Поправен испит/класен испит

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Локација
Пустец
Гледајќи ја денешницата, дали овие испити во основното и средното образование имаат некакво значење или па им останале само името?

Во моето основно училиште, имаше мал милион ученици кои требаа да останат на класен испит(полагање на сите предмети). Но основно како основно, знаеме, полека станува Црвен Крст установа која мораат да ја завршат сите ученици и тоа со просек 5,00. Мај е месец кога двојките стануваат 5ки, а изостаноците се делат со 10.

Во средно, во прва година од мојот клас имаше повеќе кандидати за поправен испит(полагање на еден предмет). Полагаа и положија од прва, во јуни. Во втора имаше 2-3ца и тие положија во јуни.
Додека учениците кои рекоа:"Професорке, ставете ми двојка, другата година нема да учам во ЈБТ" си добија двојки, а што е најтрагично, некои од нив си останаа пак во ЈБТ.

Прашањето ми е, колку казнувањето на ученицити со овие испити денес во вашите училишта се практикува и колку е ефективно?
Дали учениците кои останале еднаш на полагање, ја прават истата грешка и повторно остануваат на полагање?
Или па општо, дали ваквото казнување е потребно и има некаква цел?
Затоа што освен еден ученик што го познавам, никој друг нема паднато година поради класен испит или поправен, ќе му пишат 2 најкасно во август и ќе помине во втора/трета/четврта.

Јас мислам дека си сосема во право дека не влијаат, но не пагаат секаде исто.
Кај нас во Струмица, во Никола Карев, средно училиште со најмногу ученици на поправен испит, мислам дека има повеке од 50 посто на поправен испит:toe::tapp:
Тоа е веке фантастично многу. И на еднаш на двапати ке поминат на испитот. И од тие само 10 посто ке ги вратат пак. Значи тука е друг систем на поправен, или несериозност на учениците. Затоа што да не можеш за 2ка да знаеш, треба да си ретардиран , а за тие има други места. А мислам дека не е така. Секој нормален може да има оценка доволна за завршување на годината:toe:
А овие шо пагат и дозволуват мислам да одат на поправен, тоа е свесно. Пак ке кажам да не можеш за 2ка да научиш.:tapp: Без свест за иднината дека ке бидат омаловажувани , заебавани, потценувани и ред други работи:toe:

Јас мислам дека си сосема во право дека не влијаат, но не пагаат секаде исто.
Кај нас во Струмица, во Никола Карев, средно училиште со најмногу ученици на поправен испит, мислам дека има повеке од 50 посто на поправен испит:toe::tapp:
Тоа е веке фантастично многу. И на еднаш на двапати ке поминат на испитот. И од тие само 10 посто ке ги вратат пак. Значи тука е друг систем на поправен, или несериозност на учениците. Затоа што да не можеш за 2ка да знаеш, треба да си ретардиран , а за тие има други места. А мислам дека не е така. Секој нормален може да има оценка доволна за завршување на годината:toe:
А овие шо пагат и дозволуват мислам да одат на поправен, тоа е свесно. Пак ке кажам да не можеш за 2ка да научиш.:tapp: Без свест за иднината дека ке бидат омаловажувани , заебавани, потценувани и ред други работи:toe:
И јас учам во Никола Карев и само во нашиот клас имаше 9 од 31 на поправен во Прва. Ова ти е голема бројка, а ние сме најдобар клас во школото. Сите што беа на поправен, сите си поминаа и после тоа пак со нас. Цела година не се замараат со школо и после тоа пак ке поминат и пак со нас. Оваа година изгледа пак ке е исто, зошто никој од нив не се замара со школо.

Во основно не се практикуваше воопшто ..и како шо рече
Но основно како основно, знаеме, полека станува Црвен Крст установа која мораат да ја завршат сите ученици и тоа со просек 5,00. Мај е месец кога двојките стануваат 5ки, а изостаноците се делат со 10.
во сите училишта мислам дека е така

Бар во Гевгелија, познавам доста деца кои ги оставаа на поправен испит по одделни 2-3 предмети. А имаше уште 3-4 предмети каде што никако не се паѓаше (да не набројувам, но не беше само поради да му се попушти на детето, на некои од наставниците ги мрзеше да идат на работа во лето, а двојките сами се спуштаа кога ќе се понудеше паричка). Така да бар тука мислам дека сеуште има значење тој поправен испит.
Сега во гимназијата не сум многу запознаен со сите наставници, макар шо сум во еден од најдобрите класови, лани никој не падна, но не знам дали тоа се должи поради тоа што сите учат или сите што не учат имат пари и време да квичат да им стават двојка.

А за изостаноци? Ермммм..... зависи за кои ученици. На некој им се рачунаа сите(оние шо имаа малку), некој им се дела дури и на 5 :)

Дајте малку помош и јас полагам поправен испит, но незнам на која дата ќе се полага, затоа ве молам некој кој знае да ми каже. И полагам физика и Биологија. Помош ве молам.

Во основно сега и магара да се пуштит ќе поминит одлично.
Од моја генерација двајца или тројца паднаа прва година затоа што имаа 7 или 8 единици на крај на година. Исто така и во генерацијата на брат ми падна едно девојче кое имаше дури 9 единици на крај на година и после се запиша во друго школо и во тоа поминаваше многу добра.:rolleyes: А за на поправен испит не знам некој да паднал, обично во август сите ги пуштаат, ова за во гимназијата каде завршив. Физика многу ги малтеретираше, минимум по 30 во генерација полагаа класен испит ама сите ги пушташе и тоа во август.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom