Интервју со Зоран Тодоровски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
Јас отсекогаш сум бил за правилен пристап во историјата, без прескокнување на пасуси кои не ми се допаѓаат итн, но она што ме иритира кај Тодоровски, конкретно за Мисирков, е тоа што јасно става акцент на контроверзното „ммакедонскиот бугарин“, а никогаш никаде го нема пренесено објаснувањето за тоа „бугарин“ кое самиот Мисирков го има јасно раздалечено од неговата македонска национална свест како Македонец..

Ај Христо, што ти ќе кажеш во име на како што милуваш да кажеш уважениот, великиот блаблабла Тодоровски?

Јас отсекогаш сум бил за правилен пристап во историјата, без прескокнување на пасуси кои не ми се допаѓаат итн, но она што ме иритира кај Тодоровски, конкретно за Мисирков, е тоа што јасно става акцент на контроверзното „ммакедонскиот бугарин“, а никогаш никаде го нема пренесено објаснувањето за тоа „бугарин“ кое самиот Мисирков го има јасно раздалечено од неговата македонска национална свест како Македонец..

Ај Христо, што ти ќе кажеш во име на како што милуваш да кажеш уважениот, великиот блаблабла Тодоровски?
Не е така. Одговорот ке го најдеш во, од тебе, постираниот интервју на уважениот историчар, проф, др. актуелен директор на Државниот архив на РМ г-от Зоран Тодоровски, во Дневник од 30.01.2007. Инаку, принципот на , како што велиш „ правилен пристап во историјата„ ти е исправен. Но, на него треба да се опстои и да се издржи. Макар се плаќала висока цена, Ти самиот, во тој постиран интервју, велиш макар се работело за „ бугарофофил„ , со што го ословуваш З.Тодоровски за бугарофил. Зошто ? Навистина мислиш дека ЗТ е бугарофил а не објективен историчар кои само ги презентира фактите а не ја креира историјата за дневно-политички потреби, како што на пр. правел Блаже Ристовски и куп како него? За разлика од тебе јас опстојувам на тие принципи. Макар сите во форумот ме плукаат и навредуваат. Ке мине време, дневно-политичките потреби ке минат во историјата. Времето на вистините мора да дојде. Без тоа нема вистински напредок на РМ. А, пак, за ставот на историскио тприод на Блаже Ристовски кој го презентира и искажува притисокот на политиката врз македонската историографија, не се искажа! И, на крај. Дали тој кој сака нормални односи со Бугарија и Бугарите по автоматизам треба да се етикетира како бугарофил.

И, на крај. Дали тој кој сака нормални односи со Бугарија и Бугарите по автоматизам треба да се етикетира како бугарофил.

Јас сакам нормални односи со бугарија бе. Но само кога ќе им ги дадат загарантираните права од ОН на Македонците таму, и кога ќе престанат со методи стари 200 години да очајувааат при неуспешното „бугаризирање“ на македонската историја и сегашност, за што имаат огромна помош и од србоманите во Македонија инструирани во Белград.

Како да сакам пријателство со некој кој четири пати за еден век ветил слобода, а донел ропство?!

А Тодоровски е онолку бугарофил, колку што Катарџиев е србоман.

А Тодоровски е онолку бугарофил, колку што Катарџиев е србоман.

Спрема мене, не треба да се приоѓа на историчарите од таков ракурс-дали е србоман или бугарофил. Туку, единствениот критериум да биде вистината. Знам, дека на Балканот тоа е многу тешко, дека во секоја балканска земја историографијата е тесно „ поврзана„ и под стален притисок на политиката. Но, од тој неперспективен круг мора да се излезе. Тоа важи и за бугарската и за српската и грчката, НО и за нашата историографија. Верувам, дека огромен број на денешни Македонци се со јасна македонска национална свест. Ниеден натпис или став тоа не може да го измени. Како што не може да се измени на Србите нивната национална свест или на Бугарите нивната. Штосот е да се надминат историските препукувања на Балканот, да се надминат историско надминатите државни мегапроекти и да „ отворат дупки кон европското небо“, што на практичен план ке значи-поголема почит на едни кон други. :smir:

И бре Рики, ни Мартин Лутер Кинг не ти е рамен :) Да не те знае човек, може и ќе се прелаже :)

И бре Рики, ни Мартин Лутер Кинг не ти е рамен :) Да не те знае човек, може и ќе се прелаже :)

Едни Канзур, ти пак Рики.Многу кумови на форумот:icon_lol:. Ама, на текстот не одговори. Или се сложуваш. Благодарам за успоредбата со Мартин Лутер Кинг.

Проучување и нтерпретирње на Македонската историја онака како што е напишана не претставува никаков проблем. Проблемот и извртувањето на фактите, и злоупотребување во пропагандни цели. Каде грешат македонските историчари??? На место да објаснат одредени контраверзии, тие ги кријат па кога ќе стигни некој оргинален документ, каде дури Мисирков се изјаснува како Бугарин, покрај препукување и етикетирање се јавува и разочарување. Точно е дека видни дејци и патриоти се изјаснувале како Бугари заради тоа што од мали учеле во бугарско училиште, студирале во бугарија плус на сето тоа една огромна пропаганда. За разлика од нив, постарите, обичните граѓани и покрај егзархијата и патријаршијата кои видно влијаеле врз нив, се определуваат како нашинци, Македонци, а кај голем дел нема национална свест па во зависност од црквата која им е наметната се изјаснуваат како Бугари или Грци. Ова се едни од најтешките моменти на Македонскиот народ и жалосно е да се злоупотребува за пропагандни а уште пожалосно за партиски цели. Што се случува со интелегенцијата сега. Без разлика како се определуваат, формираат организација, со устав во кој јасно се кажани целите. Организацијата треба да ги обедини сите незадоволни елементи и тн. Зошто Тодоровски овде не потенцира дека во уставот напишан од Гоце Делче и Ѓорче Петров Петров нигде не се спомнува Бугарин, нигде не се спомнува Обединување со Бугарија, ни С од Сан Стефано??? Овај е најверодстоен документ за тоа кои биле целите на Македонците во тоа време и точка. Нема тука појќе што да се дискутира. Инаку смиот Љубчо во една прилика кажа дека во ВМРО членуваат шпиони од соседните држави со акцент на исток... па нормално членуваат и денес. Има Бугарофили во ВМРО од проста причина што токму ВМРО е стожерот на Македонската ВОЈНА не борба па треба ВМРО да се преувеличи, да се фалсификува и за да се скрши Македонската волја што не е можно.

Едни Канзур, ти пак Рики.Многу кумови на форумот:icon_lol:. Ама, на текстот не одговори. Или се сложуваш. Благодарам за успоредбата со Мартин Лутер Кинг.

Рики, од Христо :toe:

Инаку, преголемата искомплексираност, а најистакнатиот комплекс на пониска вредност е тој поради кој нашите соседи нема никогаш да престанат со фабрикување на македонската историја, превртувајќи ја како нивна. Краделе територии па сега стиснале шупак, не им се враќаат, па се прават поголеми македонци од Македонците.

Слушај ми го зборот: На балканот ќе има хармонија, само кога Македонија ќе биде цела и обединета.

Edno mislenje na istorichar od novata generacija:

Историчарката Виолета Ачковска оцени дека вчерашниот ден е голем национален празник за нашата држава

Ejdi todor bugarski, da te e.... Dzhiz's Krajst! Svrtigo i drugiot obraz, a?Ne obraz tuku janacite od pozadi gi davash za mislenja na istorichari kako Todorovski i Achkovska,a?So koj pamet normalen ja narekuvash Achkovska istoricharka be?So tie shto ni go sotrea semeto i shto ni praat vo nasha drzhava Sanstefanski Sobir i ti go narekuvaat nacionalen praznik za nashata drzhava?So tie shto sakaat da ne dosotrat i nas shto preostanavme?

Рики, од Христо :toe:

Слушај ми го зборот: На балканот ќе има хармонија, само кога Македонија ќе биде цела и обединета.
Да биде и Обединета! Што со тоа. На таа Обединета Македонија ке може да се даде карактер каков што ја има РМ? Не, затоа што декларирани македонски Македонци ке биде помал од деклариран број на грчки Македонци ( Грци по чувство и грчки како мајчин јазик) во таа Обединета Македонија. Тоа е реалноста. А, ако го мислиш како Обединета Македонија, обединета поради економски причини ( тргнување на вештачките граници), каде ке владеат европските принципи на однесување ( каде секој секого ке почитува и уважува), може така. Со влегување на Македонија во ЕУ и нужна зголемена економска соработка помеѓу трите дела, тоа може да биде спонтан процес, во дух на актуелните регионализации во ЕУ. Но, пак повторувам, далеку од тоа што мнозинството од нашите Македонци го очекуваат и посакуваат.

А, ако го мислиш како Обединета Македонија, обединета поради економски причини ( тргнување на вештачките граници), каде ке владеат европските принципи на однесување ( каде секој секого ке почитува и уважува), може така.

Па тоа не ли беше идејата на Илинденците? На Сандански? На Ченто? Многу поназад, таква беше Македонија и на Филипа и Александар. Зошто да менувам нешто?
Trn.Ti istorichar si?
Да. Се викам Херодот. Мило ми е.

Зашто, на темава за Тодоровски, кој целата јавност го окарактеризирува како бугарофил(што и е според интервјуата), веднаш се појавуваат некои кои менуваат тема, и почнуваат да одбегнуваат теми кои се против бугарофилите, и напаѓаат сосема некои други, по национална основа?:toe:

Зашто, на темава за Тодоровски, кој целата јавност го окарактеризирува како бугарофил(што и е според интервјуата), веднаш се појавуваат некои кои менуваат тема, и почнуваат да одбегнуваат теми кои се против бугарофилите, и напаѓаат сосема некои други, по национална основа?:toe:
Пошо тоа им е работата бе џонтра...
:toe:

Istoto go praat Bugarite,shtom kje gi fati chovek so spushteni gakji menuvaat tema ili nemaat odgovor ili krajno pak se zakanuvaat i udiraat na Srpskoto i Tito, vo mojot sluchaj Drazha :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom