Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Aj da ne se vrakame na oftopik ama kako se sto postoi e svesno? Za ova te narekov lud, plus sto se obiduvase da objasnis deka double slit experiment e eksperiment sto dokazuva svesnost koja jas ja razbrav kako konvencionalna svesnost (moja greska). Inace me interesira kako go objasnuvas toa, se sto postoi e svesno, kako e kamenot svesen ili pacient koj e vo trajna vegetativna sostojba?
Тоа зависи за дефиницијата на свест. Consciousness и Awareness се две различни работи...

F

Frankie Yale

Гостин
Не е. Awareness e повисоа форма на Consciousness. Да се биде aware, мора да се биде conscious, во обратен правец не мора...
Awareness znaci svesnost na makedonski, isto znaci i consciousness. Osnovna definicija, The state of being awake and aware of one's surroundings. Najverojatno ipsisimus mislel na drug vid pa seto toa prepucavanje za dzabe :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Aj da ne se vrakame na oftopik ama kako se sto postoi e svesno? Za ova te narekov lud, plus sto se obiduvase da objasnis deka double slit experiment e eksperiment sto dokazuva svesnost koja jas ja razbrav kako konvencionalna svesnost (moja greska). Inace navistina me interesira kako go objasnuvas toa, se sto postoi e svesno, kako e kamenot svesen ili pacient koj e vo trajna vegetativna sostojba?
Па ти кажав, за мене свеста и постоењето се едно исто...Без свеста (според мене) непостои времето, просторот.....постои само потенцијалот или хаосот. Како аргумент за тоа е колапсот на брановата функција во квантната физика, каде самиот акт на набљудување предизвикува колапс на брановата функција во честичка. И тоа секогаш кога за време на експериментот се набљудува, се добива колапс, а секогаш кога не се мери (набљудува) додека тече експериментот, се добива интерференција (бран).
Ние како субјекти или индивидуи сме како грутка која се формира на "ткаенина", ткаенината е постоењето - апсолутната свест, а грутката е онаа сензација на "јас". Кога некој умира, неговата индивидуалност се стопува со се останато (грутката ја снемува кога ке ја растегнеме ткаенината).

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Awareness znaci svesnost na makedonski, isto znaci i consciousness. Osnovna definicija, The state of being awake and aware of one's surroundings. Najverojatno ipsisimus mislel na drug vid pa seto toa prepucavanje za dzabe :)
Види, Македонскиот јазик е беден во таа област, па не разликува помеѓу едното и другото. Инаку постои огромна разлика, ама ептен ќе забегаме од темата...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа зависи за дефиницијата на свест. Consciousness и Awareness се две различни работи...
Токму така....

--- надополнето ---

Awareness е самосвесност....кога си свесен за себеси и останатите, додека consciousness е основата...

F

Frankie Yale

Гостин
Токму така....

--- надополнето ---

Awareness е самосвесност....кога си свесен за себеси и останатите, додека consciousness е основата...
Види, Македонскиот јазик е беден во таа област, па не разликува помеѓу едното и другото. Инаку постои огромна разлика, ама ептен ќе забегаме од темата...
Jas te razbrav kako konvencionalna svesnost zatoa i seto negiranje.:smir: Awareness bi se definiralo kako sfakanje i sogleduvanje deka si svesen t.e conscious? :toe:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не знам дали овој пример би ја доловил разликата.

Пример, кога спиеш и си полубуден некој е во соба. Ти си aware дека има некој, ама не си conscious of it until you open your eyes.

:toe:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не знам дали овој пример би ја доловил разликата.

Пример, кога спиеш и си полубуден некој е во соба. Ти си aware дека има некој, ама не си conscious of it until you open your eyes.

:toe:
Драга моја, примерите се за инфантилните умови. Да се биде conscious, едноставно значи да се имаат свесни искуства, како доживување на боја, или сензација на болка. Да се биде aware знаши да се биде свесен за присуството на таа сензација. Да се биде self aware, е чекор потаму, тоа знаши да се биде свесен за себе додека си свесен за некоја сензација...

Убаво изгледа кога ќе се објасни, зарем не?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Драга моја, примерите се за инфантилните умови. Да се биде conscious, едноставно значи да се имаат свесни искуства, како доживување на боја, или сензација на болка. Да се биде aware знаши да се биде свесен за присуството на таа сензација. Да се биде self aware, е чекор потаму, тоа знаши да се биде свесен за себе додека си свесен за некоја сензација...

Драги мој, јас знам убаво што е тоа. Јас покушав да го објаснам so the laymen can understand....mmkkkkaaaay? Carry on.....

F

Frankie Yale

Гостин
Go razbiram toa, se se sveduva na edno nedorazbiranje. Interesna misla od Richard Dokins kazuva deka iako primer kamenot izgleda cvrsto toj na atomsko nivo e recisi celosno sozdaden od prazen prostor i nasite mozoci i nervi go percepiraat kako tvrd zosto ne se sozdadeni da rabotat na atomsko nivo. Isto taka kako sto kazav prethodno deka goleminata na efektot (wave-particle duality vo ovoj slucaj) vo sporedba so goleminata na masata brzo stanuva neizmerliva. Se na se interesna teorija mada zabegavme offtopic epten...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Драги мој, јас знам убаво што е тоа. Јас покушав да го објаснам so the laymen can understand....mmkkkkaaaay? Carry on.....
Се обидуваше, не покушаваше. Двете најчести грешки кои ги прават Македонците, покушавав и допринос. Значи, се обидував и придонес...:smir:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Go razbiram toa, se se sveduva na edno nedorazbiranje. Interesna misla od Richard Dokins kazuva deka iako primer kamenot izgleda cvrsto toj na atomsko nivo e recisi celosno sozdaden od prazen prostor i nasite mozoci i nervi go percepiraat kako tvrd zosto ne se sozdadeni da rabotat na atomsko nivo. Isto taka kako sto kazav prethodno deka goleminata na efektot (wave-particle duality vo ovoj slucaj) vo sporedba so goleminata na masata brzo stanuva neizmerliva. Se na se interesna teorija mada zabegavme offtopic epten...
:smir:

Се обидуваше, не покушаваше. Двете најчести грешки кои ги прават Македонците, покушавав и допринос. Значи, се обидував и придонес...:smir:
Немаше ништо друго да замериш, па ќе се фатиш за граматички грешки? Те читам и тебе битолскиот дијалект ти избива некад и иако е еден од дијалектите на кои е основан нашиот литературен јазик - не е официјалниот. Така да.....то е то, некои луѓе стално мора да го имаат последниот збор. Комплекс, јеби га. Разбирливо е.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

Не е така иако се потруди да објасниш, грешката што ја правиш е иста како и Декарт што ја направил. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom