Влашко лоби

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Хммм... Јас колку што знам во Македонија власите додека се сиромашни се Срби а кога ќе се збогатат се Грци... Една од причините поради која на „газдиве“ им беше/е совршено сеедно за колку ја ошуруваат Македонија со приватизациите итн е тоа што немаат никакво Македонско чувство ниту грижа на совест кон оваа држава. Никој не негира дека се сплотени и паметни - очигледно е дека се, ама во последно време да го негираш влашкото лоби не можеш... Ептен треба да си слепец
A ti devojce sto ne napises nekoja disertacija, stom tolku dobro gi poznavas Vlasite a?Pa zar mene , kako Vlav ke mi kazuvas dali sum Srbin ili Grk?
Dali mozam jas da ti kazam tebe i da konstatiram deka si Bugarka????

Sigurno ne mozam, a i obrazovanieto i kulturata ne mi doszvoluva da se spustam tolku nisko, i niz spekulacii i fantazii da navreduvam cela grupa na lugje.Za zal toa ne mozam da go kazam za tebe...
Kolku godini imas 16-17???

I Ljubco Georgievski e Vlav? I Crvenkovski e Vlav?I Kljusev da ne bese Vlav?A potoa moze da gi naredime po vokacija Gruevski,Ahmeti,Dzaferi,Grigorov,Stojan Andov...abe so da ti kazam se Vlav do Vlav izminative 17 godini, sramota sto 'Vlasite" ja opustosija Makedonija.

A izgleda ne te naucila istorijata deka Makedonija gorela,sekogas poradi samite Makedonci odvnatre...razedineti,zavidlivi,zajadlivi, i bez troska sloga doverba,i splotenost!
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
5-10% od kolku od 7000-8000?:kesa::kesa:
A demek nasive od Makedonija koi do vcera mozea bez pari da se skoluvaat vo Bugarija, i koi i do den denes zemaat licni karti i pasosi se Bugari,i ja odbraa Bugarija kako maticna drzava???
Razmilsi dva pati, reci ednas...:pos2:
Manaki,Kaliopi,Toshe,Majka Tereza..eheee kolku li gi ima..
Sterjo Nakov, ako se bogati se bogati za sebe i za svojata familija, da ne mislis parite gi deli so narodot od vlasko poteklo...
Ehh..do kade doteravme, uste malku i samite ke se mrzime sebesi....
Ne sum znael deka i Gruevski, i Milosevski se Vlasi...
Ejjjj...sekoj den nesto novo ke naucis od ova decava :pos2::pos2::pos2:
"I pepelaska go zagubi cevliceto"
Premier na Grcija- Karamanslis, poteklo Karaman -Turcija
Minister za Nadvoresni Dora Bakojani(micotakis) - poteklo od Krit
kaj gi iskopa Vlasite na celo na Grckata drzava ziti se...pa ako tie rakovodea so Grcija, nema da bese GPC, tuku Vlaska Pravoslavna Crkva(veke bese vospostavena vo minatoto vo severozapadna Grcija), a Grcija ke bese Vlahija(vo eden period od istorijata imase Vlasko knezestvo na teritorija na Grcija).
Pusti fantazii, zaveri i teorii...ubavo e sto postoi nauka Psihologija,:smir:
jovan Vraniskoski ne e Vlav, tuku Makedonec rodum od selo Malivlaj-Strusko, kade sto nema Vlasi!
Lesno e da se odroduvaat i da im se lepat etiketi na onie koi pretstavuvaat sram za eden narod...megjutoa dali e korektno , toa neznam...
Вранишкоски на ТВ изјави и сам дека е Грко-Влав по потекло и немој да ми се правиш “Влав“ овде,оти јас ништо навредливо не реков за Власите,туку ја кажав суштинската вистина.А за да аргументирам еве малку и да ви ги отворам очите на сите кој мислите дека ширам теории на заговори,ќе ви презентирам од каде влечи длабоки корени Влашко-Еврејската врска:
-
По величествениот говор во заштита на Евреите под Турција од страна на пратеникот Влавот Димитар Влахов, целиот тогашен печат како во Турција така и надвор нашироко објавуваат за одбраната на Евреите од страна на Влахов во парламентот.
За ова Влахов вели :


…Не сум јас, реков , што требаше да го држи овој говор, туку вие, депутатите од Палестина сте тие што би требало да ги застапувате погледите кои ги изнесов. Наместо да го сторите тоа, наместо да ги заштитите интересите на народите во Палестина, вие се јавувате тука со предлози спротивни на интересите на тие народи, вклучително на арапскиот народ кого претендирате да го застапувате. Но, знајте, завршив, дека народите во Палестина, арапскиот и еврејскиот, а и сите народи во Турција, решително ќе се борат против тие ваши реакционерни стремежи, кои, како што кажав, се насочени како против еврејскиот и арапскиот народ така и против останатите народи на Турција, а едновремено и против самиот конституционен режим во неа. Предлог од таков карактер каков е вашиот му ги потсечува корените на самиот конституционен режим. Тој е реакционерен и јас предлагам да се отфрли.
После овие мои зборови во салата настапи силна возбуда. Арапските депутати беа збунети и никој од нив не посмеа да земе повеќе збор и да одговори на изнесените од мене аргументи за да го заштити својот предлог. Претседателот на камарата исто така беше во тешка положба и кога го виде општото настроение во самиот парламент, и не се реши дури ни да го стави на гласање самиот нивни предлог. Претседателот, инаку раководен член на младотурската партија бидејќи не сакаше да го предизвика јавното незадоволство на арапската парламентарна група и по завршувањето на мојот говор, го прекина заседанието, а предлогот на арапските депутати феудалци не беше повеќе разгледуван во парламентот. Работите останаа така како што си беа. Предлогот пропадна и емиграцијата на Евреи во Палестина продолжи како порано, согласно со постојаните дотогаш закони на Турција.”

(Извор – “Мемоари на Димитар Влахов“ од 1952 год., НИП “Нова Македонија “ 1970 год. Скопје, стр. 130-131)


 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Лошо е што Евреите го заборавија денес ова што Влахов го направи за нив,како Македонец-Влав,што подоцна им помогна многу во создавањето на нивната држава Израел.Дали Евреите потполно го заборавија Влахов или убаво запаметија дека тој е единствено само Влав како што изгледа и најверојатно.Еве уште малку мемоари на истиот Македонски Влав:
Во овој говор кој траеше скоро еден час, јас зборував за улогата на емиграцијата во напредокот на една земја воопшто, посочив примери за нејзината роља во другите земји, специјално во Америка, ја опишав неподносливата положба во земјите од каде тие емигранти доаѓаат за да се заселат во Палестина, зборував за принципите кои се поставени во основата на конституциониот режим во Турција, ги изнесов исцрпните податоци што ги добив за ползата што ја има народното стопанство во Турција и специјално арапските работници кои работата во тие колонии и предложив да се отфрли самиот предлог како акт кој има за цел да му попречи на економскиот развиток на Турција и да го спречи нејзиното претворање во вистинкска конституциона земја. Притоа јас укажав дека бројот на Евреите во Палестина е незначителен во споредба со бројот на Арапите – во тоа време во цела Палестина имаше околу 130 000 души Евреи – и дека арапскиот народ нема зошто да се плаши дека во таа земја Евреите ќе имаат доминантна положба. За време на мојот говор парламентот беше во напрегната состојба. Почнаа веќе да се слушаат гласови меѓу арапските депутати на неодобрување, меѓутоа ниеден од нив не се осмели да ја оспори вистината ниту пак ја оспори вистинитоста на изнесените податоци. Се слушаа само гласови :

“Вие не сте Евреин, Вие не сте од Палестина, Вие сте од Солун. Што се мешате во тие работи?“.
На сите тие реплики јас спокојно одговорив дека е верно оти не сум Евреин, дека сум Македонец, дека не сум од Палестина, но дека како претставител во парламентот мој долг е да ги заштитувам интересите на сите отомански граѓани и интересите на самата земја и на нејзиниот стопански развиток. Притоа додадов дека сум избран за народен претставител во санџак, како што е Солунскиот, во кој има голем број Евреи, на кои не им е безразлично дали нивни сонародници се прогонети во други земји, дали можат да заживеат слободно или не. Притоа додадов дека населувањето емигранти во Палестина ќе придонесе многу за културниот развиток на таа област, бидејќи тие емигранти имаа повисока култура од месното население, со кое ќе се потпомогне економскиот развиток на Турција. Освен тоа тие емигранти се слободољубиви и ќе бидат искрени заштитници на конституциониот режим во Турција. Особено инсистирав на фактот дека со населувањето на Евреи во Палестина ќе се создаде работа и за месното арапско население, кое во економски поглед стои лошо, особено страда од безработица, така што неговиот животен стандард е многу низок.
Полемизирајќи со предлогот на арапските феудалци јас изјавив дека тој предлог е во спротивност со интересите на самиот арапски народ. Истакнав дека арапските работници и Евреите во Палестина живеат како браќа, дека имаат заеднички интереси како и сите работни маси во Турција. Тие се браќа – реков – и нивни главни непријатели – се нивните потписници и експлоататори. Во овој случај најголемиот непријател на арапските селани, работници и воопшто на арапскиот работен народ во Палестина, тоа се феудалците Араби – крупни земјовладелци. Притоа додадов дека не се сомневам оти моето настојуавње да се отфрли предлогот на арапските феудалци, ќе најде големо одобрување среде арапскиот работен народ, како и среде еврејскиот работен народ.”

Од ова произлегуваат следниве факти :

1. Димитар Влахов иако Македонец, како правдољубив и храбар пратеник во турскиот парламент поведува борба за заштита на правата од друг сопаталечки народ Евреите.Дури и 5-мината пратеници Евреи не се осудуваат да го поддржат чувајќи си ги личните интереси.

2. Влахов е вешт оратор кој прецизно аналитички, убедително и низ бројки наметнува свое убедување и на останатите во парламентот, толку вешто што не им остава никаков простор на противниците било што да можат да кажат. Ционистите ова многу добро го имале уочено и не случајно нему му се обраќаат, па и резултатот е таков каков што посакувале.

( Извор – “Мемоари на Димитар Влахов“ од 1952 год, НИП “ Нова Македонија“, Скопје 1970 год., стр.129-130)
 
Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Вранишкоски на ТВ изјави и сам дека е Грко-Влав по потекло и немој да ми се правиш “Влав“ овде,оти јас ништо навредливо не реков за Власите,туку ја кажав суштинската вистина.А за да аргументирам еве малку и да ви ги отворам очите на сите кој мислите дека ширам теории на заговори,ќе ви презентирам од каде влечи длабоки корени Влашко-Еврејската врска:
-
По величествениот говор во заштита на Евреите под Турција од страна на пратеникот Влавот Димитар Влахов, целиот тогашен печат како во Турција така и надвор нашироко објавуваат за одбраната на Евреите од страна на Влахов во парламентот.
За ова Влахов вели :


…Не сум јас, реков , што требаше да го држи овој говор, туку вие, депутатите од Палестина сте тие што би требало да ги застапувате погледите кои ги изнесов. Наместо да го сторите тоа, наместо да ги заштитите интересите на народите во Палестина, вие се јавувате тука со предлози спротивни на интересите на тие народи, вклучително на арапскиот народ кого претендирате да го застапувате. Но, знајте, завршив, дека народите во Палестина, арапскиот и еврејскиот, а и сите народи во Турција, решително ќе се борат против тие ваши реакционерни стремежи, кои, како што кажав, се насочени како против еврејскиот и арапскиот народ така и против останатите народи на Турција, а едновремено и против самиот конституционен режим во неа. Предлог од таков карактер каков е вашиот му ги потсечува корените на самиот конституционен режим. Тој е реакционерен и јас предлагам да се отфрли.
После овие мои зборови во салата настапи силна возбуда. Арапските депутати беа збунети и никој од нив не посмеа да земе повеќе збор и да одговори на изнесените од мене аргументи за да го заштити својот предлог. Претседателот на камарата исто така беше во тешка положба и кога го виде општото настроение во самиот парламент, и не се реши дури ни да го стави на гласање самиот нивни предлог. Претседателот, инаку раководен член на младотурската партија бидејќи не сакаше да го предизвика јавното незадоволство на арапската парламентарна група и по завршувањето на мојот говор, го прекина заседанието, а предлогот на арапските депутати феудалци не беше повеќе разгледуван во парламентот. Работите останаа така како што си беа. Предлогот пропадна и емиграцијата на Евреи во Палестина продолжи како порано, согласно со постојаните дотогаш закони на Турција.”

(Извор – “Мемоари на Димитар Влахов“ од 1952 год., НИП “Нова Македонија “ 1970 год. Скопје, стр. 130-131)


I g-dinot Karamanlis,premier na Grcija, javno izjavi deka e Makedonec vo poveke navrati no...
Dali toa navistina go pravi Makedonec???

Ist slucaj so Vraniskovski..sto sakase da ti kaze? Deka e Makedonec?Koga e ocigledno deka negovite sponzori Grcite ne priznavaat postoenje na Makedonci,i toj samiot e odroden Makedonec i instrument na Grcija protiv Makedonstinata,jazikot nacijata,identitetot,crkvata!
Razmisluvaj malku logicki, i se ke ti stane jasno.

I za vtoroto citirano od Nova Makedonija:
Do koga ovoj narod a vklucitelno i ti, ke razmisluva deka ako EDEN,samo EDEN pripadnik na edna zaednica proiznesuva stavovi za edna konkretna situacija(koi se licni),deka istite tie stavovi se postulat i stav na celata zaednica vo globala?Mozebi toj gospodin, imal licni motivi(lobiranja,finansiski beneficii i slicno) da zavzeme stav koj soodestvuva so gorenavedenite tvrdenja deka Vlasite gi stitele Evreite od damnina.
Kolku za potsetuvanje - Evrejskata zaednica vo Solun,vo sklop na Otomanskata Imperija bese edna od najrazvienite najvlijatelnite i najbogatite zaednici..tesko na niv ako samo eden Vlav gi zastapuval i gi branel nivnite prava, koga samite Vlasi ne uzivale golemi prava vo Otomanskata Imperija.
 
Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
"Притоа додадов дека сум избран за народен претставител во санџак, како што е Солунскиот, во кој има голем број Евреи, на кои не им е безразлично дали нивни сонародници се прогонети во други земји, дали можат да заживеат слободно или не."

Recenicata sama govori za sebe, TOJ, bil izbran od tie lugje da gi zastapuva, soodvetstveno mozam da konstatiram deka samo si ja izvrsuval svojata rabota na naroden pretstavnik, profesionalno i bez predrasudi..a ne od nekoi licni pobudi,ili povrzanost na Vlasite so Evreite.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
И додека нас во Македонија не “клецале“ Турци,Срби,Бугари,Грци..,Влахов стапува во одбрана на Еврејската кауза во Турскиот парламент каде во 1911 се решавале многу суштествени прашања за иднината на Македонскиот народ.Влахов успева да ни го “забибери“ до кочан,кога за Еврејското прашање не се интересирале ни самите Евреи од Палестина,кога Ционистот од Македонија го “болело Стојко“ за Македонците на Балканот,затоа што тој си бил едноставно ВЛАВ,и воопшто не зборнал за она за што всушност бил избран како пратеник во Турскиот парламент:

“Бидејќи јас не бев запознат со положбата во Палестина и специјално со таа на еврејските имигранти таму и со рољата што ја играат тие во Палестина, за економскиот развиток на областа, јас им одговорив на претставителите ционисти дека пред се би сакал да се информирам врз таа положба и би ги помолил да ми дадат податоци и материјали кои би ми послужиле за евентуална моја интервенција во парламентот. Претходно јас ги уверив дека тргајќи од принципите што ги застапувам во турскиот парламент, со задоволство би зел збор и би ја заштитил секоја праведна кауза. Само што повторив, мене ми се нужни податоци, и тоа бројчани податоци од кои да се види кои се предностите од населувањето за народното стопанство во Турција, како и за месното арапско население тоа што би се одобрило слободно доселување на Евреи во Палестина.
Двајцата претставители ми ветија оти веќе следниот ден ќе ми ги дадат потребните податоци, материјали на француски јазик, и понатаму ми оставија да постапам така како што ми диктираат моите убедувања. А тоа беа – заштитата на интересите на широките народни маси во Турција, без разлика на националност, раса и вера, а и заштита на општествениот развиток на Турција.
Следниот ден јас веќе ги добив ветените материјали и потребните податоци за 4-5 еврејски колонии формирани таму, меѓу кои, до колку се сеќавам, едната колонија се викаше “Петатиква“, другата “Тел Авив“, кои беа формирани пред 2-3 години и даваа веќе добри резултати. Јас го проучив целиот тој проблем и решив да оддржам говор, спротивставувајќи му се на предлогот на арапските крупни земјовладелци и мачејќи се да го срушам тој предлог, т.е да го убедам парламентот да не прими еден таков реакционерен предлог. “

(Извор – “Мемоари на Димитар Влахов “ од 1952 год., НИП “Нова Македонија “ 1970 год. Скопје, стр. 129 )
 
Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
И додека нас во Македонија не “клецале“ Турци,Срби,Бугари,Грци..,Влахов стапува во одбрана на Еврејската кауза во Турскиот парламент каде во 1911 се решавале многу суштествени прашања за иднината на Македонскиот народ.Влахов успева да ни го “забибери“ до кочан,кога за Еврејското прашање не се интересирале ни самите Евреи од Палестина,кога Ционистот од Македонија го “болело Стојко“ за Македонците на Балканот,затоа што тој си бил едноставно ВЛАВ,и воопшто не зборнал за она за што всушност бил избран како пратеник во Турскиот парламент:

“Бидејќи јас не бев запознат со положбата во Палестина и специјално со таа на еврејските имигранти таму и со рољата што ја играат тие во Палестина, за економскиот развиток на областа, јас им одговорив на претставителите ционисти дека пред се би сакал да се информирам врз таа положба и би ги помолил да ми дадат податоци и материјали кои би ми послужиле за евентуална моја интервенција во парламентот. Претходно јас ги уверив дека тргајќи од принципите што ги застапувам во турскиот парламент, со задоволство би зел збор и би ја заштитил секоја праведна кауза. Само што повторив, мене ми се нужни податоци, и тоа бројчани податоци од кои да се види кои се предностите од населувањето за народното стопанство во Турција, како и за месното арапско население тоа што би се одобрило слободно доселување на Евреи во Палестина.
Двајцата претставители ми ветија оти веќе следниот ден ќе ми ги дадат потребните податоци, материјали на француски јазик, и понатаму ми оставија да постапам така како што ми диктираат моите убедувања. А тоа беа – заштитата на интересите на широките народни маси во Турција, без разлика на националност, раса и вера, а и заштита на општествениот развиток на Турција.
Следниот ден јас веќе ги добив ветените материјали и потребните податоци за 4-5 еврејски колонии формирани таму, меѓу кои, до колку се сеќавам, едната колонија се викаше “Петатиква“, другата “Тел Авив“, кои беа формирани пред 2-3 години и даваа веќе добри резултати. Јас го проучив целиот тој проблем и решив да оддржам говор, спротивставувајќи му се на предлогот на арапските крупни земјовладелци и мачејќи се да го срушам тој предлог, т.е да го убедам парламентот да не прими еден таков реакционерен предлог. “

(Извор – “Мемоари на Димитар Влахов “ од 1952 год., НИП “Нова Македонија “ 1970 год. Скопје, стр. 129 )
Pa koga Makedoncite ne gi zastapuvale samite Makedonci vo toa vreme, sto treba sega, da mu se lutime na Vlav koj ne gi zastapuval Makedonskite interesi????
Koga samite nie(Makedonci) ne si gi zastapuvame nasite interesi,ajde sega da se lutime deka drugi(Vlasite) ne gi zastapuvaat i stitat nasite interesi?
Taka ABC????
Izgleda sekogas nekoj drug ni e kriv, a nie sme sekogas vo pravo...
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Pa koga Makedoncite ne gi zastapuvale samite Makedonci vo toa vreme, sto treba sega, da mu se lutime na Vlav koj ne gi zastapuval Makedonskite interesi????
Koga samite nie(Makedonci) ne si gi zastapuvame nasite interesi,ajde sega da se lutime deka drugi(Vlasite) ne gi zastapuvaat i stitat nasite interesi?
Taka ABC????
Izgleda sekogas nekoj drug ni e kriv, a nie sme sekogas vo pravo...
Не ни е друг крив,туку крив е Влавот кој му го завзел местото на некој Македонец што ќе ги застапувал само Македонските интереси а не оние на Евреите од Палестина каде што всушност никогаш и не бил за да ја согледа вистинската состојба.И немој сега да мрчиш вака или онака,кога на голем број клучни места во Македонија и ден денес се Власи,што си ги застапуваат интересите на сите други освен на Македонците.
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
A ti devojce sto ne napises nekoja disertacija, stom tolku dobro gi poznavas Vlasite a?Pa zar mene , kako Vlav ke mi kazuvas dali sum Srbin ili Grk?
Dali mozam jas da ti kazam tebe i da konstatiram deka si Bugarka????

Sigurno ne mozam, a i obrazovanieto i kulturata ne mi doszvoluva da se spustam tolku nisko, i niz spekulacii i fantazii da navreduvam cela grupa na lugje.Za zal toa ne mozam da go kazam za tebe...
Kolku godini imas 16-17???

I Ljubco Georgievski e Vlav? I Crvenkovski e Vlav?I Kljusev da ne bese Vlav?A potoa moze da gi naredime po vokacija Gruevski,Ahmeti,Dzaferi,Grigorov,Stojan Andov...abe so da ti kazam se Vlav do Vlav izminative 17 godini, sramota sto 'Vlasite" ja opustosija Makedonija.

A izgleda ne te naucila istorijata deka Makedonija gorela,sekogas poradi samite Makedonci odvnatre...razedineti,zavidlivi,zajadlivi, i bez troska sloga doverba,i splotenost!

Јас дечко ќе пишам што сакам и кај сакам. Не рипај одма ко напален пес. И, еве, мене ни образованието ни културата не ми се пречка лично тебе како влав да ти се обратам, па макар и да се спуштам дрн дрн.

Убав пример даде со тоа дали сум јас Бугарка или не. Всушност јас сум Македонка, од истите за кои во твојот народ велите дека сме Бугари. Доволно сум комуницирала со власи де... Не ми тука приказни продавај. И многу битно, ако веќе си држиш до тоа нивото твое и сакаш нормален муабет - кажи ми некој конкретен влав кој е во бизнис или политика и кој и не и има одмогнато до сега на Македонија? Збориме за самостојна Македонија, не ми го давај Гули како пример.

Што е со годиниве? Проверуваш дали сум полнолетна? Не се секирај маче, слободно носи ме на вечера, легална сум скрос. :smir:
 

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
кај власите нема невработени.... можда и да нема - ама нема некој со магично стапче што му ги решава успесите.... власите се еден голем збир на индивидуални успеси... треба да бидат пример за почит и восхит...

Ајде почнете една не-завидлива анализа...

1. Тоше Проевски беше сиромавче дете, тој стана успешен.
- Дали ова се должи на тајни состаноци за форсирање на влашката кауза и слично, или пак се должи на индивидуална способност и талент ?

2. Штерјо Наков. Една од честите забуни кои се прават во Македонија е што кога се зборува за приватизацијата во принцип се плука на тие кои денес се богати од истата.. Многу попрецизно и поправилно е да се плука по тие кои се збогатиле привремено и после пропраднале. Една паралела - Штерјо Наков го украде Фершпед и фирмата денес е една од најуспешните во Македонија, обезбедува девизни приливи, задоволува потреби, вработува и плаќа даноци, додека пак некое директорче кое ја украло некоја фирма и од неуспешно менаџирање ја упропасил денес не ги прави овие работи... Според ова мерило Штерјо Наков има направено зло, но далеку помало во однос на она кое го направиле оние кои ние не ги ни знаеме - а присвоиле фабрики и подоцна пропаднале поради незнаја... Штерјо Наков можеби и е арамија, ама тој е еден од многуте арамии во македонија - и за разлика од другите со она што го украде е доста посупешен - затоа и е трн во очите на сите. Нема оправдување за арамилук, ама штетноста може да се измери.
- Вработува Власи... Сигурно мора да е ангел меѓу власите чим толку сака да му помогни, дури според некои мислења е спремен да жртвува дел од своето богатство за да му помогни на власите..... ма немој... 100% сум сигурен дека тој нема НИКОГАШ да вработи некомпетентен Влав за работата, исто како што и нема да одбие покомпетентен Македонец.

3. Хари Костов - може да се нападне со илјадници аргументи, но едно е сигурно тој како индивидуа претставува пример за успех. Можеби беше еден од најлошите преимери на светот, но можноста која тој ја добил да го покажи незнаењето и знаењето е само по себе пример за успех.

И да не ги мешаме работите, можеби Таќи Фити оди на тајни состаноци со влашкото лоби за добивање на одредени привилегирани позиции во општеството, ама неговата компетентност и знаење се неспорни.

Освем ако тоа влашко лоби нема чисто образовен карактер, нема причина да се верува дека истото воопшто постои.

Ботом лајн, се додека не научиме да не го обвинуваме туѓиот успех за сопствениот несупех, нема да биде ништо од нас.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Да расчистиме, станува збор за БИЗНИС профитерите, кои газдуваа со Македонските фирми.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
"Притоа додадов дека сум избран за народен претставител во санџак, како што е Солунскиот, во кој има голем број Евреи, на кои не им е безразлично дали нивни сонародници се прогонети во други земји, дали можат да заживеат слободно или не."

Recenicata sama govori za sebe, TOJ, bil izbran od tie lugje da gi zastapuva, soodvetstveno mozam da konstatiram deka samo si ja izvrsuval svojata rabota na naroden pretstavnik, profesionalno i bez predrasudi..a ne od nekoi licni pobudi,ili povrzanost na Vlasite so Evreite.
Што говори реченицата бе,исто како нашиот представник во ЕУ парламентот денес да ги застапува интересите на Баските во Шпанија во време кога ни ние Македонците немаме пристап со сите права во УН или во НАТО односно ЕУ,тоа говори реченицата?Реченицата говори и тоа дека со договорот во Букурешт само две години после настапот на Влахов во Турскиот парламент,министрите Власи на околните земји ја запечатиле судбината на Македонскиот народ и Македонија како држава која ни по 100 години не можеме да ја етаблираме како што треба.Влахов се грижел за Евреите да си го најдат своето огниште во Палестина,ама ич не му се секирал за Македонците кој всушност ги представувал,да си бидат “свои на своето“ во Македонија.Тоа всушност ја покажува “заслугата“ на Власите окулу Македонското прашање во сите историјски сегменти на последните 100 години.Е ај ќе им дадеме уште 100 години на Власите кој се на клучни места за одлучување окулу Македонското прашање,па можеби ќе се сетат еден ден и на нас Македонците.
 
Член од
14 февруари 2008
Мислења
1.010
Поени од реакции
12
кај власите нема невработени.... можда и да нема - ама нема некој со магично стапче што му ги решава успесите.... власите се еден голем збир на индивидуални успеси... треба да бидат пример за почит и восхит...

Ајде почнете една не-завидлива анализа...

1. Тоше Проевски беше сиромавче дете, тој стана успешен.
- Дали ова се должи на тајни состаноци за форсирање на влашката кауза и слично, или пак се должи на индивидуална способност и талент ?

2. Штерјо Наков. Една од честите забуни кои се прават во Македонија е што кога се зборува за приватизацијата во принцип се плука на тие кои денес се богати од истата.. Многу попрецизно и поправилно е да се плука по тие кои се збогатиле привремено и после пропраднале. Една паралела - Штерјо Наков го украде Фершпед и фирмата денес е една од најуспешните во Македонија, обезбедува девизни приливи, задоволува потреби, вработува и плаќа даноци, додека пак некое директорче кое ја украло некоја фирма и од неуспешно менаџирање ја упропасил денес не ги прави овие работи... Според ова мерило Штерјо Наков има направено зло, но далеку помало во однос на она кое го направиле оние кои ние не ги ни знаеме - а присвоиле фабрики и подоцна пропаднале поради незнаја... Штерјо Наков можеби и е арамија, ама тој е еден од многуте арамии во македонија - и за разлика од другите со она што го украде е доста посупешен - затоа и е трн во очите на сите. Нема оправдување за арамилук, ама штетноста може да се измери.
- Вработува Власи... Сигурно мора да е ангел меѓу власите чим толку сака да му помогни, дури според некои мислења е спремен да жртвува дел од своето богатство за да му помогни на власите..... ма немој... 100% сум сигурен дека тој нема НИКОГАШ да вработи некомпетентен Влав за работата, исто како што и нема да одбие покомпетентен Македонец.

3. Хари Костов - може да се нападне со илјадници аргументи, но едно е сигурно тој како индивидуа претставува пример за успех. Можеби беше еден од најлошите преимери на светот, но можноста која тој ја добил да го покажи незнаењето и знаењето е само по себе пример за успех.

И да не ги мешаме работите, можеби Таќи Фити оди на тајни состаноци со влашкото лоби за добивање на одредени привилегирани позиции во општеството, ама неговата компетентност и знаење се неспорни.

Освем ако тоа влашко лоби нема чисто образовен карактер, нема причина да се верува дека истото воопшто постои.

Ботом лајн, се додека не научиме да не го обвинуваме туѓиот успех за сопствениот несупех, нема да биде ништо од нас.
Ej znaci kako se branite megju sebe alal da vie,a i na "ugnetenive" 25%. Da bevme kao vas nie Makedoncite sega ke nemase so kogo da se raspravame.
I bez razlika sto voopsto ne ste vo pravo pak uspevate da go ubedite narodot deka ste ustvari.
Dobri primeri za uspeh... :uvo:
 
Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Не ни е друг крив,туку крив е Влавот кој му го завзел местото на некој Македонец што ќе ги застапувал само Македонските интереси а не оние на Евреите од Палестина каде што всушност никогаш и не бил за да ја согледа вистинската состојба.И немој сега да мрчиш вака или онака,кога на голем број клучни места во Македонија и ден денес се Власи,што си ги застапуваат интересите на сите други освен на Македонците.
Vlavot e sam kriv sto naselenieto(od mesan etnicki sostav) go izbralo za naroden pretstavnik...Da ne naredil da polnat kutii i togas????Ajde uste nekoja teorija na zagovor molam...

Bog da cuva i da brani...:pos2:
 

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
јас имам разбрано вака
додека Додека македонија е под турско ропство, во неа се појавуваат пропаганди:грчка, бугарска, српска и влашка
грчката пропаганда се провлекува најногу преку прочуената грчка школа што инаку е ривал на влашката школа коа потекнува од романија (романија е новото име за Влашка)
е сега паралелно на прогрчките македонци кои биле склони кон грчкото писмо и наука се развива и провлашка школа која била дирекна причина за настанувањето на така наречените власи кои всушност се македонци, како што знаеме има македонци православни со словенско писме (кирилица), македонци муслимани кои се со повеке ограноци и правци (торбеши, јуруци итн итн), македонци католици кои делумно пишуваат латиница а делумно кирилица (во последно време сите преминуваат на кирилица) и после нив идат македонските „власи“ и нивното „влашко“ писмо
можеби ова е офтопик, само нејкам да ги двоите власите како посебен нароф или малцинство, тие се македонци православни со малце поинаква култура од македонската „стандардна“ на што можете да гледате како на дијалект или слично
што значи дека тие се од време образовани и економични (познатата влашка скржавост) и денес поседуваат голема имотна сопственост (барем поголемиот дел)
затоа немаат за што да лобираат зошто нивните права и слободи се испочитувани и остварени во максимум
ако сум грешка некој нека ме поправи (нема љутиш):smir::smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom