Универзалноста на законот за лост

• Креатор на темата Креатор на темата dedanoe
  • Време на започнување Време на започнување
Ова со бројкиве ти е сосема грешно. Не е точно дека на крај ќе се добие СЕ х НИШТО. Еве ти аргумент: Првиот множител ќе тежит кон бескрај (тука и ти си во право), но, вториот множител ќе тежи кон 0, АМА никогаш нема да достигне вредност 0.
Или попросто кажано, ако го нацрташ во координатен систем, каде што вредностите од првиот множителн претстави ги на х-оска, а на вториот множител на y-оска. Ќе добиеш парабола во прв квадрант(f(x)=1/x), така да за x или y да е 0, нема шанси да добијаш, заради дефинициона област.
Поздрав

Toa sto go kaza e do nekade tocno no ne celosno.
Po koncept na limes ke se dobie "Se x Nisho". No toa ne e nula.

So drugi zborovi:
beskraj * 0 e nedefiniran izraz, t.e. moze da e bilo koj broj. Kraj.

Edit 1/x ne e parabola ;)

знаеш ли како ќе биде целосно точно? ако наместо линеарна x-oska со почеток негде во минус бескрај виа нула и крај во плус бескрај ја свиткаш линијата во круг така што двете бескрајности ќе се спојат во една неутрална на спротивната страна од неутралната нула и затим мојта равенка се сведуе на вртење диаметар по тој круг. ако некого го интересира бескрај врз нула е кваратен бескрај оти бескрај врз нула е бескрај врз (1 врз бескрај)!!

Toa sto go kaza e do nekade tocno no ne celosno.
Po koncept na limes ke se dobie "Se x Nisho". No toa ne e nula.

So drugi zborovi:
beskraj * 0 e nedefiniran izraz, t.e. moze da e bilo koj broj. Kraj.

Edit 1/x ne e parabola ;)
Во право си, не се викаше парабола, туку беше друга крива што е само во I-квадрант (не ги сече оските).
Ај те молам објасни ми уште еднаш со лимесот ако не ти е мака, пошо стварно ова интересно ми станвит.

знаеш ли како ќе биде целосно точно? ако наместо линеарна x-oska со почеток негде во минус бескрај виа нула и крај во плус бескрај ја свиткаш линијата во круг така што двете бескрајности ќе се спојат во една неутрална на спротивната страна од неутралната нула и затим мојта равенка се сведуе на вртење диаметар по тој круг. ако некого го интересира бескрај врз нула е кваратен бескрај оти бескрај врз нула е бескрај врз (1 врз бескрај)!!
За второво ако те разбрав убо, сакаш да кажиш дека ако земеме реален број врз 0 ќе добиеме:
r/0=r/r^2=1/r ??? од каде што следува дека решението е +/- бескрај (ако земеме реален).
Ова дека 0 е квадратен бескрај не го знаев.
П.С.: Иначе какво образование имаш? Кај имаш завршено, ак не е тајна.

Во право си, не се викаше парабола, туку беше друга крива што е само во I-квадрант (не ги сече оските).
Ај те молам објасни ми уште еднаш со лимесот ако не ти е мака, пошо стварно ова интересно ми станвит.

Epa vaka, imas neli 1 x 1. Sega ednata edinica se zgolemuva drugata se namaluva. Posle beskonecno mnogu iteracii ednata edinica mnogu ke se zgolemi i ke tezi nakaj beskraj, a drugata mnogu ke se namali i ke tezi nakaj nula. Po koncept na limes, mozeme da zememe ednata da e beskraj a drugata da e nula (se ili nisto sto kaza dadanoe) no beskraj * 0 e neopredelen oblik isto kako sto e 0/0 ili 1^beskraj itn i toa znaci deka moze da bide bilo koj broj. Spored toa, beskraj * 0 ne mora da e ednakvo na 0 sto se gleda od ovoj slucaj.

Za vtoriot post, da R/0 = beskraj, no povtorno ako se zeme vo predvid limes. Bez limes, R/0 e nedefiniran izraz .A dali e kvadraten beskraj ili samo beskraj ne e bitno zasto beskraj ^ n = beskraj, kade sto n e pozitiven broj.

За второво ако те разбрав убо, сакаш да кажиш дека ако земеме реален број врз 0 ќе добиеме:
r/0=r/r^2=1/r ??? од каде што следува дека решението е +/- бескрај (ако земеме реален).
Ова дека 0 е квадратен бескрај не го знаев.
П.С.: Иначе какво образование имаш? Кај имаш завршено, ак не е тајна.
infinity/zero=infinity/(one/infinity)=sqr(infinity)/one=sqr(infinity)
r.j.korchagin i dve akademski godini informatika na pmf.ukim.edu.mk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom