СДСМ во одбрана на Грција по однос на тужбата во Хаг

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
ФОКУС: Тогаш се шпекулираше и за вашите разидувања со нашата амбасадорка во Вашинготн, Љубица Ачовска, но и со Џон Битов?

ТУПУРКОВСКИ: Јас во Америка имав проблем со лобито околу Џон Битов. Уште од нашите први контакти во јануари 1992 година кога отидов во САД, лобито беше определено не за признавање на Македонија, туку за економска подршка на РМ. Ние се разидовме, но разликите дојдоа до израз особено на 15, 16 и17-ти мај во Вашингтон кога лобито предложи да се направи една прес турнеја на председателот Глигоров, а јас имав обезбедено прва средба со шефот на Стејт Депарментот, Џејмс Бејкер. За прв пат требаше да се сретне нашиот председател со него. Ја имавме обезбедено политичката елита на САД во Сенатот и во Конгресот и до тие средби и конечно дојде. Но, тоа беше еден огромен судир на трошење на енергија во кое што председателот Глигоров не интервенираше во полза на РМ, туку ги заштити интересите на лобито. Тогаш лобито направи напори да го оневозможи состанокот со Бутрос Гали во Њујорк, бидејќи јас го организирав, мои беа контактите и врските. Сето тоа ми беше соопштено од канцеларијата на генералниот секретар, но јас тоа го оневозможив и средбата се случи.

КРУПНА ИСТОРИСКА ГРЕШКА НА ГЛИГОРОВ

ФОКУС: Во секој случај, не се валоризираше подршката од Буш сениор во таа 1992 година? Верувам дека на Вашингтон му било јансо на кде дува ветерот од Скопје.

ТУПУРКОВСКИ: Јавноста во Македонија никогаш не дозна дека писмото од Буш го излобирав јас со тогашниот заменик на подсекретарот на САД за Балканот, Ралф Џонсон. Тоа писмо мене ми беше пратено 24 часа пред да биде упатено на Глигоров. Јас му го упатив на председателот. Глигоров, а тој писмото го препрати на лобито. И лобито за да направи конфузија и да стекне некаква заслуга за тоа, писмото ми го испрати мене со покриен број на факс, затоа што оригинално произлезе од кај мене во Вашингтон. Такви детски и инфатилни игри во едни историски мигови, мене не ме импресионираа. Писмото стигна во Македонија и незнам колку тука беше афирмирано, но првичниот сигнал од официјален Вашингтон е дека Македонија има преспектива и дека можеме да вршиме притисок за прием во ООН. На таа основа делував и сигурен сум дека ако беше послушано, во отсуство на единствена надворешна политика на Европа, кога Франција и Велика Британија како постојани членки на Советот за безбедност беа без обврска да ја подржат Грција, а да ја респектираат повелбата на ООН, Македонија ќе беше членка под уставното име. Се уште во Грција немаше идеја на кој начин ќе може да се злоупотреби сувереното право на еден народ и на една земја да ги определи своите државни атрибути. Се уште немаше јасна политичка линија, ниту пак подршка за нејзината нејаснотија.

ФОКУС: Последиците од овие грешки ги чувствуваме и сега?

ТУПУРКОВСКИ: Секако дека историјата тоа ќе го оцени како крупна историска грешка и лично ќе му ја препише на председателот Глигоров. Јас сум сигурен дека на тоа подоцна кумуваше и подршката на Владата, на политичката гарнитура на Бранко Црвенковски.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
ФОКУС: Таа структура на СДСМ е мајстор за манипупалција со
јавното мислење. Иако постојано се повторуваше дека Македонија нема да го промени своето име, дека 100-на држави не признале веќе под уставното име ... И сега наеднаш истите политичари, исти експерти, исти новинари наеднаш свртеа од 5-та брзина во рикверц. И народот сега треба да го свари тоа без потрес?! Кога разговарав со вас пред три години на оваа тема, кога тие патриотски се удираа во гради како ќе се сочуваат името, вие рековте дека 'власта само не подготвува за промена на името кое порано или подоцна ќе се одигра, затоа што тие свесно или несвесно веќе го прифатила тоа'. А во претходниот период вие бевте наречен велепредавник, затоа што сте сослушале некаква таква понуда од европски фактори?

ТУПУРКОВСКИ: Прво јас никогаш не сум преговарал за името и никогаш не би си го дозволил тоа. Значи други прифаќајќи ја конкретната содржина на привремената спогодба прифатија дека под покровителство на ОН ќе преговараат на компромисот. Штом се бара некое компромисно решение, јасно било уште тогаш дека еден ден ќе стигне понуда со која што можеби и ние нема да биде среќни. Исто така бидејќи е компромис во прашање и Грција нема да биде среќна, но Грција дипломатски постапи многу помудро и не' надитри. Грција на почетокот екстремно стоеше на позицијата дека не смее да има ништо од зборот Македонија во името на северниот сосед, а ние појдовме од позиција на уставносто име. Движејќи се кон компромис, Грција денеска прифаќа дека ние сме Македонија, но бара некоја географска одредница, а ние стоиме и понатака на позицијата на уставното име. Кога сте прифатиле на тој начин да разговарате со таков мандат, сосема е сигурно дека меѓународната заедница на крајот ќе ве натера да го платиоте цехот на вашите сопствени одлуки.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Во една прилика го зедов во обѕир Топурчево како “преговарач“ за имево,ама сите се запнаа окулу фамозната милјарда,одтогаш поминаа кој знае колку милјарди а ние останавме со референца во ОН.Не би знаел дали Васил пак ќе се кандиса да го пратиме за преговарач,иако е најдобра солуција и сите можат да му носат вода,барем во тој поглед.Нашите морони одбираа намерно тенејџери за преговарачи,можеби со намера преговорите да не донесат на ова дереџе на кое што сега сме.:toe:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Во една прилика го зедов во обѕир Топурчево како “преговарач“ за имево,ама сите се запнаа окулу фамозната милјарда,одтогаш поминаа кој знае колку милјарди а ние останавме со референца во ОН.Не би знаел дали Васил пак ќе се кандиса да го пратиме за преговарач,иако е најдобра солуција и сите можат да му носат вода,барем во тој поглед.Нашите морони одбираа намерно тенејџери за преговарачи,можеби со намера преговорите да не донесат на ова дереџе на кое што сега сме.:toe:
И Васил маестрално си ја одогра улогата со бркањето на Унпрофор и киксот со Тајван така да воопшто не знам колку може да му се верува.

За тинејџерите е многу интересно размислување и не сакам ни да помислам дека е намерно пошто би било ептен трагично.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
И Васил маестрално си ја одогра улогата со бркањето на Унпрофор и киксот со Тајван така да воопшто не знам колку може да му се верува.
За тинејџерите е многу интересно размислување и не сакам ни да помислам дека е намерно пошто би било ептен трагично.
Киксот со Тајван,немаше да биде кикс ако имаше соодветна поддршка внатре во земјава,Васил не можеше да контролира се ебаго,а големо разочарување му наметна “партнерот“ од ДПМНЕ кога не го кандидира за председател и го измолкна Борис од “подјорган“,по желба и консултации со МПО кој ни го кроеа чункот уште тогаш,малку од зад грб.Фактички со Кинезите ние ги загубивме Американците како поддршка,а тие си најдоа попристапен партнер кај Албанците,ама тоа е “виша политика“ и малку е за дискусија надвор од темава.Инаку останувам на ставот дека Васил е најдобро решение за преговарач окулу билатерална употреба на друго име.Доколку може нешто да се спаси и да се извлече максимум,верувај дека Васил нема да им даде да дојдат ни до збор,и ќе го извлече тој максимум,иако и јас не го обожавам премногу,за вакви работи си ибал векот,си ибал.:toe:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Bilo koj da pregovara ke bide ista zavrshnicata.Imeto Makedonija e prodadeno ushte 1993godina.

"Кога сте прифатиле на тој начин да разговарате со таков мандат, сосема е сигурно дека меѓународната заедница на крајот ќе ве натера да го платиоте цехот на вашите сопствени одлуки."

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Bilo koj da pregovara ke bide ista zavrshnicata.Imeto Makedonija e prodadeno ushte 1993godina.

"Кога сте прифатиле на тој начин да разговарате со таков мандат, сосема е сигурно дека меѓународната заедница на крајот ќе ве натера да го платиоте цехот на вашите сопствени одлуки."
Поентата е во тоа цехот да биде помал,или само за Билатерална употреба,за што имаме основа,само ни фалат луѓе,идеи и добри “преговарачи“.:toe:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Поентата е во тоа цехот да биде помал,или само за Билатерална употреба,за што имаме основа,само ни фалат луѓе,идеи и добри “преговарачи“.:toe:
ABC, ako na Grcite im bilo za bilaterala toa ke go storea ushte 93godina.
Za da go reshish problemot netreba da se lazesh samiot sebe.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
ABC, ako na Grcite im bilo za bilaterala toa ke go storea ushte 93godina.
Za da go reshish problemot netreba da se lazesh samiot sebe.
Tокму тоа е и целта,да се спаси што може да се спаси,и да се доведат Грците пред свршен чин,што сепак би представувало компромис,ама компромис кој ќе биде вистински и обостран,зошто треба да го увериме светот и ОН дека “компромисот“ кој моментално ни се нуди е едностран и едноставно се нарекува УЛТИМАТУМ.Васил го бидува за тоа,ќе најде начин,ќе исчепка,барем да дознаат сите каков е “компромисот“ што ни се нуди со преговорите.:toe:

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.564
Поени од реакции
286
kako shto mu go pluknale vo shtabot na bitushanec taka go zalepil na kajgana

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.564
Поени од реакции
286
Nishto ne e prodadeno togash ni sega...togash bilo samo BJRM izbor za vlez vo ON i nishto povekje...a chlenstvoto vo ON znaceshe nekoj vid obelezhje na drzhavata kako togashna presna nezavisna...ama vie vmrovcite epten ste zaslepele zad nekoj partiski interesi i muabeti taka shto chovek da ve plesne so faktite kje vikate deka gi nema.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.564
Поени од реакции
286
толку безвеза чоек неам видено.
Ima...vancevtodor...pogolem seckash i od Latas e, kje svrsi 2-3 rechenici od FOKUS do pred 4god i nekoja anti-SDSM propaganda pa ti chudi se shto te nashlo.

P.S. Se izvinuvam shto ne e vo multicitat pa kje gi zamolam Adminite da ne mi zamerat :smir:

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Код:
Код:
Идјата на ВанчевТодор е да преку изјавите на директниот и , тогаш, овластениот преговорач Васил Тупурковски ги презентира фактите околу чинот на влегување на РМ во ООН. Тоа е директна и информација, која порано, не сме ја имале. Монополот над медиумите во РМ си направи своето. Од оваа информација се гледаат јасно позициите на, тогаш, водечките луѓе во РМ. Пред се на Киро Глигоров, тогаш Претседател на РМ и икона на СДСМ. Се гледа , многу јасно, неговата предавничка улога и негова , скоро патолошка, приврзаност кон Југославија ( Србија). Таа историска шанса која сме ја имале, а кој тој директно, од позиција на Претседател на РМ, свесно не ја искористил, повеќе за жал никогаш повеќе не може да се обнови. Се, наваму е крпење, со изнудени одстапки на РМ. Затоа не ги мешај“ милијардите“ на Тупурковски. Овие настани беа многу пред време на фамозните “ милијарди“. Е, има една можност предавникот Киро Глигоров тоа да го демантира. Дека тоа што го изјавил Васил Тупурковски пред неколлу години во ФОКУС не е вистиното. ФОКУС се печати и чита во Македонија. Не се издава во Шриланка, па да се правда дека тестот му бил недостапен. Но, факт, дека за овие неколку години (4) од излегување на интервјуто на Тупурковски не реагирал на текстот на искажаното, јасно зборува дека кажаното од Тупурковски е вистина. Со тоа се потврдува неговата предавничка, непатриотска позиција за време на неговото претседателствување на РМ. А, се поради неговото пројугословенство ( просрпство). Затоа, тој пензионерските денови ги минуваше во Белград, а не во Македонија. Толку ја сакал Македонија.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Киксот со Тајван,немаше да биде кикс ако имаше соодветна поддршка внатре во земјава,Васил не можеше да контролира се ебаго,а големо разочарување му наметна “партнерот“ од ДПМНЕ кога не го кандидира за председател и го измолкна Борис од “подјорган“,по желба и консултации со МПО кој ни го кроеа чункот уште тогаш,малку од зад грб.Фактички со Кинезите ние ги загубивме Американците како поддршка,а тие си најдоа попристапен партнер кај Албанците,ама тоа е “виша политика“ и малку е за дискусија надвор од темава.Инаку останувам на ставот дека Васил е најдобро решение за преговарач окулу билатерална употреба на друго име.Доколку може нешто да се спаси и да се извлече максимум,верувај дека Васил нема да им даде да дојдат ни до збор,и ќе го извлече тој максимум,иако и јас не го обожавам премногу,за вакви работи си ибал векот,си ибал.:toe:
АБЦ, треба повеќе да спиеш пошто сам си се демантираш во двете реченици!!!

Ако сме ја загубиле подршката на КИНА (непобитен факт), земја во совет за безбедност и која има милијарда луѓе колку луд треба да е човек или цела влада тоа да го направи?

Не се согласувам!

Ако се прекинат преговорите не си обврзан на ништо! Имавме шанса а не се прекинаа и се прашувам зошто? Чии интереси застапуваме македонски или грчки?

Има еден збор што се вика фарса ама ај да не го употребувам.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
АБЦ, треба повеќе да спиеш пошто сам си се демантираш во двете реченици!!!

Ако сме ја загубиле подршката на КИНА (непобитен факт), земја во совет за безбедност и која има милијарда луѓе колку луд треба да е човек или цела влада тоа да го направи?

Не се согласувам!

Ако се прекинат преговорите не си обврзан на ништо! Имавме шанса а не се прекинаа и се прашувам зошто? Чии интереси застапуваме македонски или грчки?

Има еден збор што се вика фарса ама ај да не го употребувам.
Остај АБЦ, не е опасен тој :) Фактот дека со Тајван се направи најголемата грешка, е факт... значеше првенствено повелкување на сините шлемови од границата... а после тоа сите знаеме...

За преговорите вчера праевме муабет околу прекинувањето... како што и ти кажав фактички и не се ни преговара се тапка во место и се обезбедува само некоја си понаклонета позиција кај оние од кој што се зависни и Македонија и .... така да...

А за СДСМ... нема шо да се коментира доволно е да се видат изјавите на ДРЖАВНИЦИТЕ...

Во однос на делот на подршка на Топурковски од страна на АБЦ за преговарач од наша страна...па и би се согласил... (само со строга забрана да прај финансиски договори :) опасен е при такви случаи)

Kajgana Shop

На врв Bottom