Креационизам наспроти еволуционизам

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ај најди им го крајот...ги саботирале од иднината.
Па нели ова го толкуввме пред некој ден?
Ти текнува дека не е официјален труд... дека си дале да шпекулираат... дека не е официјална теорија.

Зошто ги поставуваш истите прашања?

Не ти се допадна одговорот или?

--- надополнето ---

Што се случува со СЕТИ, дали нешто е најдено пошто многу милијарди милијарди се потрошени на овој и вакви проекти, а резултатите не се познати или ги нема. Се работи за проект стар (со разни варијации) негде 40-50 години...сега канализиран во проект Феникс.
Можеш да ја погледнеш страната со публикации на Институтот за да видиш на што работеле.

Можеш и календарот со настани да им го разгледаш.

Ако стварно беше загрижен за парите на даночните обврзници ќе можеше многу лесно да провериш дека СЕТИ не користи средства од даночнитре обврзници:

Funding for SETI Institute programs comes from a variety of sources. Contrary to popular belief, no government funds are allocated for its SETI searches – these are financed entirely by private contributions. Other astrobiology research at the SETI Institute may be funded by NASA, the National Science Foundation, or other grants and donations. TeamSETI is the SETI Institute’s worldwide membership and support organization.
Од друга страна, религиите не плаќаат данок, а чисто се прашувам „Кои се придобивките од ваквите проекти (религија) за човекот (пошто нивното одржување е од НЕПЛАЌАЊЕ даноци, но и од војни и кризи)“

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Пак да прашам некој што навистина се разбира, конкретно -што е досега откриено со сите тие СЕТИ проекти кои имаат почетоци во 60-тите години и чиј главен финансиер е НАСА? Дали откриле нешто досега (со оглед на буџетот од 14 мил. долари за половина година кој доаѓа од НАСА) или сеуште се надеваат?
И побитно е, што (претпоставка) откако ќе откријат сигнал, откако ќе го "прочистат", анализираат и сумираат?
Што се однесува до парите, не би ме интересирале доколку се навистина нивни пари, но...сите војни и кризи ги хранат овие истражувања. Не е битно, тоа е друга тема, империјализам.

Дали има и некој друг институт кој се бави со вонземски сигнали и цивилизации и што имаат досега постигнато во тој домен

И дали се знае колкав број се неуспешни американски (нацијата која "стапна" на месечината :) и тука застана) полетувања и проекти? Едноставно, до каде се сознанијата.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Пак да прашам некој што навистина се разбира, конкретно -што е досега откриено со сите тие СЕТИ проекти кои имаат почетоци во 60-тите години и чиј главен финансиер е НАСА? Дали откриле нешто досега (со оглед на буџетот од 14 мил. долари за половина година кој доаѓа од НАСА) или сеуште се надеваат?
И побитно е, што (претпоставка) откако ќе откријат сигнал, откако ќе го "прочистат", анализираат и сумираат?
Што се однесува до парите, не би ме интересирале доколку се навистина нивни пари, но...сите војни и кризи ги хранат овие истражувања. Не е битно, тоа е друга тема, империјализам.

Дали има и некој друг институт кој се бави со вонземски сигнали и цивилизации и што имаат досега постигнато во тој домен

И дали се знае колкав број се неуспешни американски (нацијата која "стапна" на месечината :) и тука застана) полетувања и проекти?
За сети ли е работата, па еве што им пратија одговор.

Не се ваљда некои у 12 саат навечер со трактори да го направија ова :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

И дали се знае колкав број се неуспешни американски (нацијата која "стапна" на месечината :) и тука застана) полетувања и проекти? Едноставно, до каде се сознанијата.
The Wow! signal was a strong narrowband radio signal detected by Dr. Jerry R. Ehman on August 15, 1977, while working on a SETI project at the Big Ear radio telescope of The Ohio State University.[1] The signal bore expected hallmarks of potential non-terrestrial and non-solar system origin. It lasted for the full 72-second duration that Big Ear observed it, but has not been detected again. Much attention has been focused on it in the media when talking about SETI results.
Amazed at how closely the signal matched the expected signature of an interstellar signal in the antenna used, Ehman circled the signal on the computer printout and wrote the comment "Wow!" on its side. This comment became the name of the signal.[1]
Wow_signal.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Wow_signal.jpg

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Од 1994 година (последните 16 години) НАСА не одделува средства за СЕТИ.

Funding for SETI Institute programs comes from a variety of sources. Contrary to popular belief, no government funds are allocated for its SETI searches – these are financed entirely by private contributions.
Буџет од 14 милијарди? За половина година?!? ЈОК!

Цитатот некако чудно си го прочитал. Станува збор за дел од 14 милиони ГОДИШЕН (не полугодишен) буџет за истражувања во Астробиологија во 2005 година.

Си утнал некои 1000 пати во цитирањето.

Религијата краде далеку повеќе.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128

А ти виде за колку време го направија?
Ден, два, и јас со добар тим можам ова да го направам и после да изјавам дека од ко се разбудив ова тука беше.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Од 1994 година (последните 16 години) НАСА не одделува средства за СЕТИ.

Буџет од 14 милијарди? За половина година?!? ЈОК!

Цитатот некако чудно си го прочитал. Станува збор за дел од 14 милиони ГОДИШЕН (не полугодишен) буџет за истражувања во Астробиологија во 2005 година.

Си утнал некои 1000 пати во цитирањето.

Религијата краде далеку повеќе.
Дибек, некои работи треба сам да ги погледнеш. Напишав 14. мил. со буџет на НАСА 30 милијарди. Едното е очигледно милиони, затоа оставам и линк. Не прашав за религијата колку краде, прашав за институтите милијардите низ светот и нивните успеси на ова поле. Мојата православна црква (црквата воошто) не ја бомбардира Либија, не ги опљачка Ирак, Пакистан и 3/4 од Африка...Навистина ако имаш некој конкретен податок во врска со сигналот, "успесите", секој придонес е добредојден. Вака поставени проектите даваат многу можности, но ниедна конкретна и целосна. Од абиогенеза се премина на панспермија и на сигнали во вселената. Дали досега има нешто поопиливо? Можеби има, преку одредени сознанија за древните цивилизации...али се е тоа сеуште можеби.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А ти веруваш во ова? Дека е преку ноќ направено? И дека некој вонземјани го направиле?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дибек, некои работи треба сам да ги погледнеш. Напишав 14. мил. со буџет на НАСА 30 милијарди. Едното е очигледно милиони, затоа оставам и линк. Не прашав за религијата колку краде, прашав за институтите милијардите низ светот и нивните успеси на ова поле. Мојата православна црква (црквата воошто) не ја бомбардира Либија, не ги опљачка Ирак, Пакистан и 3/4 од Африка...Навистина ако имаш некој конкретен податок во врска со сигналот, "успесите", секој придонес е добредојден. Вака поставени проектите даваат многу можности, но ниедна конкретна и целосна. Од абиогенеза се премина на панспермија и на сигнали во вселената. Дали досега има нешто поопиливо? Можеби има, преку одредени сознанија за древните цивилизации...али се е тоа сеуште можеби.
Не е очигледно. како што половина година не е исто со цела година, така и 14 мил. во контекст на 30 милијарди не укажува на милиони, туку на контекстот кој најверојатно намерно си го поставил така.

Ниту СЕТИ не ја бомбардира Либија, ниту ја пљачкаше Африка. Ниту, пак, одделувала од устата на гладните во Етиопија за да ги финансира своите истражувања.

Твоите прашања, Лурц, не се прашања. Тоа се алузии на бескорисноста од проектите на истражување на вселената.

Јас лично не се сложувам со твојата скриена теза: „Науката троши пари на глупави и бескорисни истражувања.“ Ако мислев дека навистина бараш одговори, со задоволство ќе утепав саат-два за да ти ги преџвакам истражувањата и наодите од СЕТИ, или од било која друга истражувачка институција. Вака, знаејќи дека нема да прифатиш ништо од одговорите, можам само да ти ги напаѓам перципираните тврдења во позадина.

Затоа и ти пишувам за религијата, пошто е ова таква тема.

Науката и научните истражувања го туркаат човештвото напред. Можеби некому брзината со која го прави тоа му е недоволна, но, еј! „ниту Рим не беше изграден за еден ден“

Религијата, од своја страна, му го прави спротивното на човештвото. АКТИВНО го влече назад, кон минатото, кон застарени морални кодекси, кон авторитарност и едноумие, кон страв и закани.

Религијата не истражува, религијата не открива, не иновира. Таа не нуди одговори, не дозволува прашања и не дава ништо освен лажни ветувања за живот кој не следи потоа!

СЕТИ, од друга страна, непрестано го слуша небото. Еден ден ќе го чуе и на целото човештво ќе му ја пренесе волшебната вест дека НЕ СМЕ САМИ ВО ОВОЈ ОГРОМЕН УНИВЕРЗУМ!

...и тогаш религиите конечно ќе можат да се пензионираат засекогаш!

Знам дека ти е фрка од тој момент. И мене би ми било исто кога би бил верник.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
А ти веруваш во ова? Дека е преку ноќ направено? И дека некој вонземјани го направиле?
Aј кажи ти у што веруваш а ја ке ти кажам која е веројатноста.
Инаку до сега се имаат над 30 000 кругови во жито регистрирано.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Претпоставувам дека се фураш на елиенс. Не?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Те прашав дали ти веруваш во ова. Не ми одговарај со прашање.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
A ти, на што се фураш ?
На мали зелени, сигурно не.

Не ти е малку чудно што секогаш одлучуваат да слетаат на жито?

Не ти е чудно што секогаш имаат различни thruster-и?

Не се чудиш каде беа до пред 10-тина години што сега вака масовно комуницитаат со нас. И тоа само во UK, Австралија и по некој у САД?

Не ти е чудно што еден од круговите е факинг елиен фејс?!?!?

За сите овие „појавувања“ не ти е чудно што нема ниту едно јавување за НЛО?

Не те гризе малку чуденка и скепса ко ќе видиш ВАКОВ кроп-сркл:

...мислам, не-ме-јеби!

Kajgana Shop

На врв Bottom