На 19.10.2008 нов обид за регистрација на ОМО Илинден ПИРИН

• Креатор на темата Креатор на темата omopirin
  • Време на започнување Време на започнување
Македончињата од Егејска Македонија кога бегале под налетот на Грчките фашисти и напалм бомбите,мислеле единствено само како ќе останат живи.Од моите посети на Пиринска Македонија и лично се уверив дека тоа таму е вистинско малку помодерно ГЕТО.:toe:

Кое те кара да мислиш дека Пиринска Македониjа е гето? Нешто поспециаjално да споделуваш? Ми е инересно просто како един странец ja видува Пиринска Македониjа...

Чудно или не 19 беше недела, дојде и помина... сега што бидна некој знае?

Кое те кара да мислиш дека Пиринска Македониjа е гето? Нешто поспециаjално да споделуваш? Ми е инересно просто како един странец ja видува Пиринска Македониjа...

Абе тебе да те кара она шо ги кара магарицине,напролет!
Туку по темата:
-Самото поимање на странец во Пиринска Македонија,за мене представува една од причините да гледам како на ГЕТО,затоа што јас како Македонец не треба да бидам странец во Пиринскиот дел на Македонија.Друго е што луѓето Македонци кој таму живеат немаат никакви права во однос на Македонскиот идентитет,јазик,писмо и слични составни елементи што би ја издвојувало одредена територија како Пиринска Македонија да не е Бугарско ГЕТО,значи народот таму има забрана од политички слободни здружувања,културолошки и јавни настапи на сопствениот Македонски јазик,општа маргинализација на целиот регион за разлика од интезивната изградба и инвестиции на другите делови во Бугарија потпомогнати со ЕУ фондовите од кој за Пиринска Македонија не се издвојува ни 1%,како да се знае дека кога тогаш таа територија ќе си се состави во една Македонија.Или како што викаше Струмичанката баба Ванѓа “дека е текло-пак ќе тече“.:toe:

Туку по темата:
-Самото поимање на странец во Пиринска Македонија,за мене представува една од причините да гледам како на ГЕТО,затоа што јас како Македонец не треба да бидам странец во Пиринскиот дел на Македонија.Друго е што луѓето Македонци кој таму живеат немаат никакви права во однос на Македонскиот идентитет,јазик,писмо и слични составни елементи што би ја издвојувало одредена територија како Пиринска Македонија да не е Бугарско ГЕТО,значи народот таму има забрана од политички слободни здружувања,културолошки и јавни настапи на сопствениот Македонски јазик,општа маргинализација на целиот регион за разлика од интезивната изградба и инвестиции на другите делови во Бугарија потпомогнати со ЕУ фондовите од кој за Пиринска Македонија не се издвојува ни 1%,како да се знае дека кога тогаш таа територија ќе си се состави во една Македонија.Или како што викаше Струмичанката баба Ванѓа “дека е текло-пак ќе тече“.:toe:

да ако читаш вашите медиуми все е така.Само в Банско миналата година има повече инвестиции отколкото в цела Република Македонија.Има построени над 40 нови хотела,свр'х модерен лифт и ски писти на обшта стојност над 150 милиона евро.Ресторанти кафани туриз'м.Нјама беден или безработен банскалија.Ама ти си живеј в твоја ограничен форумен свет.штом ти е по леко вака

Туку по темата:
Говориш за инвестиции.
Си бил во Банско, Сандански, Благоеврад?
Како гледам, не си.
За език, идентитет? Ние сакаме децата ни да говорат и учат не ти шо сакаш, а ние шо сакаме. Шо ни са учили нашите татковци и дедовци.

да ако читаш вашите медиуми все е така.Само в Банско миналата година има повече инвестиции отколкото в цела Република Македонија.Има построени над 40 нови хотела,свр'х модерен лифт и ски писти на обшта стојност над 150 милиона евро.Ресторанти кафани туриз'м.Нјама беден или безработен банскалија.Ама ти си живеј в твоја ограничен форумен свет.штом ти е по леко вака

А зар во Банско и пред тоа не беше така?Туку каде се тука Петрич,Благоевград,Ќустендил........?

А зар во Банско и пред тоа не беше така?Туку каде се тука Петрич,Благоевград,Ќустендил........?

Банско преди 15 г като ходих имаше 100 куки един ресторант и един хотел.Нито писти нито лифтове нито ништо.Модерни ски с'ор'женија до тогава имаше само на Пампорово и Боровец.Сега нај модернија ски комплекс е Банско.Затова не бива да се приказва много без да си си показал носа от вас ама тебе ти е позволено:)

До кога ќе се залажувате бе, што мислите дека вие Бугарите од форумов сте единствените луѓе од Бугарија со кои имаме контакт?

Па просечна плата во Бугарија е еднаква со Македонија, крај со крај не сврзуват обичниот народец, работат и по 12 саати а ти мене ќе ми кажуваш прикаски за “гољамите“ инвестиции.

Сеуште сте на дното на ЕУ, дури за 4-5 години ќе можете да се фалите со нешто, засега личите на цигани чергари кои првпат влегле во градот па мислат дека и тие се еднакви со другите наоколу.

До кога ќе се залажувате бе, што мислите дека вие Бугарите од форумов сте единствените луѓе од Бугарија со кои имаме контакт?

Па просечна плата во Бугарија е еднаква со Македонија, крај со крај не сврзуват обичниот народец, работат и по 12 саати а ти мене ќе ми кажуваш прикаски за “гољамите“ инвестиции.

Сеуште сте на дното на ЕУ, дури за 4-5 години ќе можете да се фалите со нешто, засега личите на цигани чергари кои првпат влегле во градот па мислат дека и тие се еднакви со другите наоколу.

Всезнајко аз никога не с'м казвал че Б'лгарија е много добре за живеене.Но има една с'штествена разлика с Македонија.В Б'лгарија има работа за всеки којто иска да работи.И за всеки млад и образован човек не е проблем да си намери сравнително добре платена работа

ABC, во Благоевградска област инвестициите се како и во другите области. Незнам отдека ти е оваа информација, но сите ова нема ништо општо со вистината. "Братот" е прав дека сме на дното на ЕУ, но е вистина и дека се развиваме. За "циганите чергари" морам само да кажам, дека во РМ е истото, само дека уше не се влезле "во градот". Нека припадникот на ОМО Илинден да каже дали Благоевградска област има помалку инвестии од другите, дали е гето и што стана со обидот за регистрациjа, сепак оваа е темата. Jаз не мислам дека има некаква поспециjална политика кон Благоевградска област во сравние со другите области во Бугариjа.

Всезнајко аз никога не с'м казвал че Б'лгарија е много добре за живеене.Но има една с'штествена разлика с Македонија.В Б'лгарија има работа за всеки којто иска да работи.И за всеки млад и образован човек не е проблем да си намери сравнително добре платена работа

А во Бугарија е поинаку значи а?

Ај не ме тегни за јазик да ти постирам логови од разговори со млади и образувани Бугари и нивните “можности“ во Бугарија.

Се мислите дека океанот не дели па ќе ни глумите Америка, малце спушти се на земја оти ако превисоко се вивнеш толку повеќе ќе те боли падот.

Братот, просечна плата во Бугарија е колку во МК. Така е и не е така. Как станува дека получава 300 лв. а арчи 1300?
Приватните фирми дават минимална плата по книга, да плакат ниски данаци. А на рака ного повеке. И другото е. Дека викаш, тиа гjупци имат работа. И ако платата не им отговара свет широк. Да оди во Шпаниа да работи за повеке. Овде е разликата со МК.

А во Бугарија е поинаку значи а?

Ај не ме тегни за јазик да ти постирам логови од разговори со млади и образувани Бугари и нивните “можности“ во Бугарија.

Се мислите дека океанот не дели па ќе ни глумите Америка, малце спушти се на земја оти ако превисоко се вивнеш толку повеќе ќе те боли падот.

Свободно постирај
Аз имам логове и на образовани американци кои не са доволни
А друга беше приказката.Дали пиринци са по бедни в сравнение с останалата част от Б'лгарија.И в'преки това е смешно да се сравнјават икономически Македонија и Б'лгарија.Само през последната година в Б'лгарија са влезнали повеке чуждестрани инвестиции отколкото в Македонија от 1991 насам.Това може лесно да се провери и докаже.Но не искам да си ги мерим друг беше муабета

Во Бугариjа има можности за луге кои се добри во професиjата си. Jас например, ако работев надвор Бугариjа, ке да изкарам повеке пари, но стандартот на живот немаше да ми биде како ми е моментално в Бугариjа. Ако во БГ сум добре со 700 евра плата, во Германиjа и со 1500 евра немаше да имам истиот стандарт на живот. Епа брат ми е барман, и заработвува около 500 евра, ама животот овде за повекето нешта е поевтин отколко во други држави. Инаку икономски сме на даното на ЕУ.

Братот, просечна плата во Бугарија е колку во МК. Така е и не е така. Как станува дека получава 300 лв. а арчи 1300?
Приватните фирми дават минимална плата по книга, да плакат ниски данаци. А на рака ного повеке. И другото е. Дека викаш, тиа гjупци имат работа. И ако платата не им отговара свет широк. Да оди во Шпаниа да работи за повеке. Овде е разликата со МК.

Хехе, кажи ми дали тоа првото болдираното е својствено само за БГ?

Па истото е кај нас, сите се по кафани и ресторани 24ч./7 а сме на “работ на сиромаштија“

Средната висока плата во Бугарија ја дигаат одредени подрачја кои се поразвиени индустриски и се разбира менаџерите на странските компании кои земаат големи пари.

А светот е широк и за нас како и вас, погледни ги статистиките ќе видиш дека околу 200.000 македонци во последниве 5 години работат “привремено“ во странство.

Мислам дека нема поента да се убедуваме кај кого е поарно и да се ситиме на сиромаштијата ни, бидејќи тоа е заеднички проблем, ниту е ексклузивно македонски или бугарски.

Факт е дека Бугарија е во далеку подобра положба од Македонија, ама кој пак доволно стабилен логички ја зема Македонија како пример со кој ќе се мери?

Сега сте дел од ЕУ,па пробајте да се мерите со остатокот од членките, резултатот е доволно понижувачки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom