Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
значи да се разбереме.... збори човек кој не може да се контролира и паѓа во криза кога му требаат цигари и човек кој има голема самоконтрола....

мислам дека веќе потенцирав кој би требало дома да остане

Da isto kako sto zbori covek koj ima naj DISKRIMINATORSKO ponashanje
:tapp:

значи да се разбереме.... збори човек кој не може да се контролира и паѓа во криза кога му требаат цигари и човек кој има голема самоконтрола....

мислам дека веќе потенцирав кој би требало дома да остане

Кој? Еве јас не те разбрав ...

точно така нека има посебни кафулиња за пушачи, а посебни за непушѓачи.
Пушачите биле дискриминирани а ние што не пушиме?
Зошто сме должни да го вдишуваме димот. Кога би имало посебни кафулиња каде што не се пуши јас би била нивен редовен посетител.

Па тоа го кажувам цело време. Има газди на кафулиња кои се спремни да платат лиценци за дозвола за пушење, и самите тие велат дека ако некого му пречи чадот тогаш нека не доаѓа во нивниот објект.

Значи решението е ептен едноставно. Објекти за пушење (кои би плаќале некоја "пушачка" лиценца) и објекти за непушење.

Da isto kako sto zbori covek koj ima naj DISKRIMINATORSKO ponashanje
:tapp:

па незнам кој ми рече дома да останам ако не сакам некој да пуши пред мене... си ги знам правата... не сакам поради вас пасивен пушач да бидам

Кој? Еве јас не те разбрав ...

кој сака да пуши нека го прави тоа дома... се надевам бар таму не му забраниле

па незнам кој ми рече дома да останам ако не сакам некој да пуши пред мене... си ги знам правата... не сакам поради вас пасивен пушач да бидам

Znaci nema nikade na drugo mesto samo doma nema potreba od kako sto velat drugite posebni kafulina za pusacite nema potreba :nenene:

А како живееше до сега бе мистер пасивен? Со чкрги ли размислуваш? Окта што ти чури сеедно ти е? Што кога идеш на планина бараш издув за да се смириш? Ти засметале цигарите, може и ќе ти поверувам мистер пасивен

Јас сум пушач. Морам да забележам дека во моето друштво, 90 проценти се пушачи. Ова навидум нема допирни точки со темата, меѓутоа, мое мислење е дека најпрво, пушачите самите, се тие кои се класифицираат во групи каде повеќето пушат. Конкретно за мене, тоа е затоа што ним не морам да им ја објаснувам потребата од цигари, нити да ги слушам предавањата за штетноста на цигарите било за пасивните, било за активните пушачи. Точно е дека пушачите се дискриминирани. Но, сето тоа е претпоставувам затоа што повеќето луѓе кои не пушат, не можат да ја разберат потребата на пушачот од скратување на својот живот и труење на сите органи. Така што, таа е оправдана. Но, не целосно. Не е фер кон непушачите, да го голтаат нашиот дим кој е двојно поштетен од димот при активното пушење. Не се должни децата да се трујат заради тоа што ние сме се заебале во животот.Но, сепак, треба да има посебни места за да и ние имаме каде да се подружиме.На работните места, треба да има и понатаму просторија за пушење. Се додека не им попречуваат на непушачите, туку на самите себе, пушачите треба да се остаат на раат. Треба да се направи, законот за пушачи и непушачи да се спроведе пропорционално. Значи,НАВИСТИНА да има простории кои ќе се одделени со ѕид. Во врска со тутунот, и предлогот за негова елиминација од пазарот, само ќе се насмеам :vozbud:Најкрупните риби се во бизнисите за човековите пороци. Особено, Македонија, тутунарска земја, со многу луѓе вработени во таквиот процес на создавање цигари, било како добавувачи или произведувачи, нема никогаш да го намали производството. Жално е што толку наши граѓани, живеат, од она што еден ден ќе ги убие.

А како живееше до сега бе мистер пасивен? Со чкрги ли размислуваш? Окта што ти чури сеедно ти е? Што кога идеш на планина бараш издув за да се смириш? Ти засметале цигарите, може и ќе ти поверувам мистер пасивен

:olee::olee::olee::olee::olee::olee::olee::olee::bravo::bravo::bravo::bravo:

до сега живеев со лоши закони.... неможам јас против законите да се борам, но кога веќе ќе се воведат.... нормално дека ќе ги подржам

ПС - излегувам со едно друштво и сите таму се пушачи... еден од нив е и форумџијата Syn, најди го на форумот и прашај го како седам со нив, ќе ти каже дека често маицата ми е над носот а очите ми се солзат и ме печат и цело време им приговарам за цигарите

до сега живеев со лоши закони.... неможам јас против законите да се борам, но кога веќе ќе се воведат.... нормално дека ќе ги подржам

ПС - излегувам со едно друштво и сите таму се пушачи... еден од нив е и форумџијата Syn, најди го на форумот и прашај го како седам со нив, ќе ти каже дека често маицата ми е над носот а очите ми се солзат и ме печат и цело време им приговарам за цигарите
Бујрум
MF12_Type_Gas_Mask.jpg

Или совет од мене, смени си друштвото

Znaci ti se najde pameten od celo drustvo da im solis pamet demek tie ne znaat kolku e stetno pusenjeto
pa ako tiew sedat doma i pusat kako sto ti velis togas so koj ke izlavas so kogo na kafe ke odis????

PS. a sega te sovetuvam pa i ne mora da odis i kaj tvoite drugari doma!!:tapp:

Znaci ti se najde pameten od celo drustvo da im solis pamet demek tie ne znaat kolku e stetno pusenjeto
pa ako tiew sedat doma i pusat kako sto ti velis togas so koj ke izlavas so kogo na kafe ke odis????

PS. a sega te sovetuvam pa i ne mora da odis i kaj tvoite drugari doma!!:tapp:

имам и друго друштво де... таму никој не е пушач, ама намерно го потенцирав ова... за да се вклопи со тоа што збориме

Проблемот со пушењето кај нас е тоа што најголем број од јавните обиектите (кафици,дискотеки, ресторани итн...) имаат лоши вентилации, односно дотокот на чист воздух е многу слаб и тоа преставува сериозен проблем за сите во обиектот (без разлика пушачи или непушачи). Како можно решение на овој проблем сметам дека е да се врши многу построга контрола на вентилациите од јавните обиектите (мислам дека сега не се врши нинаква контрола) пред тие да почнат со работа.
Јас како непушач сметам дека овој закон е многу строг и верувам дека со овој закон наместо да се намали бројот на пушачи може да се случи спротивното, зошто кога му забрануваш на некој да прави нешто, тој секогаш ке се обидува да го стори тоа.

Јас како непушач сметам дека овој закон е многу строг и верувам дека со овој закон наместо да се намали бројот на пушачи може да се случи спротивното, зошто кога му забрануваш на некој да прави нешто, тој секогаш ке се обидува да го стори тоа.

па незнам дали намената на овој закон е да се намали бројот на пушачи... туку само заштита на човековите права

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom