Гитара (почетник)

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
хм хм хм хм читам и се чудам зошто ми викате прво АКУСТИЧНА која најмногу ја мразам(нејкам), вие викате со другари какви другари јас си сакам да си научам да свирам електрична по рок/метал/ и нешто слично на неа имам многу мерак, сум фатил во рака само еднаш се воодушевив како дрмнав една жица рокна (=.
Значи ке ми треба уште малку појаснение научив нешто но зборот ''акорди'' ме чуди не ми е јасно шо сакате да кажете со него мош знам што се ама вака од зборот незнам за ова малку ке ми појасните.
Друго:
Нема од кај да најдам човек за да купам гитара.... сите се шит (јас сум од Струмица) и сега има 2 продавници од кај отишов човекот ми раскажа убави за овие копиите ама ја незнам што да купам затоа прво тука пишам. Значи кој е од Струмица и може да ми помогне нека пише, и уште нешто важно бидејки нема човек кој што знаи шо да си купам би ве замолил како за мене да предложите некоја гитара (електрична) каква да земам па пишете се тука каква марка копии и слично све за гитара ја ке одам таму ке ја побарам гитарата и ке видам како што и шо пари е.

Член од
22 јануари 2008
Мислења
425
Поени од реакции
10
imas u cika za 11 000 gitara pojacalo stimer
behringer za pocetnici e odlicna
jas imam takva i zadovolen sum

Член од
4 февруари 2007
Мислења
328
Поени од реакции
8
За метал не ти препорачвам ваква, магнетиве се Single Coil, земи си некоја со 2 Humbuckers (ако немаш заприметено, овие магнети се единечни, а Humbuckers се дупли, и се подобри за свирење метал).
Јас имам Rockson, копија на Gibson SG и сум задоволен, ја зедов нова од MusicStore во Охрид, за 4000 (била чукната, демек, а уствари беше гребната :) ) со футрола, кајш и кабел, за жал немам купено појачало уште.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Значи да барам Rockson, копија на Gibson SG !?

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Брат гледам спомна дека мразиш акустична, немој да мислиш дека со електрична гитара изгледаш покул или нешто, воопшто не е така барем според мене, излагаш на свирка со некоја flying V на пример, типките се палат, свршаваат воа ноа, почнуваш да свириш и гледаш не те бива, утињаш полиња и свашта и следно следува класичото БУАААА. Сакам да кажам дека ако знаеш да свириш асално и на акустична парче ќе правиш-типичен пример Paco de Lucia (нз дали точно го напишав). За секој почетник би препорачал акустична на почеток да си развие слух и се понатаму самото си доаѓа (не дека јас сум нешто понапреден од почетник ама викам тоа што е најдобро.)

Друже јас ти давам предлог само, сепак по твое си е. За електрична гитара може да си земеш од Sky music, Dean е марката на гитарата, мислам 4 магнета имаше, floid итн итн. Само финтата е што Sky е преместено и незнам каде.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Брат гледам спомна дека мразиш акустична, немој да мислиш дека со електрична гитара изгледаш покул или нешто, воопшто не е така барем според мене, излагаш на свирка со некоја flying V на пример, типките се палат, свршаваат воа ноа, почнуваш да свириш и гледаш не те бива, утињаш полиња и свашта и следно следува класичото БУАААА. Сакам да кажам дека ако знаеш да свириш асално и на акустична парче ќе правиш-типичен пример Paco de Lucia (нз дали точно го напишав). За секој почетник би препорачал акустична на почеток да си развие слух и се понатаму самото си доаѓа (не дека јас сум нешто понапреден од почетник ама викам тоа што е најдобро.)

Друже јас ти давам предлог само, сепак по твое си е. За електрична гитара може да си земеш од Sky music, Dean е марката на гитарата, мислам 4 магнета имаше, floid итн итн. Само финтата е што Sky е преместено и незнам каде.
За у Струмица збориш?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Не за Скопје мислев, за Струмица незнам музички продавници.
епа тоа, јас знам две само треба овој месец да земам, али незнам каква точно распрашавв се никој не е искусен за да купам, па предложете нешто гитаричка ?

Necron

Пријател од соседството
Член од
24 март 2008
Мислења
53
Поени од реакции
2
А ке може некој да ми објасни на кој принцип работи тоа преку компјутер и што ке ми биде потребно за овој метод

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
А ке може некој да ми објасни на кој принцип работи тоа преку компјутер и што ке ми биде потребно за овој метод
прочитај ги сите постови можеби ке ти се разјасни малку од малку и некој друг ке каже и најубо ке ти е ...
Инаку јас кога прочитав многу научив , и сега оште не ми е објаснат зборот ''акорди'' !?

Necron

Пријател од соседството
Член од
24 март 2008
Мислења
53
Поени од реакции
2
Riječ akord ima 2 osnovna značenja. Prvo je ono iz teorije glazbe, a drugo je ono koje cete vi naučiti.
To je simbolički prikaz hvataljke gitare, sa označenim mjestima koje morate pritisnuti prstima lijeve ruke.

Зборот акорд има 2 основни значења. Прво е она од теорија на музика а второто е она што вие ке го научите.
Тоа е симболичен приказ на држење на гитара, со означени места каде со прстите од левата рака треба да притиснете.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
знам всуштност што е, ај некој поопширно и подетално нека објасни
зборот ''акорди'' како треба да ги научам и слично

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790

C-до
D-ре
E-ми
F-фа
G-сол
A-ла
H-си
C-до

Научи ги пред се основните од сликава што се.

D

Daftie

Гостин
bato moe mislenje zemi si akustika kako za pocetok pa posle prejdi na elektricna za da se uhodas malce!!!i kako sto vika jodamaster zemi si poiskusen coek koga ke kupuvas gitara...:wink:
и да ти кажам што е фрката со “Полесно е да се поче на акустична...блаблабла“:
полесно е од акустична да се префрлиш на електрична, а обратно е потешко. акустичната има подебели жици и поширок врат, и по никоја логика не е полесно да се почне на акустична.
само што не верувам дека може да одиш на часови по гитара со електрична...

Да се живи и здрави дечките, многу убаво си кажаа. Истото би го кажала и јас во однос на тоа.

За метал не ти препорачвам ваква, магнетиве се Single Coil, земи си некоја со 2 Humbuckers (ако немаш заприметено, овие магнети се единечни, а Humbuckers се дупли, и се подобри за свирење метал).
Јас имам Rockson, копија на Gibson SG и сум задоволен, ја зедов нова од MusicStore во Охрид, за 4000 (била чукната, демек, а уствари беше гребната :) ) со футрола, кајш и кабел, за жал немам купено појачало уште.
Детето рече сакало и рок да свири, па јас препорачувам некое Фендерче за почеток пошто и доста се солидни и ефтини. Ако прогресот иде брзо(што не ми се верува пошто нејќе акустична) ќе прејде на нешто појако и обавезно ќе се прецизира точно во она што сака да го свири.

Ама сепак тоа со акустичната не е млатење празна слама, се работи за основи у прецизност на свирење и мноогу повеќе :)

Kajgana Shop

На врв Bottom