsko ili Spartansko drzhavjanstvo :icon_lol:. Pobrgu Svajcarsko ke dobiesh otkolku Spartansko na primer.

Ako si gi chital Aristotel ili Platon ke mozhesh da vidish deka golema razlika vo razmisluvanjeto vo odnos na denes nema! (sum chital delovi da ne ispadne se falam).

луѓето биле именувани според територијата во која што живеат.

Kako koj. Nekogash da a nekogash bilo obratno.Aj pomisli od modernite balkanski drzhavi koja ima ime spored narodot a koja spored teritorijata?

Jas bi rekol deka tendencijata e obratna. Najchesto mnozinskoto pleme ili narod i go nametnuva imeto na zemjata.

На таа територија Македонија, живееле уште на времето луѓе кои што не го зборувале македонскиот јазик.

Kako i bilo kade na zemjata. Nikade ne zhiveele 100% pripadnici na samo eden narod. Ama kakov argument e toa?

Затоа и на Александар Македонски му требале преведувачи за да си ги разбере сопствените војници. Според твојата теорија, чим сите живееле и се бореле за иста цел, би требало да се ист народ, да зборуваат ист јазик...а не било така. Факт кој што знаеш дека е така.

Za Makedoncite i Elinite ne mu trebale preveduvaci. Mozhel i na koine i na makedonski da se razbere. Za Epircite i Ilirite isto ima golemi indicii (spored Plutarch) deka zborele ist jazik so Makedoncite. Mozhebi za Trakijcite mu trebal preveduvach ama takvo neshto nikade ne e zabelezhano.

Edinstveno e poznato deka Eumenes (Grk) imal preveduvaci koga ja komanduval makedonskata vojska shto e mnogu dobar primer deka ne site vojnici znaele koine.

Види сега колку глуп е типов, кој "потекнува" од Битола, а во Битолскиот вилјает мнозинство биле Албанците, а македонците носеле ознака БУГАРИ!
Таткоми е христијанин протестант, и пред некое време беа од мисијата од УСА во Битола, и носеа некакви документи од 19 век, односно почетокот на 19 век, и пази во Битола викаат живеат: Турци, Албанци(Муслимани и Парвославни), Бугари, Роми, Грци и толку.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=31562
Види го документот постиран од мене.

Јас знам дека и мене не ми е крив типов што Србинот му дал античко потекло и sense за мегаломанија, јас сум антички македонец, тука сум со создавањето на државата, местото името и народот... А името на Македонија, воопшто и не било Македонија него било ЕМадија, или ЕМатија, или E Madhija, Големата, подоцна нормално ваму си таму си, кој што нашол променил, кажал, си ебал матер.

Мене ме интересира оти древниот тип со глупав аватар турците го викаат и нарекуваат БУГАРИН, оти АМЕРИКАНСКИТЕ МИСОНЕРИ ОД ТИЕ ВРЕМИЊА ГО НАРЕКУВААТ БУГАРИН, оти јазукот му го сметаат за БУГАРСКИ?

Дете и ти и сите оние лајнавеновци, не ми продавајте топки за дабови.

Но хард филингс, ама со лажење не се гради идентите, историја која е полоша од пештерата на Али баба, полна украдени нешта.

Името Шкиптари доаѓа од зборот Escape (is'keip) = бегство, затоа што од турските зулуми дел од населението од Епир побегнало на север, мислам дека и појавата на овој термин се поклопува со тоа време. Едноставно, името им значи : бегалци, термин со кој локалното население ги нарекло новодојденците избегани од турскиот аскер, варијантите во изговорот се минимални, но сепак довеле до терминот Ешкејп, Ешкип - Шкип. Кај нас овој збор повеќе го имаме во своето второ значење, како зборот : скипна = водата истече, испари, побегна. Зборот најверојатно не е латински, затоа што во латинскиот јазик бегството се нарекува fuga (па и во англискиот како синоним стои fugitive (бегалец) или refugee) и најверојатно е влашки, односно келтски (незнам:toe:), но можеби своите корени ги има во древниот македонски јазик

Шо сторе бе колку глупости кажа, поштеди од времето, ти знаеш и паметни нешта да кажеш.

Името ШКИПТАР потекнува од ШЌИПТОЈ, што значи изговарам, зборувам, се просветлувам, и прв го користи Лек Матренга кој учи во ИЛИРСКИОТ КОЛЕЏ во НАПОЛИ!
После него сите други негови соученици и колеги, Фраг Барди, Ѓон Бузуку, Пјетер Буди, Пјетер Богдани итн.

А што значи името Македонија, преведено во овој Македонски јазик?

Ako si gi chital Aristotel ili Platon ke mozhesh da vidish deka golema razlika vo razmisluvanjeto vo odnos na denes nema! (sum chital delovi da ne ispadne se falam).

Затоа ли Аристотел бил "изгорен" да биде Хелен?
Роден Македонец, сакал да стане Хелен? Зошто?

Не ми кажувајте митолошки прикаски, дека Македонија е оаза, на мирот, дека Македонија е ваква, па таква, па све потекнува од тука, па ова, па она... Па на крај лајнагомното коа го прочитав дека и Аристотел бил Македонец и сакал да си остане Македонец.
Точно дека не давале "државјанство" тогашните хеленски градо-држави, точно дека била таа национална свест малку по компресирана, ама кај Македонците мислам дека не било така.
Не само тогаш него и сега, море не само сега и тогаш, за време на цел историски пат и ек, и распон... Александар бил тој што навистина бил секоја чест, по негова смрт, се се трансформира во мит, легенда и лаж.
Сега и тоа не го знаеме, Аристотел Македонец бил или Хелен?

Не ми кажувајте митолошки прикаски, дека Македонија е оаза, на мирот, дека Македонија е ваква, па таква, па све потекнува од тука, па ова, па она... Па на крај лајнагомното коа го прочитав дека и Аристотел бил Македонец и сакал да си остане Македонец.
Точно дека не давале "државјанство" тогашните хеленски градо-држави, точно дека била таа национална свест малку по компресирана, ама кај Македонците мислам дека не било така.
Не само тогаш него и сега, море не само сега и тогаш, за време на цел историски пат и ек, и распон... Александар бил тој што навистина бил секоја чест, по негова смрт, се се трансформира во мит, легенда и лаж.

Koga me citirash barem napishi mi go i nikot, do tolku mozhesh!

Ne znam shto mi replicirash so raboti koi nemaat vrska so mojot post nitu bilo koga sum gi tvrdel?

Dali i kolku Aristotel sakal da stane Helen e sosema druga tema bidejki vo negovo vreme Helenizmot prestnuva da bide etnicka a mnogu poveke kulturoloska kategorija neshto shto tebe ti e mnogu dobro poznato.

Velish kaj Makedoncite ne bilo taka, jas ti rekov anticki avtor koj go tvdi sprotivnoto. Ne mu veruvaj, tvoj problem!

Repliciraj mi direktno na moi tvrdenja i ne gi koristi za da si "dokazhesh" sopstveni tezi koi so temata nemaat vrska, taka ne e fer.

Лет, а да те прашам ја тебе, каков македонец си ти, кога немаш ништо сродно со античките македонци, нит користиш иста азбука како античките, нит ист јазик, ниту имаш иста вера, ниту иста држава??
Иронично е што сметаш дека ако Албанија на времето се викала со еден назив, не смее под никој случај со тек на годините да има измени во културата, јазикот и називот на државата. Тогаш не смее ни Македонија да има такви промени, за да навистина биде таа истата Македонија.

Друга грешка која што ја правиш, е дека сметаш дека државата е Шќиперија...а не е.
Државата била, и останала Албанија. Јас си ја нарекувам Шќиперија. Ти..ќе си ја нарекуваш Албанија, како што и се вика. Ти, и сите други, доколку нормално сакаш да си така фин и културен како што се фолираш дека си. Меѓусебните односи помеѓу Р. Македонија и Р. Албанија, си стои дека за Македонија, западната држава се вика Албанија. Условувај ја како таква.
Трета работа...јас не сум дојденец. Во што сакаш можам да се кладам со тебе лично, дека јас имам постари корени во Скопјево, отколку тебе. Толку сум сигурен што ако сакаш и имот на кладба ќе ставиме, не само парична сума. Па докажи ми дека јас сум дојденецот, а ти староседелецот.
Само поради тоа што државата се вика Македонија, не мора да значи дека албанците се дојденци.
Треба да разликуваме една работа. Територијата во која што живееме се викала, и се вика Македонија. Со фактот дека порано немало чувство за национална припадност, луѓето биле именувани според територијата во која што живеат. Атињани, Македонци, Хелени, Далматинци, Дарданци и така натаму. На таа територија Македонија, живееле уште на времето луѓе кои што не го зборувале македонскиот јазик. Затоа и на Александар Македонски му требале преведувачи за да си ги разбере сопствените војници. Според твојата теорија, чим сите живееле и се бореле за иста цел, би требало да се ист народ, да зборуваат ист јазик...а не било така. Факт кој што знаеш дека е така.

Сакаш да изнервираш некого можеби, ок, играј си со нервите на другите, не е проблем. Но барем направи го тоа со стил. И кога веќе го правиш тоа на таков начин да не ја почитуваш туѓата култура, немој да очекуваш дека некој ќе ја почитува твојата бугарину :)

Абе,да не го утна малце? Де препрочитај! :nesvest:

Koga me citirash barem napishi mi go i nikot, do tolku mozhesh!

Ne znam shto mi replicirash so raboti koi nemaat vrska so mojot post nitu bilo koga sum gi tvrdel?

Dali i kolku Aristotel sakal da stane Helen e sosema druga tema bidejki vo negovo vreme Helenizmot prestnuva da bide etnicka a mnogu poveke kulturoloska kategorija neshto shto tebe ti e mnogu dobro poznato.

Velish kaj Makedoncite ne bilo taka, jas ti rekov anticki avtor koj go tvdi sprotivnoto. Ne mu veruvaj, tvoj problem!

Repliciraj mi direktno na moi tvrdenja i ne gi koristi za da si "dokazhesh" sopstveni tezi koi so temata nemaat vrska, taka ne e fer.

Мое искрено извинување.

Сакав само да се надоврзам за тоа постот на rymz кога кажа дека Македонија се сметала како територија и не како идентитет, мислам дека не еден автор Македонија го нарекува цел Балкански полуостров не се сеќавам точно на имињата на авторите, но знам дека беа од Антички па се до средовековно Византиски.
Македонските племиња сочинувале дел од тој полуостров, ради тоа и самите Хелени сакале сепаратизам, и не сакале да бидат дел од тој полуостров, односно од Вараварите како што и сам Демостен ги вика, а сум го читал и него и Аристотел и Платон, можам да се пофалам слободно.

Инаку не сакав да те навредам уште еднаш, и да ти се извинам, но истовремено да го поврзам тоа национално чуство кое го "доживувале" мноштво Македонски-Балкански интелектуалци од тоа време. Се смета дека и Хомер не бил Хелен него бил Илирски потомок, се смета дека и Орфеј бил Тесалиец итн итн итн...
Сепак идентитетот бил сличен на оваа денешна ситуација Балканска или политичка.

Вака сеа можеби ме мрзи да пишувам имам една книга ќе треба ден и ноќ да пишувам за аргументи да поднесам ама ќе речам дека албанциве се далеку од илири мн далеку.Македонија била Македонија и ќе остане Македонија само што ние водиме потекло од старите словени,а албанциве.................Да не коментирам во случај да има некој со албанска националност

Види сега колку глуп е типов, кој "потекнува" од Битола, а во Битолскиот вилјает мнозинство биле Албанците, а македонците носеле ознака БУГАРИ!
Таткоми е христијанин протестант, и пред некое време беа од мисијата од УСА во Битола, и носеа некакви документи од 19 век, односно почетокот на 19 век, и пази во Битола викаат живеат: Турци, Албанци(Муслимани и Парвославни), Бугари, Роми, Грци и толку.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=31562
Види го документот постиран од мене.

Јас знам дека и мене не ми е крив типов што Србинот му дал античко потекло и sense за мегаломанија, јас сум антички македонец, тука сум со создавањето на државата, местото името и народот... А името на Македонија, воопшто и не било Македонија него било ЕМадија, или ЕМатија, или E Madhija, Големата, подоцна нормално ваму си таму си, кој што нашол променил, кажал, си ебал матер.

Мене ме интересира оти древниот тип со глупав аватар турците го викаат и нарекуваат БУГАРИН, оти АМЕРИКАНСКИТЕ МИСОНЕРИ ОД ТИЕ ВРЕМИЊА ГО НАРЕКУВААТ БУГАРИН, оти јазукот му го сметаат за БУГАРСКИ?

Дете и ти и сите оние лајнавеновци, не ми продавајте топки за дабови.

Но хард филингс, ама со лажење не се гради идентите, историја која е полоша од пештерата на Али баба, полна украдени нешта.

Шо сторе бе колку глупости кажа, поштеди од времето, ти знаеш и паметни нешта да кажеш.

Името ШКИПТАР потекнува од ШЌИПТОЈ, што значи изговарам, зборувам, се просветлувам, и прв го користи Лек Матренга кој учи во ИЛИРСКИОТ КОЛЕЏ во НАПОЛИ!
После него сите други негови соученици и колеги, Фраг Барди, Ѓон Бузуку, Пјетер Буди, Пјетер Богдани итн.

А што значи името Македонија, преведено во овој Македонски јазик?

Ти проработи шизофренијата. Ај ке ги замолам оние поупатените на овој Иљирски потомок да му се постираат документите на иселениците од Битола во САД каде што самите се кажуваат за Македонци.

И каква ти е таа логика, Србин натерал Бугарин да стане Антички Македонец?!:pos2: Колку што знам Србите ни велеа дека сме Стари Словени, но очигледно е до шизофренијата. :toe:

Едит -немој навреди инаку ќе имас банирање. Важи за сите ... neka go objasni znacenjeto na shqipskite nebulozi od tipot Agim=down

down na shqip:
A ulët: i ulët, poshtë: që shkon poshtë, sëmurë: i sëmurë, rënë: i rënë, trishtuar: i trishtuar, rënë: i rënë shpirtërisht
ADV aty për aty, poshtë, dorë: në dorë, teposhtë, gjatë, tej: më tej, vend: në vend, nëpër, tatëpjetë
N lëvizje teposhtë, ulje, mëri, zbritje, inat, krela, periudhë e keqe, kaçurrel, tatëpjetë, bregore me bar, push i zogjve, pupël
V kaloj poshtë, rrëzoj (kundërshtarin), gëlltis (ilaçin)

edinstveno za agim ima vo irskite zborovi,a edinstveno down za agim se cizmi za sneg...

ebati shqipskata nauka...
p.s.
i Agon bil down:pos2:

interesno e da se istrazuva shqipskiot jazik kolku ima semitizmi-arabizmi..
mal'agim = scoffers

p.s.
Pig Latin=agimay

Епа полуписмените луѓе кои етикетираат секој момент како погоре болдираното, мислам дека се „поштетни од цигарите за здравјето на луѓето“. Наоѓат два -три полуфакти, и веднаш пред компјутер да се прават „мало умни“.
Кога ќе бараш добар превод барем приметувај разлика меѓу „down“ и „dawn“, едното е „долу“ а другото „зора“.
п.с. и помала доза на навреди, оти ќе ја изгубиш убавината:nenene:

Средновековните грбовници каде панилирската идеа се поситоветува со пансловенската...ИЛири = словени..на тоа мислев..ако има некој скен нека пушти.

Во мегувреме, не мислам на никој ништо да му спорам, но барам објаснување поткрпено со факти..

Албанци Шкиптари Илири Дарданци...многу лошо кога политиката ке пушти прсти. Форумот е историја, факти, просветлете ме.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom