Нова војна на Косово, реалност или фикција ?

Член од
3 декември 2008
Мислења
179
Поени од реакции
3
Турциja уште нема во РМ интереси.Балканот е поделен на 3.Един дел за Турциja,един за Албаниja и един за Босна,како мусулмански држави.
Македониja не е во списака на Турциja.
mozjebi e na spisokot TATARSKI(bugarski):tapp::drk::uvo:
 
Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Za site onie koi gi podrzuvaat Albancite i nivnata fantomska fasisticka i nelegalna drzava kako i za onie koi takva edna tvorba ja priznaa kako drzava da znaat deka se priznale i ozvanicile teroristi i najgnasni kriminalci koi svojata samonarecena drzava ja sozdadoa so ubistva na nevini lugje,palezi,siluvanja,macenja,so sto ne mozele duri da se pofalat i nacistite vo svojot odnos sprema evreite!!

Kako i da e ke dojde denot koga SLOVENSKITE narodi okolu kosovo ke se obedinat i ke se presmetaat so kriminalnite bandi na Kosovo i Metohija i deka zavek ke se zavrsi so prikaskata okolu albanskoto prasanje na ovie prostori.

Eve dragi Makedonci sto vsusnost nasite politicari priznaa i ozvanicija:

МАУРО ДЕЛ ВЕКЈО, ПОРАНЕШЕН ГЕНЕРАЛ НА ИТАЛИЈАНСКАТА ВОЈСКА ВО КОСОВО

Секое утро наоѓавме тела на убиени Срби
Во интервју за италијанскиот неделник "Панорама" Дел Векјо изјавил дека во првите три недели од својот мандат "секое утро на маса му стигнувале извештаи за пронајдени тела на убиени Срби и Роми", но тоа била табу-тема за која не смееле да разговараат со новинарите

Мауро дел Векјо, поранешен генерал на италијанската војска кој раководел со единица од 7.000 војници кои влегле на Косово во јуни 1999 година по престанувањето на НАТО бомбардирањето, во интервју за италијанскиот неделник "Панорама" изјавил дека во првите три недели од својот мандат" секое утро на маса му стигнувале извештаи за пронајдени тела на убиени Срби и Роми", но тоа била табу-тема за која не смееле да разговараат со новинарите.
- Убиствата продолжија и понатаму, но беа поретки. Тие кои не побегнале од Косово беа подложени на ризик да бидат убиени или силувани. Напуштените српски куќи беа уривани до темел или пак беа спалувани, а Албанците напаѓаа и цркви и манастири - целта им беше да избришат секаква трага на српско присуство на Косово - изјавил Дел Векјо, кој сега во италијанскиот Сенат ја застапува Демократската партија.

Неделникот првпат во јавноста објавил фотографии од српските жртви кои во 1999 година ги сликале италијанските војници. На една од фотографиите која била сликана имало труп на млада жена облечена во црна облека, оставен на некој друм, чие лице било прекриено со крв, а на градите имала рани од куршуми. На друга фотографија имало човек со седа коса кој бил соблечен до пола и бил фрлен на брегот на река.
- Никој не ги собираше српските лешеви кои беа оставани на сите можни места. Во индустриската хала во Ѓаковица пронајдовме и неколку мртви тела на Роми - навел Дел Векјо и додал дека "мајките и сопругите на киднапираните Срби ги преколнувале да ги пронајдат, меѓутоа повеќето од нив никогаш не биле пронајдени, дури ни тие кои биле мртви".

Италијанскиот неделник навел дека "застрашувачки факт" е тоа што 70 отсто од вкупниот број киднапирани косовски Срби, всушност исчезнале по јуни 1999 година и официјалниот прекин на војната. Пабло Хосе Барајбар, поранешниот шеф на Канцеларијата за исчезнати лица во УНМИК, кој како форензичар на Косово работел од 2002 до 2007 година, изјавил "Панорама" дека од сведоци на транспортот на киднапираните Срби, Роми и Албанаци кои соработувале со Белоград слушнал дека во во јуни 1999 година германски војници од составот на НАТО ги поздравувале камионите кои биле полни со киднапирани луѓе, а кои го напуштале Косово. Транспортот бил вршен од Призрен во Албанија каде им биле вадени органи кои потоа биле продавани.

Перуански форензичар изјави дека во "жолтата куќа", која се наоѓа недалеку од Бурелја, на север од Албанија, кој ја истражил на 4 февруари 2004 година, не пронашол "одлучувачки докази" за тоа дека во тој објект биле вадени органи од киднапираните. Меѓутоа, Барајбар за таа истрага направил извештај од десет страни во кој навел дека "пронашол траги со крв во кујната и шпајзот во куќата", како и инјекции, лекови за опуштање на мускули и делови од хируршки материјал. Семејството Калјучи, во чија куќа биле пронајдени овие траги, тврделе дека крвта можела да биде од кокошката која ја заклале или пак од Мерита Калјучи, која таму се породила.
- Тоа се глупости кои немаат основа. Не лажеа и во врска со бојата на фасадата на куќата - сам снимив фотографија која покажува дека куќата била жолта пред него што ја префарбале во бело - рекол Барајбар.

Во сведочењето на Барајбара за "Панорама" се наведуваат и податоци за јамата Волујак, која се наоѓа на 50 километри од Приштина, пред која припадниците на ОВК убиле и во неа фрлиле 26 српски цивили кои заедно со жените биле киднапирани во јули 1998 година во близина на Ораховац. Жените биле ослободени во полициската станица во Малишево којабила под контрола на ОВК, а една од нив, според тврдењата на Барајбара, сведочела дека го слушнала Јакуп Красниќи, тогашниот висок командант на ОВК, кој сега е председател на Собранието на Косово, како наредил: "Сите да ги убиете", мислејќи на киднапираните мажи, меѓу кои имало и деца. Перуанскиот форензичар јамата Волујак ја истражувал во 2005 година кога покрај остатоците од убиените пронашол и муниција со која биле ликвидирани.



- Во моментот кога имавме се - жртви, докази и сведоци - Хашкиот трибунал ни рече дека е предоцна за нова истрага зашто судот се затвора 2010 година - изјавил Барајбар и додал дека "косовското правосудство не било заинтересирано за случајотт.
(М.П.)

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=FA9A52173787CB4BB91E138DB47529C9
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
svojata samonarecena drzava ja sozdadoa so ubistva na nevini lugje,palezi,siluvanja,macenja,so sto ne mozele duri da se pofalat i nacistite vo svojot odnos sprema evreite!!
Не го прави она што не сакаш тебе да ти го прават. - Не за џабе рекле старите. А србите ја игнорираа оваа поговорка, последниве 100 години, па затоа - мило за драго.

Ти очигледно повеќе си загрижен за србите отколку за Македонците.

кликни кликни...на Македонците се правени тие злосторства...
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
:pos2:... Ti Trne, ke bidesh li megju prvite koi ke vrakjaat milo za drago, koga ke treba da se reze VMRO na albanski grbovi?
Не се секирај ти за мене, не е темата за мене.

Србите правеа масакри и злодела и во Македонија и во Босна и во Хрватска последно во Косово. И за нив ич не ми чуе, лоша карма ги прати. Ние треба да си ја гледаме Македонија а за Косово, ич кур да не не боли. Дали ти е тоа на тебе јасно?
 
Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Не се секирај ти за мене, не е темата за мене.

Србите правеа масакри и злодела и во Македонија и во Босна и во Хрватска последно во Косово. И за нив ич не ми чуе, лоша карма ги прати. Ние треба да си ја гледаме Македонија а за Косово, ич кур да не не боли. Дали ти е тоа на тебе јасно?
Ne se sekiram za tebe. Go pottiknav tvojot cenet reciprocitet, vo nasokata za koja tvrdish deka ti e draga. Temata e Kosmet, dodeka komentirash ne zvuchi kako da ne ti e griza.:toe:
A toa shto Srbite pravele pomegju niv, isto taka ne e tema.:smir:
 
Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Не го прави она што не сакаш тебе да ти го прават. - Не за џабе рекле старите. А србите ја игнорираа оваа поговорка, последниве 100 години, па затоа - мило за драго.

Ти очигледно повеќе си загрижен за србите отколку за Македонците.

кликни кликни...на Македонците се правени тие злосторства...

A kakva e razlikata pomegju Makedonija i Makedoncite i nivnite sudbini posebno na licata raseleni od Aracinovo,Matejce i dr so onie na Srbite od Kosovo I Metohija!!!
Ima li nekakva razlika TRNU???
DUri se zboruva deka isceznatite Makedonci od konfliktot ja doziveale istata sudbina kako i Srbite na koji im se vadeni organite vo Albanija samo sto nasite politicari molcat za toa zaradi nekoj si mir i sozivot so Albancite!!!

Zalosno e toa moj Trnu i da ti pojasnam sekoja slovenska solza na sekoe Slovensko dete ,zena ,starec me boli koga ovie albanski monstrumi ke im ja pustat i za sto doprva ke plakjaat.

Zaradi pogresna politika i cinot so koj Makedonija go prizna "kosove" nie go opravdavme i ona sto Albancite go storija 2001 godina vo Makedonija.
NAsite politicari go ozvanicija i go podrzaa teroristot TACI koj vrsese agreesija vrz Makedonija vo 2001 godina vo koja zivotite gi zagubija povekje od 70 braniteli od koi Makedonija sama se otkaza koga go prizna "kosove"!!!
Toa mene me boli trnu taa nepravda koja od godina vo godina e se poizrazena , a kulminacijate bese koga na branitelite ne im pomina zakonot vo parlamentot i uspehot na teroristite na AHmeti da gi izednacat teroristite na ONA so branitelite od ARM i MVR!!!

Toa ke ne cini mnogu skapo bidejki na toj nacin samite si se ponistuvame i takvi drzavi nikoj vo svetot ne ceni nitu pak gi smeta za ozbilni , a nemoj da mislis deka seto toa ne se sledi od Evropejcite.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Немој да се себебламираш со такви инсинуации...почнуваш да личиш на „реалниот“. На Косово не е можна нова војна, ниту пак некакво „ослободување“...Кого ќе ослободуваат србите? Ќе ги ослободуваат албанците од нивната држава?

Што да кажам јас за човек како тебе со се придружува на извиците да се што е албанско на Косово треба да се убие и да го снема? Каков човек си ти? Какви луѓе се србите?

Што побрзо се помират србите со реалноста која се вика Република Косово, толку подобро за нив. Во оваа тема, не ја мешај Македонија. Косово не е Македонска територија. Може некогаш била, но не во модерно време.

Србија не е способна да го реши својот проблем. Тоа е проблем на србија, а не наш.
sekoja slovenska solza
Поштеди ме од поезија те молам.
 

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Sto ocekuvas od lugje kako trnot. Tie se istite sto se lizea so albancite vo 99 i ne pravea srbomani sto ne gi sakavme i ja napagavme amerikanskata ambasada. Beshe i aracinovski kum a koga dojde 2001 kako ostanatite misevi vo dupka negde pa sega pak se vratija i ke mi solat pamet za sozivot.

Ps. Pogolem albanofil i albanski sluga od trnot nema.
 

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
На Косово не е можна нова војна, ниту пак некакво „ослободување“...Кого ќе ослободуваат србите? Ќе ги ослободуваат албанците од нивната држава?
Нова војна е сигурност,точно е дека нема да биде ослободување туку ќе биде чистење на прљавшитана од наша света земја.За поезија Казанова останиси во романите.....
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Dali јас, вака, како поискусен во политичките води, бранувања, состојби, игри, сплетки, може да поучам дека војна на Косово нема да се случи, но, сепак, доколку и некогаш до такво нешто дојде, губитници ќе бидат сите инволвирани страни, како и регионот, а нема да вроди со никаков посебен резултат освен смрт, ранети лица, уништени домови, институции, зданија, разрушени социо-економски услови, разнишани економии, назадувања на системите и процесите.....

С'к јасно ли е, појасно ли е или треба да цртам.
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Не свађајте се људи аман.

За тема: нема рата, бар не неког великог.
 

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
До војна на Косово и Метохија лесно може да дојде, само од кога ќе се исцрпат сите методи на мирно решавање... Но бидејќи се покажа дека додека САД ги чува Арнаутите на Косово, мирно решавање нема да има...!!!
А Србија кога тогаш ќе си го врати своето парче земја наречено Косово и Метохија, па макар на крај тоа да се издејствува и воено... Немора да биде денес, утре или задутре... може да биде и после 50 години, ама албанско знаме нема да се вее на СВЕТАТА ЗЕМЈА КОСОВО И МЕТОХИЈА...!!!



пс. А тоа што некој вели дека на Србите им се враќало мило за драго, само збори од устата на САД и нивните газолисци... Правата вистина е таа дека Србите правеа онака како што спрема нив се правеше... Е сега ако се става на кантар кој повеќе правел, тука неможе да се гледа објективно... Но факт е дека и во прва светска,а нарочито во втора светска војна, па и во `91 и `92, па и во `99 секаде Србите беа жртви... Од нивниот гнев што им се прави неправда , Србите враќаа мило за драго...
 

k@z@n

RS power
Член од
3 март 2008
Мислења
997
Поени од реакции
53
Абе гасму мајчин пак ќе кажам што сакат нека прават сите нека се испотепат до еден.
 

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Нова војна е сигурност,точно е дека нема да биде ослободување туку ќе биде чистење на прљавшитана од наша света земја.За поезија Казанова останиси во романите.....
за "прљавштината" заблагодарете му на слобо, можевте да си го имате и косово и метохија денес, не баш на начин на кој сакавте да ги имате, ама пак ќе беа ваши.
а за да му заблагодарите на слобо, заблагодарете си себе што го доведовте до таму и му го пумпавте рејтингот до моментот додека не свативте до кај ве доведе тој.

сепак, мислам не ве чека лоша иднина во сегашниве граници, и ви посакувам се најдобро. за косово ќе треба доста да причекате, ама ништо не е неможно.
 

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
До војна на Косово и Метохија лесно може да дојде, само од кога ќе се исцрпат сите методи на мирно решавање... Но бидејќи се покажа дека додека САД ги чува Арнаутите на Косово, мирно решавање нема да има...!!!
А Србија кога тогаш ќе си го врати своето парче земја наречено Косово и Метохија, па макар на крај тоа да се издејствува и воено... Немора да биде денес, утре или задутре... може да биде и после 50 години, ама албанско знаме нема да се вее на СВЕТАТА ЗЕМЈА КОСОВО И МЕТОХИЈА...!!!.
Ама веќе се вее бе пријателе ,ти сакал да признаеше или не тоа е факт:toe:



пс. А тоа што некој вели дека на Србите им се враќало мило за драго, само збори од устата на САД и нивните газолисци... Правата вистина е таа дека Србите правеа онака како што спрема нив се правеше... Е сега ако се става на кантар кој повеќе правел, тука неможе да се гледа објективно... Но факт е дека и во прва светска,а нарочито во втора светска војна, па и во `91 и `92, па и во `99 секаде Србите беа жртви... Од нивниот гнев што им се прави неправда , Србите враќаа мило за драго...
Кутрите срби, зависи од приликите еднаш се јунаци еднаш се угнетени:pos2:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom