Албанската химна?!

• Креатор на темата Креатор на темата MkDon
  • Време на започнување Време на започнување

MkDon

Valencianista
Член од
22 септември 2008
Мислења
1.580
Поени од реакции
3.007
Веб-сајт
www.facebook.com
Малку е познато дека всушност музиката на Албанската химна е компонирана од Романски композитор Kипријан Порумбеску и нејзината прва намена била за музика на патриотска романска песна!
Не се знае зошто Албанците баш неа ја избрале за национална химна но сепак интересно е да се чујат двете верзии: :)

Албанската химна: Himni i Flamurit

Романската патриотска песна: Pe-al Nostru Steag e scris: Unire!

А некој овде зборуваше за менување на нашата Македонска химна...

Па добро има многу химни кои се слични меѓу себе.Пример полската со ех-југословенската.Скоро исти.

Што ви текна сега ова за химните? Што има везе кој која химна ја ставил? Гледајте ние да си имаме наша химна за другите ич да не се замарате....:toe::toe:

Што ви текна сега ова за химните? Што има везе кој која химна ја ставил? Гледајте ние да си имаме наша химна за другите ич да не се замарате....:toe::toe:

Ние имаме химна и тоа многу соодветна.

Ова беше добра информација, не го знаев податокот за албанската химна дека е иста или произлегува од румунска песна. Има ли други информации, зошто ја зеле баш таа песна да им биди химна?

Еве зошто:

Aleksander Stavre Drenova

Интересно на тоа дека...

The hymn was first published as a poem in Liri e Shqipërisë (in English: Freedom of Albania), an Albanian newspaper in Sofia, Bulgaria in 1912.

... и други нации имале свои весници во Софија, не само Македонците. :vozbud:

Па добро има многу химни кои се слични меѓу себе.Пример полската со ех-југословенската.Скоро исти.

Ne skoro nego totalno e ista muzikata samo sto polskata ide u malce pobrzo tempo...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom