Кајгана психолог

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Fallen,
Naprotiv mene makata mi doagja od toa sto svakjjam deka nekoi raboti nemaat smisla i se mnogu somnitelni ( bas od toa sto mislev deka ke bide super ako procitam za istite ).. cist primer ti e tekot na vremeto ... sekogas zborime u minato i idno a fizicki se naogjame vo segasnost ... mozebi zvuci kao dobro objasnuvanje na toa sto e vreme i kako e povrzano so nas no od druga strana ako nemozeme da definirame psihicka segasnost se uklucuva prasajeto na sudbina i dali nie stvarno praime nekakov izbor u tek na zivotot... gledam da gi izbvegnuvam vakvite misli posto stvarno mi se konfuzni i ednostavno mi ja crpat energijata , gubam fokus i mn lesno se zamisluam zasto i kako funkcionirame svesniot del od nas kako i podsvesta... nemozam da razmisluvam trezveno se osekjam kao " I AM LOOSING IT " :) ima momenti koa sum super i kompletno sum produktiven no nekad mislam ke nemozam da se mrdnam od sho celata energija mi ide u toj proklet bunar na iracionalni misli... sekogas go pamtam momentot koa stanuvam i koa legnuvam i svakjam deka zivotot ( iako znam deka ne e taka , ili sepak e ? ) e samo eden ciklus na svesno opstenje i nesvesno odmaranje ( spienje) .. i se taka do nasata smrt.. veruvam deka ne e za dzabe se toa i deka sekoj den si ima cel u nasiov zivot ... Najtragicnoto e sto vcera dobiv stipendija za postdiplomski na prestizen univerzitet vo solun i skoro da ne bev radosen ... :/

Ne sum nekoj fan na psiholozi i psihijatri iako iam i tamu i tamu otidnato i nisto konkretno ne mi pomognaa ( me prasuvaa dali iam deluzii i halucinacii ???? iako bea zapoznaeni deka ne mi e problemiot od takov psihicki karakter ). stvarno se trudam da si go najdat patot koj bi mi pruzil miren i vesel zivot ... Soveti appreciated !
Dude, твојот проблем не можат да го сфатат ниту психијатри, ниту психолози. Може да те разбере само човек кој исто така многу размислува за работите. А штом многу размислуваш, доаѓаш до крстопат. Милион суштински прашања, малку или ич одговори. Последица: на моменти губиш контакт со реалноста, се преиспитуваш дали нешто вистински се случило, или било сон, или дупка во меморија која си ја пополнил со свои проектирани спомени, губиш осет за време, простор... Помош, сигурно би можел да помогне тој што ги знае одговорите, ама таков човек не познавам. Јбг, границата меѓу генијалноста и лудилото е тенка. Се надевам дека ќе останеш на правата страна, која и да е.

Член од
31 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
12
Dude, твојот проблем не можат да го сфатат ниту психијатри, ниту психолози. Може да те разбере само човек кој исто така многу размислува за работите. А штом многу размислуваш, доаѓаш до крстопат. Милион суштински прашања, малку или ич одговори. Последица: на моменти губиш контакт со реалноста, се преиспитуваш дали нешто вистински се случило, или било сон, или дупка во меморија која си ја пополнил со свои проектирани спомени, губиш осет за време, простор... Помош, сигурно би можел да помогне тој што ги знае одговорите, ама таков човек не познавам. Јбг, границата меѓу генијалноста и лудилото е тенка. Се надевам дека ќе останеш на правата страна, која и да е.
I jas se nadevam ...

R

Roten 96

Гостин
Moжe ова неј за во ваа тема ама ај ке речам: како се справувате со типци кои ви одат на живци било да се непознати па и другари кога ве провоцираат дали се правите како да не ги слушате или што..јас на пример се живцирам ненормално ке испокршам се ке напраам некој проблем не дај боже но ме провоцираат со самото зборување а камо ли...сфаќате...не сум таков да се сконцетрирам и да не ги слушам де кажете нешто како да се смирам што да правам..како сам да се изнервира тој што вас сака да ве изнервира така што постојано ве провоцира..проседено и со иронично смеење.

Г

Грејвдигер

Гостин
Moжe ова неј за во ваа тема ама ај ке речам: како се справувате со типци кои ви одат на живци било да се непознати па и другари кога ве провоцираат дали се правите како да не ги слушате или што..јас на пример се живцирам ненормално ке испокршам се ке напраам некој проблем не дај боже но ме провоцираат со самото зборување а камо ли...сфаќате...не сум таков да се сконцетрирам и да не ги слушам де кажете нешто како да се смирам што да правам..како сам да се изнервира тој што вас сака да ве изнервира така што постојано ве провоцира..проседено и со иронично смеење.
Да вратиш со иста мера, т.е. да ги провоцираш и ти не знам колку е исплатливо... може да дојде до нешто посериозно, а сигурен сум дека не сакаш да правиш проблеми. Тоа ти го кажувам од лично искуство дека многу малце ми требаше да ме испровоцираат и да почнам да се расправам и да дојде до поголеми проблеми. Не паѓај на нивно ниво, не вреди.

За мене зависи и тоа како те провоцираат... ако толку многу те погодува тоа најдобро ти е да ги игнорираш и/или напушти го местото. Сепак:
When angry count to ten before you speak. If very angry, count to one hundred“ - Томас Џеферсон.

Најди причина да ја смириш нервозата и сконцентрирај се на поважни работи.

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Зависи од ситуацијата.
Ако те провоцираат со злобна намера, тогаш само пробај да им се насмевнеш како да ги жалиш (што се замараат со глупости и што имаат такво лошо однесување) и остави ги. Немој да избувнуваш во никој случај, тоа го очекуваат.
А пак ако другарите те „фатат во машина“ ама не со цел да те понижат, туку едноставно да се зафркаваат, мислам дека тоа не е нешто за што треба да се лутиш, туку би требало и ти да се зафркаваш на своја сметка. Нормално, другпат друг другар ќе го зафркавате итн... ама тие се најнормални работи и се интересни се’ додека не се со намера да се понижи некој.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Мојот проблем е тоа што мислам дека сите околу мене се поглупи :s ретко некогаш да приметам некој да размислува на повисоко ниво од мене- жити се ова ми ствара проблеми во животот, едноставно неможам да ги трпам луѓето кога ми зборат глупости и ако претера во лице му кажувам ти си глуп гони се! .... всушност сега додека пишам сваќам дека сум арогантен до бесвест.
Исто така имам голема потреба за интелектуална стимулација на секојдневна база исто како со сексот како што ми се секса секој ден.. е сега интелектуална стимулација - зборам за работење на проблематика која ќе се одржи во границите не логиката (сакам да кажам да дискутирам со не глупи луѓе)... ако во денот не добијам таква стимулација се осеќам нервозен и да не речам разочарен, - празно дефинитивно би ме опишало...

Што би можел да направам да не ми сметаат луѓето кои размислуваат "на друг начин" (пак ќе кажам едноставно ми се гади) Како всушност да ја победам ароганцијата!!?!?!?!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Мојот проблем е тоа што мислам дека сите околу мене се поглупи :s ретко некогаш да приметам некој да размислува на повисоко ниво од мене- жити се ова ми ствара проблеми во животот, едноставно неможам да ги трпам луѓето кога ми зборат глупости и ако претера во лице му кажувам ти си глуп гони се! .... всушност сега додека пишам сваќам дека сум арогантен до бесвест.
Исто така имам голема потреба за интелектуална стимулација на секојдневна база исто како со сексот како што ми се секса секој ден.. е сега интелектуална стимулација - зборам за работење на проблематика која ќе се одржи во границите не логиката (сакам да кажам да дискутирам со не глупи луѓе)... ако во денот не добијам таква стимулација се осеќам нервозен и да не речам разочарен, - празно дефинитивно би ме опишало...

Што би можел да направам да не ми сметаат луѓето кои размислуваат "на друг начин" (пак ќе кажам едноставно ми се гади) Како всушност да ја победам ароганцијата!!?!?!?!
Ако си ептен паметен, тогаш ќе најдеш сам решение на твојот проблем :)

Сега малце сериозно, не сите можат да бидат паметни, но од друга страна сфати ги дека се трудат да ти направат муабет и тоа треба да се почитува, без разлика дали муабетот е глуп и/или не те интересира. Е сега, ако тие ти се другари, тогаш смени си го друштвото, не можеш вечно да трпиш вакви работи, ако е еден ден-два или пак луѓе што чат-пат ги сретнуваш тогаш навикни се. И мене ме нервираат понекад безвезни муабети колку да се блаботи нешто, али се воздржувам, или го менувам разговорот во нешто на што мене ми одговара.

А за да не се осеќаш празно не знам, не сум дошол до твојот стадиум :pos: Сепак, пробај со некои книги, филмови од типот на Mullholand drive или било кој друг филм на Линч, или друг психолошки филм, па толкувај ги, читај рецензии итн...

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Ако си ептен паметен, тогаш ќе најдеш сам решение на твојот проблем :)

Сега малце сериозно, не сите можат да бидат паметни, но од друга страна сфати ги дека се трудат да ти направат муабет и тоа треба да се почитува, без разлика дали муабетот е глуп и/или не те интересира. Е сега, ако тие ти се другари, тогаш смени си го друштвото, не можеш вечно да трпиш вакви работи, ако е еден ден-два или пак луѓе што чат-пат ги сретнуваш тогаш навикни се. И мене ме нервираат понекад безвезни муабети колку да се блаботи нешто, али се воздржувам, или го менувам разговорот во нешто на што мене ми одговара.

А за да не се осеќаш празно не знам, не сум дошол до твојот стадиум :pos: Сепак, пробај со некои книги, филмови од типот на Mullholand drive или било кој друг филм на Линч, или друг психолошки филм, па толкувај ги, читај рецензии итн...
Пробувам да почитувам, но во тоа е проблемот што тие не се трудат, туку како заузадни ломотат глупости и на крај мисли дека е во право ако во спротивност по секоја здрава логика ти му имаш покажено дека не е во право-понекогаш си мислам дека тоа го прават од инает но штознам... Вистинскиот проблем лежи во тоа како јас да направам "мене да не ми смета" што се такви какви што се..
п.с. Линч фан до коска :)

П

Пепси_

Гостин

Цц како ја да сум го пишувал ова :) Исто и мене ме мачи ова работа сите ги понижувам некако, сите ми се глупи нема со кој да правиш муабет бе се е тараби (освен 1 личност што пред 1 недела ја запознав на нет а и се видовме во живо али не е од мој град бее) и се нервирам за ова работа и моиве не можат да ме сватат дека не ми одговара никој од тука за тоа ретко излегувам оти нема со кој, освен со 3-4 од кој 1 ми е братучед и тоа по мал ама ептен е по паметен од овие на моја возраст. И не дека јас сум некој гениј ама ептен се овие..... :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Nuke напиша:
Денеска реализирав дека целата моја фамилија (мажите) почнале да им побелува косата на околу 25 години.. и тоа од двете страни од мајка ми и откај татко ми... хаха.
22г сум и сеуште немам ниту едно бело влакно, но знам дека ќе ме стигне кај и да е :P..
па дали ви е одбивно? или пак привлечно? или пак не ви е тоа важно?
HITCH напиша:
Реализацијата е интересна и корисна работа! :pos: Забавна тема. :smir:

Продолжи со реализација.
Главен проблем кај тебе е што „мислиш“ дека си многу паметен. Од мислење до факт има голема разлика. Случајно денес прочитав еден твој пост,па потоа го гледам проблемов кој го имаш.Мој совет наместо да „мислиш“ дека си многу паметен,излези од дома и дружи се со луѓето,така ќе сфатиш дека сликата која си ја создал за себе (можеби и твоите имаат голем удел во тоа) е производ на твојата затвореност во 4 ѕида. Секое дете е најпаметно и најубаво на мајка,тука ти е проблемот.

Извадок од темата :http://forum.kajgana.com/showthread.php?58675-Прашање-до-девојките-Какво-мислење-имате-за-мажи-со-по-некое-бело-влакно&p=4234700#post4234700

Р

~~РубинРед~~

Гостин

А ти да не мочаш Пепси па мислеш дека си многу попаметен од другите и дека сите околу тебе се глупи?Не,најсериозно зар мислиш дека си најпаметен со тоа твое однесување?Се извинувам што сум толку груба ама искрено од таквите ко тебе мене ми се гади.
Човеку потруди се да не се однесуваш така зошто можеш да ги натераш лугето да бегаат од тебе и навистина да мислаат дека не се вредни да дискутираат со тебе,па ти ке си останешп сам на светот,без пријатели само заради твоето однесување.
На светот постојат мноооооогу многу луге и сите не можеме да се согласуваме и да бидеме исти.Тоа нека ти биде јасно.Секој си има своја теорија,секој си има свое мислење и ке се држи до неговото мислење а ти до твоето.Не можат и сите да бидат паметно како тебе :icon_roll.
Прекини со тоа однесување ако не сакаш последици.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Мојот проблем е тоа што мислам дека сите околу мене се поглупи
Не се.
Секој, буквално секој, на одредено поле е подобар од тебе. Од секој можеш да извлечеш нешто ако имаш правилен пристап. Ама (немој да ми се лутиш, добронамерна претпоставка е) ти по пишаното делуваш како некое галениче, интелектуално доенче во домашната средина. Како некое конте кое секогаш пред хипотетичкото огледало го кажува најсмешниот виц, најдобрата досетка и најпаметната теорија.
Еве баш сега ти ја читав темата за мрзата и тоа е страшно колку небулотична и без врска е поентата на темата (и ова добронамерно). Дури и начинот на кој си ја поставил, у стилот "леее, абе ако ја ова им го сп'знам на професорите, ќе се ринат на газ пола саат, домата нема да знаат кај им е", вришти од нарцисоидизми.
Тебе ти треба (анти)културен, социјален шок. Секакви луѓе, муабети за м'зење овци, садење ориз, миење коли, пиење ракија и мочање у гаќи као последичност на препивање ракија. Кога ќе излезеш од дома и ќе научиш да уживаш во едноставните работи и едноставните луѓе, ќе научиш и да живееш(ова најдобронамерно) и ќе престанеш да се замараш со ситници како тоа дека ти си бил многу паметен.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028

Комплекс на супериорност.

П

Пепси_

Гостин
А ти да не мочаш Пепси па мислеш дека си многу попаметен од другите и дека сите околу тебе се глупи?Не,најсериозно зар мислиш дека си најпаметен со тоа твое однесување?Се извинувам што сум толку груба ама искрено од таквите ко тебе мене ми се гади.
Човеку потруди се да не се однесуваш така зошто можеш да ги натераш лугето да бегаат од тебе и навистина да мислаат дека не се вредни да дискутираат со тебе,па ти ке си останешп сам на светот,без пријатели само заради твоето однесување.
На светот постојат мноооооогу многу луге и сите не можеме да се согласуваме и да бидеме исти.Тоа нека ти биде јасно.Секој си има своја теорија,секој си има свое мислење и ке се држи до неговото мислење а ти до твоето.Не можат и сите да бидат паметно како тебе :icon_roll.
Прекини со тоа однесување ако не сакаш последици.
Океј нема да плачам сега оти го кажа ова прифаќам се.Кажав дека не сум некој гениј ама со овие што се моја генерација повеќето што се дружам нема што да научам од нив некако тепаат бош муабети како некој се чешлал и се такви работи мене тоа не ме интересира и не сакам тепање време во оговарање. И не си прва да го речиш ова дека ти се гади од мене. :) :) Затоа имам 3-4 другари како што кажав и мислам дека се дури попаметни од мене а мене тоа ми создава комплекси дека сум прост,туку напротив сакам да научам да напредувам. И незнам зошто сите поинаку гледаат во мене како да сум некој изрод само поради фактот што имам поразлично мислење од другите и не сакам да го трошам времето во трачарење и лажење во очи. :toe:

Р

~~РубинРед~~

Гостин
Океј нема да плачам сега оти го кажа ова прифаќам се.Кажав дека не сум некој гениј ама со овие што се моја генерација повеќето што се дружам нема што да научам од нив некако тепаат бош муабети како некој се чешлал и се такви работи мене тоа не ме интересира и не сакам тепање време во оговарање. И не си прва да го речиш ова дека ти се гади од мене. :) :) Затоа имам 3-4 другари како што кажав и мислам дека се дури попаметни од мене а мене тоа ми создава комплекси дека сум прост,туку напротив сакам да научам да напредувам. И незнам зошто сите поинаку гледаат во мене како да сум некој изрод само поради фактот што имам поразлично мислење од другите и не сакам да го трошам времето во трачарење и лажење во очи. :toe:
Eпа секогаш не се може да се најдат заеднички теми на разговор..Ебаго што ке се случи со светот ако се сите сериозни како тебе...еднаш се живее ако човек се се однесува како тебе пиши пропало.Мора да го смениш тој однос.Инаку ништо не правиш.Треба и малку трачарење и правење шеги на своја сметка а и на туга ако е се монотоно џабе ти е се.

Kajgana Shop

На врв Bottom