Гитара (почетник)

Член од
10 декември 2010
Мислења
72
Поени од реакции
4
Добро, не дека сум изгубен, него не ми беше јасно што како иде по ред, не знаев по кој ред да ги учам работиве :) , ина4е не мислам да идам кај професор, мислам дека можам и сам по интернетов со оглед на тоа дека редовно вежбам и знам бар сега што треба да учам :) ако знае некој некоја добра страница со туториали, слободно нека постира ;)

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
That's the spirit :) Ја се учев 1 год сам па после почнав со часови. Убаво е да се иде, увек ќе дознаеш нешто појќе. :)

Член од
10 декември 2010
Мислења
72
Поени од реакции
4
И тоа што викаш :) . Не е исто, вака без професор ќе ми останат многу 'дупки' во теоријата,а и свирењево, пошто на интернет нешто ќе сфатиш, нешто не :) . Ќе си посвирам дома уште малце, па ако има шанси некои ќе глеам со тек на време да тргнам на часови :)

Член од
8 септември 2010
Мислења
7
Поени од реакции
1
Значи и мене ме интересираше истото, имам дома акустична гитара али никогаш не свирев.
Пред 1 месец почнав да ги учам акордите и да менам од еден на друг.
Сега јас за разлика од пријателот не сум до толку заинтересиран за музичар и ме имтересира дали само со овие основните акорди може да се свират песни онака за друштво или ќе треба да се научи уште нешто.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.898
Поени од реакции
11.204
Nekoj sovet link ili tutorial za vezbanje ritam? Mislam za osnovnoto za svirenje pesni po akordi, pobrzi so koj ritam pospori so koj ritam na trzanje itn. Tnxx

Член од
10 декември 2010
Мислења
72
Поени од реакции
4
KofeIn, ако ти е за во друштво, доволни ти се G, A, Am, F, D, Dm, C, Em, E (најчесто тие се), научи брзо да ги менуваш и да го наоѓаш ритамот на песните, и тоа е тоа :) , пошто пола година веќе свирам само песни по акорди, и со друштво и со се :)

--- надополнето ---

AceCaleb, јас ритам еве како научив - го гледав другар ми како трза, нагоре, надоле и ја по него, гледав и на "YouTube" песни со "guitar cover", трзав така и така, со тој и тој ритам, според тој и тој човек, на таа и таа песна :) , за брзо време научив да наоѓам ритам, ќе видиш коа ке слушаш некоја песна најди ја гитарата во неа и слушај ја, само ќе ти дојде како трза :) , ина4е нема кај брзи песни брз, кај спори, спор ритам, секоја си има свој :)

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.898
Поени од реакции
11.204
AceCaleb, јас ритам еве како научив - го гледав другар ми како трза, нагоре, надоле и ја по него, гледав и на "YouTube" песни со "guitar cover", трзав така и така, со тој и тој ритам, според тој и тој човек, на таа и таа песна :) , за брзо време научив да наоѓам ритам, ќе видиш коа ке слушаш некоја песна најди ја гитарата во неа и слушај ја, само ќе ти дојде како трза :) , ина4е нема кај брзи песни брз, кај спори, спор ритам, секоја си има свој :)
Pa da pretezno mislev na nacinot na trzanje ;) Fala btw

Член од
23 ноември 2010
Мислења
8
Поени од реакции
0
Мислење за гитара (почетник)

Здраво, ќе си купувам гитара, тотален почетник сум, па ме интересира една работа.

Дали може на овие гитари што се продаваат кај нас, еве пример Fender Squier acoustic(разбрав дека е солидна за почетник, ако некој има мислење нека даде) да и ги сменам жиците, да ги ставам обратно и да свирам со лева рака?

Изводливо ли е тоа да се направи? Јас само пишувам со десна, др се правам со лева, ама ме предомислуваат, имало разлика, треба со десна да се натерам да свирам бла бла бла. Мене само ме интересира дали некој од вас знае, пробал, да ги смени жиците, и дали осетил некаква разлика.

Ви благодарам.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Не е лоша темава...баш сакам да слушнам мислења!

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Здраво, ќе си купувам гитара, тотален почетник сум, па ме интересира една работа.

Дали може на овие гитари што се продаваат кај нас, еве пример Fender Squier acoustic(разбрав дека е солидна за почетник, ако некој има мислење нека даде) да и ги сменам жиците, да ги ставам обратно и да свирам со лева рака?

Изводливо ли е тоа да се направи? Јас само пишувам со десна, др се правам со лева, ама ме предомислуваат, имало разлика, треба со десна да се натерам да свирам бла бла бла. Мене само ме интересира дали некој од вас знае, пробал, да ги смени жиците, и дали осетил некаква разлика.

Ви благодарам.
Види, кога ќе фатиш гитара како ти иде природно да ја држиш. И интересен факт дека најбрзиот гитарист е левак кој свири во позиција на деснак затоа што многу јака координација има на левата рака зошто е левак. :) А за гитара за почетник Fender Squier е и појќе од доволно т.е таман е :)

И Влатко Стефаноски е левак кој свири обратно :)

Г

Господ

Гостин
Шорти е у право.Ако левата рака ти е покоординирана,боље е за фретинг рака,бар мене ми е.И да моеш да ги смениш жиците,али не ти препорачувам ако гитарата ти е асиметрична.

Член од
1 март 2010
Мислења
5
Поени од реакции
0
Јас сум левичар но свирам на гитара за десничари.Бидејки си почетник воопшто нема врска со која рака ќе трзаш а со која ќе фретуваш.Со тек на време и двете раце ќе ти се навикнат.Може само да ти смета на почеток држењето на гитарата но и на тоа ќе се навикнеш многу брзо.А што се однесува до жиците незнам.

Член од
23 ноември 2010
Мислења
8
Поени од реакции
0
Фала ви на одговорите.
Би сакал уште некој да пише, за да можам полесно да донесам одлука... И да не бегаме од мојата тема, мене не ме интересира само една работа:
Дали некој има искуство да ги смени жиците на гитара за десничари и да свири со лева! И да, се работи за симетрична гитара - Fender Squier Acoustic

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Бате интересно е вака да калкулираш со која рака да свириш, ама гитарата има душа и кога ќе ја земеш во раце како ти дојде природно така терај си...така всушност сите прават.

Дали некој има искуство да ги смени жиците на гитара за десничари и да свири со лева! И да, се работи за симетрична гитара - Fender Squier Acoustic
Јас имам пријател кој менуваше така ради левица и он викаше се дека му е супер.

Член од
23 ноември 2010
Мислења
8
Поени од реакции
0
Бате кај виде калкулации?! Ја фатив гитарата и природно ми доаѓа да ја свирам со лева... Само што нејќам типчето у продавницата да го прашувам за мислење, он е таму да продаде по секоја цена, па затоа јас на вакв начин си собирам информации и мислења ;)
Ајмо мислење плус кој има да видиме!!! :D

Поздрав до сите!!

Kajgana Shop

На врв Bottom