No Реципроцитет, No соживот

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
FilipMacedon;1787318 Значи ако овој соживот кој го експонираат [B напиша:
нашите политичари[/B] значи вакво нееднакво почитување,тогаш јас го одбивам овој соживот,одбивам да станувам заложник на некои неисполниви идеи,одбивам да сум експериментално глувче на западните сили,одбивам да сум роб
Моето го кажав ,а за вас незнам

Kо прво...си се нафатил политичари да анализираш, па согледно тоа отвараш тема?? Алооо, во кој век и која држава живееш??
Не мора да бидеш заложник на ништо, твој живот, твој правила, живеј како сакаш. Твој е изборот дали ќе се дружиш со албанци, или не. Нит ми е гајле, нит ќе те осудувам за таквиот избор. Крај краева, нит сум ти ја тебе нешто, нит ти мене нешто во животот за да си значиме нешто еден на друг. Терај си го животот како тебе ти одговара. Заложници сами одбравме да бидеме.

Quark што скокаш, саншајн? Темата е многу на место и прашањето кое не е поставено јасно се гледа.
И моето мислење е дека единствената причина поради која во Македонија не може да постои, бар засега, толку многу зборуваниот соживот, е тоа што од страна на Албанците нема никаква желба за такво нешто. И не зборувам за поединци, небитно е. Глобално, немате ни потреба ни намера да живеете со нас, не е така?
Нас лесно не убедуваат што сме и што треба да правиме. Еднаш во 45та ни кажаа што треба да сме и со кој треба да сме и ние дури и среќни си бевме со тоа... Сега мислиш не би не убедиле дури и да неќеме дека добро е да живееме со вас во љубоф и пријателство?

Што па ти си се фатила за тоа албанците ко за стап да си се фатила. Немаш благе везе од поимот соживот, и тука солиш памет албанците не сакале соживот. Албанците ли не сакаа соживот кога СДС им еба маме на Бит Пазар? Албанците ли не сакаа соживот кога сакаа да учат и на мировни протести џандармерија уби тројца протестанти?? Не викам дека албанците се цвеќе за мирисање, ама молим лепо, не си ни ти ништо подобра. Смрдиш на километар, па најде мене да ми кажеш затвори уста...Токму поради таквиот нарцисоиден став кои што ти, и омладината ја има никогаш нема ни да има соживот.

Ima sozivot, no ima i takvi koi ne sakaat da ima sozivot, nitu zivot, tuku zivotarenje, a so cel i natamu vrz nas grb, maka i pot da se bogatat.

Od site boi, rasi, feli, veri itn.

Picka li im majcina na takvite.

Нема бе Гаро, соживот не постои, постои живот, и постојат луѓе...другото е се фарса.

Нема реципроцитет, нема соживот...

Не мора бе, не ни бара некој од тебе соживот..само нешто се чудам цело време, како си останала ти жива во Гостивар??? Чудо ќе да беше албанците толкави крвопијци да те не утепаат или силуваат или убијат во Гостивар, мајке ми.

Еден од моите најдобри другари е Албанец. И спред тоа доволно знам. Затоа и кажав дека не зборувам за поединечни случаи, така? Така. Само со него од сите Албанци кои ги знам сум блиска... А со повеќемина имам кафе пиено:) Со едниот и проект за факултет правиме па прилично време проаѓаме заедно, он е Албанец од Тирана кој студира во Фр.
Е сеа, за да не дрвам за целиот твој пост (премногу биологија) ќе се задржам само на она кое го ценам како важно, ако?
Дали убаво те сфатив и дали според тебе постои соживот во Македонија? Зашто, јас во никој случај не би се согласила дека ова е соживот. Трпење - да. Помирување - да. Дури можеби и безволност... Ама не и соживот. Друго е повременото фејкање и исклучоците, од двете страни.
Тоа и кажав, тебе не те убедуваат... Јасно ми е.. И да, овцички сме... Очигледно. Тука јасно е дека пробуваше да протнеш на мала врата навреда некаква си, ама не запали, совршено се согласувам со твоето мислење. Не се вреѓам од факти.
Љубофта е взаемна.

Тоа што имаш некој другар албанец не мора да значи дека знаеш било што за албанската култура. Да не се залажуваме. Ти со тоа другарчето твое никогаш не си ни отворила тема за албанските романтичари, писателите од ренесансата или па некои си фолклорни староградски песни. Кажи му на тоа другарчето од Тирана дека македонците веруваат дека албанците се доселеници од Азербејџан па ќе видиш колку ти уствари го знаеш другар ти, и албанската култура..

реципроцитет??? ај да збориме за реципроцитет...

Тоа ти е..кога ке му дозволиш на некој незаконски да постави статуа од 4 метри а тој ке ти врати со кршење на 30 сантиметарска плоча на карпалак....

Пази молим...статуа е статуа, плочка е плочка. Ко прво, пљукај по твоине што ќибрит плочи ги сметаат за споменици. Ко второ, таа статуа е изградена со приватни пари, не со државни па тебе да ти да се буниш демек некој твои даночни пари трошел.
Ако сакаш да се фаќаме за тоа кој кршел, кој успорувал, кој крадел, кој што правел...верувај, во поголем минус ќе влезат македонските политичари. Ептен во поголем минус, така да таа математика не ти држи вода.

А технички услови има? Имам другари кои живеат во Бутел и избегнуваат да проаѓаат навечер пешки низ Чаир. Тоа не спаѓа во техничка невозможност? Или не е битно што можат да бидат излупани, сепак вие сте за соживот? Пред година дена од паркчето од Чаир мене ме избркаа едни „желни и волни за соживот“... Уствари, ете тоа можда е и алтимејт приказ на љубов и соживот... Само ме избркаа:)
Не знам како точно би дефинирала соживот, ама во генералната ми претстава не спаѓа да се плашиш да пројдеш низ маало кај што има Албанци...

Јау мајката, некој кој што живее во Бутел НИКОГАШ не се плашел да помине пешки низ Чаир ако немал некоја лична закачка со некого. Само поради тоа што е македонец никогаш не го јадел стапот, верувај. Имало разни случки каде што имало и тепачки, не викам дека не. Ама па сега демек албанец подобро ќе помине во Ново Лисиче или Драчево, Аеродром? Реков и претходно, со такви споредби џабе и што зборуваме за соживот...длабоко во нас не ни посакуваме да има соживот, се додека вината ја префрламе еден на друг.

Brat Ljube se ponasha kako najgolem albanofil, olos i lazov odkoga se vrati od Haag.
Mislam deka e jasno deka tamu e kupen od CIA, ne e mozno ti da pred da odish tamu da plukas sve zapadno da se kolnish vo Boga deka ke se borish za Makedonija nikogas mir so Ahmeti i uckite a sega najgolem evrofil i albanofil stana.
Ljube me razocara so ponashanjeto i ja nemaa poveke mojata podrska i doverba.

Ко прво, мислиш дека го заболе Љубе за твојата подршка и доверба?? Ко второ, мислиш дека НАС тука на форумов не заболе за твојата подршка и доверба? Човече па ти си самопрогласен бугарин, што има па ти да си изиграваш како цвеќе за мирисање??

пред 1990 беше браттство и единство сега е соживот иста работа но што се случи после 90 распад на браттството и единството нема соживот со Албанците многу луѓе тоа го знаат но не сакаат да си признаат во себе

Те молам, само објасни ми го следново?? Братство-Единство каде што секој народ си доби држава, си доби знаме, си доби химна, а албанците добија приказни за братство единство..Тоа е Братств-Единство??

Од толкава Југославија, со толкав број на албанци во таа Југославија, факултет на албански се отвори тек после 25 години???
Тоа за тебе е братство единство???

Можеби тргнувајќи од таквите закони и начини на братство единство посакуваш такво братство единство да постои и во Македонија...
Епа не иде така...братство единство е кога едно тебе, едно мене...

Да не должам, дека на премногу теми сум го дрвел за истава тематика, само ќе финиширам...

Не сакаме соживот, дека не се ни трудиме. Пљукаме едни кон други, и вината за неуспехот го бараме секогаш во другите, а премногу сме горди да си ја признаеме нашата вина..

Чим не сакаме соживот, снајди се па живеј...

Со самото тоа што со рамковниот правата на народите се базираат на процентуална застапеност покажува дека војната е изгубена. Сите сме свесни дека за одреден период македонците ќе бидат малцинство во сопствената држава. Инаку еве еден пример за лојални граѓани на РМ: Во Општина Чучер Сандево каде според % Србите можат да говорат на својот мајчин јазик и можат да истакнуваат српско знаме тоа не го правиме, живееме во Македонија и тачка (осим на некое весеље:party3:), кога сите малцинства така би се однесувале јас би ги немал фрустрациите кога поминувам од бутел до мавровка, на секоја бандера виси по едно албанско знаме, секој ден ми се расипува расположението и на се ќе помислам само на соживот не.

Пази молим...статуа е статуа, плочка е плочка. Ко прво, пљукај по твоине што ќибрит плочи ги сметаат за споменици. Ко второ, таа статуа е изградена со приватни пари, не со државни па тебе да ти да се буниш демек некој твои даночни пари трошел.
Само едно прашање
Дали би опстанала статуа изградена со приватни пари во форма на лав од 4 метри на пример во Тетово,Гостивар,Чаир и сл?
ПС Ако е изградена со приватни пари нели е редно да се постави на приватно земјиште те во својот двор?

Со самото тоа што со рамковниот правата на народите се базираат на процентуална застапеност покажува дека војната е изгубена. Сите сме свесни дека за одреден период македонците ќе бидат малцинство во сопствената држава. Инаку еве еден пример за лојални граѓани на РМ: Во Општина Чучер Сандево каде според % Србите можат да говорат на својот мајчин јазик и можат да истакнуваат српско знаме тоа не го правиме, живееме во Македонија и тачка (осим на некое весеље:party3:), кога сите малцинства така би се однесувале јас би ги немал фрустрациите кога поминувам од бутел до мавровка, на секоја бандера виси по едно албанско знаме, секој ден ми се расипува расположението и на се ќе помислам само на соживот не.
ja gi sakam srumfovite najmnogu ...sakam da ziveeme zaednicki zivot so niv ..ama da sme najmalku 1000km razdeleceni ...
mislim ako moze...

V
Kо прво...си се нафатил политичари да анализираш, па согледно тоа отвараш тема?? Алооо, во кој век и која држава живееш??
Не мора да бидеш заложник на ништо, твој живот, твој правила, живеј како сакаш. Твој е изборот дали ќе се дружиш со албанци, или не. Нит ми е гајле, нит ќе те осудувам за таквиот избор. Крај краева, нит сум ти ја тебе нешто, нит ти мене нешто во животот за да си значиме нешто еден на друг. Терај си го животот како тебе ти одговара. Заложници сами одбравме да бидеме.

Што па ти си се фатила за тоа албанците ко за стап да си се фатила. Немаш благе везе од поимот соживот, и тука солиш памет албанците не сакале соживот. Албанците ли не сакаа соживот кога СДС им еба маме на Бит Пазар? Албанците ли не сакаа соживот кога сакаа да учат и на мировни протести џандармерија уби тројца протестанти?? Не викам дека албанците се цвеќе за мирисање, ама молим лепо, не си ни ти ништо подобра. Смрдиш на километар, па најде мене да ми кажеш затвори уста...Токму поради таквиот нарцисоиден став кои што ти, и омладината ја има никогаш нема ни да има соживот.

Нема бе Гаро, соживот не постои, постои живот, и постојат луѓе...другото е се фарса.

Не мора бе, не ни бара некој од тебе соживот..само нешто се чудам цело време, како си останала ти жива во Гостивар??? Чудо ќе да беше албанците толкави крвопијци да те не утепаат или силуваат или убијат во Гостивар, мајке ми.

Тоа што имаш некој другар албанец не мора да значи дека знаеш било што за албанската култура. Да не се залажуваме. Ти со тоа другарчето твое никогаш не си ни отворила тема за албанските романтичари, писателите од ренесансата или па некои си фолклорни староградски песни. Кажи му на тоа другарчето од Тирана дека македонците веруваат дека албанците се доселеници од Азербејџан па ќе видиш колку ти уствари го знаеш другар ти, и албанската култура..

Ако сакаш да се фаќаме за тоа кој кршел, кој успорувал, кој крадел, кој што правел...верувај, во поголем минус ќе влезат македонските политичари. Ептен во поголем минус, така да таа математика не ти држи вода.

Јау мајката, некој кој што живее во Бутел НИКОГАШ не се плашел да помине пешки низ Чаир ако немал некоја лична закачка со некого. Само поради тоа што е македонец никогаш не го јадел стапот, верувај. Имало разни случки каде што имало и тепачки, не викам дека не. Ама па сега демек албанец подобро ќе помине во Ново Лисиче или Драчево, Аеродром? Реков и претходно, со такви споредби џабе и што зборуваме за соживот...длабоко во нас не ни посакуваме да има соживот, се додека вината ја префрламе еден на друг.

Ко прво, мислиш дека го заболе Љубе за твојата подршка и доверба?? Ко второ, мислиш дека НАС тука на форумов не заболе за твојата подршка и доверба? Човече па ти си самопрогласен бугарин, што има па ти да си изиграваш како цвеќе за мирисање??

Те молам, само објасни ми го следново?? Братство-Единство каде што секој народ си доби држава, си доби знаме, си доби химна, а албанците добија приказни за братство единство..Тоа е Братств-Единство??

Од толкава Југославија, со толкав број на албанци во таа Југославија, факултет на албански се отвори тек после 25 години???
Тоа за тебе е братство единство???

Можеби тргнувајќи од таквите закони и начини на братство единство посакуваш такво братство единство да постои и во Македонија...
Епа не иде така...братство единство е кога едно тебе, едно мене...

Да не должам, дека на премногу теми сум го дрвел за истава тематика, само ќе финиширам...

Не сакаме соживот, дека не се ни трудиме. Пљукаме едни кон други, и вината за неуспехот го бараме секогаш во другите, а премногу сме горди да си ја признаеме нашата вина..

Чим не сакаме соживот, снајди се па живеј...
haha tolkav broj? kolkav e brojot ajde da go vidime ?kolku albanci imalo pred 1940 i posle.:)

Vhaha tolkav broj? kolkav e brojot ajde da go vidime ?kolku albanci imalo pred 1940 i posle.:)

you've already proven my point. Aj сеа продолжи да бараш соживот. Жими таквото што ти лично ќе имаш некогаш соживот со било кого, па дури со сам себе..

Имаш Вала мир да буде, тој ти е Косовар доселен во Македонија и не ја есапи државата и проблеми колку сакаш со такви типови, не само на меѓунационална основа туку и на исто национална основа.
И имаш староседелци Албанци кои со векови се на оваа земја и со нив пример беше што е соживот, мислам дека се уште е така.
Со нив нема ама баш никаков проблем и тие ја сакаат Македонија еднакво како и јас што ја сакам.
За жал овие вторите се маргинализирани.

Имаш Вала мир да буде, тој ти е Косовар доселен во Македонија и не ја есапи државата и проблеми колку сакаш со такви типови, не само на меѓунационална основа туку и на исто национална основа.
И имаш староседелци Албанци кои со векови се на оваа земја и со нив пример беше што е соживот, мислам дека се уште е така.
Со нив нема ама баш никаков проблем и тие ја сакаат Македонија еднакво како и јас што ја сакам.
За жал овие вторите се маргинализирани.
Taka e.
Kako sto imas na primer vo mojot grad 4-5% makedonci koi sto so vekovi se vo ovoj grad i so niv primer bese ziveackata, a so ostanatite dosljaci nikako da trgne.:toe::toe:

..

Значи политичарите ги спомнав бидејќи тие на поголемата народна маса и формираат мислење за нациите
Тоа што ти го велиш очигледно не пали бидејќи политиката го контролира општеството,а општеството ја контролира нацијата ,што значи ти си залутал во некој друг век и некоја друга држава
И за крај никој несака да биде заложник, но општеството не прави заложници и робови на политика која очигледно не е во корист на Македонците.Значи ти што велиш живеј го животот како сакаш не оди бидејќи ке има последици благодарение на рамковниот договор

П.С.Пола Диво Насеље(Албанска населба во Ку-во) го знам и имам една пријателка Албанка со која од деца се дружиме,но еве поединци од нејзината фамилија не ме прифаќаа ,со нејзините браќа еднаш ке се степавме и слични глупости,а знаеш зошто беа тие глупости, само затоа што сум Македонец и христијанин

П.С.Пола Диво Насеље(Албанска населба во Ку-во) го знам и имам една пријателка Албанка со која од деца се дружиме,но еве поединци од нејзината фамилија не ме прифаќаа ,со нејзините браќа еднаш ке се степавме и слични глупости,а знаеш зошто беа тие глупости, само затоа што сум Македонец и христијанин

Takvi slucai sekogas ke ima no dali vrz baza na niv mozeme da izvleceme eden opst kolektiven zaklucok?

Sigurno ima i takvi koi bile najnormalno prifateni, zavisi i od intelektualnoto i kulturno nivo na poedincite.

Nie nemame brakovi ni pomegju hristijani i muslimani Makedonci taka da nasiot problem e dosta pokompleksen e ne samo po etnicka priroda bidejki pomegju hristijani albanci i makedonci nema golema podvoenost ili barem mene ne mi e poznata.

Takvi slucai sekogas ke ima no dali vrz baza na niv mozeme da izvleceme eden opst kolektiven zaklucok?

Sigurno ima i takvi koi bile najnormalno prifateni, zavisi i od intelektualnoto i kulturno nivo na poedincite.

Nie nemame brakovi ni pomegju hristijani i muslimani Makedonci taka da nasiot problem e dosta pokompleksen e ne samo po etnicka priroda bidejki pomegju hristijani albanci i makedonci nema golema podvoenost ili barem mene ne mi e poznata.

Првин таа ми беше другарка и едно време бевме доста блиски значи не сум планирал бракови и други озбилни работи.Се одалечивме бидејќи нејзините браќа и вршеа притисок,а мојата фамилија неа ја примија како дел од нас.
Но мислам дека не беше во голема улога прашањето за религиска припадност,мислам дека беше некаква си албанска гордост
Инаку за овој пример се двоумев дали да го изнесам на форумов бидејќи претставува дел од мојата приватност

Bivsa moja sakase da se samoubie zasto nejzinite ne i davaa da bide so mene.
Zatoa, jas, iako mi bese tesko, stegnav zubi i go storiv najdobroto za nea.... sekoj po svoj pat.... ona i den denes ne moze da se sozeme i da se vrati vo normala.

I, sea?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom