За покајанието

• Креатор на темата Креатор на темата makarios
  • Време на започнување Време на започнување
Совеста е внатрешен закон даден од Бога. Најчесто, Светите Отци ја претставуваат како будилник. Секогаш кога сакаме да направиме нешто лошо, таа ѕвони за да не разбуди, ѕвони за да станеме од гревот и да го започнеме новиот ден во светлина. Но, често пати знаеме кога тој будилник ѕвони, ние да го покриеме со перница, или да го пренавиеме, и пак тонеме во сон.

Совеста е внатрешен закон даден од Бога. Најчесто, Светите Отци ја претставуваат како будилник. Секогаш кога сакаме да направиме нешто лошо, таа ѕвони за да не разбуди, ѕвони за да станеме од гревот и да го започнеме новиот ден во светлина. Но, често пати знаеме кога тој будилник ѕвони, ние да го покриеме со перница, или да го пренавиеме, и пак тонеме во сон.

Во времето кога пишувале светите отци немало будилници.Петлите ја вршеле таа работа.Дали во некој понатамошен текст може совеста да ја поистоветиме со петел?

Во времето кога пишувале светите отци немало будилници.Петлите ја вршеле таа работа.Дали во некој понатамошен текст може совеста да ја поистоветиме со петел?

Кое е тоа „во времето кога пишувале Светите Отци“? Јас колку што сум запознаен, Црквата е жива и денеска, и Свети Отци има и во 21 век.

svetiot duh e toj vnatresen sudija sto raboti vo vid na sovest i ne obavestuva pred da zgresime

svetiot duh e toj vnatresen sudija sto raboti vo vid na sovest i ne obavestuva pred da zgresime

?????????????.....................СИГУРЕН СИ ВО ОВА ШТО ГО ТВРДИШ ?

ЗНАЧИ СПОРЕД ТЕБЕ ИСПАЃА

ОТЕЦ , СИН , СВЕТ ДУХ = ОТЕЦ , СИН , СОВЕСТ

......ДЕКА .....СВЕТ ДУХ = СОВЕСТ

ПРВ ПАТ СЛУШАМ ВАКВО НЕШТО

СПОРЕД ТЕБЕ ТРОЈСТВОТО Е БОГ , СИН И СОВЕСТ............НЕЛИ ?

ТИ ВЕЛАМ НЕ ЗА ДРУГО ОТИ МИСЛАМ ДЕКА СО ЧОРБАЏИЈА СТЕ ИСТА РЕЛИГИЈА

ВЕРУВАТЕ ВО ТРОЈСТВО НЕЛИ ?

ДА АМА ВО ПОСТ "ПРИРОДАТА НА БОГ" ........ЧОРБАЏИЈА ВЕЛИ

СВЕТ ДУХ = ИСУСОВ ДУХ

И СПОРЕД ОВА ТВОЕ КАЖУВАЊЕ ИСПАЃА......СВЕТ ДУХ = ИСУСОВ ДУХ = СОВЕСТ

УСТВАРИ НАЈГОЛЕМИОТ ИДЕАЛ - ДУХ НА БОГ И СИНОТ Е СОВЕСНОСТА ?

ХМММММММММММММММ

И ЈАС СЕКОГАШ НЕ СЕ ПОВИКУВАМ НА ЦИТАТИ ТУКУ ГИ КАРИКИРАМ НО ДА НЕ ИЗГУБАТ ВО СМИСЛА , НИТУ ОД КОНТЕКСТ ,ОД СУШТИНА

ПА ЗАТОА И НЕ СЕКОГАШ БАРАМ ДА СЕ ПОВИКАТ И ДРУГИТЕ

АМА КОГА Е ИЛИ ОЧИГЛЕДНО ЛОГИЧНО ИЛИ ОЧИГЛЕДНО НЕЛОГИЧНО

АААА ЗА ОВА ТВОЕ ТВРДЕЊЕ БИ ТЕ ЗАМОЛИЛ ДА ГО ОБЈАСНИШ

ДА СЕ ПОВИКАШ НА НЕКАКВИ ФАКТИ ЦИТАТИ...КАКО ТИ - ВИЕ СТЕ ДОШЛЕ ДО ВАКОВ ЗАКЛУЧОК

ОТИ СПОРЕД МЕНЕ ОВА БУРЕ НЕ ДРЖИ ВОДА ....АМА БИ ПРИФАТИЛ ЛОГИЧНИ ЗАКЛУЧОЦИ , ОБЈАСНУВАЊА.........ТАМАН РАБОТА

sovesta i Svetiot duh ne se isto.....sovest ima sekoj covek, vernik, nevernik ili sto i da e....

zad sebe postojano gi krijam
minatite denovi
kako losi sonista
veli edna pesna vo prevod...najvazno e ako moze covek da si prosti na sebe si za se sto go obvinuva i razjaduva, moze tie na koi si im zgresil da ti prostile, no ako sam na sebe si ne si protis togas stanuvas macitel na samiot sebe, a toa e sporo samoubistvo. Znaci im prostuvam na site sto sum pocuvstvuval deka mi zgresile, no ako ne si prostam na sebe si za ona sto me obvinuva i razjaduva, istoto ke se pojavi i na organsko nivo i ke go razjade teloto kako energija zgusnata do nivo na vidlivost, zatoa treba da znaeme deka moralo taka da bide i da se pomirime so svojata nesovrsenost i so nesovrsenosta na drugite i da gledame samo napred a ne da se navrakame kon minatoto i dragite nasi spomeni koi zasluzuvaat da se spomnat i da se zadrzis na niv nekoe vreme, no past is the dust, pa takov e zivotot napred morame bidejki nazad ne mozeme i bukvalno sekoj moment sekoj mig preoga vo sekavanje, zatoa iracionalno e seto izmacuvanje poradi ona sto bilo ili pa pomislata deka mozelo da bide podobro, koga se obvinuvame zosto ne sme bile podobri so nekoja osoba dur bila megu nas na ovoj svet, seto toa e iracionalno i nepotrebno.I se bi bilo vo red koga covekot bi bil samo racionalno sustestvo, no toj e i emocionalno sustestvo, i koga mracnite zimski denovi vo koi rano se stemnuva ke nne odvlecat nostalgicno kon minatoto koga se bilo podobro, togas site dokazi na racioto se nemokni pred plimata na cuvstvata vo koi mozeme bukvalno da se udavime. Zatoa pokajanieto znaci, znam deka e dostojno seto ona sto bese za spomen, znam, no zivotot e da se zivee, i jas moram nevolno da ve izbrisam od moite misli site vas moi dragi poznanici od koi smrtta ne razdeli, za da mozam da go isturkam ovoj zivot preku ednokratnata smisla na ziveenjeto do krajot.

ВЕРАТА – ДОВЕРБАТА И ПОКАЈАНИЕТО

Кога збориме за ПОКАЈАНИЕ тогаш задолжително меѓу другото подразбораме и ВЕРА . Ова од таму што нивната поврзаност е неизбежна .

Definicija :
Верата , надежта и љубовта се три разлини степени – нивоа на ИЗРАЗЕНА ДОВЕРБА (со мисла збор и ДЕЛА ) И/ИЛИ ЗАСЛУЖЕНО ДОВЕРИЕ (со мисла збор и ДЕЛА )

Карактеристичен пример се смртните гревови-кривични дела од најтежок вид за кој НЕЕ ПРЕДВИДЕНО покајание т.е не се прифаќа покајанието а казната е со неограничен рок на траење . Овие гревови се однесуваат на велепредавство .
Ги кажал Христ кој се
1 ) не нарекувај го брат ти по дух – идеал глупав ....на било кој начин
2) не навредувај го (Светот ) дух – идеал возвишена цел за која сте решиле-договориле ( склучиле завет ) да се борите.........на било кој начин

Денес овие два смртни грева се веќе сторени . Покрадена е идеалистичката општествена сопственост ( материјалниот доказ на Светиот дух) ...а со тоа и сите други се наречени глупави .

Значи ДОВЕРБАТА Е ЗАГУБЕНА ......ЗАСЕКОГАШ......ТРАЈНО ..........
ВЕЛЕПРЕДАВСТВОТО е кривично дело дело од најтежок вид........притоа немора дури и да настанале видливи материјални последици ( а богами денес тие се катастрофални ).
Ова се истите причини поради кој и се водела војната на бесмртните во рајот ( види моја т ема ..”војна на бесмртните”)……Па и тогаш не биле битни толку материјалните пустошења разурнувања..........ТУКУ ТРАЈНО-ЗАСЕКОГАШ ИЗГУБЕНАТА .....ДОВЕРБА ......Затоа злосторникот –злиот –сатана ѓавол (кој знае како уште не се нарекува што и нее битно) со сите свој војски (демони- искомплексирани исфрустрирани со болни амбиции) биле поразени и пратени во вечна самотија веќе никогаш да не се матерјализираат .

Очигледно .....ПОКАЈАНИЕ ...........ДОВЕРБА.........ПРОШТАВАЊЕ
Покајание и проштавање има тогаш кога довербата е изграна загубена ......

Кога веќе некој се покајува логично е треба и да некој што му го прифаќа или не го прифаќа покајанието .....
Покајние значи тој што згрешил ...ИЗГУБИЛ ДОВЕРБА кај едно или повеќе други лица или општеството (не само државата) во целост , што му верувале- имале доверба во него .

Па може да се напише просто равенство

ПОКАЈАНИЕ = ( БАРАЊЕ , МОЛБА ) ЗА ВРАЌАЊЕ НА ИЗГУБЕНА ДОВЕРБА КОН ЕДНО ИЛИ ПОВЕЌЕ ЛИЦА (ЛИЧНОСТИ ) КОЈ ПО СВОЈА ПРОЦЕНА ИЛИ ЗАДАДЕНИ КРИТЕРИУМИ ЌЕ ОДЛУЧАТ ДАЛИ НАВИСТИНА ПОКАЈНИКОТ ПОВТОРНО СТАНАЛ ОДГОВОРЕН ЗА СВОЈТЕ ПОСТАПКИ А СО ТОА ДАЛИ Е ДОСТОЕН ЗА ПОВТОРНО ДА МУ ЈА (ВРАТАТ ) ПОДАРАТ СВОЈАТА ДОВЕРБА .

ОВА Е ВОЕДНО И ДЕФИНИЦИЈА ЗА ПОКАЈАНИЕТО .

Инаку покајание само со едно “извини” може само кога се работи за некој многу лесен прекршок ..например од вербален тип .
Покајание за грев-кривично дело задолжително прво мора да следи соодветно обештетување .
Неможе друго лице да се покајува за некој кој го сторил гревот......извинување за инквизиции , за крстоносни војни...Глупост ..Што има нас некој да ни се извинува кога луѓето кој настрадале од тие работи одамна ги нема . Без разлика што се извинува некоја институција ..бара проштавње ....оти минатото и е крваво .А во чие име денешни луѓе луѓе би простиле .....кога ниту тие се засегнати ниту луѓето вработени во таквите институции . Ако веќе сакаат проштавање прво нека вратат тоа што испокрале од овие територии....
Значи покајание може да се јави и кај институции ....например банки...кој изгубиле доверба кај штедачи ....итн .
Но и кај религиозни институции...кој злоупотребиле своја положба и позиции па во очите на својте верници го изгубиле УГЛЕДОТ т.е веќе не се објект на доверие што ќе рече нетреба да следи нивниот пример оти даваат многу лош пример ....без разлика што од другите бараат да спроведат построги морални критериуми кој ниту самите абер немаат да ги спроведат .....( се вели немаат - не се Образ некој на кој треба да се огледаш кој го дава примерот ....образ=углед....не/ потрошен кредибилитет ).

покајанието нема дефиниции. Покајанието доаѓа низ солзите на срцето за спознатиот грев. на тоа чувство не му требаат дефиниции, уште помалку кога доаѓаат од некој што кажува за себеси дека е неверник. тогаш нема зошто воопшто да пишуваш тука, нели ?

покајанието нема дефиниции. Покајанието доаѓа низ солзите на срцето за спознатиот грев. на тоа чувство не му требаат дефиниции, уште помалку кога доаѓаат од некој што кажува за себеси дека е неверник. тогаш нема зошто воопшто да пишуваш тука, нели ?

ТАКА СТЕ СЕ НАУЧИЛЕ ....ЛОВЦИ У МУТНО

А ДЕФИНИЦИЈА ...ТРЕБА

ОТСЕКОГАШ И ТРЕБАЛА...........ТОА Е НАЈЕФИКАСЕН ЛЕК ЗА СИТЕ РЕЛИГИОЗНИ МАТИВОДИ КОЈ САМИТЕ НЕСАКААТ ДА ИГРААТ ПО НИКАКВИ ПРАВИЛА ТУКУ ИМ НАМЕТНУВААТ НА ДРУГИТЕ НИВНА ВОЛЈА ПРЕКУ СОПСТВЕНИ ПРАВИЛА ПРИКРИЕНИ ПРЕТСТАВЕНИ НА НАИВНИТЕ КАКО НАВОДНА БОЖЈА ВОЛЈА

А ЗОШТО ДА НЕ ПИШУВАМ
ПА НЕЕ НА ДЕДОТИ ИМАЊЕТО ОВОЈ ФОРУМ

Нема да речам ништо. само се надевам дека знаеш дека на овој форум има повеќе верници од неверници, и тие кои веруваат во Бог секогаш ќе ги има.

Секое ти добро.

Нема да речам ништо. само се надевам дека знаеш дека на овој форум има повеќе верници од неверници, и тие кои веруваат во Бог секогаш ќе ги има.

Секое ти добро.

Немам ништо против вас верниците...далеку од тоа...погрешно си разбрала

Ама овој форум е за дискусија и соочување со факти што вас баш и не ви е некоја јака страна

Секое добро и за тебе

Поздрав

Se slozuvam so Kat.<3 pravilno znae so e i kako e...
Milo mi e so gledam deka ima vernici koj ne baraat ZNAK za da poveruvaat...
Neka gospot te blagoslovi,bidejki od tvoja usta izlevaat samo zborovi so vera i nades...IMAJTE TRPENIE pa togas na site nevernici ke im stane jasno i ke zamolat za proska,ke se pokaat...ama kasno e togas...

Se slozuvam so Kat.<3 pravilno znae so e i kako e...
Milo mi e so gledam deka ima vernici koj ne baraat ZNAK za da poveruvaat...
Neka gospot te blagoslovi,bidejki od tvoja usta izlevaat samo zborovi so vera i nades...IMAJTE TRPENIE pa togas na site nevernici ke im stane jasno i ke zamolat za proska,ke se pokaat...ama kasno e togas...

БРАОС БАТКА
АЈ СЕА ЗДРАВСТВЕНАТА КНИШКА
И НА ДЕЖУРЕН ПСИХИЈАТАР

АЈ СЕ ГЛЕДА ДЕКА СИ МНОГУ УЗБУЃЕН ИЗНЕНАЃЕН И УВРЕЃЕН

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom