БУГАРИТЕ ВООРУЖЕНИ ВО СРЕД МАКЕДОНИЈА

Статус
Затворена за нови мислења.
nbx3
vidi mene da se izrazam povulgarno me boli ``patorov`` za gen vazov, odi vo forum istorija i elaboriraj za nego , ili pak so zevsus sladetete se na pvt koe gomno poveke smrdi, ali nemoj da mi koristis klipovite falsifikatorski na jovano jovanke od toj degenot slavi na nas forum, vregjas be covece aloooooooooooooooooo

Брат му на овој... `поет`...
го изгуби фронтот кај Дојран,така?

Ген. Владимир Вазов?

Не го е изгубил за непросфетените.Сведени са сите военни знамена на државите победителки во Париж пред него.

nbx3
vidi mene da se izrazam povulgarno me boli ``patorov`` za gen vazov, odi vo forum istorija i elaboriraj za nego , ili pak so zevsus sladetete se na pvt koe gomno poveke smrdi, ali nemoj da mi koristis klipovite falsifikatorski na jovano jovanke od toj degenot slavi na nas forum, vregjas be covece aloooooooooooooooooo
што бе ? Еве например Каролинка и Слави са големи пријателе ! :toe:
Па и темава е за страшни Бугари - такви како назе де ! :smir:

А бе многу пати сум ви кажал јас дека човек треба да пали една трева (Петричка по можност)
ако реши да прави муабет за историски факти со вас.

Доообро... :vozbud: :pos2:
бугарите победија во Прва Светска Војна, пред Ген. Вазов симнуваа знамиња на пола копје...
натаму? :vozbud:
Еј... не застанувај еј!!!
Продужи да правиш филмови.

Брат му на овој... `поет`...
го изгуби фронтот кај Дојран,така?

Ген. Владимир Вазов?

Сред нај-интересните моменти от живота на Владимир Вазов е посештението в Англија през 1936 г. Организацијата Британски легион чества победата на англијската армија през П'рвата световна војна. Като джент'лмени англијските ветерани канјат своја нај-достоен противник на бојното поле. Посрештат го с уважение и нај-големи почести, израз на което е свалјането на знамената в негова чест. Председателјат на Британскија легион казва в речта си: „Тој е от малкото чужди генерали, чието име фигурира в нашата историја.“

nBX3, не се поддавај на србски провокации. Не видиш ли, че штом постигнем некакво с'гласие с Македонците и теја веднага се мешат !

nbx3

Много добре се разви даже темата и ето до к'де стинахме тука именно имам в'прос зашто на б'лгарските војници които са дошле да отдадат почест на падналите б'лгарски герои се приписа некаква демоничност и се плашат гаргите!?!?! Та тие гробови до преди неколко години беа нап'лно обругани и разрушени нај варварски ... а англијските гробове са чсти и за тех винаги са се грижели и никој нема ни едно слово да каже против почетен вооружен англијски или френски караул ако отдаде почит на своите загинатив ама за б'лгарите се вдига шум до небо и се всјава негативно ужасно впечатление с цел негативно отношение к'м б'лгарите и нај активен е с'рба лажлив!!!

А бе многу пати сум ви кажал јас дека човек треба да пали една трева (Петричка по можност)

бугарите победија во Прва Светска Војна, пред Ген. Вазов симнуваа знамиња на пола копје...
Гласот од клипот е на Джоко Росич - прави Србин, кој што избега во БГ од "рајот" на Тито - твојот вожд и учител !

http://bgvip.tv/play.php?vid=49665

http://www.bgvip.tv/play.php?vid=11338

БГ губи воjната,но Вазов не превзема Солун по нареждане на Фердинант.Пред Вазов свалjaт знамената,не на пол,а наполно во Париж.
Прави разлика между битка и воjна.Разликата е голема,даже огромна.Ова се учи во 5 отделение,некаде си спал пак.
Можеш ти да кажеш ти без трева шо е станало?Знам каква ти е целта и може и да е постигнеш,ке ти се намаже срцето?

Сред нај-интересните моменти от живота на Владимир Вазов е посештението в Англија през 1936 г. Организацијата Британски легион чества победата на англијската армија през П'рвата световна војна. Като джент'лмени англијските ветерани канјат своја нај-достоен противник на бојното поле. (дрн,дрн - кога ќе ти го навртат тие истите `џентлмени` има да се чешаш ко сипаница да си фатил,ама ајде...)Посрештат го с уважение и нај-големи почести, израз на което е свалјането на знамената в негова чест. Председателјат на Британскија легион казва в речта си: „Тој е от малкото чужди генерали, чието име фигурира в нашата историја.“
И кај е `победата` кај Дојран тука?
Или јас лошо читам...
:toe:
А бе вие сте Бог да чува.

nbx3 mojot stav e ovoj.

istorijata ne mozeme da ja smenime, mozeme idninata da ja napravime podobra.

sekoj neka place nad svojot grob,problematicno e vooruzuvanjeto na cetata na bugarskite vojnici, ama toa e propust od nasata drzva pred se sto ne reagirala za toa.

inaku etiopskiot kral selasie (36-41 posle italijanskata okupacija) koga se vrate vo oslobodena etiopija narrede da spomenicite od italijanite da ne se gibaat i da ostanat, zasto taka etiopskiot narod najdobro moze da se sekjava kako e da si poroben.

Поздрав до сите, кои могат и сакат да мислат ! :smir:

Или јас лошо читам...

Еј ти ја на победата читај колку си сакаш

През П'рвата световна војна през 1916, 1917 и 1918, с'глашенските војски правјат пет опита да пробијат б'лгарската отбрана при Дојран, като и петте зав'ршват с неуспех на Антантата и огромни жертви. Особено тежка и кр'вопролитна е последната Дојранска битка през септември 1918 година, когато б'лгарската Девета пехотна плевенска дивизија, под командването на генерал Владимир Вазов, отбл'сква наст'плението на четири англијски и две гр'цки дивизии.
В боевете през П'рвата световна војна целијат град
Дојран е почти нап'лно разрушен от с'глашенската артилерија и по-голјамата част от населението му се изселва в Б'лгарија. В Софија бежанците от Дојран основават квартал „Света Троица“, част от рајон „Илинден“. В днешната Обштина Каолиново, Шуменско, е основано село Дојранци.

За това сражение историческите извори посочват:
... Антантата е с'средоточила големи военни сили крај
Дојран: четири англијски, две гр'цки и една френска дивизија. От страна на Централните сили тук е Девета плевенска дивизија. Артилеријската подготовка започва на 16 септември, като по б'лгарските части при Дојран са изстрелјани 350 000 снарјада, вклјучително и газови. На 18 септември три англијски и една гр'цка дивизија тр'гват в атака. От б'лгарска страна обстрел'т е от артилеријата – 220 ор'дија, 400 минохв'ргачки, 30 000 пушки. ... Б'лгарите подд'ржат толкова пл'тен ог'н, че до окопите стигат едва 20 - 30% от атакуваштите, а от там ги посрештат с'с с'крушителна контраатака “на нож”. В следваштите дни англијскијат ген. Милн прашта резерв (23-а англијска и гр'цката Критска дивизија) в обход през Беласица да опита пробив между 9-а плевенска и 11-а македонска дивизија. Атакуваштите са допуснати на петдесет метра и после - избити от упор с картечниците и огнехв'ргачки. Последната атака е на 19 септември, с'што неуспешна като при неја б'лгарската артилерија за п'рви п'т използва и газови снарјади.
В крајна сметка – Антантата губи 47 000 англичани и 20 000 г'рци, като загубите на френската дивизија са неизвестни. Пленени са 558 англијски војници и офицери. От б'лгарска страна има 494 убити и 1208 ранени.
Генерал Владимир Вазов, командир на 9-та дивизија, пише по-к'сно: “Цели камари от хилјади трупове задр'стиха скатовете… Това не бјаха наемници сенегалци или араби, а чистокр'вни англичани от Лондон, Бирмингам и Кембридж”.
Англијскијат премиер Лојд-Джордж пише по-к'сно: “В никоја војна англичаните не са давали наведн'ж толкова много жертви, както при
Дојран”.
През 1936 г. в Лондон се организира честване за краја на војната. От б'лгарска страна делегацијата р'ководи ген. Владимир Вазов. Когато слиза от влака на гара Викторија, на перона е подреден блок на англијската армија, а командваштијат церемонијата дава заповед: „Сведете знамената! Преминава победителјат при
Дојран!”

bio_29.jpg

Генерал Владимир' Вазов'

300px-Doiran-BritishMilitaryCemetery.jpg

Англијските гробишта крај Дојран

Или јас лошо читам...

Гара Викториja.
Командваштиja церемониjaта заповедва :"Свалете знамената!Преминава победителja при Доjран "
мислам дека темата е превршена от много отдавна и е за клуч.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom