Јас ја носам зашто се чуствувам поубаво кога ја имам на рака, значи за мене лично ја носам.
Ама нема врска со христијанството.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас ја носам зашто се чуствувам поубаво кога ја имам на рака, значи за мене лично ја носам.
Ама нема врска со христијанството.
rossonerka;1864795 Нели христијанството е против сексот!!! [/quote напиша:Христијанството е против блудот!
Христијанството е против блудот!
Бројаниците се шарлатанство!
абе ич немаат врска со христијанствотоАма нема врска со христијанството.
абе ич немаат врска со христијанството
зошто тогаш се продаваат во црква и ги носат смао христијаните, зошто помагаат при молитва?
Дали бројаницата може да ја замени Христовата жртва која беше направена на Голготскиот Крст???Многу често можеме да видиме во последно време како христијаните носат бројаници на своите раце.
Но која е причината што ги носат? Дали верниците го знаат нивното значење? Или едноставно тренд е да се носи, многу лица низ градот и државата носат бројаници па ај и ние.
Дали вие носите бројаници и од која причина? Ако имате бројаница дали ви е купена таа од црква и знаете што означува таа? Дали ви е подарена? (зашто сум слушала гласини дека некој треба да ти ја подари, а не сам да си ја купиш бројаницата)
Или пак зашто не носите бројаница и не сакате да носите?
А еве што означуваат всушност бројаниците:
Најчесто се изработуваат од црна волна, или свиленкаст конец (суитаж). Црната боја ја носи симболиката на покајанието. Но, денес бројаниците можат да се сретнат во најразлични бои. Најмалите бројаници имаат по 33 јазли. Постојат и бројаници со 50 и 100 јазли. Монасите понекогаш користат бројаници со 300, 500 или 1000 јазли.
Преданието говори дека некаде околу четвртиот век по Христа, на еден монах од пустината ангел Господов му ја открил вештината на плетењето бројаници, откако тој усрдно се молел. Имено демоните му правеле искушенија расплетувајќи му ги јазлите што дотогаш самиот едноставно ги правел заради што не можел да го извршува целосно своето молитвено правило. Тогаш ангелот го научил да прави сложени топчиња на бројаницата, така што секое топче е составено од седум крстовидни внатрешни мали јазли, кои демонот не можел повеќе да ги разврзе.
Со помош на бројаницата се кажува Исусовата молитва која се состои од следните зборови: Господи Исусе Христе помилуј ме грешниот (грешната)!
На секое топче од бројаницата оваа молитва се изговара посебно. Целта на молитвата е да го соедини човекот со Бога и да го исполни човековото срце со светлината на божествената благодат.
![]()
Можеби малце банализираш работи али сваќам што е поентата. Само да ти кажам дека тоа е еден од изворите на финансирање на Црквата и сето тоа што Црквата го корити пак на овој или оној начин ти се враќа и на тебе самиот. Се надевам дека тебе ти е битно што ќе добиеш за возврат. Уз пат - како би ти се вратило да купиш свеќа или икона на улица? Мое мислење е дека постојат злоупотреби на ова меѓутоа не како основна идеја туку како нусефект и како резултат на слабоста на луѓето...Осветувањето на бројаниците е само еден начин на православните цркви т.е. црковни тезги, да ја сузбијат конкyренцијата од другите тезги кои не се дел од нејзината црква. Демек "не купувајте од другите бројаници, тие не се осветени, туку купувајте од нашите, тие се "осветени"... давајте ни ги нам парите, а не на нив"
Истиот случај е и со свеќите, и со иконите, и со сите други бизнис-артикли на православието.
Се согласувам - не се потребни, али се многу корисни!!! Освен тоа, ја на пример, не сум капацитет за да си е задржам концентрацијата секогаш на потребно ниво. А и друго како би знаеле тие што се молат колку пати ја кажале Господовата молитва да не беа бројаниците?! Мислам секој би се забројал кога-тогаш? Си пробал ли да е кажуваш Господовата молитва активно во одредени делови од денот и по одреден број повторувања? Втората реченица исто така е во согласност со моето мислење.Петре, разбери дека не ти треба никакви предмети да ти помогнат за да не си расеан додека се молиш.
Светиот Дух те води во молитвата, а не бројаниците.
Па сега... Види ако ги користиш доволна ти е и една а ако не ги користиш сите 4 ти се вишок. Во секој случај мислам дека е прикладно и следно споредување - да ли би носела 4 часовника на рака? Вероватно не - и еден е доволен да послужи за сврхата т.е. за да покаже точно време.јас носев 4 бројаници ама ми кажаа дека повеке од една демек не било убаво да се носи па ги извадив останатите, и сега носам само 1 .дали е точно ова или нема врска колку се носат???
Точно!!! Некои тоа го мешаат со имање односи а тоа не е исто поготово кога е во сврха за размножување!! Али веќе има таква тема.Христијанството е против блудот!
АПСОЛУТНО НЕТОЧНО! Можеби е шарлатански од наша страна што ги носиме и не користиме за она за кое се наменети али самите не настанале као плод игра или за играње при што може да се заработи.Бројаниците се шарлатанство!
Е ова е права реченица! ПОТПИС!!!Бројаниците служат за молитва, а сега што некој нејзиното значење го изменуваат тоа е друга работа!
Само да ти кажам дека тоа е еден од изворите на финансирање на Црквата