Стереотипи за муслиманите и правосланите

mislam mnogu losa stereotipija kaj epten prosti luge e a progooris makedonski ali bosanski odma te mislat kaurin, ne znaat deka ne mora da znaes albanski da si musliman na ovja prostori.

mislam mnogu losa stereotipija kaj epten prosti luge e a progooris makedonski ali bosanski odma te mislat kaurin, ne znaat deka ne mora da znaes albanski da si musliman na ovja prostori.

Кога почесто ќе се јават Македонци муслимани ќе се сруши тој стереотип, вака многу луѓе не знаат.

А ако нема биде (посебно на село) тогаш се користи хартија или вода (леѓен, чешма итн)?

Ако не си муслиман и ме зезаш те убив :wink:.

Ако не ми веруваш, прошетај низ религија подфорумот ке видиш мои коментари, а убаво ти кажа Омер, нишо не е вишок али со вода мора. леѓен, чешма не е битно само да е вода...:helou:

А да тоа е точно, ако незнаеш албански не си муслиман многу заостанат стереотип, а има и уште еден ако си муслиман мора да си албанец, безвезе многу малограѓански:tapp:

Вака еден Ром кој што е муслиман ми кажа дека после сунетот кожинката која што останува од пенисот ја чуваат и без негово знаење кога ќе се ожени ја ставаат во манџата за да ја изеде неговата жена за повеќе да го сака.Искрено мислам дека ме зезаше ама ако јас да си прашам.

Не знам. Ама сум слушнал,а еве и сум прочитал некаде дека многу монаси не го направиле гревот на миење,т.е. со години не ни допреле вода. Затоа барам некој православен ова да ни го демантира или појасни.
После падот на паганскиот Рим христијанската црква има прогласено се што правеле римјаните дека се е грев.Римјаните биле многу промискуитетни,сексуално девијантни луѓе ама пак и сакале да се бањаат и тоа многу.Така и бањањето е вметнато како грев.Потоа Европа одела неизмиена неколку векови па поради нехигиена почнале да се јавуваат разни болести како чуми,колери.Денес во православната вера хигиената не грев и не се споменува тоа и јас лично не познавам никој кој што верува дека хигиената е грев.

Вака еден Ром кој што е муслиман ми кажа дека после сунетот кожинката која што останува од пенисот ја чуваат и без негово знаење кога ќе се ожени ја ставаат во манџата за да ја изеде неговата жена за повеќе да го сака.Искрено мислам дека ме зезаше ама ако јас да си прашам.

За ромите незнам,но во Исламот и кај босанците со сигурност ке ти кажам дека никој не практикува такво нешто. А темата е за муслиманите и православните а, не за ромите.А кожичката нема некој посебен адет за неа, се фрла, мојата лично у ѓубре заврши и не жалам по неа воопшто... и ја неќам у манџа. У случај да е вистината тоа што ти го кажал типот тоа може да е некој грд ромски обичај, али муслиманите немаат врска со тоа а и ромите и религијата си погодил каде да прашуваш за Исламот:pos2:

Едноставно момчето те зезало. Тоа нема никаква врска со Исламот.:toe:

Знам многу православни стереотипи, од причина што баба ми, која е над 80 години, ги прави и се дел од моето секојдневие. Дома се придржуваме кон нив само заради почит кон нејзе.

Пред да одам на некој важен пат, на тест, испит или слично, баба ми фрла вода по мене, демек да ми било лесно како текот на водата.
После бедник, чаршафот на кој сме јаделе, не смеел да се тресе надвор, туку во оган да се стават ронките.
Цвеќето наменето за на гробишта, не се внесува дома.

Незнам колку се тоа православни, или се навики останата од старо време, но ќе ви раскажам една приказна според која јас ги сфаќам стереотипите:

Во еден новопечен брак, мажот забележал дека секое утро кога тој ќе купел леб и ќе го ставел на масата, неговата млада сопруга, пред да го стави лебот во сандачето го отсекува едното крајче и го фрла. Не разбирајќи ја причината за таа необична навика, мажот ја прашал зошто го прави тоа. Одговорот бил: тоа го правела и нејзината мајка. Од љубопитство, телефонирале кај мајка и но и нејзиниот одговор бил истоветен:тоа го правела нејзината мајка. Решиле да ја истераат работата до крај, па телефонирале и кај бабата. "Го правев тоа единствено затоа што моето сандаче за леб беше за малку покусо од векната леб"-им објаснила бабата. Јасно е дека само бабата имала конкретна причина а наредните две генерации го правеле тоа без причина и разбирање.

Знам многу православни стереотипи, од причина што баба ми, која е над 80 години, ги прави и се дел од моето секојдневие. Дома се придржуваме кон нив само заради почит кон нејзе.

Пред да одам на некој важен пат, на тест, испит или слично, баба ми фрла вода по мене, демек да ми било лесно како текот на водата.
После бедник, чаршафот на кој сме јаделе, не смеел да се тресе надвор, туку во оган да се стават ронките.

Незнам колку се тоа православни, или се навики останата од старо време, но ќе ви раскажам една приказна според која јас ги сфаќам стереотипите:

Мене овие ептен ми личат на предхристијански обичаи ама можеби некој знае повеќе.

Но, има и некои вистини тука. Иначе познавам еден брачен пар, кој се зема за Велигден. И мојата баба (мислам дека беше) рече. "Они или ке се раведат, или ќе немаат деца". еве ги до ден денес, по толку време од баркот, тие се уште немаат деца. Малку:oftopic:, ова е повеќе за адети и обичаи, али ајд.

Мир! Не би да бришам тема со тоалет или со рака.

Мир! Не би да бришам тема со тоалет или со рака.

Муслиманите викат похигиенски било со рака да се брише г'зот. А се прашал ли некој од тие хигиенирачи по вероисповед, што е похигиенски за раката?

Сајлееееееееееееееееееееееееееееееенс........'со тенок глас' Ај кил ју.
Дајте прекинете смешни сте што на секоја тема покажувате квази одлики на еден човек. Пизда ли му матер, мора ли на секоја тема офтопик да се иде?

Доколку се збори за стереотипите за Муслиманите и Православните нека се збори за тоа. Бројки и весели математики на друга тема.

Во еден новопечен брак, мажот забележал дека секое утро кога тој ќе купел леб и ќе го ставел на масата, неговата млада сопруга, пред да го стави лебот во сандачето го отсекува едното крајче и го фрла. Не разбирајќи ја причината за таа необична навика, мажот ја прашал зошто го прави тоа. Одговорот бил: тоа го правела и нејзината мајка. Од љубопитство, телефонирале кај мајка и но и нејзиниот одговор бил истоветен:тоа го правела нејзината мајка. Решиле да ја истераат работата до крај, па телефонирале и кај бабата. "Го правев тоа единствено затоа што моето сандаче за леб беше за малку покусо од векната леб"-им објаснила бабата. Јасно е дека само бабата имала конкретна причина а наредните две генерации го правеле тоа без причина и разбирање.

И кај мене е исто. Многу се нервирам кога вода истураат по мене. Секогаш кога ке истурат, го зафркнувам тестот.
Btw Мудра приказна за бабата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom