Дизајнирано од... појма немам.

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
School of Journalism and Public Relations - Име на темплејтот: Sleek, од ThemeForest. PSD темплејт е, конвертиран од psd2css.com
Association of Journalists of Macedonia - Israel Tourism Consultant
Macedonian Institute for Media - готов темплејт од RocketTheme, името на темплејтот е TerranTribune(rt_terrantribunej15)
Figaro Web Solutions - Сркај Вицотека

Браво, сето ова е твоја изработка. Мило ми е што имав можност да контактирам со еден така испраксен дизајнер што све има започнето од нула. БРАВО!
Твој труд не гледам овде, вака можеш да му кажеш на некој ќорав или напола ќорав човек, мене не.

Повеќе не дискутирам за твоите страни и дела, видов(ме) колку вредиш.:salut:

Нашол кој да ми вика кретен мене. :tapp: Нема да паѓам на твое ниско ниво, и знаев дека вака ќе изреагираш или нема да дојдеш воопшто на форумот, а и изгледа дека брзо ќе заминеш.

Ја не само што нема да бегам него можам и број да ти оставам па да ми се јавиш да се разбереме најубаво

School of Journalism and Public Relations - Име на темплејтот: Sleek, од ThemeForest. PSD темплејт е, конвертиран од psd2css.com
Association of Journalists of Macedonia - Israel Tourism Consultant
Macedonian Institute for Media - готов темплејт од RocketTheme, името на темплејтот е TerranTribune(rt_terrantribunej15)
Figaro Web Solutions - Сркај Вицотека

Браво, сето ова е твоја изработка. Мило ми е што имав можност да контактирам со еден така испраксен дизајнер што све има започнето од нула. БРАВО!
Твој труд не гледам овде, вака можеш да му кажеш на некој ќорав или напола ќорав човек, мене не.

Повеќе не дискутирам за твоите страни и дела, видов(ме) колку вредиш.:salut:
Ти другар крадена слика дури и на форуми ставаш :)

Незнам како може да збориме за моите ремек дела после ова....стварно незнам....

Ја не само што нема да бегам него можам и број да ти оставам па да ми се јавиш да се разбереме најубаво

Ти другар крадена слика дури и на форуми ставаш :)

Незнам како може да збориме за моите ремек дела после ова....стварно незнам....

Сакам сигналчиња да ми испраќаш? Сори, не сум хомосексуалец.

Дај ми доказ сега ти дека е крадена сликата? И аватарот со твоите веб дизајни нема никаква поврзаност, бидејќи јас никаде не сум навел дека е моја изработка, за разлика од тебе.

Браво за твоите ремек дела.

Доколку имаш нешто да дискутираш околу темава добро, ако не не ме терај да идам во оф-топик па ради тебе ја да го кркам.

И уште една мнооооогу важна работа која очигледно не ја знаеш дека не си работел со веб-страници и клиенти.

Ти колку мислиш дека плаќаат клиентите во Македонија за една веб-страница? Еве ја ќе ти кажам дека ако од просечна фирма измкнеш 200ЕУР треба да частиш во кафана па да ти останат 100ЕУР.
Во земји каде што повеќе се ценат дизајнерите и луѓето што се бават со компјутери се плаќаат сериозни суми а тоа значи дека и сериозно се пристапува во изработката на таквите страници. За html веб-страница со 5 страни се наплаќа по 1200ЕУР и тоа ако е ефтин!

Затоа те молам не ми збори за темплејти и чуда дека ја барем се трудам да им овозможам на сите да имаат веб-страница па полека да ја донесам нашата професија на друго ниво, а за 200ЕУР не се прават чуда!

Ај гитла,

П.С
Ако го ставиш телефонот на вибрации каде што треба ќе ти титкам со задоволство, ако толку си запнал.

И уште една мнооооогу важна работа која очигледно не ја знаеш дека не си работел со веб-страници и клиенти.

Ти колку мислиш дека плаќаат клиентите во Македонија за една веб-страница? Еве ја ќе ти кажам дека ако од просечна фирма измкнеш 200ЕУР треба да частиш во кафана па да ти останат 100ЕУР.
Во земји каде што повеќе се ценат дизајнерите и луѓето што се бават со компјутери се плаќаат сериозни суми а тоа значи дека и сериозно се пристапува во изработката на таквите страници. За html веб-страница со 5 страни се наплаќа по 1200ЕУР и тоа ако е ефтин!

Затоа те молам не ми збори за темплејти и чуда дека ја барем се трудам да им овозможам на сите да имаат веб-страница па полека да ја донесам нашата професија на друго ниво, а за 200ЕУР не се прават чуда!

Ај гитла,

П.С
Ако го ставиш телефонот на вибрации каде што треба ќе ти титкам со задоволство, ако толку си запнал.

Со клиенти не сум работил, но со веб страници работам доволно време, за лични потреби. Ако не си знаел, го водам првиот македонски гејминг сајт кој моментално е под реконструкција, ќе биде готов само да заврши учебната година.

Колку плаќаат не ме занима, бидејќи во блиска иднина немам намера да се занимавам со нудење на веб дизајни и слично. А за понатаму ќе видиме.

Сите се другат на своите клиенти да им овозможат да имаат своја веб страна, но тие им нудат свои дизајни на клиентите, а не готови. Веќе 1000 пати го реков ова, ми скурчи да го пишувам веќе истово.

Гитла, слободно можеш да ја напуштиш темата, сори ама заразен сум со оваа тема и многу си ја сакам :pos2:

Ај гитла,

П.С

Мислам дека во темава ќе се пронајдеш и ќе си одговориш неколку прашања...

Одамна размислувам за оваа "проблематика".
Имено, муабетот ми е за фирми коишто вршат професионален дизајн, со пакети за дизајн и сите марифети, а сопствениот сајт им е еден најобичен темплејт, доста често и бесплатен за превземање.
Испаднаа многу такви фирми последниве неколку години, кои со нивните "пристапни" цени привлекоа голем број на клиенти, а на сметка на тоа падна вредноста на еден дизајн.
Дали и вас ве ужаснува оваа појава? Што мислите, дали е во ред? Дали треба да се искорени? Едно време мислев да отворам тема на форумов со линкови до сајтови кои користат темплејт за дизајн на нивниот сајт, а доле се потпишани како дизајнери + нудат услуга дизајн, и линк до оригиналниот темплејт кој може да се превземе безпари или пак доста ефтино (најчесто околу $50 или 2500 денари во наши пари).
Мислите дека е подобро да ја баталам таа идеја или пак да ја префрлам во пракса за да не не прави некој будала за наши пари. Секогаш кога купуваш производ, во случајов дизајн, очекуваш тој да биде оригинален и единствен, освен ако не е наведено поинаку во описот на производот.

Ајде вака ќе почнам
За да се направи добар дизајн кој ќе биде оригинален треба да се наплати дебело. Никој за 100/150 евра денеска не почнува од нула, на прсти се бројат луѓето во МК кои можат да направат квалитетен дизајн. И за таа копија треба да седнеш да ја обработаш, ќе ја наплатиш 100 евра (нагоре е претерано) ако не му се допаѓа на клиентот нека си ја симне на нет за 60тина долари па сам нека ја обработи (ако го бива).
Ако се бара оригиниалност не иде тоа така, треба интервјуа со клиентот секојдневни, прашалници избор на бои, сликички, па професионални фотографии итн. Тоа се кошта (3000 евра па нагоре) и неколку месеци работа со вистински тим.
Некој се побуни за џумлата, па видете за цените кои се спремни да ги платат фирмите во МК и џумлата да се прилагоди е многу :wink:

Тоа е тоа,

Темплејти треба и мора да се користат, уметнициве нека си ги уредуваат блоговите и нека пијат пиво!

"Колку пари толку музика" - сте слушнале ?

Ја работам со темплејти и ја ги дизајнирам, за 300 ЕУР ќе сменам 20 работи, ќе преведувам, ќе листам на гугл-мугл, ќе модификувам модули....АЛО тоа треба да се наплати!

И ја ќе се викам и МАРСОВЕЦ ако сакам и ќе работам со темплејти....луѓево едвај компјутер палат па ќе ти плаќа за Профи, Уникатен, Екстравагантен дизајн, ти нормален си ?
Точкест, Принц, не ми глуми old school дизајнер нешто као демек разбираш дека сите сме го прошле тоа и знаеме каде ни е нивото на веб дизајнерство....

А дека треба да ги дигнеме цените прво (ПА ПОСЛЕ КВАЛИТЕТОТ) може некако да се сретнеме сите и да се договориме, од утре по 1200 ЕУР за страница :) добра идеа!

Тоа е тоа,

"Колку пари толку музика" - сте слушнале ?

Ја работам со темплејти и ја ги дизајнирам, за 300 ЕУР ќе сменам 20 работи, ќе преведувам, ќе листам на гугл-мугл, ќе модификувам модули....АЛО тоа треба да се наплати!

За „дизајнирање“ Joomla страна се наплаќа 500 денари... ништо повеќе. Значи се договараш со клиентот, му даваш да си одбере темплејт кој сака да му биде... и му наплаќаш 500 денари за еден ден да му го објасниш административниот панел, толку.

300 евра ќе наплаќаш кога ќе направиш нешто рачно, а не кога ќе менаџираш веќе направено дело.

Точно, и никој не вика дека не е така. Само не ми се листај како дизајнер затоашто ти не си ДИЗАЈНЕР. Ти си склопувач на сајтови. Ама ДИЗАЈНЕР НЕ СИ, затоашто треба да ДИЗАЈНИРАШ, да правиш од ништо-нешто и тоа да изгледа убаво и прифатливо за да бидеш дизајнер.
И ја ќе се викам и МАРСОВЕЦ ако сакам и ќе работам со темплејти....луѓево едвај компјутер палат па ќе ти плаќа за Профи, Уникатен, Екстравагантен дизајн, ти нормален си ?
Прво, тоа што им продаваш модифициран темлејт а не дизајн е само по себе кршење на закон и се смета за измама. Никој не очекува да купи темплејт кога порачува дизајн, освен ако не е наведено поинаку.
Второ, има луѓе и што плаќаат Профи, Уникатен, Екстравагантен дизајн. Нормален сум и сите се добри по дома, фала на прашање.
Точкест, Принц, не ми глуми old school дизајнер нешто као демек разбираш дека сите сме го прошле тоа и знаеме каде ни е нивото на веб дизајнерство....
Не ти глуми никој ништо. Имаш луѓе на темава кои имаат зад себе проекти и проекти, онака купишта (јас и точкест пример, бидејќи не спомна нас) оригинални дизајни креирано. Ти имаш купишта и купишта темплејти едитирано. Врвно достигнување, свака ти част :smir:
А дека треба да ги дигнеме цените прво (ПА ПОСЛЕ КВАЛИТЕТОТ) може некако да се сретнеме сите и да се договориме, од утре по 1200 ЕУР за страница :) добра идеа!

Не, цените секогаш биле таман за работата што ја вршиш. Имам другар веб дизајнер што им наплаќа по 1000 евра на фирми и индивидуалци за дизајн на сајт. И ги има многу што ги работи така. Имаме и некој што едитира темплејт за 300 евра - гледаш, совршени се цените.
Проблемот е што ти никаде не кажуваш дека всушност ќе едитираш темплејт. Таквите треба од корен да се сокинат.

Ај гитла,

П.С

You got screwed ако правиш и викаш дека 200 еура е премногу, еден другар наоѓа глупави муштерии и со готови темплејти само со вметнување информации, значи едноставен сајт, едноставно мени, ништо сменето во темплејтот освен сликите и текстот, типот врска нема од кодирање и им зема по 400-500 еура.
Значи полека со однесувањето и со зборовите, ништо не ти кажа А1 што не е точно, не ја вршиш ти дизајнерската страна на сајтот туку користиш веќе готови урнеци, ако заработуваш пари на тоа што ти е битно, во иднина само почни и сам да дизајнираш за да имаш поголем број на муштерии и повеќе работа.

За „дизајнирање“ Joomla страна се наплаќа 500 денари... ништо повеќе. Значи се договараш со клиентот, му даваш да си одбере темплејт кој сака да му биде... и му наплаќаш 500 денари за еден ден да му го објасниш административниот панел, толку.

300 евра ќе наплаќаш кога ќе направиш нешто рачно, а не кога ќе менаџираш веќе направено дело.

Далеку од тоа дека е Џумла едноставна.

Ретко кој клиент бара едноставна работа па да функционира твоето сценарио.

А, и само тоа да ми го побара дефинитивно за инсталација на Џумла и покажување како се работу ќе му наплатам мин 6000 денари, во зависност од тоа колку сати ќе потрошам на тоа.

Опен сурсе не е без пари, ама ретко кој тоа го разбира, вложуваш работа во тие проекти, најмалце да го научиш со оглед дека поддршката на тие проекти се сведува на гооглање и читање на форуми, и евентуално ако има книга.

А да не правам муабет за еден куп лошо напишани компоненти, модули и плугини за џомла, за чие проработување скоро секогаш треба да си ги 'извалкам' рацете т.е. да влезам во кодот и да го средам.

Абе тоа така е... само муабетот беше набивање цена на „дизајнирање“ Joomla сајт...
Можеби сеа 500 ден е ниска цена за инсталација и упатство во админ панелот, али кога би споредиле „дизајнирање“ со Joomla и рачно дизајнирање има огромна разлика и секое набивање на цена на таков начин на градење на еден веб сајт мислам дека е измама (барем тоа е мое мослење) вез клиентот.

Далеку повеќе работа би имал кога би почнал тотално од нула (башка за тоа ти требаат и добри 5-6 години да поминеш во учење како да го изведеш сето тоа), одколку да земеш да едитираш веќе направено дело (башка и ова би можел да го научиш за 2-3 месеци)... можеби грешам, али така јас гледам на оваа работа.

А за тоа со едитирање на кодот според потребите на корисникот... одржување на сајтот и ред други работи кои доаѓаат одпосле... тоа е сосем друг муабет, али пак останувам на моето мислење дека со Joomla проблемот би го решил многу послесно одколку со рачната изработка :)

Абе тоа така е... само муабетот беше набивање цена на „дизајнирање“ Joomla сајт...
Можеби сеа 500 ден е ниска цена за инсталација и упатство во админ панелот, али кога би споредиле „дизајнирање“ со Joomla и рачно дизајнирање има огромна разлика и секое набивање на цена на таков начин на градење на еден веб сајт мислам дека е измама (барем тоа е мое мослење) вез клиентот.

Далеку повеќе работа би имал кога би почнал тотално од нула (башка за тоа ти требаат и добри 5-6 години да поминеш во учење како да го изведеш сето тоа), одколку да земеш да едитираш веќе направено дело (башка и ова би можел да го научиш за 2-3 месеци)... можеби грешам, али така јас гледам на оваа работа.

А за тоа со едитирање на кодот според потребите на корисникот... одржување на сајтот и ред други работи кои доаѓаат одпосле... тоа е сосем друг муабет, али пак останувам на моето мислење дека со Joomla проблемот би го решил многу послесно одколку со рачната изработка :)

По мене, најбитниот детал е да не се турка цена без потреба.

Така да и џумла да е, и темплејт да е земен, најбитно е да се наплати соодветно.

Има фирми кои си работат џумла инсталации и му даваат на корисникот избор за џомла темплејт од JoomlaArt или RoketTemplates и му наплаќаат за се комплет од 300 еур нагоре.

Ама има и такви кои за 50 еур ќе украдат темплејт и ќе му постават џумла.

Второво е и чиста нелојална конкуренција и плус кражба.

Првото за мене е ок, затоа што и нема што да го интересира корисникот, ако има сајт кој му функцинира спрема неговите потреби и сето тоа е наплатено како што треба и башка се е легално, па дали е џумла, вордпрес, друпал или рачно изработен CMS тоа не е битно.

Толку од мене.

Ај гитла,

П.С

Па браво бе бате бе ... алал ... да ми ти придај господ ... мозок во ситоацијава .
Заради такви ко тебе луге шо вистински работат веб во државава неможат леб да видат .
Мислам место да напаѓаш размисли малце дека за нов дизајн и страница целокупно изработена некој луге работат по две - три недели на неа ... и такви некој ко тебе полу образовани и неквалификовани му ја паѓат цената на мизерни 200 евра за таја работа ...
И сега размисли дека дневница во државава е 800 денари за општ работник ... клај си малце прстот на гла ... и пресметај колку излегва дека добива дневница некој шо работи комплетно една страница и 3 недели му течат очите пред монитор .
Значи таквите ко тебе не само шо му ги туркат цените на тие шо стварно работат ,туку и го терат народот да верва дека јака страница можи некој да ти напраи за 100 евра .
Пак ке речам алал да ти е ,мислам од кај памет па и да се фалиш со то.

Па браво бе бате бе ... алал ... да ми ти придај господ ... мозок во ситоацијава .
Заради такви ко тебе луге шо вистински работат веб во државава неможат леб да видат .
Мислам место да напаѓаш размисли малце дека за нов дизајн и страница целокупно изработена некој луге работат по две - три недели на неа ... и такви некој ко тебе полу образовани и неквалификовани му ја паѓат цената на мизерни 200 евра за таја работа ...
И сега размисли дека дневница во државава е 800 денари за општ работник ... клај си малце прстот на гла ... и пресметај колку излегва дека добива дневница некој шо работи комплетно една страница и 3 недели му течат очите пред монитор .
Значи таквите ко тебе не само шо му ги туркат цените на тие шо стварно работат ,туку и го терат народот да верва дека јака страница можи некој да ти напраи за 100 евра .
Пак ке речам алал да ти е ,мислам од кај памет па и да се фалиш со то.
Па ќе му објасниш на клиентот, дека темплејт да му обработаш е 100 евра, уникат е 400 итн итн и нема што да ти бувне некој цена, бувта цена темплејт монстер и сл такви страни а не дечурланава. Ако сум дошол до ситуација да се плашам од деца 15 годишни подобро ќе си ја скинам дипломава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom