Што е праведно...

• Креатор на темата Креатор на темата WondeR`
  • Време на започнување Време на започнување

WondeR`

Дипломат
Член од
2 февруари 2008
Мислења
156
Поени од реакции
5
Некоја мајка го оставила своето новороденче за посвојување од непозната причина.Детето е посвоено од друга жена, по X години се враќа правата мајка и го бара своето дете назад.
Мајката која го посвоила детето го исчувала, била до него за време на првите вакцини, му помагала во учењето, била таму за него во секое време, трчала по болници за време на болест... доваѓа биолошката мајка вели дека му е права и таа има право да го чува, дали е ова праведно според Вас?
Значи која мајка има право да продолжи да го чува детето, односно да му биде старател?

Nebioloskata majka. Znaci ne onaa koja go rodila. Iako bioloskata mora da imala dobri pricini zosto go dala deteto na posvojuvanje, sepak drugata poveke go zasluzuva (vo nedostig na podobar termin) deteto. Bioloskata majka bi mozela da prodolzi da odrzuva kontakti so deteto (sekako ako toa saka) i toa e se, nisto poveke od toa

Ne mozam da usdam niti pak sakam.Bev involvirana vo edna situacija kade majkata bes eprinudena da go dade deteo zaradi nemanjeto na uslovi da go izdrzuva i vopsituva,imeno stanuva zbor za zena koja 'sakaniot' ja ostavil na cedilo ,roditelite nekat da slusnat za stramot koj im go priredila i taa se naogase vo edna bezizlezna situacija primorana da go ostavi deteto.Bebeto nego ni vide koga go rodi ednostavno ne mozese ali jas sum svedok kolku placese i vo kolku teska psihicka sostojba ja napusti bolnicata.Veruvam iskreno i od srce deka eden den ke uspee da go najde i ke se sporazumi so negovite segasni starateli i ke ima pravo da go gleda ili posetuva nekogas.Sekogas ja spomenuvam i se molam za nea,roditelite ne i pomognaa megutaoa znam deka bog ke i pomogne.

Ne mozam da usdam niti pak sakam.Bev involvirana vo edna situacija kade majkata bes eprinudena da go dade deteo zaradi nemanjeto na uslovi da go izdrzuva i vopsituva,imeno stanuva zbor za zena koja 'sakaniot' ja ostavil na cedilo ,roditelite nekat da slusnat za stramot koj im go priredila i taa se naogase vo edna bezizlezna situacija primorana da go ostavi deteto.Bebeto nego ni vide koga go rodi ednostavno ne mozese ali jas sum svedok kolku placese i vo kolku teska psihicka sostojba ja napusti bolnicata.Veruvam iskreno i od srce deka eden den ke uspee da go najde i ke se sporazumi so negovite segasni starateli i ke ima pravo da go gleda ili posetuva nekogas.Sekogas ja spomenuvam i se molam za nea,roditelite ne i pomognaa megutaoa znam deka bog ke i pomogne.

Е ова ме нервира најмногу. Како се одгледала таа сама понатаму ако немала услови?? Како јадела???
Абе нема јас да јадам ама дете мое не си оставам. Ќе питам, ќе молам се ќе прам за моето дете. Нема никој да ме натера да си го остам.
Ме интересира кажи ми како та се одгледала???
Родителите ја примија назад од ко го напушти детето???
Е то е себичност.
Никогаш не ги оправдувам мајките шо со оставиле деца на посвојување и шо се однесува на темата, прво гледано од страна на законот не е можно биолошката мајка туку така да се појави. Сите податоци за посвојувачите и биолошката мајка се тајни.
Пример деца од Кочани, Кичево носат во Битола и не можат биолошките мајки да стапат во никаков контакт.
Ама ете и да се појави нема никакво право то да го прај и да го збунва детето. Не можи да го остај, некоја фамилија шо не можи да има деца да си го посвој, да се грижи за него, да го воспитува, да се радва на првото запче, на првите чекори и иди типката шо го остајла и ОП СТОП МОЕ Е??? Е то не е во ред...

Ok e seto toa sto go kazuvas i jas go imam istiot stav ,megu drugoto ne site roditeli se isti.Ednostavno tatko i i rekol toa dete vo moja kuka nema da se rodi zenata bese od veles dojdena kaj tetka i do poroduvanjeto i posle sigurno se vrati kaj nejzinite ne znam toa.Taa se nadevala na brak no ne naisla na poddrska od drugata strana a roditelite nekele da slusnat vonbracno dete da imaat doma.I ne e se taka kako sto mislis.Jas sum samohran roditel i znam sto znaci poddrskata na roditelite bez niv jas ke bev nisto denes veruvaj me.Niti ke zavrsev fakultet niti ke imav rabota denes niti ke bev nekoj i nesto vo ova opsestvo.

Ok e seto toa sto go kazuvas i jas go imam istiot stav ,megu drugoto ne site roditeli se isti.Ednostavno tatko i i rekol toa dete vo moja kuka nema da se rodi zenata bese od veles dojdena kaj tetka i do poroduvanjeto i posle sigurno se vrati kaj nejzinite ne znam toa.Taa se nadevala na brak no ne naisla na poddrska od drugata strana a roditelite nekele da slusnat vonbracno dete da imaat doma.I ne e se taka kako sto mislis.Jas sum samohran roditel i znam sto znaci poddrskata na roditelite bez niv jas ke bev nisto denes veruvaj me.Niti ke zavrsev fakultet niti ke imav rabota denes niti ke bev nekoj i nesto vo ova opsestvo.

Како и да е, си го оставила детето ради нејзини лични потреби.
Фамилија, дом, храна.
Не е лесно да си родител, ама ќе се бориш со се.
Макар и со родителите ќе се бориш.
Се надевала на брак и шо??? То и било единствениот сон??? Брак??:
А деца?? За деца не сонвала??
Јас разбирам колку и било тешко кога била од сите страни одбиена без поддршка. Немаше ич лесно да и биди, ќе мораше да се бори со се шо ќе и наиди на патот... Ама вреди
Е сега нека си го замисли бебето нејзино исто така, како шо ја отфрлиле нејзините родители неа така си го отфрли детето нејзино таа.
Не му го прави на никој она што не сакаш да ти го прават тебе...
Сега поскреќна е дека та има покрив над главата, а детето нејзино не?????

Ama cek sega ti mesas ilizii i realnost.Jovana zivotot ponekad e surov i ne e kako vo spanskite serii beli ve me.Ne e poentata na brak ali i taa poslednata slamka za koja se drzela se skrsiala.
Nemala svoj dom,svoja plata roditelite se odkazale od nea znaci so 1 zbor ostanuvas na ulica so stotuku rodeno dete.Kaj ke odis so so ke se boris koj ke ve rani.Za da se boris so zivotot treba da imas nekoj na koj ke se potpres,i nemoj da mi reces deka ke raboti so stotuku dovedeno na svet bebe i toa e problem koj ke go cuva za da mu ovozmozis egzistencija na nego i na sebe.... ti kazv jas za mene jas bez moite bev nikoj i ke bev nikoj i nisto i za toa ti vikam ne sudi.Cudni se zivotnite patista.

Некоја мајка го оставила своето новороденче за посвојување од непозната причина.Детето е посвоено од друга жена, по X години се враќа правата мајка и го бара своето дете назад.
Мајката која го посвоила детето го исчувала, била до него за време на првите вакцини, му помагала во учењето, била таму за него во секое време, трчала по болници за време на болест... доваѓа биолошката мајка вели дека му е права и таа има право да го чува, дали е ова праведно според Вас?
Значи која мајка има право да продолжи да го чува детето, односно да му биде старател?

Да има право да го чува нормално дека не. И така е по закон, не може кога сака таа да си дојде и да си го земе. Не го дала таа на чување, таа се откажала од него.
А за тоа што збореше Селена имам разбирање, ама максимумот може да биде едноставно да стапат во контакт и да се гледаат повремено, и тоа под услов и двете страни да се согласуваат на тоа.

Ama cek sega ti mesas ilizii i realnost.Jovana zivotot ponekad e surov i ne e kako vo spanskite serii beli ve me.Ne e poentata na brak ali i taa poslednata slamka za koja se drzela se skrsiala.
Nemala svoj dom,svoja plata roditelite se odkazale od nea znaci so 1 zbor ostanuvas na ulica so stotuku rodeno dete.Kaj ke odis so so ke se boris koj ke ve rani.Za da se boris so zivotot treba da imas nekoj na koj ke se potpres,i nemoj da mi reces deka ke raboti so stotuku dovedeno na svet bebe i toa e problem koj ke go cuva za da mu ovozmozis egzistencija na nego i na sebe.... ti kazv jas za mene jas bez moite bev nikoj i ke bev nikoj i nisto i za toa ti vikam ne sudi.Cudni se zivotnite patista.

Имам видено жена кај шо се бори на ваков начин за детето.
Исфрлена од дома, одбиена од партнерот без работа, без пари...
Се снајде, то ми е поентата...
Бебето го оставаше кај пријателки, работеше ситни работи, чистеше по куќи... вадеше некој 200-300 денари за да има да го прехрани...
Најде работа во слаткарница, 6000 денари плата.
Седеше во соба во куќа. Бебето на работа го носеше.
Научи занает, па денес си работи приватно (торти,слатки,баклави,еклери) и е мажена...
Ама не го напушти.. беа и таа и бебето измалтретирани максимално и нон стоп болни...
Ете ти пример како ќе се снајди...(кој знае шо уште не поминала во тие години...)
Не судам јас... не е мое да судам, ова е мој начин на размислување..
Имам уште еден пример достоен за темата, ама мислам дека се разбравме

Ти ја разбирам поентата...изгледа се работи за индивидуалци, карактер... и така натаму...

Кое прашање бе.Нормално мајка е една,таа која се грижи,која бдее,која срце и застанува за своето чедо...што е битно кој го има родено:toe:

Најголема подлост,дволичност е да го дадеш детето кога тебе не ти се сака и после да го бараш кога ќе ти дојде ќејф.Е не може така!Или го даваш и „забораваш„ или го чуваш во добро и лошо.

Ne e pravedno,kaj bila koga go ostavila a sega koga videla deka veke nema kade i so koj pa se setila na svoeto ostaveno dete,vakvite treba odma da zapalat,kakva majka e taa?

Онаа на која е доделено законски. Онаа која е во улога на посвоител и која го чувала и подигала и која го направила човек сите тие години. Доколку детето пројави желба да ја види биолошката мајка и да одржува понатамошни контакти со неа никој не може да му попречи. Но, и во тој случај мајката која го посвоила или социјалната мајка е онаа која законски останува таква. Биолошката, иако го родила, нема право да донесува одлуки поврзани со него бидејќи го дала на посвојување.
Инаку колку е правило ако некој даде дете на посвојување или не не може да се каже бидејќи, иако генерално чинот е за осуда, сепак, секој случај е индивидуален и зависи од многу фактори.

Да е до мене, ја на биолошката мајка не би и дала ни да го види детето, а камоли да го одгледа. Со кое лице се појавува да бара некакви си права над детето кога истата таа го оставила на милост и немилост? :tapp:

Абре, детето не е книга, па ќе ти текне дека не можеш да ја прочиташ или не си подготвена сеуште да читаш таква литература, па ај ќе ја подфрлиш некаде. И после, по неколку години, оп...ти текнува- па ти имаш книга. Е ај сега сум доволно голема и храбра, да ја побарам па МОЖЕБИ ќе ми успее да ја прочитам овојпат....:tapp:

Епа не иде тоа така бе!
Не е книга, дете е! Човечко суштество!

Зборете што сакате ама ја не оправдувам. Не постои ниту една елементарна состојба што би ме натерало да го оставам сопственото дете на посвојување (освен ако нема кој да го одгледа, а ја сум на смртна постела).
Нема оправдување никакво...и од дома да ме избркаат детето не го оставам па не знам што да биде.

Значи заклучок: детето останува кај мајката што го одгледала, а не кај "новата" .

Море ова го напрај ко шпанска серија.
Јас мислам дека татко му е градинарот, а вистинската мајка подоцна ќе се појави. А оваа, згрешила, мислела дека е нејзино, ја излажиле, кутрата.:kesa:

Биолошката мајка, бидејќи крвта не е вода !!! - ама тешко е ова многу деликатна ситуација и не сум многу сигурен у ова :nesum:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom