Македонија поканета да се вклучи во Белене

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Види вака јас дискутирав значи зошто мислам дека е добро да се инвестира во Белене. Немој да ми лепиш етикети без потреба. Немам намера никој да бранам или да популаризирам особено не нашите соседи од кои никој не ни мисли нешто добро. Чисто дискутирав за технички и други услови кои би ни требале за ние да имаме наша нуклеарка и причините зошто да инвестираме во Белене. На крај краева не мора ни да е Белене да имаше и некој друга нуклеарка во соседство која што ќе биде бргу изградена и каде што ќе ни биде понудено учество и таа идеја би ја подржал. Значи не бранам нити популаризирам некого. Тоа воопшто не ми беше цел. Инаку мислам дека би добиле околу 500 мегавати од Белене, што не е за потценување. Тоа се повеќе од 2 блока во РЕК Битола.
И не реков дека не треба да имаме наша нуклеарка, реков само дека суште е рано за тоа.
Види вака,ако сме спремни за Белане да дадеме 500 милиони евра како залог,тогаш зошто тој исти залог не го инвестираме во Чебрен и Галиште со чии акумулации би ја завршиле половина работа за нашата NucleuS а истовремено ќе ги имаме и тие 500 мегавати.Знаеш ли што значат овие акомулации за идната нуклеарка која според најновата технологија на Арева бара акомулации со исклучително висок притисок на водата иако не во големи количества за што еден Чебрен е измислен,со својата минимум 200 метри брана која може да се надогради до 400,па високиот притисок може да се има по природен пат без додатни пумпи и други вложувања.Ако на тоа се додаде и системот на АBC кој предвидува надградба во вид на “Лего коцки“ со што уште повеќе би поефтинила надградбата и одржувањето на самата нуклеарка,дополнителна заштита од евентуално истекување на радиоактивна течност би биле браните Галиште и постоечката на Тиквешко,тогаш со сигурност може да се рече дека Мариово е идеален предизвик на моменталната “хај-теч“ технологија со 100пати подобра заштита од веќе постоечките и во светот познати системи.Значи идејата ми беше да инвестираме сопствени пари во Македонија а не да ги фрлиме во Бугарија каде лесно завршуваат во мафијашки џебови.

Види се дека многу работи ги не знаеш.
Преди 10 години Симеон Сакскобурггота си живееше во Мадрид, министер - председател на Бугариjа бе Иван Костов. Во тогавашната политика Сакскобурггота бе г-н НИКОJ. Камо ли па сестра му.
Преди 10 години проекта Белене не далбоко замразен (от 1990г.). Решено бе да се гради наново централата през 2002г. За какви 10 години ми говориш?
За фирмата - изобшто не става дума за френска фирма (оште по-малко па за AREVA). През 2004г. един весник писа дека една КАНАДСКА фирма (AECL, коjа сакаше да изгради во Белене CANDU реактори 2х700 мегавата) имала намера да даде мито на Сакскобурггота. Оказа се весникарска историjа - имаше разследване и во Бугариjа и во Канада и не се откри ништо верно во написаното. Оказа се дека писмото било писано не во Канада а во Бугариjа, наj-вероjатно от лобисти на Козлодуj, кои се бореха во истото време да не се затварjат неjните реактори.
60 милиона долара не могат да се дадат. П'рво - нереално високо мито. Второ - как ли са штели да ги осчетоводjат. Трето - CANDU реакторите немаха ни наj-малка шанса и ова се знаеше. Се работеше на това, дека оште преди 1990г. са изградени плоштадки, предвидени за друг тип реактори.
Друг пат не се прави на толкова запознат!
А со нуклеарното губре по пештерите направо ме "дов'рши".:toe:
Добро бе “Буги“,сакаш ли да ги знаам и датумите кога сум пернал некоја Бугарка,па не сум толку по евиденцијава ебаго.
Првото оти митото беше реално се виде веднаш на следните избори оти Саксата го гледавте како Господ дотогаш.Второто не ти го разбирам,а третото токму затоа беше и дадено митото,за CANDU реакторите преку Арева да добијат шанса.А како четврто па и не гледам никој друг позапознат од мене за случајот со митото кое го прими принцезата Марија.
А со пештерите,имај на ум дека во светот постојат пештери кој не ја смениле својата структура со милиони години,подобро заштитено депо од тоа не постои,особено доколку го имаат посетено само неколкумина спелеонтолози и никој друг оти не се многу пристапни.Само варди се да не свршиш и на оваа моја констатација па да ги уверуваш Бугарите и тие да ја направат истата работа.:toe:

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Види вака,ако сме спремни за Белане да дадеме 500 милиони евра како залог,тогаш зошто тој исти залог не го инвестираме во Чебрен и Галиште со чии акумулации би ја завршиле половина работа за нашата NucleuS а истовремено ќе ги имаме и тие 500 мегавати.Знаеш ли што значат овие акомулации за идната нуклеарка која според најновата технологија на Арева бара акомулации со исклучително висок притисок на водата иако не во големи количества за што еден Чебрен е измислен,со својата минимум 200 метри брана која може да се надогради до 400,па високиот притисок може да се има по природен пат без додатни пумпи и други вложувања.Ако на тоа се додаде и системот на АBC кој предвидува надградба во вид на “Лего коцки“ со што уште повеќе би поефтинила надградбата и одржувањето на самата нуклеарка,дополнителна заштита од евентуално истекување на радиоактивна течност би биле браните Галиште и постоечката на Тиквешко,тогаш со сигурност може да се рече дека Мариово е идеален предизвик на моменталната “хај-теч“ технологија со 100пати подобра заштита од веќе постоечките и во светот познати системи.Значи идејата ми беше да инвестираме сопствени пари во Македонија а не да ги фрлиме во Бугарија каде лесно завршуваат во мафијашки џебови.
Колку што знам без разлика дали ќе инвестираме или нема да инвестираме во Белене, Чебрен и Галиште ќе се градат. А за таа NucleuS немам ништо слушнато. Може некои детали или некој линк. Да знаеме колку чини, која технологија користи, колква моќност има и за колку време се гради.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Колку што знам без разлика дали ќе инвестираме или нема да инвестираме во Белене, Чебрен и Галиште ќе се градат. А за таа NucleuS немам ништо слушнато. Може некои детали или некој линк. Да знаеме колку чини, која технологија користи, колква моќност има и за колку време се гради.
Нема линкови оти приметив дека некои дури и министри се китат со “туѓи перја“,а од детали можам само да ти кажам дека NucleuS е лично мој проект на кого работам скоро 20 години,кога имам доволно време,оти фамилијава ми егзистира едвај,од друг приход,значи го работам без денар надохнада во интерес на Македонија и се надевам дека еден ден ќе биде изграден.Ако не биде никому ништо,јас ќе си имам сатисфакција дека сум се обидел да направам нешто за оваа држава.
Инаку според мои груби пресметки проектот би чинел окулу 2 милјарди евра за 3 реактори во почетна фаза или 1 милјарда за еден реактор во зависност од спремноста на нашата држава да инвестира во проектот кој секако би се работел со деловен партнер спремен да инвестира во одреден процент,како и да соработува во понатамошното одржување и експлоатација.Што пак се однесува до технологијата која ќе се користи,мој предлог би бил да се користат најновите технологии на Арева која е лидер во светот за изработка на прилично безбедни реактори од новата генерација кој трошат помалку вода но под екстремно висок притисок.Мислам дека би било доволно објаснување зошто истиот проблем го имам елаборирано на овој форум многупати досега.:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Како на пример вака:

Дали да се вклучиме во тој проект или е поисплатлива алтернативата да изградиме сопствена нуклеарна електрана. Истовремено разгледуваме проекти за изградба на термоелектрани со цел да се зголеми домашното производство на енергија - вели Ставрески.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=1821735E2FBF714A95340DC76F9249A3

Член од
1 ноември 2008
Мислења
209
Поени од реакции
2
Zborot, shto go imate za ATOMNA ELEKTROCENTRALA, e epten zatrogvasht - "Nuklearka" - sekash ide rech za nekoja konservna fabrika, koja zatvara strunishki piper i sekash vo darzhavat gi imate barem 5 od niv ! :icon_lol:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Zborot, shto go imate za ATOMNA ELEKTROCENTRALA, e epten zatrogvasht - "Nuklearka" - sekash ide rech za nekoja konservna fabrika, koja zatvara strunishki piper i sekash vo darzhavat gi imate barem 5 od niv ! :icon_lol:
Остај,вашиот збор пак личи на атом?нааааааа-што ќе го добиеш.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Како на пример вака:

Дали да се вклучиме во тој проект или е поисплатлива алтернативата да изградиме сопствена нуклеарна електрана. Истовремено разгледуваме проекти за изградба на термоелектрани со цел да се зголеми домашното производство на енергија - вели Ставрески.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=1821735E2FBF714A95340DC76F9249A3

Ставревски..ти си?

:tv:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Седи бе Трајко,ќе ти кажев ако бев јас.:vozbud: