Кајгана психолог

Р

~~РубинРед~~

Гостин
еве ме мене пак иако може не е ова за оваа тема ама ај да кажам што ме мачи. Со една другарка многу бевме блиски си ги делевме сите тајни , по цели денови бевме во контакт , немасе ден да не се видиме чуеме или пишеме. Така беше се до овој септември кога она нагло се смени кон мене буквално исчезна ја нема ни да ми пише се немаме видено бог знае колку време. Еднаш ја начекав во град се поздрави со мене и си замина веднаш зш брзала некаде, ја начекав еднаш на мсн и ја прашав во што е проблемот што се смени но го избегна одговорот и ја сврте темата и пак се е празно неа никаде ја нема коа ќе и пишам одвај враќа се нема досега вака однесувано никогаш немаше застанато никој помеѓу нас ни дечко или девојка ни бртат или сестра ама баш никој и не ми е јасно. Мн ми фали , ми фалат моментите заедно, ми фали се со неа ама независи се од мене
Нормално дека ке ти недостига времето поминато со неа бидејки повеке од времето сте го поминувале заедно.
Обиди се уште еднаш да дознаеш зошто така таа се однесува,ако не ти кажува тебе пробај преку друга личност која ве познава и двајцата да ја дознае причината за ваквото нејзино однесување.
Доколку и тоа не упали остави ја некој период,времето ке покаже дали пак ке биде некогаш како порано и не се обидувај понатаму да дознаеш.
Сигурна сум дека еден ден сама ке ти ја каже причината.
Зошто едноставно не и кажеш како се чуствуваш заради нејзиното однесување,кажи и дека ти недостига.
А и може постои друга опција со текот на времето додека сте биле толку блиски се појавиле чуства кон тебе и не сакала да ти каже бидејки се плаши/ела од твојата реакција.
Пробај пак,не губиш ништо.

Г

Господ

Гостин
еве ме мене пак иако може не е ова за оваа тема ама ај да кажам што ме мачи. Со една другарка многу бевме блиски си ги делевме сите тајни , по цели денови бевме во контакт , немасе ден да не се видиме чуеме или пишеме. Така беше се до овој септември кога она нагло се смени кон мене буквално исчезна ја нема ни да ми пише се немаме видено бог знае колку време. Еднаш ја начекав во град се поздрави со мене и си замина веднаш зш брзала некаде, ја начекав еднаш на мсн и ја прашав во што е проблемот што се смени но го избегна одговорот и ја сврте темата и пак се е празно неа никаде ја нема коа ќе и пишам одвај враќа се нема досега вака однесувано никогаш немаше застанато никој помеѓу нас ни дечко или девојка ни бртат или сестра ама баш никој и не ми е јасно. Мн ми фали , ми фалат моментите заедно, ми фали се со неа ама независи се од мене
Јави и се и прашај ја зошто те одбегнува.Сигурно нема едноставно да ти спушти.И спомни и го сево ова.Ако можеш пробај да ја натераш муабетот да го праите у четири очи.
Ja on the other hand не се согласувам со чекање...кажи и го сево ова и напрај некој муабет као во име на она што го имавме...знаеш дека ми недостасуваш...итн.

V

Viktor g

Гостин
Јави и се и прашај ја зошто те одбегнува.Сигурно нема едноставно да ти спушти.И спомни и го сево ова.Ако можеш пробај да ја натераш муабетот да го праите у четири очи.
Ja on the other hand не се согласувам со чекање...кажи и го сево ова и напрај некој муабет као во име на она што го имавме...знаеш дека ми недостасуваш...итн.
мислиш не пробав не ми се јавува едноставно нешто се случува

--- надополнето ---

Нормално дека ке ти недостига времето поминато со неа бидејки повеке од времето сте го поминувале заедно.
Обиди се уште еднаш да дознаеш зошто така таа се однесува,ако не ти кажува тебе пробај преку друга личност која ве познава и двајцата да ја дознае причината за ваквото нејзино однесување.
Доколку и тоа не упали остави ја некој период,времето ке покаже дали пак ке биде некогаш како порано и не се обидувај понатаму да дознаеш.
Сигурна сум дека еден ден сама ке ти ја каже причината.
Зошто едноставно не и кажеш како се чуствуваш заради нејзиното однесување,кажи и дека ти недостига.
А и може постои друга опција со текот на времето додека сте биле толку блиски се појавиле чуства кон тебе и не сакала да ти каже бидејки се плаши/ела од твојата реакција.
Пробај пак,не губиш ништо.
хм се сомневам дека има некакви чуства за мене за повеќе од пријател едноставно постоеа многу можности да бидеме заедно но не се случи тоа си има здрава сериозна врска и така

Р

~~РубинРед~~

Гостин
хм се сомневам дека има некакви чуства за мене за повеќе од пријател едноставно постоеа многу можности да бидеме заедно но не се случи тоа си има здрава сериозна врска и така
Не можеш да бидеш потполно сигурен додека не разговарате,така да сите опции се отворени.Обиди се бар уште еднаш а ако одбие да го каже одговорот oткажи се.На се има крај,помири се со тоа(знам дека звучи сурово)но тоа е реалноста.:toe:
Патиштата ке ви се вкрстат еден ден,и кога тогаш мора да разговарате.

Со срека :smir:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.437
Се` што ќе правиш, не форсирај. Ако навистина не сака да се видите, подобро сконцентрирај се на други работи (школо/работа/хоби). Знам дека е многу тешко но со форсирање само ќе остаиш впечаток на тип кој замара а тоа веруј кај цури/другарки негативно пали и може да се сведе се` на недоразбирања. Коа ќе сака, напраете разговор и тоа како што треба, без многу изнесување емоции туку само објективни одговори.
Малку хаотично ти пишав но проблемот може да е и обратен од одговорот горе - таа да има чувства но се плаши од повреда. Се` со време и мирна глава ќе се реши. Тежок е патот но ако многу ти значи, вреди да се обидеш. И немај некои големи очекувања, доволно е само да се врати комуникацијата помеѓу вас двајцата да води кон подобро. После тоа, полека истражувај. Со среќа.

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372

Имаше дечко кога ти беше во најдобри односи со неа???
Ако да тогаш 80% според мене бил тој крив од пуста љубомора и недоверба...
Бар јас такво искуство имав .)

V

Viktor g

Гостин
Имаше дечко кога ти беше во најдобри односи со неа???
Ако да тогаш 80% според мене бил тој крив од пуста љубомора и недоверба...
Бар јас такво искуство имав .)
да имаше дечко , но раскина со него ( јас дознав откако си фатила друг) така што нз сега се смени а птретоа си беше се ок

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Вака, според мене ако не сака да разговара на мсн или на телефон или во живо, можеш да и пратиш приватна порака на фејсбук, или не мора, може на мсн коа ќе биде офлајн. Значи пиши и све што ти лежи на душа, само гледај последните реченици да бидат во стил, извини ако те замарам, очигледно е дека веќе не ме осеќаш за близок, само јас ете едноставно сакав да ти кажам колку ми фали блискоста со тебе и колку сум поосамен од кога те нема тебе во мојот живот. Можеш да ми одговориш на поракава ако сакаш, ако не сакаш не те терам, и не се лутам, целта ми беше само да знаеш како се осеќам. Се надевам дека барем ќе го прочиташ ова и ќе имаш до знаење за све ова.
Знаеш, кога на некој му пристапуваш со тоа молење и барање да збори со тебе уште толку му се смачува и го нервира зашто го напнуваш, пошо она ако не те бара, значи не и се зборува. Мислам дека подобар ефект ќе постигнеш ако така и се обратиш, како без никакви очекувања, барања, молења. Само едноставно и кажуваш ова е вака она е онака за мене и тоа е тоа. Што знам, тоа е бар мое мислење. Ако направиш вака, пиши после да знаеме шо си напраил :)

V

Viktor g

Гостин
Вака, според мене ако не сака да разговара на мсн или на телефон или во живо, можеш да и пратиш приватна порака на фејсбук, или не мора, може на мсн коа ќе биде офлајн. Значи пиши и све што ти лежи на душа, само гледај последните реченици да бидат во стил, извини ако те замарам, очигледно е дека веќе не ме осеќаш за близок, само јас ете едноставно сакав да ти кажам колку ми фали блискоста со тебе и колку сум поосамен од кога те нема тебе во мојот живот. Можеш да ми одговориш на поракава ако сакаш, ако не сакаш не те терам, и не се лутам, целта ми беше само да знаеш како се осеќам. Се надевам дека барем ќе го прочиташ ова и ќе имаш до знаење за све ова.
Знаеш, кога на некој му пристапуваш со тоа молење и барање да збори со тебе уште толку му се смачува и го нервира зашто го напнуваш, пошо она ако не те бара, значи не и се зборува. Мислам дека подобар ефект ќе постигнеш ако така и се обратиш, како без никакви очекувања, барања, молења. Само едноставно и кажуваш ова е вака она е онака за мене и тоа е тоа. Што знам, тоа е бар мое мислење. Ако направиш вака, пиши после да знаеме шо си напраил :)
ех да знеш дека применив вакво нешто ама пак и кажувам она си молчи и ништо не реагира вопшто незнам очекувам да ја видам деновиве и лично да ја прашам што е работа

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Ја имам едно проблемче... Имам период кога не се осеќам свој... односно изгубено во простор, обрнувам внимание на секакви глупости околу мене итн. Највеќе што ме јези е што веќе месец дена сум ваков ... се пореметувам или не ? :))
Колку што прочитав, имаш 18 години, си во средна адолесценција и важно е да знаеш дека на таа возраст се случуваат многу промени, како на физички така и на психички план.
На луѓето на таа возраст им е многу важно мислењето на другите луѓе, почнуваат да се спротиставуваат. Се јавуваат многу противречности кои ќе ти создадат напнатост, конфликти, конфузии..
Се обидуваат да се пронајдат себеси, не знаат кои се.. Добиваат нови улоги во општеството, во семејствата.
Кај машките се јавува зголемена независност и самостојност и позначајно им е да донесуваат морални и социјалну одлуки.
Кај адолесцентите егоцентризмот е на високо ниво, т.е. мислат дека сите се преокупираат со нив, сметаат дека никој не може да ги разбере. Имаат импулсивни реакции (за ова е „виновен“ недоразвиениот фронтален кортекс). Се менува самовреднувањето, се менуваат емоциите.
Адолесцентите ги критикуваат сите авторитети, имаат потреба да дебатираат, да расправаат, претеран егоцентризам, неодлучност...

Ти болдирав два клучни моменти во твојот пост.
Сакам да ти посочам дека сосема нормално е да се чувствуваш изгубено, да имаш потреба да се занимаваш со се и свашта за да одлучиш во што ќе веруваш, кои ќе бидат твоите идеали, морални вредности.. Оформуваш ставови кои се твои, свесен си дека треба да застанеш позади нив.
Нормално е и твоите емоции да варираат од позитивни кон негативни, од слаби во силни..

Мое мислење е дека треба даси најдеш хоби т.е нешто кон што ќе го насочиш своето внимание а во исто време: ќе ти биде интересно да го правиш, нема да ти здосадува бргу, нема да се чувствуваш приморан да го правиш. И не мора веднаш да се насочиш кон една работа, баш напротив, експериментирај се додека не се пронајдеш некаде. Твоето време да биде исполнето за да не мора да се замараш со секакви глупости околу себе. Кога имаш вишок слободно време, кога твоите мисли не се насочени - нормално е да бараш занимација и да обрнуваш внимание на секакви глупости околу себе. Ода мравка - ќе направиш слон чисто од досада.

Исто така, немој твојата возраст да ти биде оправдување за твоите промени во раположение, или евентуалните расправии со родителите или со пријателите. Секогаш најубаво е да им се објасни на луѓето околу тебе што ти се случува, да имаш разбирање кон нив, трпеливост и да знаеш дека и они имаат чувства кои можат да бидат повредени.

:smir:

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
ех да знеш дека применив вакво нешто ама пак и кажувам она си молчи и ништо не реагира вопшто незнам очекувам да ја видам деновиве и лично да ја прашам што е работа
Еј, ама ако веќе си и пратил порака и си и пишал дека не мора да ти врати или нешто, немој да ја напнуваш. Бетер ќе си направиш така. Ако сега не сака да разговара и ја напнеш, тогаш дупло нема да и се зборува. Остај ја, ако си и значел некогаш, и од тоа е останато нешто, ќе ти врати, ќе те побара. Ако не, тогаш очигледно ти била само површна другарка, и не вреди сите сили да ги вперуваш кон тоа, да се разочаруваш ако гледаш дека она ни 5 пари не дава што тебе ти е тешко. Боли, знам, ама не можеш да се бориш за нешто ако и тоа не те сака назад. Ајде, опушти се, ќе биде како што треба.

Член од
31 јули 2010
Мислења
111
Поени од реакции
23
Здраво.
Имам страв кој произлегува од сегашните неуспеси дека нема да успеам да ги отстварам моите главни цели во иднина.Тоа ми ја нарушува самодовербата и вербата во целите и идеалите кој сум ги створил до сега.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
Здраво.
Имам страв кој произлегува од сегашните неуспеси дека нема да успеам да ги отстварам моите главни цели во иднина.Тоа ми ја нарушува самодовербата и вербата во целите и идеалите кој сум ги створил до сега.
може ќе ти звучи ептен глупав совет, но мене ми помага. слушај песни од 50 сент. за да си ја кренеш самодовербата, ако веќе не можеш самиот да се издигнеш, нека те води некој друг.

ако си здрав можеш се да постигнеш, а ако имаш мака нешто со здравјето прво тоа реши го. мотивирај се некако. најди ја од ог мандино, најголемото чудо на светот, прочитај ја, а ако до толку ти е срушена самодовербата, размисли, што ти имаш а некои немаат, кои се можности ти ги имаш а некои не. и пак ќе кажам, пробај со 50 сент ;)

--- надополнето ---

има некои луѓе кои едноставно никако не зслужуваат да имаат пријатели ко ти шо си и бил. кога веќе си пробал со неа да разговараш, а не ти враќа, остави ја, може и треба време, може е вљубена во тебе а не знае како да ти каже, може е во некој хаос за кој не и се збори.

и пак ќе кажам, некои луѓе не знаат да ценат пријателство, иако ти си мислел обратно.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Здраво.
Covjekov ego je izvor svih njegovih problema, svih ratova, sukoba i ljubomora, svih strahova i depresija. Covjek osjeca da nema uspjeha, neprestano se usporeduje s drugima i tako se zbog svega vrijeda, strahovito vrijeda jer ne moze imati sve.
Netko je ljepsi od vas i to vas vrijeda. Netko ima vise novaca od vas, to vas vrijeda. Netko je obrazovaniji od vas i to vas vrijeda. Bezbrojne stvari vas vrijedaju, ali vi to ne znate. Ne
vrijedaju vas zapravo stvari, jer one ne vrijedaju ni mene. Vi ste uvrijedeni zbog vaseg ega.
Ego neprestano drhti od straha, znajuci savrseno dobro da se radi o umjetnom, o laznom savjetu koje je izmislilo drustvo kako bi vas prisililo da trcite i proganjate sjene.
Ta igra ega koji se sve vise penje jedna je vrsta politike.
Ego i sve njegove igre.. .brak je njegova igra, novac je njegova igra, moc je njegova igra. Drustvo do danas i dalje igra razne igre, to je jedna opca olimpijada koja traje na cijelom svijetu. Pojedinac se bori za svoj put prema gore, a svi ostali povlace ga prema dolje. Jer na vrhuncu Everesta nema dovoljno mjesta za sve vas.
To je natjecanje razbojnika i ono vam postaje tako vazno da posve zaboravljate da je drustvo, da su vasi ucitelji usadili u vas ovaj ego. Od djecjeg vrtica do sveucilista, sto svi oni rade? Svi jacaju vas ego. Sve vise akademskih titula dodaje se vasem imenu i vi se pocinjete osjecati sve vecim.
Ego je najveca laz koju ste prihvatili kao istinu. Ali svi vasi osobni interesi odobravaju mu jer kad bi svatko postao svjestan stanja bez ega, sva ova olimpijada koja se odrzava na cijelom svijetu, jednostavno bi se zaustavila. Nitko se ne bi zelio popeti na Everest, svi bi uzivali i veselili se ondje gdje jesu.

http://dc94.4shared.com/download/UBNO2INQ/Osho_-_Knjiga_o_Egu.pdf?tsid=20101106-171413-a60d4f8d

V

Viktor g

Гостин
може ќе ти звучи ептен глупав совет, но мене ми помага. слушај песни од 50 сент. за да си ја кренеш самодовербата, ако веќе не можеш самиот да се издигнеш, нека те води некој друг.

ако си здрав можеш се да постигнеш, а ако имаш мака нешто со здравјето прво тоа реши го. мотивирај се некако. најди ја од ог мандино, најголемото чудо на светот, прочитај ја, а ако до толку ти е срушена самодовербата, размисли, што ти имаш а некои немаат, кои се можности ти ги имаш а некои не. и пак ќе кажам, пробај со 50 сент ;)

--- надополнето ---

има некои луѓе кои едноставно никако не зслужуваат да имаат пријатели ко ти шо си и бил. кога веќе си пробал со неа да разговараш, а не ти враќа, остави ја, може и треба време, може е вљубена во тебе а не знае како да ти каже, може е во некој хаос за кој не и се збори.

и пак ќе кажам, некои луѓе не знаат да ценат пријателство, иако ти си мислел обратно.
Мислам дека не е вљубена во мене зш ако беше така имаше шанси досега за се ама ништо не се случи а за она второ се согласувам

Kajgana Shop

На врв Bottom