Снег

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ах утре домче. Без никакви обврски за на факултет или рандом дешавки.

Туку, сол некако слабо да се фрли на улициве. Мислам, поубаво цела циркулација на сообраќајот да се успори за 10 пати, отколку 10 камиони низ Скопје сол да фрлат. Демек, изненадени од снегов денес шо падна па немаа време да реагираат.

И да, зимава не мора на лизгалиште да се иде. Тротоарите се стакло:)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ах утре домче. Без никакви обврски за на факултет или рандом дешавки.

Туку, сол некако слабо да се фрли на улициве. Мислам, поубаво цела циркулација на сообраќајот да се успори за 10 пати, отколку 10 камиони низ Скопје сол да фрлат. Демек, изненадени од снегов денес шо падна па немаа време да реагираат.

И да, зимава не мора на лизгалиште да се иде. Тротоарите се стакло:)
Со оглед историјата која што вика дека надлежните во Скопје ја трошат целата сол во првите 2 паѓања, па после кога убаво ќе вее во Јануари нема сол, мислам дека е добро поразумно да ја користат.

А тротоарите отсекогаш биле стакло, со или без сол.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Со оглед историјата која што вика дека надлежните во Скопје ја трошат целата сол во првите 2 паѓања, па после кога убаво ќе вее во Јануари нема сол, мислам дека е добро поразумно да ја користат.

А тротоарите отсекогаш биле стакло, со или без сол.
Пример, станариве на мојава зграда прееска после работа со лопатче поткопале наваму натаму, да не се прајме палачинки на паркинг и на тротоар на сама автобуска. Не е толку тешко од секоја зграда по 2-3 за зачистат околу (што на поголеми делови од местава опфаќа тротоари кои се на главни улици).
А и локалнине продавнички можат да си направат нелизгав пристап.

Како и да е, не очекувам дека зимава и чистењето на снегот ќе бидат нешто значително поразлични од досегашниве години.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Пример, станариве на мојава зграда прееска после работа со лопатче поткопале наваму натаму, да не се прајме палачинки на паркинг и на тротоар на сама автобуска. Не е толку тешко од секоја зграда по 2-3 за зачистат околу (што на поголеми делови од местава опфаќа тротоари кои се на главни улици).
А и локалнине продавнички можат да си направат нелизгав пристап.

Како и да е, не очекувам дека зимава и чистењето на снегот ќе бидат нешто значително поразлични од досегашниве години.
e arno bi bilo, sekoja kukja svojot dvor -ama kade go ostavaat kupot sneg??? na trotoar!!!!
- tuku i privatnite parkinzi se staklo podmrznati ili so sneg dodeka pagjashe istiot natrupani pa i natapkan posle toa.Iizgleguvash od kola i slichugi na noze za da produzhish
- koga znaat da ti naplakjaat- zoshto ne se vpregnat da zachistat ??

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
e arno bi bilo, sekoja kukja svojot dvor -ama kade go ostavaat kupot sneg??? na trotoar!!!!
- tuku i privatnite parkinzi se staklo podmrznati ili so sneg dodeka pagjashe istiot natrupani pa i natapkan posle toa.Iizgleguvash od kola i slichugi na noze za da produzhish
- koga znaat da ti naplakjaat- zoshto ne se vpregnat da zachistat ??
Купот снег ќе биде на куп. Ваљда затоа и куп се вика :pos: (не ја можам реченицава што ја напишав:))

Бар нема да биде по цел тротоар и со тоа автоматски помали шанси за правење лизгачки терени по градов.:)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Купот снег ќе биде на куп. Ваљда затоа и куп се вика :pos: (не ја можам реченицава што ја напишав:))

Бар нема да биде по цел тротоар и со тоа автоматски помали шанси за правење лизгачки терени по градов.:)
ne be bate, zboruvam za pred kukjite
snegot od patekite i dvorovite na kukjite- site demek go chistat i go ostavaat na kupchinja -ama ne sekoj vo svojot dvor-tuku go iznesuvaat na trotoar - i kako minuvash naiduvash na bezbroj “ritchinja„ , pa si prinuden da se dvizhish po ulica

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Надвор има -15.Ова солот до која температура има ефект?Пошто улициве се стакло,а денес фрлаат сол.

T

Tetro

Гостин
Надвор има -15.Ова солот до која температура има ефект?Пошто улициве се стакло,а денес фрлаат сол.
-6, -7, на пониска температура нема ефект.

Има и некое друго соединение, кое е малце поскапо, и делува некаде до -15 степени. Заборавив како се вика. :) Ја користат во Канада и некои делови низ Америка.

H

HITCH

Гостин
Солот или солта?! :pos:
Малку сол фрлија, во Аеродром е крш по улициве :toe: Денес како се подмрзнати улициве... Господ нека ми е на помош со колата да не се „поздравиме“ со некој :pos: Инаку не требаше цело време да паѓа снег? Нели за Свети Никола најавуваа многу снег! :vozbud:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Ова више не е снег, ова мрас. Опасно е на минус да заврне, дури тогаш кај ќе ни е крајот. Ни со кола, ни пешки, ни основни намирници..

Ај нека дојде пролет више...убаво, убаво ама пролетта е уште поубава :)

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.838
Поени од реакции
20.304
Леле луѓе денес сум ко робокап, едвај го вртам вратов од вчерашниот поздрав... денеска како сум одела ко на јајца да газам се да непаднам, ама џабе може требаше да паднам па денес па ке ми се откочеше ова вратов ме уби од бол...
Сакам снег ама не мраз, ова па автобусите луѓе у хорор нема такви, смрзнувачка у натре башка се се лизга, една сабајле у 2ка ќе се искичмеше кутрата коа се исполизга крај, па едни од страна и се испоизнасмеаа, сеир народ бре што сме значи.
Па згора и сонцево има да не досмрзне..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Инаку не требаше цело време да паѓа снег? Нели за Свети Никола најавуваа многу снег! :vozbud:
Се договорив со мајсторот... да се приберам до Битола денес, па ќе видите ноќеска и утре шо ќе биди :)

H

HITCH

Гостин
Ова више не е снег, ова мрас. Опасно е на минус да заврне, дури тогаш кај ќе ни е крајот. Ни со кола, ни пешки, ни основни намирници..

Ај нека дојде пролет више...убаво, убаво ама пролетта е уште поубава :)
Мене не ми е лошо кога врне снег, лошо е кога не мрзне вака. Демек има сонце, ама ко Кока Кола реклама сме: прва се замрзнав, прва се замрзнав :vozbud:

п.с. уште ме држи расположението од вчера :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom